PARTNER SERWISU
ucwyjieh
46 47 48 49 50

Porozumienie obligatariuszy GetBack SA - CAPITEA SA

Michał123
0
Wpisów: 7
Wysłane: 27 maja 2018 23:12:38
cinis_ w Twoje interesy uderza Abris, a nie porozumienie obligatariuszy. Poza tym kolejna rzecz, którą powinieneś robić, a która byłaby bardziej konstruktywna niż przekomarzanie się tutaj, to pytanie do Abrisu dlaczego sprawozdania były/są tak fatalnej jakości. Dlaczego w raportach tuż przed IPO pojawiają się monstrualne ilości transakcji pomiędzy GBK a spółkami zależnymi, dlaczego DMy przez cały czas wydawały rekomendacje kupna nie pisząc o nawet najbardziej oczywistych sygnałach ostrzegawczych itp. itd.

Jan Nowak - wyraziłeś swoją OPINIĘ już parę razy. Obligatariusze poprzez p. Radka pokazują Ci przepisy prawa na podstawie których widać wyraźnie, że zdanie Abrisu w tej chwili jest nieważne. Jeżeli dyskusja z Tobą ma mieć jakikolwiek sens, to poza opinią, ze emisja po 5gr jest be bo Ty tak mówisz, to daj argumenty. Konkretne przepisy, casy itp. W tej chwili wybacz ale jedyne co robisz, to zaśmiecasz wątek

Maupa_w_niebieskim
38
Wpisów: 978
Wysłane: 27 maja 2018 23:22:11
Jan Nowak napisał(a):
Obligatariusz kontakt napisał(a):

A o konwersji za 0.05 zł/ akcje mówił już L. Czarnecki i S. Buczek, tak więc nie jesteśmy sami w swoim toku myślenia

Czy to właśnie ci panowie przybędą z odsieczą obligatariuszom i odkupią od nich akcje z konwersji po 5 groszy i zrobią na szaro (a raczej na zero) wszystkich dotychczasowych akcjonariuszy? O to w tym chodzi? Oni chcą przejąć Getback?

Czy nie zauważyłeś, że zarówno L. Czarnecki (via Idea Bank jak i swoją fundację) jak i S.Buczek także umoczyli w obligacjach GetBack?. Nie odrzucałabym a priori trafności oceny sytuacji GetBack ani przez LC ani tym bardziej przez S. Buczka, który pierwszy krzyknął że król jest nagi podczas gdy KK buńczucznie stroszył pióra i chciał się z nim procesować za negowanie rzekomo bardzo dobrej sytuacji płynnościowej spółki. Akurat tak się składa, że akcje są zbywalne, więc jeżeli już miałoby dojśc do jakiejś konwersji części długu obligacyjnego na akcje, to jeżeli ktoś z dotychczasowych akcjonariuszy boi się przejęcia GetBack przez LC czy S. Buczka czy kogo tam jeszcze,to deklaruję wszem i wobec żę chętnie mu odsprzedam po koszcie więc sobie uśredni.

voyager747
0
Wpisów: 528
Wysłane: 27 maja 2018 23:26:07
Ja też ciągle powtarzam akcjonariuszom, że nie chcę tych akcji i chętnie im odsprzedam po 8.6 pln. Kupowałem obligacje na dwa lata a nie akcje czy nie wiadomo co na 7 lat.

Obligatariusz kontakt
0
Wpisów: 582
Wysłane: 27 maja 2018 23:29:09
Uprzejma prośba do Forumowiczów - ignorujmy niekulturalne wpisy, bo nie zasługują na naszą atencję. A Wasze odpowiedzi nadają nienależyty splendor wypowiedziom, które są zarówno niemerytoryczne, jak i też niekulturalne.

Tym którym nie pasuje to forum zapraszam na wątek o akcjach, albo na Bankier.pl

krisek
0
Wpisów: 48
Wysłane: 27 maja 2018 23:48:01
Dyskutujemy tu o propozycjach układowych a tymczasem GBK gra sobie z nami w kulki i nie daje SF 2017. A jeszcze potrzeba SF 1Q.

Mam pytanie - co zrobimy, co się stanie, jak znów nie dadzą na koniec maja? Bo przecież nie dadzą. Nie ma co się łudzić.

Obligatariusz kontakt
0
Wysłane: 27 maja 2018 23:53:41
Kurator/ RW/ nadzorca sądowy wystąpią o dane finansowe dla oceny propozycji układowych. Brak ich przedstawienia, przedstawienie z zastrzeżeniem, że są niewiarygodne (bo brak BO na 01.01.2018 taki efekt by dawał) oraz nie wiadomo jak wyceniać kluczowe aktywa, wg mnie skutkuje możliwością wystąpienia o odebranie zarządu.

voyager747
0
Wpisów: 528
Wysłane: 28 maja 2018 00:27:12
No tak, sprawozdania nie ma, kolejne terminy przesuwają i jakieś miliardowe straty niby pokazują, eh...

drax
0
Wpisów: 100
Wysłane: 28 maja 2018 03:36:23
Wg mnie to opóźnienia z danymi finansowymi są spodziewane. Zarówno spółka i audytor wykonują w miesiąc prace, które normalnie byłyby wykonywane w ok 2-3 miesiące. Dodatkowo działają w warunkach zmiennych. Zapewne stale ktoś wpada na pomysły robienia nowych analiz i proces wydłuża się. Jestem przekonany, że zarówno audytor, jak i pracownicy spółki/zarząd przez ostatni miesiąc raczej nie wysypiają się.

Praca w takich firmach jak Deloitte często wygląda tak, że na ostatnią chwilę uzyskuje się wyniki analiz i jak okazuje się, że są rozbiezne względem wyników zarządu to jest spory problem. Zapewne mieliśmy z tym do czynienia teraz. Dodatkowo GB mógł nie być w stanie przygotować odpowiednich analiz przy wcześniejszym terminie publikacji (mogli nie zbierać wszystkich potrzebnych danych, musieli je obrabiać ręcznie itd.). Normalnie robi się to na dwie tury - wpierw, gdy audytor robi nadanie wstępne a następnie, gdy robi końcowe. Po pierwszym etapie przekazywany jest wyraźny komunikat zarządowi przez audytora w zakresie potencjalnych obszarów problematycznych. Na tej podstawie spółka koryguje swoje wyliczenia lub przygotowuje analizy przed badaniem końcowym. Tutaj musimy mieć chaos i robione wszystko na raz, co jest zrozumiałe, gdyż rzeczywistość zupełnie się zmieniła.

Wycena portfeli opiera się na szacunku przyszłych przepływów. Natomiast cale to zamieszanie skutkuje tym, że one zmniejszają się. Dlatego też zapewne strata zwiększyła się w ciągu tego tygodnia o 0,2 mld zł.

Te straty i tytuły, z których są wykazywane są czysto księgowe, ale wskazują na mniejszy potencjał do odzysku gotówki z posiadanych portfeli. Wydaje mi się, że są one realne, ale mocno konserwatywne. Jednak w takich warunkach ciężko znaleźć uzasadnienie dla innego podejścia niż bardzo konserwatywne.

I na koniec to co wspomnial @Michal123 - polskie prawo reguluje kolejność zaspokajania roszczeń. Akcjonariusze są na końcu. W przypadku upadłości otrzymają 0 a obligatariusze 25%. Zatem każdy uklad będzie korzystny dla akcjonariuszy, gdyż ich akcje będą więcej warte niż 0. Niestety, takie mamy prawo i tego się nie zmieni. Jednak ideą postępowań w każdym kraju jest to, że straty ponoszą wpierw akcjonariusze.

krisek
0
Wpisów: 48
Wysłane: 28 maja 2018 05:14:37
Jeszcze pytanie natury bardziej filozoficznej:

W spisie majątku GBK bzdury: laptopy i komórki wycenione kilkanaście razy drożej, wpisane samochody w leasingu, czyli nie spółki. Na koniec oświadczenie podpisujących się, że mają świadomość odpowiedzialności karnej za składanie fałszywego oświadczenia.
I nic się nie dzieje, siedzą sobie bezkarnie i jeszcze są w zarządzie.

Przecież to jawna kpina.

Nie wiem, tak naprawdę, czy jest sens siadać do stołu rozmów.
Utopiłem ogromną kasę i jasne, że chcę odzyskać ale nie ma żadnej pewności, że jak podpiszą jakikolwiek układ to dotrzymają słowa. Oni są całkowicie niewiarygodni a siadając z nimi do stołu rozmów tylko uwiarygadniamy ich kłamstwa i bezczelne traktowanie nas.

Radek, masz moje poparcie ale coraz bardziej wątpię w sens tego wszystkiego.
My tu się pocimy jaki układ byłby najbardziej realny a oni mają to już dawno poukładane i tylko z biegiem czasu będą informowali a zarząd będzie z opóźnieniem wydawał komunikaty, że "powziął informację o ...."

drax
0
Wpisów: 100
Wysłane: 28 maja 2018 05:54:18
Jeżeli to leasing finansowy to jest ok. Tego typu mienie musi być wykazane na bilansie GB

analityk2
0
Wpisów: 79
Wysłane: 28 maja 2018 07:46:40
Widzę że wątek 5g za akcję ciągle się kręci.
Dla mnie tak jak pisałem taka konwersja jest bez sensu i nie chce takich akcji bo utknę z nimi na lata a kurs będzie stał na 1g. Popatrzcie sobie jak na groszówkach wygląda kurs PBG ile tam wisi i jakie są obroty.

Załóżmy, że przechodzi układ z konwersją 5g. Akcje Arbisu są wtedy warte 3 mln PLN, a w zasadzie zaraz 600 tyś bo kurs poleci na 1g. Podaż ogromna, szanse na wzrost do sensownego dla nich poziomu w najbliższych latach małe, tracą większość. Czy według was Abris będzie wlewał wtedy do spółki kolejne dziesiątki i steki milionów żeby pomnożyć 600 tyś które mają w akcjach? Nie.
A co może się stać jak taki układ przejdzie
1. Zabiorą swoje zabezpieczone pożyczki
2. Usuną ludzi z RN i Zarządu - mogą to zrobić w zasadzie z dnia na dzień

I co wtedy zrobi 9 tyś rozproszonych akcjonariuszy? Zwoła walne wybierze nową RN i Zarząd. Działalność operacyjna padnie, reszta ludzi odejdzie. Spółka nie da rady wywiązać się z układu i za chwilę trzeba będzie zgłaszać upadłość.

Może też nagle okaże się, że jest jakiś sprytny mniejszościowy na przykład LC, który szybko na wszystkim położy rękę i zacznie sprawować kontrolę nad spółką- co też układowi dobrze nie wróży.
Czy na pewno chcecie takiego układu?

Wiem, że macie duży żal do Abrisu i słusznie RN dała ciała, a to ich ludzie byli. Ale niestety jeśli GB ma być uratowany i mamy odzyskać kasę to mamy z nimi wspólny cel i ich potrzebujemy chcąc nie chcąc.
Dlatego tak jak pisałem konwersja musi być na jakimś sensownym poziomie na którym Abris też obejmie akcje za minimum 200 milionów pożyczek- i na to trzeba w układzie cisnąć. A nie o 5g bo to będzie strzał w kolano.
Chce Abris ratować tą inwestycję chce ustępstw od obligatariuszy to niech pokaże że mu zależy i wierzy obejmując nowe papiery - a na pewno nie zrobi tego po kursie 5g tylko prędzej 8 pln.

Maupa_w_niebieskim
38
Wpisów: 978
Wysłane: 28 maja 2018 07:58:45
@krisek
Co do spisu majątku, abstrahując już od samochodów w leasingu co wyjaśnił Drax, to wygląda nie jak wynik jakichś specjalnie robionych na cele tej dokumentacji wycen tylko na przeklepanie zestawienia z konta księgowego 'środki trwałe' i przez to wygląda dziwnie. Za daną pozycją np. laptop X o wartości Y może się w rzeczywistości kryć kilka sztuk identycznego sprzętu kupionego w tej samej cenie za sztukę w tym samym czasie (na 1 fakturę), od wartości poczatkowej odchodzi amortyzacja i czasami dziwne liczby wychodzą. A jak taki sam sprzęt był kupiony i innym czasie na inna fakturę to jego wartośc księgowa już będzie inna (mogła byc inna cena zakupu i na pewno jest inny okres amortyzacji). Myślę, że akurat w tym przypadku pp. Solska i Brysik doskonale sobie zdają sprawę z wagi oświadczenia które podpisali.

joshep
0
Wpisów: 115
Wysłane: 28 maja 2018 08:00:58
@analityk2
na razie Abris nie pokazał że mu zależy na ratowaniu spółki tylko że mu zależy na układzie który da im czas. Czas na co? Czas żeby dokończyć dzieła w GetBack i wyciągnąć resztę majątku w taki czy inny sposób. Tak propozycje układową Abris interpretuje bardzo duża część albo większość obligatariuszy. My chcemy tylko odzyskać pieniądze, nie zależy nam na akcjach, tylko na tym żeby układ był uczciwy i żeby ten kto go proponuje tj. Abris się z niego wywiązał, a jedyny sensowny sposób na to żeby się wywiązał to kasa którą położy na stół i wtedy można rozmawiać dalej o szczegółach i ustępstwach obligatariuszy. Na razie to sobie wymyślili że całe ryzyko przeniosą na obligatariuszy a całą władze zostaną sobie i nie mają nic do stracenia a mogą robić co chcą. Czy to jest wg. Ciebie uczciwy układ? Wg. mnie nie zważywszy dodatkowo że wcześniej ci sami ludzie tą spółką zarządzali i ja nadzorowali i specjalnie lub z głupoty ją rozwalili, to teraz im niby lepiej wyjdzie jak nie będą mieli nic do stracenia?

analityk2
0
Wpisów: 79
Wysłane: 28 maja 2018 08:14:26
Ja nie twierdzę że teraz jest super i na taki układ mamy się zgodzić. Odniosłem się do konwersji za 5g. Dla mnie kluczowy postulat układu to kasa od Abrisu!

Obligatariusz kontakt
0
Wysłane: 28 maja 2018 08:54:13
Jeżeli dziura w bilansie to np. 400 mln zł to na miejscu Abris:
- konwertuję udzielone pożyczki po 0.05 zł/ akcję
- dokładam pozostałe 350 mln zł obejmując nową emisję po 0.05 zł, która jest przeznaczona na proporcjonalną spłatę 350 mln zadłużenia
- w rezultacie mają de facto 100% kapitałów GBK
- równocześnie negocjuję zmniejszenie kuponu pozostałych 2 mld zł do średnio 6% -> oszczędzam ok. 60 mln zł rocznie oraz obniżam koszty emisji/ rolowania długu o parędziesiąt mln zł rocznie -> razem niech to będzie 80 mln zł rocznie; przy P/E 10x to wartość kapitałów rośnie o 0,8 mld zł
- tnę koszty operacyjne (w GBK było prawdziwe biznancjum) wg mnie spokojnie o 40-50 mln zł rocznie -> poprzez P/E kolejne 0,5 mld wartości więcej

Wszystko pod warunkiem, że dziura nie wynosi 2-3x więcej... ale to oznaczałoby, że raczej nie mamy do czynienia z prostym przeinwestowaniem oraz niedopasowaniem duracji aktywów i pasysów

Jan Nowak
0
Wpisów: 181
Wysłane: 28 maja 2018 09:07:09
Cytat:

Jeżeli dziura w bilansie to np. 400 mln zł to na miejscu Abris:
- konwertuję udzielone pożyczki po 0.05 zł/ akcję
- dokładam pozostałe 350 mln zł obejmując nową emisję po 0.05 zł, która jest przeznaczona na proporcjonalną spłatę 350 mln zadłużenia
- w rezultacie mają de facto 100% kapitałów GBK

A co z pozostałymi akcjonariuszami? Abris obejmie miliardy akcji po 5 groszy a inni zostaną z akcjami kupowanymi po np. 18 zł. Bardzo sprawiedliwe rozwiązanie. Dlaczego tak Wam zależy na wyrolowaniu drobnych akcjonariuszy, którzy tak samo jak obligatariusze zostali oszukani przez Getback?

Obligatariusz kontakt
0
Wysłane: 28 maja 2018 09:14:44
Patrzę na to w miarę chłodnym okiem biorąc kartkę papieru i licząc "grube" liczby. Nie łudzę się - Abris nie obejmował emisji przy cenie rynkowej 7-8 zł/ akcję to dlaczego teraz miałby to zrobić? Oczywiście może kompromisem będzie 0,5 zł, albo 1 zł, ale to nie zmieni generalnej logiki takiej transakcji.

Oczywiście obligatariusze powinni prowadzić równoległe rozmowy z innymi inwestorami chcącymi zakupić akcje z ewentualnej konwersji. Taka dodatkowa presja konkurencyjna powinna wpłynąć na lepsze parametry transakcji. Może nawet któreś OFE z Polski się na to skusi, albo bogaty polski przedsiębiorca mający 400-500 mln zł wolnej gotówki. Jest paru takich...:)
Edytowany: 28 maja 2018 09:15

Jan Nowak
0
Wysłane: 28 maja 2018 09:16:56
drax napisał(a):

I na koniec to co wspomnial @Michal123 - polskie prawo reguluje kolejność zaspokajania roszczeń. Akcjonariusze są na końcu. W przypadku upadłości otrzymają 0 a obligatariusze 25%. Zatem każdy uklad będzie korzystny dla akcjonariuszy, gdyż ich akcje będą więcej warte niż 0. Niestety, takie mamy prawo i tego się nie zmieni. Jednak ideą postępowań w każdym kraju jest to, że straty ponoszą wpierw akcjonariusze.

Uważasz, że układ z konwersją po 5 groszy "będzie korzystny dla akcjonariuszy, gdyż ich akcje będą więcej warte niż 0". Ile będą według Ciebie warte ta akcje jak dojdą miliardy akcji obejmowane po 5 groszy? Jak ktoś obejmował akcje po 18 zł to jaki procent zainwestowanej kwoty ma szanse odzyskać przy takim rozwiązaniu? To wyjdzie jakiś ułamek procenta...

Jan Nowak
0
Wysłane: 28 maja 2018 09:26:10
Obligatariusz kontakt napisał(a):
Patrzę na to w miarę chłodnym okiem biorąc kartkę papieru i licząc "grube" liczby. Nie łudzę się - Abris nie obejmował emisji przy cenie rynkowej 7-8 zł/ akcję to dlaczego teraz miałby to zrobić? Oczywiście może kompromisem będzie 0,5 zł, albo 1 zł, ale to nie zmieni generalnej logiki takiej transakcji.

Oczywiście obligatariusze powinni prowadzić równoległe rozmowy z innymi inwestorami chcącymi zakupić akcje z ewentualnej konwersji. Taka dodatkowa presja konkurencyjna powinna wpłynąć na lepsze parametry transakcji. Może nawet któreś OFE z Polski się na to skusi, albo bogaty polski przedsiębiorca mający 400-500 mln zł wolnej gotówki. Jest paru takich...:)

A dlaczego nie chcecie zrobić tak, żeby wszyscy dotychczasowi akcjonariusze mieli równe szanse i objęli akcje po 5 groszy (proporcjonalnie do obecnego zaangażowania) tylko chcecie dać taką możliwość jedynie Abrisowi?

AsGBK
0
Wpisów: 447
Wysłane: 28 maja 2018 10:18:29
Czy w przypadku GBK jest coś, co może jeszcze dziwić?

"Nieoficjalnie dowiedzieliśmy się, że co najmniej jeden z ówczesnych członków rady nadzorczej o emisjach z opcją put z oprocentowaniem aż 10 proc. dowiedział się dopiero od jednego z inwestorów, któremu taką ofertę prywatnie przedstawił jego bankier."

www.parkiet.com/Wierzytelnosci...

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

46 47 48 49 50

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,804 sek.

tmkgqqlj
gqqulgob
ovrlkyws
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
ewbtectk
jshvuijk
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat