PARTNER SERWISU
xmywkubq
56 57 58 59 60

Porozumienie obligatariuszy GetBack SA - CAPITEA SA

po_prostu_nikt
0
Wpisów: 18
Wysłane: 31 maja 2018 14:16:01
Czy Getback, ma aż tak dobrą kondycję finansową aby płacić po 20 tys. miesięcznie kilku członkom rady nadzorczej.
Polecam artykuł, link poniżej, 20 tys i więcej zarabiają głównie współwłaściciele spółek.
Czy to nie jest czasem "skok na kasę" dla swoich i sposób na wyprowadzanie comiesięczne kasy.

wynagrodzenia.pl/artykul/wynag...

kris1986
0
Wpisów: 184
Wysłane: 31 maja 2018 14:17:51
Sprowadzcie mnie na ziemię, ale czytając te forum i inne artykuły dotyczące GETBACK, nasuwają mi się pewne sugestie.

1 najważniejsze jest na obecną chwilę to, aby Radek dostał się do RW (wiedza, doświadczenie, determinacja, jest wierzycielem, więc działa również w swoim interesie)
2) teraz może to głupie co napiszę ale jakby grugim człowiekiem w RW został Kąkol, to może by sprowadził tych swoich inwestorów. Czytałem, że jutro ma przedstawiś listę do KNF z pięcioma potencjanymi inwestorami, ktorzy zaonteresowani są GETBACK. Niby każda z tych spółek jest z wolumenem 200 mln euro. Po grugie Kąkol chce ratować, swój tyłek, więc teraz musi udowodnić, że to rzeczywiście Abris a nie on jest winny temu kryzysowi. Nam też, zależy aby Abris odciągnąć od władzy, więc jakieś już wspólne pole działania widzimy. Kolejny powód to my też sądzimy, że spółkę trzeba dokapitalizować - on niby tych inwestorów ma - chyba do KNF by już nie kłamał. Jestem tylko ciekaw czy jeśli rzeczywiście doszło by do takiej sytuacji , że nasz kandydat i Kąkol dostał by się do RW , umieli by razem współpracować. W Radka wierzę, że by potrafił, ale czy tamtem patrzyłby tylko na własne ratowanie tyłka, czy na dobro wszystkich wierzycieli. Mam mieszane uczucia co do tego człowieka. Tu niby może pomóc, z dokapitalizowaniem (tylko pytanie czemu nie zrobił tego wcześniej) Abris chyba by się ucieszył, gdyby ktoś zainwestował, w jego spółkę. Sami dać kasy nie chcieli, kazali mu jej szukać gdzie indziej, niby znalazł, a nie jej nie wprowadził.
30 kolejny element to CZAS. Wszystkie strony uważają (prócz GTEBACK), że układ trzeba zatwierdzić jak najszybciej. Począwszy od naszych liderów po prezesa QUERCUSA, który też umoczył sporo milionów, po pierwszego założyciela Getbacku Leszka Czarneckiego. Wszyscy też są zdania, że jeśli już by miało dojść do konwersji obligacji na akcję, to po cenie 0,05 zł/akcja. Uważa, że te dwie osoby są po naszej stronie, możliwe, że Radek i Paweł, że z nimi przeprowadzali jakieś rozmowy, o których na dzień dzisiejszy nie musimy wiedzieć. Uważam tylko, że z każdym możemy łączyć siły, który będzie wykazywał chęci wyprowadzenia spółki na prostą.
4) co do układu, to tu pozostawiam wolną rękę naszemu kandydatowi, Jest to człowiek z dużym doświadczeniem, potrafi skupiać wokół siebie ludzi, którzy mu ufają i wiedzą, że jego działania mogą być z korzyścią dla nas wszystkich.
Miejmy nadzieję, że do tego ukłądu dojdzie a spółka będzie go realizować.

adashi2
0
Wpisów: 127
Wysłane: 31 maja 2018 14:21:15
Jutro lub ewentualnie w poniedziałek rano zamierzam głosować swoimi obligacjami w wyborach do RW. Będę oddawał prawdopodobnie głos kwotą "prawie 7-cyfrową", sam aż tyle nie mam (mam znacznie mniej), natomiast kilku znajomych zgodziło się oddać głos tak jak im zasugeruję (rzecz jasna w ostatniej chwili zawsze mogą się rozmyślić itp.). Nie jest też nadmiernie prawdopodobne aby tylko milion w te czy wewte decydował o kolejności, ale jednak nie jest to też niemożliwe.

Nie chciałbym aby ten głos się zmarnował i np. poszedł na kandydata, który ma już beze mnie 400+ milionów głosów (bo to jest praktycznie pewna pozycja w pierwszej trójce). Zamierzam zagłosować na tego z dwóch kandydatów (Barczyński/Wójcik), który ma obecnie mniej głosów. Obstawiam scenariusz, że wchodzą obydwaj. To wiele rzecz ułatwi i da im bez porównania lepszy komfort funkcjonowania w radzie.

Jakieś tam śladowe informacje od Kuratora uzyskałem, ale generalnie wypowiada się on enigmatycznie na temat bieżącej kolejności oraz liczby głosów jakie już wpłynęły (nie zlicza tego do końca na bieżąco) i nie dziwię się, bo potem mógłby zostać posądzony o manipulację. W związku z tym pytanie: czy ktoś dysponuje danymi, które można uznać za z grubsza wiarygodne (w sensie migawki liczby głosów na dzień późniejszy niż 28 maja) i chciałby mi te dane przekazać? Jako że jakimiś tam danymi dysponuję będę raczej w stanie odróżnić czy to fake czy nie fake, tak że ewentualne psychozabawy proponuje sobie podarować. :)

Jako najbardziej prawdopodobny przypadek obstawiam, że takich danych jednak nikt nie posiada, czyli że kurator jest konsekwentny i w związku z tym oddam głos w oparciu o dane jakie mam.

amadeus
0
Wpisów: 44
Wysłane: 31 maja 2018 14:32:20
Chciałbym zapytać, czy po 5 czerwca, kiedy zostanie wyłonionych 4 kandydatów do RW, istnieje możliwość, by kandydaci, którzy się nie dostali, przekazali swój głos na innego? Ewentualnie czy wtedy obligatariusze, których kandydat nie dostał się, mogli oddać głos ponownie na tych co się dostali? Żal byłoby, gdyby głosy obligatariuszy zostały zmarnowane ...

joshep
0
Wpisów: 115
Wysłane: 31 maja 2018 14:41:31
Ja cały czas nie rozumiem tajności tych inwestorów których cały czas ma w zanadrzu Konrad Kąkolewski, ja rozumiem że tematy nie są łatwe w takim przypadku ale gdyby Ci inwestorzy faktycznie by byli to wg. mnie byłoby kawa na ławę jest na 5 każdy daje po 200 mln eur ale układ musi być taki i taki. To jest rozmowa konkretna i wtedy do czegoś można dojść. Niestety po doświadczeniach z "inwestorami" Konrada dochodzę do wniosku że to pewnie są kolejne firmy czy fundusze które mogą nawet nie widzieć że są zainteresowane inwestycją w GetBack albo nawet nie wiedzieć o istnieniu takiej firmy. Czas pokaże ale ja nie wierzę w żadnych inwestorów bo gdyby naprawdę byli i chcieliby w tą spółkę w tym momencie zainwestować to wyłożyliby karty na stół, potwierdziliby swoją gotowość do inwestycji, postawili warunki i można by dyskutować. Czego taki potencjalny inwestor który świadomie chce chce zainwestować w spółkę w takiej sytuacji może się bać w tym momencie że nie chce się ujawnić? Jakby się ujawnili z warunkami to Abris nie miałby wyjścia tylko taką propozycję przyjąć a wierzyciele jeśli warunki nie byłyby tragiczne też nie mieli by specjalnie innej opcji.

kris1986 napisał(a):
Sprowadzcie mnie na ziemię, ale czytając te forum i inne artykuły dotyczące GETBACK, nasuwają mi się pewne sugestie.

2) teraz może to głupie co napiszę ale jakby grugim człowiekiem w RW został Kąkol, to może by sprowadził tych swoich inwestorów. Czytałem, że jutro ma przedstawiś listę do KNF z pięcioma potencjanymi inwestorami, ktorzy zaonteresowani są GETBACK. Niby każda z tych spółek jest z wolumenem 200 mln euro. Po grugie Kąkol chce ratować, swój tyłek, więc teraz musi udowodnić, że to rzeczywiście Abris a nie on jest winny temu kryzysowi. Nam też, zależy aby Abris odciągnąć od władzy, więc jakieś już wspólne pole działania widzimy. Kolejny powód to my też sądzimy, że spółkę trzeba dokapitalizować - on niby tych inwestorów ma - chyba do KNF by już nie kłamał. Jestem tylko ciekaw czy jeśli rzeczywiście doszło by do takiej sytuacji , że nasz kandydat i Kąkol dostał by się do RW , umieli by razem współpracować. W Radka wierzę, że by potrafił, ale czy tamtem patrzyłby tylko na własne ratowanie tyłka, czy na dobro wszystkich wierzycieli. Mam mieszane uczucia co do tego człowieka. Tu niby może pomóc, z dokapitalizowaniem (tylko pytanie czemu nie zrobił tego wcześniej) Abris chyba by się ucieszył, gdyby ktoś zainwestował, w jego spółkę. Sami dać kasy nie chcieli, kazali mu jej szukać gdzie indziej, niby znalazł, a nie jej nie wprowadził.

joshep
0
Wpisów: 115
Wysłane: 31 maja 2018 14:53:33
Piotr Nisztor
Dziś o 19.10 w #KulisySpraw @PolskieRadio24 bede gościł @BGoduslawski Temat: afera #GetBack! Zapraszam do słuchania!;)

twitter.com/PNisztor/status/10...

PinkTool
0
Wpisów: 26
Wysłane: 31 maja 2018 15:09:48
joshep masz rację ,jakby inwestor był..to by sam się ujawnił i wykazał zainteresowanie ,tu KK nic już nie zdziała ,no chyba ,że inwestor chce jeszcze poczekać aby było jeszcze gorzej aby Abris był na łopatkach

adashi2
0
Wpisów: 127
Wysłane: 31 maja 2018 18:26:36
Wiara w Inwestorów Konrada nie byłaby wiarą nadmiernie racjonalną, choć istnienie takowych inwestorów nie jest niemożliwe.

Wiara, że gdyby nawet taki inwestor istniał, to jego zamiarem byłoby ratowanie spółki, zamiast wyssania z niej resztek moim skromnym zdaniem oznacza niedobory rozumu.

Tam nikt nie wie do końca co było prawdziwe, a co wirtualne i co ewentualnie może być zagrożone wycofaniem. Kto normalny i po co miałby w takie coś wchodzić w celu zarabiania operacyjnego?

Maupa_w_niebieskim
38
Wpisów: 978
Wysłane: 31 maja 2018 20:19:28
po_prostu_nikt napisał(a):
Czy Getback, ma aż tak dobrą kondycję finansową aby płacić po 20 tys. miesięcznie kilku członkom rady nadzorczej.
Polecam artykuł, link poniżej, 20 tys i więcej zarabiają głównie współwłaściciele spółek.
Czy to nie jest czasem "skok na kasę" dla swoich i sposób na wyprowadzanie comiesięczne kasy.

wynagrodzenia.pl/artykul/wynag...

A co się będą obcyndalać, przecież nie ze swoich pieniędzy płacą tylko z naszych.

Maupa_w_niebieskim
38
Wysłane: 31 maja 2018 20:44:51
adashi2 napisał(a):
Jutro lub ewentualnie w poniedziałek rano zamierzam głosować swoimi obligacjami w wyborach do RW. Będę oddawał prawdopodobnie głos kwotą "prawie 7-cyfrową", sam aż tyle nie mam (mam znacznie mniej), natomiast kilku znajomych zgodziło się oddać głos tak jak im zasugeruję (rzecz jasna w ostatniej chwili zawsze mogą się rozmyślić itp.). Nie jest też nadmiernie prawdopodobne aby tylko milion w te czy wewte decydował o kolejności, ale jednak nie jest to też niemożliwe.

Nie chciałbym aby ten głos się zmarnował i np. poszedł na kandydata, który ma już beze mnie 400+ milionów głosów (bo to jest praktycznie pewna pozycja w pierwszej trójce). Zamierzam zagłosować na tego z dwóch kandydatów (Barczyński/Wójcik), który ma obecnie mniej głosów. Obstawiam scenariusz, że wchodzą obydwaj. To wiele rzecz ułatwi i da im bez porównania lepszy komfort funkcjonowania w radzie.

Jakieś tam śladowe informacje od Kuratora uzyskałem, ale generalnie wypowiada się on enigmatycznie na temat bieżącej kolejności oraz liczby głosów jakie już wpłynęły (nie zlicza tego do końca na bieżąco) i nie dziwię się, bo potem mógłby zostać posądzony o manipulację. W związku z tym pytanie: czy ktoś dysponuje danymi, które można uznać za z grubsza wiarygodne (w sensie migawki liczby głosów na dzień późniejszy niż 28 maja) i chciałby mi te dane przekazać? Jako że jakimiś tam danymi dysponuję będę raczej w stanie odróżnić czy to fake czy nie fake, tak że ewentualne psychozabawy proponuje sobie podarować. :)

Jako najbardziej prawdopodobny przypadek obstawiam, że takich danych jednak nikt nie posiada, czyli że kurator jest konsekwentny i w związku z tym oddam głos w oparciu o dane jakie mam.

I bardzo słusznie, że dopóki termin dostarczenia głosów nie minął kurator nie udziela informacji kto jest na czele peletonu bo by się narażał na zarzut manipulacji. Wybory do RW to nie wyścig kolarski z transmisją na żywo w TV. Co do zmarnowania głosu, to moim zdaniem nie ma tzw. głosów zmarnowanych są tylko oddane na nieodpowiednich kandydatów. Uważam, że p. Radek Barczyński, któremu razem z p. Pawłem udało się zebrać do kupy całkiem sporą grupę obligatariuszy reprezentuje na tyle wysoki poziom doświadczenia, wiedzy i umiejętności że doskonale da sobie radę w tej roli.

Maupa_w_niebieskim
38
Wysłane: 31 maja 2018 21:05:11
amadeus napisał(a):
Chciałbym zapytać, czy po 5 czerwca, kiedy zostanie wyłonionych 4 kandydatów do RW, istnieje możliwość, by kandydaci, którzy się nie dostali, przekazali swój głos na innego? Ewentualnie czy wtedy obligatariusze, których kandydat nie dostał się, mogli oddać głos ponownie na tych co się dostali? Żal byłoby, gdyby głosy obligatariuszy zostały zmarnowane ...

Kandydatami do RW których kurator przedstawi sędziemu komisarzowi (to do niego należy ostateczna decyzja) będą 4 osoby na które obligatariusze oddali najwięcej głosów. I nie chodzi o ilośc osób które głosowały na daną osobę ale o wartość długu (wartośc wierzytelności) którą one reprezentują. Jeżeli np. na kandydata X zagłosuje 100 osób które łącznie mają obligacji za 20 milionów a na kandydata Y zagłosuje 5 osób mających łącznie obligacji za 25 milionów to wygrywa kandydat Y. Prawdopodobnie będzie jeszcze 2 tzw zastępców członków RW czyli mają szansę osoby, które zajmą 5 i 6-te miejsce. Każdy kto chce głosowac musi się zdecydować na kogo chce oddać swój głos - można swoimi wierzytelnościami poprzeć tylko 1 kandydata (Kowalski nie może głosować na kandydata X i kandydata Y bo obaj mu pasują). Wybory do RW są jednoturowe tzn nie ma drugiej tury (dogrywki) gdzie ci co odpadli w pierwszej turze sugerują swoim zwolennikom żeby wsparli konkretną osobę, która weszła do II tury.

AsGBK
0
Wpisów: 447
Wysłane: 31 maja 2018 21:24:02
Niestety, może się zdarzyć, że Sędzia Komisarz wprowadzi do RW przedstawiciela Skarbu Państwa i wtedy pozostają tylko 3 miejsca + 2 zastępców.
Pozostaje pytanie co po ostatnich doniesieniach sędzia zrobi z kandydaturą KK.

Jan Nowak
0
Wpisów: 181
Wysłane: 31 maja 2018 21:33:10
Zestawienie większych odpisów, rezerw i korekt ujętych po stronie przychodów i kosztów wstępnego niezaudytowanego sprawozdania finansowego za 2017 rok:

Przychody (zmniejszenie przychodów):
1. 639.292 tys. zł (utrata wartości portfeli wierzytelności)
2. 178.780 tys. zł (wycofanie wyniku na sprzedaży pakietów wierzytelności)

Koszty (zwiększenie kosztów):
1. 39.812 tys. zł (odpisy aktualizujące wartość należności)
2. 188.095 tys. zł (odpis aktualizujący wartość firmy, która została
rozpoznana w wyniku nabycia Grupy EGB Investments. S.A. oraz funduszu GetPro NS FIZ)
3. 25.034 tys. zł (wartość relacji z klientami - odpis aktualizujący wartość relacji z Altus TFI)
4. 32.558 tys. zł (odpis aktualizujący wartość patentów i licencji - odpis na bazy danych)
5. 59.973 tys. zł (rezerwa dotycząca umów gwarancyjnych
zawartych przez Spółkę z towarzystwami funduszy inwestycyjnych)
6. 49.200 tys. zł (umowa ramowa TRIGON TFI)

Łączna wartość ww. odpisów, rezerw i korekt to 1.212.744 tys. zł.

Czy jakieś mądre głowy z forum mogłyby się odnieść do ww. odpisów, rezerw i korekt?

krisek
0
Wpisów: 48
Wysłane: 31 maja 2018 21:35:02
Mam nadzieję, że jutro KNF lub KK podadzą tę listę potencjalnych inwestorów do publicznej wiadomości a nie będzie to objęte niejasną tajemnicą.

Obligatariusz kontakt
0
Wpisów: 582
Wysłane: 31 maja 2018 23:26:22
Jako PO GetBack zgłosiliśmy do RN p. Dariusza Maszczyka. Posiada on duże doświadczenie (operacyjne, finansowe i prawne) w restrukturyzacji firm.
Nie chcieliśmy mieć w RN kolejnej gadającej głowy, która będzie się grzać w świetle jupiterów naszym kosztem. Nie odmawiam panu PS profesjonalizmu, ale czy zakasze rękawy i ubrudzi się zaangażowaniem w kwestie operacyjne? Szczerze śmiem wątpić. A teraz nie jest czas na zwykłe obrady RN (tzw. "wicie-rozumicie") - jest sytuacja kryzysowa i każdy organ musi się aktywnie włączać we wsparcie spółki

Obligatariusz kontakt
0
Wysłane: 31 maja 2018 23:28:35
krisek napisał(a):
Mam nadzieję, że jutro KNF lub KK podadzą tę listę potencjalnych inwestorów do publicznej wiadomości a nie będzie to objęte niejasną tajemnicą.

Inwestorzy mogą się ujawnić gdy będzie znany zarys układu, który będzie miał szansę na przegłosowanie. Wcześniejsze ujawnienie się spowoduje presję u obligatariuszy na podwyższenie oczekiwań

Obligatariusz kontakt
0
Wysłane: 31 maja 2018 23:31:13
AsGBK napisał(a):
Marwick75 napisał(a):
I jeszcze link do artykułu...
m.money.pl/wiadomosci/artykul/...

Ale z tego artykułu wynika, że Radek jest kandydatem do RW, a nie do RN :)
chociaż słowo "również" może być mylące.

Nie byłem oficjalnym kandydatem do RN GBK. Cały czas kandyduję do RW. Te dwa ciała trochę się wykluczają - RW dba o interesy tylko wierzycieli, RN to przede wszystkim interes akcjonariuszy

Maupa_w_niebieskim
38
Wysłane: 1 czerwca 2018 00:25:00
Jan Nowak napisał(a):
Zestawienie większych odpisów, rezerw i korekt ujętych po stronie przychodów i kosztów wstępnego niezaudytowanego sprawozdania finansowego za 2017 rok:

rozpoznana w wyniku nabycia Grupy EGB Investments. S.A. oraz funduszu GetPro NS FIZ)
3. 25.034 tys. zł (wartość relacji z klientami - odpis aktualizujący wartość relacji z Altus TFI)
4. 32.558 tys. zł (odpis aktualizujący wartość patentów i licencji - odpis na bazy danych)

Czy jakieś mądre głowy z forum mogłyby się odnieść do ww. odpisów, rezerw i korekt?

Spróbuję odpowiedzieć jak ja to rozumiem- proszę o sprostowania osób bardziej kumatych w tej tematyce (Drax?):
Przychody - zmniejszenia przychodów:
ad 1 - to wynika z przeszacowania porfeli metodą stress-test czyli jakby się wydarzyło wszystko co najgorsze mogłoby się wydarzyć to dałoby się z nich odzyskać mniej więcej o tyle mniej
ad 2 - chyba mamy tu odniesienie do tej 'karuzeli' z pakietami odsprzedawanymi i powtórnie odkupywanymi: do ksiąg wprowadzono kwotę korygującą zyski z poprzednich okresów (które tak naprawdę powinny być stratą) - o tym pisała KNF
Koszty (zwiększenie kosztów)
ad 1 - chyba już się jakieś należności totalnie przeterminowały i raczej nie da rady ich ściągnąć
ad 2 - korekta o to o ile przepłacono EGB i ten GetPro
ad 3 - korekta w dół jednego z WNiP (wartości niematerialne i prawne) nie wiem co ci klienci mieli dawać (chyba złote jajka składać )żeby relacje z nimi były tyle warte
ad 4- korekta w dół kolejnego z WNIP (o ile pamiętam wykaz majątku złożony do sądu to tam była też jakoś koszmarnie droga baza danych - chyba właśnie jej wartośc została znacznie skorygowana)
ad 5 - o ile pamiętam GBK ma jakieś umowy z TFI (Trigona? Altusa?) gdzie jest gwarantem rentowności - czyli jak fundusz nie wykręcia zakładanego wyniku to GBK ma to wyrównać, zawiązano rezerwę a konto tego że jednak trzeba będzie wyrównać
ad 6 - ?

Maupa_w_niebieskim
38
Wysłane: 1 czerwca 2018 00:58:46
I KNF rzuciła nieco więcej światła na manipulacje GBK z portfelami wierzytelności, których wynikiem mogły być lipne zyski.
www.rp.pl/Finanse/305309899-KN...
Według KNF opisany we wtorkowym komunikacie mechanizm dotyczył „trudnych" portfeli GetBacku. „Dochodziło do sprzedaży wierzytelności spółkom lub funduszom zewnętrznym, nie powiązanym bezpośrednio z windykatorem, a w śródrocznych sprawozdaniach finansowych nie było ujawnień w tym zakresie. W mechanizmie działania wykorzystywano wiele podmiotów, które transferowały portfele między sobą" – podaje KNF. Nowy zarząd GetBacku na pytanie jakie podmioty były stroną transakcji (odkupywały portfele od windykatora i później je sprzedawały) odpowiedział, że były to „fundusze inwestycyjne" (prawdopodobnie FIZ-y, w których udziały miał sam GetBack) i że było ich co najmniej kilka.

KNF wyjaśnia, że w trakcie tych transakcji dochodziło do przegrupowywania portfeli oraz zmiany ich danych identyfikacyjnych tak, aby utrudnić ich rozpoznanie po zwrotnej odprzedaży do pierwotnego podmiotu stanowiącego własność GetBacku. W przychodach ze sprzedaży grupy GetBacku prezentowano jedynie wartość zysku i była ona „ukryta" w pozycji „odzyski z portfeli wierzytelności", co uniemożliwiało rozpoznanie tych operacji na podstawie analizy sprawozdań finansowych (nie wiadomo jaka część odzysków pochodziła z realnych, będących podstawą biznesu windykacyjnego, spłat od klientów a jaka ze sprzedaży samych portfeli – nie ujawniono tego także w opublikowanym dzisiaj niezaudytowanym raporcie za 2017 r.). Głównym celem całej operacji było uniknięcie straty wynikającej z bilansowej wyceny tych portfeli i w konsekwencji utraty ich wartości a nie osiągnięcie zysku na tych transakcjach lub zwiększenie wartości portfeli.

drax
0
Wpisów: 100
Wysłane: 1 czerwca 2018 04:36:32
Maupa_w_niebieskim napisał(a):
Jan Nowak napisał(a):

Spróbuję odpowiedzieć jak ja to rozumiem- proszę o sprostowania osób bardziej kumatych w tej tematyce (Drax?):
Przychody - zmniejszenia przychodów:
ad 1 - to wynika z przeszacowania porfeli metodą stress-test czyli jakby się wydarzyło wszystko co najgorsze mogłoby się wydarzyć to dałoby się z nich odzyskać mniej więcej o tyle mniej
ad 2 - chyba mamy tu odniesienie do tej 'karuzeli' z pakietami odsprzedawanymi i powtórnie odkupywanymi: do ksiąg wprowadzono kwotę korygującą zyski z poprzednich okresów (które tak naprawdę powinny być stratą) - o tym pisała KNF
Koszty (zwiększenie kosztów)
ad 1 - chyba już się jakieś należności totalnie przeterminowały i raczej nie da rady ich ściągnąć
ad 2 - korekta o to o ile przepłacono EGB i ten GetPro
ad 3 - korekta w dół jednego z WNiP (wartości niematerialne i prawne) nie wiem co ci klienci mieli dawać (chyba złote jajka składać )żeby relacje z nimi były tyle warte
ad 4- korekta w dół kolejnego z WNIP (o ile pamiętam wykaz majątku złożony do sądu to tam była też jakoś koszmarnie droga baza danych - chyba właśnie jej wartośc została znacznie skorygowana)
ad 5 - o ile pamiętam GBK ma jakieś umowy z TFI (Trigona? Altusa?) gdzie jest gwarantem rentowności - czyli jak fundusz nie wykręcia zakładanego wyniku to GBK ma to wyrównać, zawiązano rezerwę a konto tego że jednak trzeba będzie wyrównać
ad 6 - ?

Przychody:
Ad. 1 - zgadza się, warto dodać, że zgodnie ze sprawozdaniem na spadek efektywności wpływa pogorszenie działalności operacyjnej, co dodatkowo uzasadnia odpis
Ad. 2 - w sprawozdaniu jest zapis, że wynika to 'z tytułu nabycia certyfikatów inwestycyjnych i przejęcia kontroli nad dwoma funduszami oraz z powodu braku zapłaty ceny przez wybrane fundusze co wiązało się z sytuacją reputacyjną spółki.'
Nie jestem pewien dokładnie co kryje się pod tymi słowami, więc nie chcę zgadywać

Koszty:
Ad. 1 - trochę dziwna pozycja, szczególnie, że nie ma dokładnego jej opisu. Miejmy nadzieję, że wynika to z normalnej działalności (zdarza się) a nie z kolejnej wtopy i umowy z dziwnym podmiotem, który z założenia miał nie zapłacić (wydaje mi się, że gdyby tak było to nowy zarząd bez oporu by to opisał w sprawozdaniu)
Ad. 2 - to trochę konstrukcja księgowa. W momencie przejęcia jednostki ksiegujemy różnice pomiędzy ceną nabycia a wartością godziwą aktywów netto przejmowanej spółki. Czyli kwota ta ma zadanie reprezentować potencjalne korzyści jakie uzyska uzyska firma nabywając inną za kwotę wyższą niż wartość godziwą aktywów netto (aktywa netto to kapitał własny, dodatkowo koryguje się niektóre pozycje aktywów, aby uzyskać wartość godziwą - ta konstrukcja jest w SF, nota 35). Co roku robi się test utraty wartości pod kątem tego, czy dany ośrodek generujacy środki pieniężne nadal pozwala na dalsze rozpoznawanie wartości firmy. Jak nie to tworzy się odpis. Wg mnie odpis w tej pozycji jest jak najbardziej zasady w świetle pogorszenia działalności operacyjnej GB oraz informacji o zbyt wysokiej cenie zaplaconej przez GB
Ad. 3 - to będzie powiązane z punktem powyższym. Wydaje mi się, że po nabyciu EGB rozpoznano na dzień przejęcia relacje z Atus, które dzięki przejęciu EGB dawały potencjał do generowania nadwyżek (pozycje tą się często rozpoznaje w wyniku nabyć spółek, więc nic w niej złego). Jednak sytuacja GB znowu wykazała w testach na utratę wartości, że nie uda się uzyskać spodziewanych korzyści
Ad. 4 - czytając sprawozdanie można odnieść wrażenie, że ta baza danych (tego dotyczy odpis) jest zbyt mało efektywna w porównaniu do pierwotnych oczekiwań
Ad. 5 - zgadza się, więcej szczegółów na stronie 78 i dalej
Ad. 6 - m. In. jak GB utraci zezwolenie KNF na działalność w zakresie funduszy sekurytyzacyjnych to tyle będzie musiał zapłacić Trigonowi (str. 66). Zgodnie z tym co przytacza GB w sprawozdaniu może to mieć miejsce w przypadku upadłości. Zatem wydaje się to konserwatywne podejście (brązowym podejściem jest PPU a nie upadłość). Ale kto wie, może w toku rozmów z Deloitte zdecydowali utworzyć się taką rezerwę. Jak będą musieli to zapłacić to generalnie całość będzie już pozamiatana, bo znaczyć to będzie, że jest bardzo źle

Generalnie korekty te są zasadne. Spierać można się o ich wysokość (przychody ad. 1, ale nie mamy danych, aby cokolwiek wnioskować). W jednym przypadku wynika to z wysokiego konserwatyzmu (koszty, ad. 6). Plus jak pisałem wcześniej można spodziewać się pewnych korekt w pierwszym kwartale 2018 + wnioskując na podstawie wypowiedzi zarządu zapewne coś jeszcze spieszą (może znowu portfel, ale na mniejszą skalę?)

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

56 57 58 59 60

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,323 sek.

lpjgpgik
wljczeez
aggvdiho
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
aawpqmnv
ticslilb
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat