0 Dołączył: 2014-03-12 Wpisów: 529
Wysłane:
24 lipca 2018 13:49:58
Gdyby to było płatne od razu to i tak nie byloby najgorzej, bo przyznam , że nie sadziłem ze obligatariusze odzyskają cokolwiek z tego wała, ale czytam że to będzie nadal w ratach płatne czyli slabo.
|
|
0 Dołączył: 2009-11-19 Wpisów: 86
Wysłane:
24 lipca 2018 14:32:21
Tak więc plan zakłada emisję od 28 do 40 mld akcji, po cenie 5 gr, podczas gdy obecna liczba akcji wynosi 100 mln, dobrze zrozumiałem? Kto nie ewakuował się w porę lub kupił spekulacyjnie przed zawieszeniem notowań, straci praktycznie całość.
|
|
0 Dołączył: 2014-03-12 Wpisów: 529
Wysłane:
24 lipca 2018 14:34:49
Chyba tak będzie, gdybym był obligatariuszem, to bym sprzedał pkc, nawet po grochu, żeby cokolwiek wyciągnąć więcej do tego co dostanę z układu, ale ja się nie znam. Bardzo jestem ciekawy po jakiej cienie dojdzie do transakcji po dopuszczeniu i czy w ogóle dojdzie do transakcji.
|
|
|
|
0 Dołączył: 2015-04-04 Wpisów: 53
Wysłane:
24 lipca 2018 14:40:35
Nie ma się co podniecać. Wiemy już teraz wszystko. Pozostaje tylko likwidacja. My i tak już straciliśmy, a oni walczą o tlen dla siebie. Jak się mamy dusić to razem.
|
|
0 Dołączył: 2011-05-19 Wpisów: 127
Wysłane:
24 lipca 2018 14:44:19
win1248 napisał(a):Chyba tak będzie, gdybym był obligatariuszem, to bym sprzedał pkc, nawet po grochu, żeby cokolwiek wyciągnąć więcej do tego co dostanę z układu, ale ja się nie znam. Bardzo jestem ciekawy po jakiej cienie dojdzie do transakcji po dopuszczeniu i czy w ogóle dojdzie do transakcji. wydaje mi się że nie ma szans żeby ktoś w ogóle to kupił - chyba że na pamiątkę, przy tak dużej emisji cena nigdy raczej nie osiągnie 2groszy chyba że ktoś się pomyli na zleceniu. bo tak naprawdę to przy takim przydziale akcji emisja która była w IPO to kropla w morzu. W mojej ocenie teraz trzeba by faktycznie zebrać ludzi którzy mają akcje i blokować czy głosować przeciw na WZA w sprawie takiego rozwodnienia akcji. jest tylko jeden problem (sam mam akcje) i wiem już od paru miesięcy że nie ma nawet co liczyć na jakieś odzyskane pieniądze a do tego trzeba by zapłacić jeszcze opłatę za zaświadczenie o stanie akcji i jechać na WZA (słowem wiem że straciłem i jeszcze mam ponieść koszty)
|
|
0 Dołączył: 2018-04-12 Wpisów: 181
Wysłane:
24 lipca 2018 14:51:57
Jeśli będzie zawarty układ w postępowaniu restrukturyzacyjnym, w którym to układzie będzie konwersja wierzytelności na akcje to takie podwyższenie kapitału nie podlega głosowaniu na WZA.
Art. 169. 3. Jeżeli układ przewiduje konwersję wierzytelności na udziały lub akcje, prawomocnie zatwierdzony układ zastępuje określone w ustawie z dnia 15 września 2000 r. - Kodeks spółek handlowych (Dz. U. z 2016 r. poz. 1578, z późn. zm.) czynności związane z podwyższeniem kapitału zakładowego, przystąpieniem do spółki, objęciem udziałów lub akcji oraz wniesieniem wkładu.
Edytowany: 24 lipca 2018 14:54
|
|
Wysłane:
24 lipca 2018 16:48:35
ehh czyli pies pogrzebany swoja droga ciekawe czemu Arbis nie podnosi żadnych kwestii w zakresie działań poprzedniego zarządu tj rozkradania majątku Arbis czyżby jednak była na to cicha zgoda?
|
|
PREMIUM
922 Dołączył: 2012-08-02 Wpisów: 5 243
Wysłane:
24 lipca 2018 17:18:23
Czyli zaczęło się golenie. Konwersja zobowiązań nie daje gotówki spółce. Obniża tylko zobowiązania bo de facto zamienia je na kapitał. Abris nie odda raczej kontroli nad spółką ponieważ oznaczałoby to stratę na inwestycji i stratę wizerunkową wśród inwestorów. Brak kontroli nad inwestycją.
|
|
3 Dołączył: 2018-05-02 Wpisów: 264
Wysłane:
24 lipca 2018 17:37:26
Już chyba bardziej wizerunkowo nie można stracić. Abris nie wyda grosza złamanego na gbk. Razi ta niestałość, podważa wiarygodność. Mieli pracować na układem do końca sierpnia, niby rozmawiają z inwestorem. Co dzień to inny scenariusz, coraz gorszy. Liczyłem się że stratą, ale nie sądziłem, że zostanę okradzony. Na dokładkę jestem na pozycji przegranej, jesli chciałbym pójść do sądu. Bo glowny winowajca zgodnie z prawem tez jest ofiarą.
|
|
Wysłane:
24 lipca 2018 17:47:25
1ketjoW napisał(a):Czyli zaczęło się golenie. Konwersja zobowiązań nie daje gotówki spółce. Obniża tylko zobowiązania bo de facto zamienia je na kapitał. Abris nie odda raczej kontroli nad spółką ponieważ oznaczałoby to stratę na inwestycji i stratę wizerunkową wśród inwestorów. Brak kontroli nad inwestycją. przy takiej konwersji to raczej nie ma innej drogi jak oddanie kontroli przy 40 mld akcji nie ma sensu tego trzymac a co wiecej dokladac arbis oddaje kontrole wierzycielom a Ci kładą sami spółkę
|
|
|
|
6 Dołączył: 2018-02-20 Wpisów: 201
Wysłane:
24 lipca 2018 17:58:25
win1248 napisał(a):Chyba tak będzie, gdybym był obligatariuszem, to bym sprzedał pkc, nawet po grochu, żeby cokolwiek wyciągnąć więcej do tego co dostanę z układu, ale ja się nie znam. Bardzo jestem ciekawy po jakiej cienie dojdzie do transakcji po dopuszczeniu i czy w ogóle dojdzie do transakcji. 28 mld akcji po groszu to cały czas 280 mln kto ma to kupić? xD Po za tym jaki to ma sens, skoro pierwotny układ zakładał, że odzyskają więcej w gotówce aniżeli tutaj by odzyskali sprzedając to po groszu. - wtedy się nie zgodzili. Mam wrażenie, że instytucje finansowe jakoś z tego wyjdą i zrobią kolejny wał. Natomiast obligatoriusze fizyczni znowu zostaną gdzieś na końcu... ba.... może jeszcze doinwestują i skupią te akcje od instytucji finansowych po 4 grosze jako "okazja" inwestycyjna xD P.s. Swoją drogą myślał ktoś czy jest możliwość pozwu cywilnego przeciwko ex. zarządowi głównie chodzi mi o K.K i Panią wice, którzy w wywiadach w lutym - marcu zarzekali się, że sytuacji spółki jest dobra. Przecież jakby nie patrzeć dla wielu akcjonariuszy to był powód aby akcje nabyć.
|
|
6 Dołączył: 2018-02-20 Wpisów: 201
Wysłane:
24 lipca 2018 18:05:03
fre0n napisał(a):
przy takiej konwersji to raczej nie ma innej drogi jak oddanie kontroli przy 40 mld akcji nie ma sensu tego trzymac a co wiecej dokladac arbis oddaje kontrole wierzycielom a Ci kładą sami spółkę
Dokładnie Arbis mówi chcieliśmy inny układ, ale wierzyciele go odrzucili chcieli akcje za 5 groszy, pomimo straty zgodziliśmy się na to, żeby nie być posądzanym o złą wolę - to, że obligatoriusze niie poradzili sobie ze spółką to nie nasza wina, my byśmy dali radę i spłacili całość zgodnie z zapowiedziami :-)
|
|
3 Dołączył: 2018-05-02 Wpisów: 264
Wysłane:
24 lipca 2018 18:16:42
Nie zauważyłem żeby abris wykazał choć odrobinę chęci, już w kwietniu spisał gbk na straty. Wyszło, że najtaniej będzie jak tak zostanie zlikwidowany. Dziś mieli gest i dają obligatoriuszom 27% , nie wiadomo co będzie jutro.
Ps. Jakie da szansę, że działania abris są na szkodę spółki i walka na uzyskanie odszkodowania?
|
|
0 Dołączył: 2015-01-20 Wpisów: 40
Wysłane:
24 lipca 2018 18:34:45
Nanako napisał(a):win1248 napisał(a):Chyba tak będzie, gdybym był obligatariuszem, to bym sprzedał pkc, nawet po grochu, żeby cokolwiek wyciągnąć więcej do tego co dostanę z układu, ale ja się nie znam. Bardzo jestem ciekawy po jakiej cienie dojdzie do transakcji po dopuszczeniu i czy w ogóle dojdzie do transakcji. 28 mld akcji po groszu to cały czas 280 mln kto ma to kupić? xD Po za tym jaki to ma sens, skoro pierwotny układ zakładał, że odzyskają więcej w gotówce aniżeli tutaj by odzyskali sprzedając to po groszu. - wtedy się nie zgodzili. Mam wrażenie, że instytucje finansowe jakoś z tego wyjdą i zrobią kolejny wał. Natomiast obligatoriusze fizyczni znowu zostaną gdzieś na końcu... ba.... może jeszcze doinwestują i skupią te akcje od instytucji finansowych po 4 grosze jako "okazja" inwestycyjna xD P.s. Swoją drogą myślał ktoś czy jest możliwość pozwu cywilnego przeciwko ex. zarządowi głównie chodzi mi o K.K i Panią wice, którzy w wywiadach w lutym - marcu zarzekali się, że sytuacji spółki jest dobra. Przecież jakby nie patrzeć dla wielu akcjonariuszy to był powód aby akcje nabyć. Najlepszym rozwiązaniem jest zgłoszenie wszystkiego do prokuratury (sam tak zrobiłem w połowie czerwca) jako możliwość popełnienia przestępstwa, opisać kto kłamał, w jakim momęcie i że celowo wprowadzali ludzi w błąd bo w tym samym momęcie kiedy zarzekali się że wszystko jest super to równocześnie walczyli z płynnością. W zgłoszeniu zaznaczyć że chce się uzyskać status osoby poszkodowanej i że oczekuje się że osoby skazane naprawią szkodę którą się poniosło - wtedy sąd powinien to uwzględnić w wyroku. Pozwy cywilne to powinny mieć miejsce przeciwko samemu Getbackowi (jeśli przetrwa i nie zostanie sprzedany) bo to jego zarząd doprowadził to celowego wprowadzania w błąd mającego na celu złe rozporządzanie majątkiem inwestorów.
Edytowany: 24 lipca 2018 18:46
|
|
52 Dołączył: 2011-07-10 Wpisów: 982
Wysłane:
24 lipca 2018 18:53:00
A nie można zrobić czegoś na wzór sławnych Krawców i pswcapital? Poszedł pozew zbiorowy www.sii.org.pl/7398/ochrona-pr...Zawsze to kilka lat więcej dla takich ludzi, bo pieniędzy się chyba nie odzyska.
|
|
0 Dołączył: 2015-01-20 Wpisów: 40
Wysłane:
24 lipca 2018 19:10:33
Pozwy zbiorowe napewno są dobrym pomysłem i myślę że to jest jedyna rzecz w której akcjonariusze mogą połączyć siły z obligatariuszami
|
|
0 Dołączył: 2009-12-01 Wpisów: 13
Wysłane:
24 lipca 2018 21:12:28
Mam pytanie do antyTeresy Drogi analityku autorze jakże pozytywnej otwartej ostatniej rekomendacji dla getback, piewco cudownego modelu biznesowego KK , jak inni negowali to cudo , dlaczego milczysz . Potrzebuje Twojego światła latarni, bo błądzę we mgle czy odbije z 1 grosza do 2 gr ?
|
|
0 Dołączył: 2018-04-19 Wpisów: 29
Wysłane:
24 lipca 2018 21:35:25
Dobry wieczór!
Rozumiem że emocje sięgają zenitu ale starajmy się trzymać nerwy na wodzy. Analityk fundamentalny ocenia dostępne dane: raporty spółki i jej konkurencji, prognozy odnośnie rynku etc. Na nieszczęście dane prezentowane przez GBK były wiarygodne, nikt nie zakładał ordynarnego kłamstwa w raportach jakim była karuzela na portfelach. Proszę zwrócić uwagę: tu nie chodzi nawet o "optymistyczne" szacowanie wartości portfeli "bo mamy lepszy model windykacji". Tu chodzi o karuzele na portfelach by uniknąć ich wyceny w oparciu m.in. o odzyski! IMHO to jest furtka do unieważnienia IPO i zmuszenia Abrisu do odkupienia akcji które były oferowane z istniejącej puli która była w rękach Abrisu (czy spółki wydmuszki kontrolowanej przez Abris). Właściciel sprzedał wówczas akcje a oferta opierała się o fałszywe dane. Nowe akcje emitowane wówczas to już inna sprawa... Mimo wszystko spokojnej nocy! Pozdrawiam!
|
|
0 Dołączył: 2018-04-12 Wpisów: 181
|
|
0 Dołączył: 2009-12-01 Wpisów: 13
Wysłane:
24 lipca 2018 22:56:00
FiddlerOnTheRoof napisał(a):Dobry wieczór!
Rozumiem że emocje sięgają zenitu ale starajmy się trzymać nerwy na wodzy. Analityk fundamentalny ocenia dostępne dane: raporty spółki i jej konkurencji, prognozy odnośnie rynku etc. Na nieszczęście dane prezentowane przez GBK były wiarygodne, nikt nie zakładał ordynarnego kłamstwa w raportach jakim była karuzela na portfelach. Proszę zwrócić uwagę: tu nie chodzi nawet o "optymistyczne" szacowanie wartości portfeli "bo mamy lepszy model windykacji". Tu chodzi o karuzele na portfelach by uniknąć ich wyceny w oparciu m.in. o odzyski! IMHO to jest furtka do unieważnienia IPO i zmuszenia Abrisu do odkupienia akcji które były oferowane z istniejącej puli która była w rękach Abrisu (czy spółki wydmuszki kontrolowanej przez Abris). Właściciel sprzedał wówczas akcje a oferta opierała się o fałszywe dane. Nowe akcje emitowane wówczas to już inna sprawa... Mimo wszystko spokojnej nocy! Pozdrawiam! Trudno nie mieć emocji jak się poukłada wszystkie klocki tej wydmuszki i udział w tym całego rynku w tym medialnego Co do zmuszenia abrisu jestem za tylko jako prawnik zastanawiam się jak przełożyć to na zarzut pozwu wobec abrisu i jest to wielce skomplikowany problem o ile w ogóle możliwy do rozwiązania., w przypadku akcjonariuszy pozwać można póki co 4 członków zarządu z majątku osobistego i szarą eminencję III RP niejaką A.K za brak nadzoru z ówczesnej RN która podwijając ogon myśli że się wywinęła ( o ile majątku osobistego w lesie nie zakopała) Jest szansa co do abrisu że KK zacznie sypać i wyjdzie że abris wiedział że getback to lipa, zapewne tak było ale wiedzieć że LC z abris zrobili se dil, a to wykazać to dwie różne rzeczy. niestety
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.