PARTNER SERWISU
epnhrfjj
133 134 135 136 137

Porozumienie obligatariuszy GetBack SA - CAPITEA SA

cinis_
3
Wpisów: 264
Wysłane: 8 sierpnia 2018 13:51:38
Wygląda na to, że Abris umywa ręce. Według kuratora przez 8 lat spłacane byłoby po 190 mln wierzycielom, przedstawiciele gbk mówią "nie stać nas" Jeśli spółka nie bedzie umiała wygenerować przychodów min 30 mln, to będzie koniec.

Maupa_w_niebieskim
38
Wpisów: 978
Wysłane: 8 sierpnia 2018 14:11:36
@bukos4
Wierzytelności zabezpieczone na majątku dłużnika nie są objęte układem (chyba że wierzyciel się na to zgodzi) więc tezy o grze kuratora pod zabezpieczonych wierzycieli są nie na miejscu. Wygląda na to, że kurator przyjął iż oni się na objęcie układem nie zgodzą. No niestety nie ma przepisu, który by ich do tego zmuszał więc pozostaje liczyć na ich dobrą wolę albo zrozumienie, że długofalowo (mam na myśli zabezpieczonych wierzycieli instytucjonalnych) bardziej opłaca się im 'odpuścić' tym razem niż mieć w perspektywie 'schody' przez kilka następnych lat. Kurator reprezentuje tych obligatariuszy, którzy nie wystąpili do sędziego komisarza o dopuszczenie do postępowania (termin zgłoszeń minął 10 lipca). Ci co zostali dopuszczeni do postępowania mogą głosować sami a za resztę głosuje kurator.

Maupa_w_niebieskim
38
Wysłane: 8 sierpnia 2018 14:12:57
Ciekawa, warta popracia inicjatywa grupy FB
wpolityce.pl/polityka/407062-t...

Badacz
0
Wpisów: 22
Wysłane: 8 sierpnia 2018 14:54:47
Warta poparcia choć skupiają się na misselingu przez banki, a warto poświęcić więcej uwagi temu, że był wałek grubymi nićmi szyty i błędy należałoby wykazać u audytora, instytucji nadzorczych. 3 miesiące po IPO spółka jest na skraju i wychodzą wątki defraudacji a także zaangażowania różnego szczebla obecnie i niegdyś politycznego.
Całość wsparta jest prawnikami, którzy specjalizują się w pozywaniu z tytułu misselingu stąd naciskają na ten akcent sprawy.

Ale jak najbardziej warta poparcia i pogratulowania organizacji oraz zaangażowania.

MA
MA
0
Wpisów: 119
Wysłane: 8 sierpnia 2018 15:13:27
Akurat początek tego listu to jakiś chaos kompletny nie wart naśladowania, natomiast większa aktywność medialna byłaby wskazana. Nasi liderzy wydają się jednak nie popierać takich działań... Trochę szkoda.

maciej_61
0
Wpisów: 803
Wysłane: 8 sierpnia 2018 15:13:39
Tak, to osobna sprawa. Istotna bo IB i LB uciekają od odpowiedzialności. Adminie, marto może założyć osobny wątek w tej sprawie no bo ten oczywiście poświęcony jest obligom. Tak, żeby nie mieszać tematów.

bekdas
0
Wpisów: 49
Wysłane: 8 sierpnia 2018 15:58:30
Popieram ten pomysł bo tam też są nasze pieniądze przytulone z naruszeniem prawa.

draconiss
0
Wpisów: 133
Wysłane: 8 sierpnia 2018 16:32:41
jeszcze raz zwroce uwage i za pewne dostane ostre krytyczne uwagi od osob tu na forum.
Kurator poprzez media chce ukladu, RW co tu mozna odczytac ma jakies wlasne mozliwe propozycje a zarzad Get Back ma wlasne - dodatkowo ostatnio wypowiedzial sie ze az taka sytuacja w spolce nie jest fajna zeby 50% kapitalu zostalo zwrocone.

o co tu chodzi? Czy te wszystkie podmioty w ogole ze soba rozmawiaja? sa dyskusje i po nich kazdy mowi co innego jakby gral w snake'a czy inna gre sobie na komorce w trakcie nie sluchajac co inni maja do powiedzenia ? czy to jest powazne?

alder74
0
Wpisów: 301
Wysłane: 8 sierpnia 2018 16:53:31
@draconiss
„reasumujac Abris z 60% wlasnosci i Abris z 3% wlasnosci raczej na to samo wyjdzie”

Wg mnie to by była zasadnicza zmiana - tutaj w grę wchodzą prawa właścicielskie, w tym chyba wpływ na obsadzanie Zarządu (może ktoś mnie sprostuje lub uzupełni).
Jeżeli większościowym właścicielem będą obligatariusze, to chyba dochodzą nowe uprawnienia, ale i obowiązki/ odpowiedzialność?

Tak w ogóle to chyba skład Zarządu wymaga przemeblowania - ponieważ obecny Zarząd nie zgadza się z propozycjami Kurator (50,5%), to nie będzie dążył do ich realizacji.

Maupa_w_niebieskim
38
Wysłane: 8 sierpnia 2018 16:59:31
@MA
Nie wiem na jakiej podstawie wnioskujesz, że nasi liderzy nie popierają takich działań? A może po prostu nastąpił swoisty 'podział pracy"? Są ludzie od 'robienia hałasu" (proszę absolutnie tego określenia nie traktować w kategoriach pejoratywnych!) i ludzie 'od czarnej roboty'. Jeżeli jedni lub drudzy cokolwiek ugrają skorzystają na tym osoby z obu grup.
@draconiss
To jak z tą szklanką do połowy pełną lub do połowy pustą - każdy to widzi inaczej.

alder74
0
Wysłane: 8 sierpnia 2018 17:12:29
Zarząd GetBack:
„– Chcemy też zwrócić uwagę na fakt, że harmonogram spłat obligatariuszy zabezpieczonych kompletnie abstrahuje od struktury ich zabezpieczeń. W konsekwencji nie dość, że propozycja kuratora zakłada całkowite zaspokojenie ich wierzytelności tj. spłatę na poziomie 100 proc., to dodatkowo w szybszym tempie niż w przypadku obligatariuszy niezabezpieczonych. – dodaje spółka.”

Te 100% to chyba trudno podważyć.
Kto jednak decyduje, że to będzie 4.5 roku a nie 8 lat jak u nas?
Ma to wpływ na dostępność okresową środków przeznaczonych dla nas.

maciej_61
0
Wpisów: 803
Wysłane: 8 sierpnia 2018 17:15:50
Według mnie jest to też po prostu element negocjacji. Oczywiście Zarząd chce wydać jak najmniej a RW chce możliwie najwięcej. Co prawda RW nie przedstawiła jeszcze oficjalnie konkretnych liczb i terminów swojej propozycji ale sądzę że krystalizuje się ich propozycja. Trzeba poczekać.

MA
MA
0
Wpisów: 119
Wysłane: 8 sierpnia 2018 19:09:55
Maupa_w_niebieskim napisał(a):
@MA
Nie wiem na jakiej podstawie wnioskujesz, że nasi liderzy nie popierają takich działań? A może po prostu nastąpił swoisty 'podział pracy"? Są ludzie od 'robienia hałasu" (proszę absolutnie tego określenia nie traktować w kategoriach pejoratywnych!) i ludzie 'od czarnej roboty'. Jeżeli jedni lub drudzy cokolwiek ugrają skorzystają na tym osoby z obu grup.

Na podstawie odpowiedzi, którą otrzymałem na tym forum na propozycję zintensyfikowania działań w tym zakresie.
Wiem, że jest podział pracy (a przynajmniej że był planowany - zapisywałem się do jednej z grup, ale tam na razie cisza, ze względu na nieszczęsny MAR zapewne).

myśliwy
0
Wpisów: 9
Wysłane: 8 sierpnia 2018 19:35:17
na jakie konto dokonywaliście wpłaty kupując obligi przez Idea Bank czy było to konto w IDEA a obligi przyszły z PDM

InwestorAmator
0
Wpisów: 25
Wysłane: 8 sierpnia 2018 20:27:00
Pytanie osoby mało doświadczonej na rynku kapitałowym:

1) Jeżeli nie posiadam konta maklerskiego (bo kupowałem te obligacje przez LB) - to w jaki sposób ewentualnie zostaną mi przydzielone te akcje? Gdzie je znajdę, w sensie takim czy wtedy bank w którym kupowałem z automatu w jakiś sposób założy mi konto maklerskie czy ja sam muszę gdziekolwiek takie założyć i wskazać gdzie mają przydzielić akcje? Jak taka konwersja odbywa się z technicznego punktu widzenia osoby która na ten moment nie posiada rachunku maklerskiego?
2) Jak wygląda PIT w przypadku takich obligacji (kupionych poza rynkiem)? Zakładam, że wypłacane odsetki był już potrącone podatkiem belki, natomiast w momencie gdyby przekonwertowali część na akcje, a reszta byłaby przez te X lat wypłacana w formie kapitału a nie odsetek + na koniec nominał - to w jakiś sposób wykazuje się to w PIT rocznie?
3) Dużo ludzi pisze o wykazaniu straty w PIT - na czym to polega?

Będę wdzięczny za rzeczowe odpowiedzi.

Pozdrawiam

Maupa_w_niebieskim
38
Wysłane: 8 sierpnia 2018 20:30:05
A tymczasem Trigon znów pozywa nie tylko GetBack ale i członków zarządu:
twitter.com/BGoduslawski/statu...

lojka
0
Wpisów: 5
Wysłane: 8 sierpnia 2018 21:36:06
myśliwy napisał(a):
na jakie konto dokonywaliście wpłaty kupując obligi przez Idea Bank czy było to konto w IDEA a obligi przyszły z PDM

Zakup obligacji przyszedł z PDM a wpłata na konto Idea Banku

joshep
0
Wpisów: 115
Wysłane: 8 sierpnia 2018 21:58:23
MA napisał(a):
Akurat początek tego listu to jakiś chaos kompletny nie wart naśladowania, natomiast większa aktywność medialna byłaby wskazana. Nasi liderzy wydają się jednak nie popierać takich działań... Trochę szkoda.

Może trochę bezpośrednio, ale jak umiesz, masz czas i chęci to napisz lepszy list. Tak jak napisałeś aktywność medialna jest potrzebna i wg. mnie jest kluczowa, grupa z FB skupiła się na bankach a w szczególności na jednym, bo po prostu mają punkt zaczepienia w postaci dowodów na działania niezgodne z ustawą bankowa i dowodów świadczących o przestępstwach tego banku, tak przestępstwach a nie misselingu. Nic nie stoi na przeszkodzie żeby organizować takie akcje w kierunku Deloitte, ale trzeba coś robić bo temat nie może zniknąć i nie może zostać zamieciony pod dywan.
Co do perspektywy samego GetBack to mimo szczerych chęci RW, wg. mnie nic z tego nie będzie i nie ma żadnej szansy na sensowny i uczciwy układ. Jedyny sensowny scenariusz to upadłość likwidacyjna i nawet jak tam dostaniemy 10 - 15% to jest lepsze niż obiecanki cacanki od zarządu GB że w 8 lat spłacą 27% a resztę skonwertują na bezwartościowe akcje. A nawet te 27% jest poza zasięgiem GB, bo to by oznaczało że ta spółka będzie jeszcze kiedyś normalnie działać a to jest wg. mnie niemożliwe. Informacje o inwestorach, dokapitalizowaniu, powrocie do działalności operacyjnej to bujdy na resorach, ta spółka już praktycznie nie istnieje i jedyny cel jej istnienia obecnie to osiągnięcie takiej ugody z wierzycielami żeby nie mogli oni dochodzić swoich roszczeń od innych podmiotów w tym pośredników które sprzedawali obligacje. Nie bądźmy naiwni drugi raz, pierwszy raz daliśmy się nabić w butelkę przy zakupie tych "cudownych" obligacji i akcji a teraz chcą się nas tanio pozbyć żebyśmy nie mogli dochodzić swoich roszczeń od osób i podmiotów które doprowadziły do tej sytuacji.

alder74
0
Wysłane: 8 sierpnia 2018 22:15:39
@mysliwy
Ja kupowałem poprzez IB - po automatycznym zamknięciu lokat przez IB otrzymałem z IB (e-mail) wypełniony formularz "Dyspozycja przeniesienia środków z lokat" z numerem rachunku PDM (do wysłania przelewu).

mareksus
0
Wpisów: 123
Wysłane: 8 sierpnia 2018 22:25:22
Maupa_w_niebieskim napisał(a):
A tymczasem Trigon znów pozywa nie tylko GetBack ale i członków zarządu:
twitter.com/BGoduslawski/statu...

Kąkolewski też się tak rzucał jak mu Buczek wytknął problemy płynnościowe.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

133 134 135 136 137

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,784 sek.

miqkvncm
flkqzuec
mbrqticx
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
dgydufvx
ttloiurj
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat