38 Dołączył: 2016-02-29 Wpisów: 978
Wysłane:
4 listopada 2018 10:05:26
AsGBK napisał(a): Może nie róbmy też z naszego forum podobnego do tego z FB, gdzie tylko ci o jedynych, słusznych poglądach mogą się wypowiadać. Ja nikogo nie obrażam.
Poklepujcie dalej Przewodniczącego po ramieniu, a kolejnym razem o warunkach układowych dowiemy się w dniu głosowania, a nie tak jak ostatnio - trzy dni przed.
Nieustająco doceniam zaangażowanie Radka, mam nadzieję, że komunikacja ulegnie poprawie.
Co do swobody wypowiedzi to nikt tu nikomu prawa do wypowiedzenia swojego zdania nie odbiera (z zastrzeżeniem regulaminu tego forum, bo pamiętajmy że jesteśmy tu gośćmi a nie gospodarzami). Co do warunków układowych, to ja nie mam nic przeciwko temu aby o lepszych ale przede wszystkim REALNIE WYKONALNYCH warunkach układowych (bo do wysokiego prawdopodobieństwa lub wręcz pewności wykonalności sprowadza się sens zawierania układu) dowiedzieć się i na przysłowiowe 5 minut przed głosowaniem. Jeżeli coś ma być dopracowane nawet kosztem 'poślizgu informacyjnego' to ja jestem w stanie ten poślizg akceptować.
|
|
46 Dołączył: 2010-08-07 Wpisów: 1 795
Wysłane:
4 listopada 2018 10:17:29
Ty akceptujesz a ja nie akceptuje bo takie traktowanie obligatariuszy nie oznacza ze ten uklad bedzie bardziej wiarygodny/precyzjny to po prostu oznacza brak szacunku do obligatariuszy i brak powagi ze strony zarzadu
|
|
0 Dołączył: 2018-10-18 Wpisów: 29
Wysłane:
4 listopada 2018 10:44:19
alder74 napisał(a):@sylwi16 Cytat:Na RW nie liczcie, bo oni nawet nie chca uchylić rąbka toczącej się sprawy. A Pan Radek to już nas totalnie olewa. Załapał posadkę i liczy na ... - dalszy ciąg to domniemanie. Nie wszystko ze strony RW tez mi się podoba, w szczególności deficyt informacji (chociaż w kontekście wyjaśnienia Radka częściowo uzasadniony). Ale takie pisanie jak w cytacie uważam za obraźliwe - to jest chwyt poniżej pasa. Na mój rozum RW została powołana w związku z PPU i boksowanie się z IB/LB ze względu na nieprawidłowości przy oferowaniu obligacji itd to nie jej broszka. Z tym bliżej do fb Artioma. Pragnę przypomnieć, iż forum to jest miejsce, w / na którym każdy ma prawo do wypowiedzi swojej opini. Część użytkowników ma swoje racje, inni mogą mieć inne zdanie. Jednakże, to nie upoważnia do oceny czy dany pogląd jest "poniżej pasa". Cytowana odpowiedź jest przykładem obrażania użytkownika forum. Nie rozumiem odniesienia do Pana Artioma - czyżby był On konkurentem.
|
|
|
|
208 Dołączył: 2018-10-03 Wpisów: 1 287
Wysłane:
4 listopada 2018 11:08:25
Do tematu płynności IB to ta może być za chwilę pod presją z uwagi na wysokość ewentualnych kar jak i konieczność usunięcia skutków niekorzystnych praktyk. Cytat: W związku ze sprzedażą obligacji korporacyjnych firmy GetBack, UOKiK wszczął postępowania przeciw Idea Bankowi i Polskiemu Domowi Maklerskiemu, prowadzi też cztery postępowania wyjaśniające oraz zaproponował zmiany w prawie - poinformował we wtorek Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów.
Jak podał UOKiK, jeżeli zarzuty się potwierdzą, spółce grozi kara - do 10 proc. jej obrotu za każde naruszenie i konieczność usunięcia skutków niekorzystnych praktyk.
www.bankier.pl/wiadomosc/UOKiK...
|
|
0 Dołączył: 2018-04-21 Wpisów: 582
Wysłane:
4 listopada 2018 11:42:18
kokospl napisał(a):I bardzo dobrze ze sad pospiesza zarzad - to jest PPU i nie mozna bez konca tego przedluzac bo zarzadowi potrzebuje wiecej czasu... Ten zarzad to kompletna porazka i zaprzeczenie tego jak powinien dzialac Odniosę się tylko do szybkości głosowania PPU: 1/ przegłosowanie PPU nic nie zmienia w sytuacji GBK (od tego odzyski nie wzrosną, morale pracowników nie wzrośnie, itd.) 2/ szybkie głosowanie przeniesie przede wszystkim odpowiedzialność z DNLD/ KNF/ innych uczestników rynku finansowego na wierzycieli (konwersja) 3/ wierzyciele w takim rozdrobnieniu nie są wstanie skutecznie kontrolować i pośrednio zarządzać GBK w celu zwiększenia zaspokojenia 4/ bez silnego akcjonariusza GBK upadnie pod wpływem pierwszych zawirowań makroekonomicznych; bez zastrzyku gotówki z zewnątrz nie będzie możliwe przeprowadzenie restrukturyzacji i naprawy operacji spółki 5/ wierzyciele niezabezpieczeni są de facto pozostawieni sami sobie; zdajcie sobie sprawę, że dla prawie całego rynku finansowego i polityków wygodna jest teza o tym, że KK został zamknięty i mamy rozwikłaną całą sprawę; ale to dobre dla osób wierzących, że KK wyprowadził z GBK ponad 2 mld zł; ale to zakrawa na co najmniej naiwność 6/ jednym z bardziej zaangażowanych jest póki co Abr (sic) chcący uratować swoją reputację w oczach inwestorów DNLD oraz ukarać beneficjentów okradania GBK; pozostali są co najmniej biernymi obserwatorami czekającymi na upadłość z hasłem "ciszej nad tą trumną" 7/ dlatego uważam, że głosowanie PPU dla samego głosowania i zamknięcia postępowania przed zagwarantowaniem ochrony interesów wierzycieli niezabezpieczonych to zrobienie przysługi wszystkim za wyjątkiem obligatariuszy niezabezpieczonych
|
|
0 Dołączył: 2018-07-06 Wpisów: 201
Wysłane:
4 listopada 2018 11:49:52
BearHand napisał(a):Do tematu płynności IB to ta może być za chwilę pod presją z uwagi na wysokość ewentualnych kar jak i konieczność usunięcia skutków niekorzystnych praktyk. Cytat: W związku ze sprzedażą obligacji korporacyjnych firmy GetBack, UOKiK wszczął postępowania przeciw Idea Bankowi i Polskiemu Domowi Maklerskiemu, prowadzi też cztery postępowania wyjaśniające oraz zaproponował zmiany w prawie - poinformował we wtorek Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów.
Jak podał UOKiK, jeżeli zarzuty się potwierdzą, spółce grozi kara - do 10 proc. jej obrotu za każde naruszenie i konieczność usunięcia skutków niekorzystnych praktyk.
www.bankier.pl/wiadomosc/UOKiK... Tak jak inne osoby, które wysłały reklamację / skargę do UOKiK, dostałem odpowiedź, że Urząd nie może interweniować w pojedynczych sprawach, tylko w zbiorowych. Czy to oznacza, że jeśli postępowanie UOKiK wykaże nieprawidłowości, usunięcie skutków niekorzystnych praktyk będzie dotyczyło wszystkich klientów IB? @Obligatariusz_kontakt: dziękuję za nowe informacje. Kiedy możemy się spodziewać stanowiska RW w sprawie tego, czy dla nas lepsza będzie opcja z inwestorem czy bez?
Edytowany: 4 listopada 2018 11:50
|
|
0 Dołączył: 2018-05-11 Wpisów: 133
Wysłane:
4 listopada 2018 11:50:20
No dobrze. Kiedy jakieś sensowne informacje dostaniemy żeby mieć możliwość oceny sytuacji? Inaczej właśnie głosowanie dla samego głosowania będzie.
|
|
Wysłane:
4 listopada 2018 11:52:13
1/ Pracujemy nad tym, w 2 wariantach - ze sprzedażą aktywów inwestorowi oraz z kontynuacją działalności operacyjnej 2/ W poniedziałek RW a we wtorek złożenie przez NS propozycji układowych
|
|
Wysłane:
4 listopada 2018 11:57:29
1/ W mojej ocenie antagonizowanie grup wierzycieli niewiele przyniesie 2/ W RW jest już 2 przedstawicieli grupy FB - mają oni pełen dostęp do danych i zarządu GBK; ergo, mogą więc aktywnie włączyć się w prace nad ochroną interesów poszkodowanych wierzycieli indywidualnych 3/ Z doniesień prasowych wydaje się, że grupa FB skupiła się wyłącznie na wątku dystrybucji obligacji przez IB/LB 4/ Rolą RW jest reprezentowanie interesów wszystkich wierzycieli, także zabezpieczonych i pozaukładowych 5/ W mojej ocenie "wydzieranie" sobie kołderki i granie do własnej bramki jest bardzo krótkowzroczne; zakładam, że IB/LB odkupi obligacje za kilkadziesiąt mln zł oraz pozwie swoich sprzedawców; ale to rozwiąże problem bardzo małej grupie osób; 6/ "Walenie" na rympał w IB/LB oraz LC może istotnie osłabić podmioty, które powinny być najbardziej zainteresowane uratowaniem GBK po zawarciu układu - sugeruję oderwać się od walki internetowej i spojrzeć na sytuację z szerszej perspektywy oraz funkcji celu - maksymalnego zaspokojenia CAŁEJ grupy poszkodowanych wierzycieli niezabezpieczonych
|
|
Wysłane:
4 listopada 2018 12:04:38
omicron napisał(a):BearHand napisał(a):Do tematu płynności IB to ta może być za chwilę pod presją z uwagi na wysokość ewentualnych kar jak i konieczność usunięcia skutków niekorzystnych praktyk. Cytat: W związku ze sprzedażą obligacji korporacyjnych firmy GetBack, UOKiK wszczął postępowania przeciw Idea Bankowi i Polskiemu Domowi Maklerskiemu, prowadzi też cztery postępowania wyjaśniające oraz zaproponował zmiany w prawie - poinformował we wtorek Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów.
www.bankier.pl/wiadomosc/UOKiK... Tak jak inne osoby, które wysłały reklamację / skargę do UOKiK, dostałem odpowiedź, że Urząd nie może interweniować w pojedynczych sprawach, tylko w zbiorowych. Czy to oznacza, że jeśli postępowanie UOKiK wykaże nieprawidłowości, usunięcie skutków niekorzystnych praktyk będzie dotyczyło wszystkich klientów IB? @Obligatariusz_kontakt: dziękuję za nowe informacje. Kiedy możemy się spodziewać stanowiska RW w sprawie tego, czy dla nas lepsza będzie opcja z inwestorem czy bez? Aby opcja ze sprzedażą aktywów była atrakcyjna dla wierzycieli to musi jej towarzyszyć ISTOTNA redukcja banków/ wierzycieli zabezpieczonych
|
|
|
|
46 Dołączył: 2010-08-07 Wpisów: 1 795
Wysłane:
4 listopada 2018 12:37:37
Ja od poczatku bylem za sanacja ale skoro poszlismy ta droga to absolutnie nie mozna wydluzac w nieskonczonosc tego procu a juz na pewno nie pod tym beznadziejnym zarzadem Poprzez brak komunikacji i grozby wobec reprezentantow RW w przypadku ujawnienia informacji ze spolki wiarygodnosc tego zarzadu jest na poziomie KK Jedyne w czym tym zarzad jest naprawde skuteczny to w przekonowaniu innych ze potrzebuje wiecej czasu ale sprawy ida powoli w dobrym kierunku (oczywiscie bez pokazywania zadnych danych)
|
|
0 Dołączył: 2018-06-10 Wpisów: 541
Wysłane:
4 listopada 2018 13:20:17
Czytając wypowiedzi p Radosława wnioskuję ,że głosowania nad układem w najbliższych tygodniach,miesiącach,latach(?) nie ma się co spodziewać.Pozostaje tylko nadzieja ,że sąd w swojej mądrości zamknie PPU,które z tą nazwą nie ma nic wspólnego.
|
|
0 Dołączył: 2018-05-12 Wpisów: 447
Wysłane:
4 listopada 2018 13:36:25
Maupa_w_niebieskim napisał(a): Co do warunków układowych, to ja nie mam nic przeciwko temu aby o lepszych ale przede wszystkim REALNIE WYKONALNYCH warunkach układowych (bo do wysokiego prawdopodobieństwa lub wręcz pewności wykonalności sprowadza się sens zawierania układu) dowiedzieć się i na przysłowiowe 5 minut przed głosowaniem. Jeżeli coś ma być dopracowane nawet kosztem 'poślizgu informacyjnego' to ja jestem w stanie ten poślizg akceptować.
Lepsze propozycje :) trochę humoru na naszym wątku nie zaszkodzi :) Ja też nie mam nic przeciwko :) Niech w dniu głosowania wpadnie na salę Inwestor i oznajmi – Kupuję, daję 70% od ręki :) Ale tu nie chodzi o 5% w jedną czy drugą stronę. Dlaczego jesteśmy zaskakiwani informacjami o różnych poziomach konwersji na kilka dni przed zgromadzeniem, dlaczego nie ma opracowania pokazującego wady i zalety różnych rozwiązań? Ludzie nie mają ani informacji ani czasu na zastanowienie. Czy spółka w ogóle ma już przemyślane, w jaki sposób będą wypłacane te dodatkowe, odzyskane środki? Dlaczego pomimo takiej niechęci obligatariuszy do akcji, spółka nie stara się pokazać, że konwersja w odpowiednim % może być dla nas korzystna. Konwersja przecież nie tylko umożliwi ustanowienie zarządu wierzycieli, ale również może ułatwić wypłatę odzyskanych kwot przez GBK, np. w postaci dywidendy, czy skupu akcji. Nie trzeba będzie otwierać postępowania o zmianę układu, co na pewno będzie bardziej czasochłonne i skomplikowane. Poza tym Getback może część kwot odzyskać za dwa lata, a część za osiem lat. I co będziemy kilka razy otwierać postępowanie o zmianę układu, czy będziemy czekać na zakończenie wszystkich procesów? Czy prawnicy spółki mogliby przygotować dla obligatariuszy jakieś informacje w tym temacie? Czy prawnicy spółki zajmują się jedynie wymyślaniem, na co by tu jeszcze przygotować deklaracje o poufności dla RW?
|
|
0 Dołączył: 2018-05-11 Wpisów: 528
Wysłane:
4 listopada 2018 14:08:35
sylwia16 napisał(a):voyager747 napisał(a):Macieju, jeśli nie odróżniasz kasy banku od obligacji Getbacka, to chyba nie mamy o czym gadać. A ja tą wypowiedź rozumiem. Sądzę, że użytkownik Maciej jest rzeczywiście osobą poszkodowaną, jak wielu z nas na tym forum. Przypuszczam - to jest jedynie moje domniemanie, iż na tym forum są osoby, dla których afera getBack to wyłącznie rozrywka. Dobrze, że rozumiesz tĘ wypowiedź, nic mi do tego. Twoje domniemania są śmiechu warte, chyba, że piszesz o sobie. Pisałem tutaj wiele razy co sprzedał mi LB, ale nadal potrafię w przeciwieństwie do Macieja odróżnić kasę Idea Banku od Getbacka. Pisanie na forach takich rzeczy, że w banku nie ma kasy, że bank jest niewypłacalny itp. na podstawie własnych domysłów bądź niechęci, to jest mało poważne.
|
|
0 Dołączył: 2018-05-03 Wpisów: 184
Wysłane:
4 listopada 2018 14:16:11
Obligatariusz_kontakt napisał: 2/ szybkie głosowanie przeniesie przede wszystkim odpowiedzialność z DNLD/ KNF/ innych uczestników rynku finansowego na wierzycieli (konwersja) 3/ wierzyciele w takim rozdrobnieniu nie są wstanie skutecznie kontrolować i pośrednio zarządzać GBK w celu zwiększenia zaspokojenia 4/ bez silnego akcjonariusza GBK upadnie pod wpływem pierwszych zawirowań makroekonomicznych; bez zastrzyku gotówki z zewnątrz nie będzie możliwe przeprowadzenie restrukturyzacji i naprawy operacji spółki 5/ wierzyciele niezabezpieczeni są de facto pozostawieni sami sobie; zdajcie sobie sprawę, że dla prawie całego rynku finansowego i polityków wygodna jest teza o tym, że KK został zamknięty i mamy rozwikłaną całą sprawę; ale to dobre dla osób wierzących, że KK wyprowadził z GBK ponad 2 mld zł; ale to zakrawa na co najmniej naiwność 6/ jednym z bardziej zaangażowanych jest póki co Abr (sic) chcący uratować swoją reputację w oczach inwestorów DNLD oraz ukarać beneficjentów okradania GBK; pozostali są co najmniej biernymi obserwatorami czekającymi na upadłość z hasłem "ciszej nad tą trumną"
Przypomnę mój wpis z dnia 10 października 2018 20:47:05
Ja również jestem za tym, aby nie rozbijać akcjonariatu na miliardy akcji, gdyż na pewno te akcje nigdy nie zyskają na wartości, a po drugie rzeczywiście w ten sposób drobni akcjonariusze zostaną z palcem w...…….(ja jestem tylko obligatariuszem) Abris ma 60 070 558 akcji co daje 60,071% w kapitale zakładowym i 86,21% na ZWZ. Jeszcze tylko JP Morgan Funds posiada 5,508% głosów na ZWZ. Łącznie wszystkich akcji jest ok 100 mln. I teraz prosta matematyka: inwestor wykłada 5 mln zł i jest posiadaczem kolejnych 100 mln akcji co daje mu 50% liczby głosów Abrisowi zostaje 30% pozostałe 20% drobni akcjonariusze. Co to oznacza? A mianowicie że 80% głosów mają gracze, którzy posiadają pieniądze na dokapitalizowanie Spółki i zakupów nowych portfeli. Jeśli Inwestor chce przejąć GetBack ok. daje kasę na jednorazową spłatę - kurator jak i Spółka mówi, że to dobre propozycje dające 200 mln więcej dla obligatariuszy. Oznacza to że za 5 mln przejmuje całą władzę nad spółką ale ma też kompana Abris z wielkimi pieniędzmi na zakupy nowych portfeli. Wiem, że Abris dał du…..y nie nadzorując poprzedni Zarząd, ale teraz ma szanse pokazać, że tak jak sam mówi, że jest również poszkodowanym w całej tej sprawie. Plusów takiej sytuacji jest wiele: - obligatariusze dostają jednorazową wypłatę w odpowiednim % ze środków od inwestora w ciągu 6 mcy, pozostała kwota w kilkunastu ratach w ciągu kilku lat - akcjonariat nie jest rozbity tylko w rękach dwóch graczy (80%), - jest 200 mln akcji, które zyskają na wartości a nie kilkanaście miliardów - Abris wychodzi z twarzą z tej całej sytuacji, - drobni akcjonariusze (a jest ich też pewnie kilka tysięcy) nie zostali pominięci w całej tej kryminalnej sytuacji, brak pozwów z ich strony przeciwko GetBack - główny inwestor za 5 mln jest głównym udziałowcem olbrzymiej spółki windykacyjnej - główni gracze łączą siły przeciwko Deeloite i innym nierynkowym transakcjom, kasa szybciej spływa na spłatę wierzycieli, a przyszły zysk dzielą między sobą, itd itd Wiem,że może to zbyt proste i RW nie takie tematy przerabiała, ale nie zawsze proste musi być złe. Co o takim wariancie myślicie? Może warto coś z tego ugryść.
Teraz ma to odniesienie do tego co napisał Pan Radek.
|
|
0 Dołączył: 2018-05-13 Wpisów: 301
Wysłane:
4 listopada 2018 14:40:26
@ sylwia 16 Ja jednak uważam, że pisanie o Radku w taki sposób: Cytat:A Pan Radek to już nas totalnie olewa. Załapał posadkę i liczy na ... - dalszy ciąg to domniemanie jest obraźliwe i jest to chwyt poniżej pasa. Mnie to pachnie insynuacją. Jak wspominasz, każdy może mieć swoje zdanie. Z założenia na tym forum mamy zajmować się głownie sprawą PPU. Jest grupa na FB, która skupiła się wyłącznie na wątku dystrybucji obligacji przez IB/LB. To jest to odniesienie do Artioma.
Edytowany: 4 listopada 2018 14:51
|
|
0 Dołączył: 2018-05-13 Wpisów: 301
Wysłane:
4 listopada 2018 15:05:32
No i Radek rzucił garść informacji. Wcale nie poczułem się lepiej po ich przeczytaniu. Zgadzam się z uwaga Radka: Cytat:5/ wierzyciele niezabezpieczeni są de facto pozostawieni sami sobie; zdajcie sobie sprawę, że dla prawie całego rynku finansowego i polityków wygodna jest teza o tym, że KK został zamknięty i mamy rozwikłaną całą sprawę; ale to dobre dla osób wierzących, że KK wyprowadził z GBK ponad 2 mld zł; ale to zakrawa na co najmniej naiwność Sam jakiś czas temu zamieściłem podobny pogląd. Moglibyśmy wspólnie wypisać długą listę zainteresowanych takim obrotem sprawy.
|
|
Wysłane:
4 listopada 2018 16:08:03
leonek7 napisał(a):Czytając wypowiedzi p Radosława wnioskuję ,że głosowania nad układem w najbliższych tygodniach,miesiącach,latach(?) nie ma się co spodziewać.Pozostaje tylko nadzieja ,że sąd w swojej mądrości zamknie PPU,które z tą nazwą nie ma nic wspólnego. Bardzo mądry i przemyślany wpis.
|
|
Wysłane:
4 listopada 2018 16:18:13
alder74 napisał(a):@ sylwia 16 Ja jednak uważam, że pisanie o Radku w taki sposób: Cytat:A Pan Radek to już nas totalnie olewa. Załapał posadkę i liczy na ... - dalszy ciąg to domniemanie jest obraźliwe i jest to chwyt poniżej pasa. Mnie to pachnie insynuacją. Jak wspominasz, każdy może mieć swoje zdanie. Z założenia na tym forum mamy zajmować się głownie sprawą PPU. Jest grupa na FB, która skupiła się wyłącznie na wątku dystrybucji obligacji przez IB/LB. To jest to odniesienie do Artioma. Ja już mam swoje lata i mam zasadę- nie licz na kogoś kto obiecuje ci, że załatwi problemy za ciebie (RW czy Porozumienie Układowe). Trzeba samemu zawalczyć o swoje, które zostało nam .. dalej sami sobie dopowiedzcie. Alder 74 - stale mnie krytykujesz, a nawet obrażasz. Kogo Ty prezentujesz? Insynuacja- chyba coś Cię boli w tym temacie.
|
|
Wysłane:
4 listopada 2018 16:26:13
voyager747 napisał(a):sylwia16 napisał(a):voyager747 napisał(a):Macieju, jeśli nie odróżniasz kasy banku od obligacji Getbacka, to chyba nie mamy o czym gadać. A ja tą wypowiedź rozumiem. Sądzę, że użytkownik Maciej jest rzeczywiście osobą poszkodowaną, jak wielu z nas na tym forum. Przypuszczam - to jest jedynie moje domniemanie, iż na tym forum są osoby, dla których afera getBack to wyłącznie rozrywka. Dobrze, że rozumiesz tĘ wypowiedź, nic mi do tego. Twoje domniemania są śmiechu warte, chyba, że piszesz o sobie. Pisałem tutaj wiele razy co sprzedał mi LB, ale nadal potrafię w przeciwieństwie do Macieja odróżnić kasę Idea Banku od Getbacka. Pisanie na forach takich rzeczy, że w banku nie ma kasy, że bank jest niewypłacalny itp. na podstawie własnych domysłów bądź niechęci, to jest mało poważne. Gratuluję szybkiego wpisu na temat obrony LB czy IB.
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.