PARTNER SERWISU
ekjaetoi
291 292 293 294 295

Porozumienie obligatariuszy GetBack SA - CAPITEA SA

leonek7
0
Wpisów: 541
Wysłane: 20 listopada 2018 18:12:34
cinis_ napisał(a):
Jest już tak beznadziejnie Panie Radku, że może zamiast pisać dyrdymały, proszę zapytać abris czy coś dorzuci, nie tworzyć przywileje dla abris.
Dokładnie. Cytuję wypowiedź p Stanisława Adamczyka ,, Ta spółka ma ujemną wartość marki więc nie ma sensu jej utrzymywać. Koszt odbudowy pozycji rynkowej jest zbyt wysoki. Na Spółce żeruje cała banda pasożytów. Tam jest gigantyczna struktura powiązanych funduszy do opłacenia. Zlikwidować to wszystko trzeba jak najszybciej. Portfele dać do serwisowania do kogokolwiek.''

maciej_61
0
Wpisów: 803
Wysłane: 20 listopada 2018 18:18:12
bukos4 napisał(a):
Oni nic nie musza.mysle ze propozycji ugod nie bedzie.ja wygralem postepowanie przed RF wobec ubezpieczyciela Aviva.jest istotny poglad w sprawie.a aviva ma to gdzies i zostaje tylko sad.fakt ze w sadzie z takim pogladem bedzie latwiej

OK, ale jeżeli taka propozycja ugody się pojawi to czy zamyka mi to drogę do uczestnictwa w układzie czy też ewentualnych pozwach zbiorowych np przeciw KNF. Bo akurat KNF na to bardzo zasługuję. Teoretyzuję oczywiście w tej chwili ale chciałbym mieć jasność sytuacji.

Maupa_w_niebieskim
38
Wpisów: 978
Wysłane: 20 listopada 2018 19:45:17
@Pesto
1/No oczywiście, że drobni akcjonariusze są w pewnym sensie też poszkodowani tylko, że do nich jeszcze chyba nie dotarła 'oczywista oczywistość' że niezależnie od rodzaju postępowania restrukturyzacyjnego zawsze kończy się to jakąś umową (układem) pomiędzy dłużnikiem (spółką) a jej wierzycielami. Przepisy nie przewidują dodania trzeciej strony w postaci akcjonariuszy (no chyba że są oni jednocześnie wierzycielami spółki tak jak jest w przypadku Abrisu).
2/ Hoist AB nie jest biedną spółką, a jeżeli ta rozgrywka z Hoistem w tle miałaby się dla nas zakończyć jakoś pozytywnie to czy Hoist płaciłby pieniędzmi własnymi, czy pożyczonymi (choćby od Marsjan) to naprawdę nie ma znaczenia. Ten Hoist AB ma jakichś akcjonariuszy/RN i zarząd, który się musi przed tymi akcjonariuszami/RN spowiadać. Papier zniesie wszystko nawet największe fantazje, natomiast nie jestem przekonana czy akcjonariusze/RN Hoist AB są tacy chętni do dania zarządowi Hoist AB zielonego światła do angażowania się Hoist AB w GBK na poziomie akcjonariatu. Tego się raczej nie da rady załatwić jednym męskim spotkaniem przy wódce.
3/ RW jest zdominowana przez fundusz? No przecież 1 członek RW = 1 głos a uchwały są podejmowane kolegialnie. Do RW weszły osoby (przedstawiciele wierzycieli) które uzyskały najwięcej głosów w wyborach. Fundusz się 'sprężył' i wszedł. Fundusz jako wierzyciel niestety nie mógł zostać wyeliminowany z 'wyścigu' do RW.
4/ I tak szansę przegłosowania ma to co przedstawi Nadzorca Sądowy.

Jan Nowak
0
Wpisów: 181
Wysłane: 20 listopada 2018 19:50:51
Cytat:

No oczywiście, że drobni akcjonariusze są w pewnym sensie też poszkodowani

Co masz na myśli pisząc "w pewnym sensie"?

Pesto
0
Wpisów: 117
Wysłane: 20 listopada 2018 21:39:15
@Maupa_w_niebieskim
1/ moja uwaga o liście tego pana była tylko wyjaśniająca ci było zamierzeniem

2/ na poczatku prezes Dąbrowski mowił, że nie ma szans na inwestorów, później już było trichę inaczej. Nadal rozważasz to tak nie na serio, a ja chciałbym żeby RW włączyła się w to i przedstawiła Hoist taką propozycję

Dodatkowo znany gość z forum bankiera napisał, że te banki nie związane z LC to wcale nie chcą konwersji i mogą przystąpić do układu bez konwersji. Konwersji niby chce LC, aby walczyć z ABR....
To są dość odważne stwierdzenia. Co na to nasz lider ? I dalej ...

Dlaczego nie można zrobić propozycji z konwersją 1-2% i ceną te 50 gr za akcję ?
Nie można uzgodnić takich propozycji ?

Dlaczego zarząd w swoich propozycjach daje tak duża konwersję - tego już kompletnie nie rozumiem ...

Ja chciałbym, aby pan Radek do tego się odniósł jako nasz lider.

PS. Co do zacytowanego wpisu pana Adamczyka przez leonek7, to ciekaw jestem jak ten pan zamierza to likwidować i oddać w serwisowanie - tak praktycznie jak to by miało wyglądać krok po kroku i ile by to zajęło ....

Obligatariusz kontakt
0
Wpisów: 582
Wysłane: 20 listopada 2018 21:47:11
Pesto napisał(a):
Jakiś czas temu użytkownik GetOblig wrzucił wpis/opinie (str 290) pewnego Pana z forum bankiera o nicku Księgowy.
Do tej pory tylko jeden użytkownik odniósł się (bardzo krótko) do tego wpisu.

PANIE RADKU CZY MÓGŁBY PAN SIĘ ODNIEŚĆ DO TEGO WPISU !!!

Jak pozostali mają jakąś wiedzę lub chcą wyrazić swoją opinię na ten temat to też proszę o skomentowanie.

Użytkownik ten (jak sobie poczytałem na bankierze) zakłada dużo wątków i wysuwa oskarżenia wobec RW, że działa na niekorzyść obligatariuszy - sugerując, że pewne warianty mogłyby być w grze, ale RW tu przeszkadza. Obficie również tłumaczy, że konwersja to zguba dla obligatariuszy.

W jakiś ostatnich wpisach dziwi się, że RW nie proponuje, np. objęcia tych 70 mln akcji przez Hoista, dodatkowo zorganizowanie pożyczek na zakupy nowych portfeli - i tu nowe portfele byłyby zabezpieczone, zmiana nazwy Getback i dział prawny do zwrotu środków od banków - to wszystko już po układzie (wtedy wartość akcji chyba nie będzie już ujemna).CZY TAKI SCENARIYSZ MÓGŁBY BYĆ W GRZE PANIE RADKU ?

Pytam bo tyle się tu pisze na różne tematy - a ta sprawa powyżej wydaje się być bardzo ważna.

Nie za bardzo rozumiem też po co sama spółka w swoich propozycjach układowych przedstawia tak duży poziom konwersji - w ten sposób sami przecież spowodują, że ABRIS będzie miał mniejszościowy udział ... czy ktoś coś z tego rozumie ?

PS. Listy fajne, ten wcześniejszy wyślemy, ale teraz to już chyba tylko blokada wjazdu p......a do swojego miejsca pracy coś by dała (obecne listy mimo to też wyślę)

1/ Nie czytam forum Bankier.pl, ale jak widzę omija mnie wiele ciekawych pomysłów:)
2/ Nie jestem doradcą prawnym Hoist, ale nie widzę perspektywy, aby rekomendowali oni inwestycję w spółkę o takich ryzykach prawnych jak GBK
3/ Pomysł dot. 70 mln akcji jest tak abstrakcyjny, że trudno wybrać od czego zacząć w próbie ustosunkowania się do niego:
- ryzyka prawne blokują możliwość pozyskania jakiegokolwiek finansowania (equity/dług)
- 70 mln akcji po 0.05 zł to dalej ujemny kapitał liczony w ~2 mld zł a z ekonomicznego punktu widzenia to byłoby przepalenie tej gotówki, a uzyskana w ten sposób gotówka nic nie zmienia w sytuacji spółki
- ergo, to jakiś rodzaj finansowego science-fiction
4/ konwersja długu na kapitał ma dla wierzycieli 2 aspekty:
- kontrolna nad spółką w czasie realizacji układu (spółka ma realizować interes ekonomiczny wierzycieli)
- możliwość wykreowania straty podatkowej (opisywana wcześniej, więc nie będę się powtarzał w jaki sposób)

Obligatariusz kontakt
0
Wysłane: 20 listopada 2018 21:55:11
Pesto napisał(a):
@Maupa_w_niebieskim
1/ moja uwaga o liście tego pana była tylko wyjaśniająca ci było zamierzeniem

2/ na poczatku prezes Dąbrowski mowił, że nie ma szans na inwestorów, później już było trichę inaczej. Nadal rozważasz to tak nie na serio, a ja chciałbym żeby RW włączyła się w to i przedstawiła Hoist taką propozycję

Dodatkowo znany gość z forum bankiera napisał, że te banki nie związane z LC to wcale nie chcą konwersji i mogą przystąpić do układu bez konwersji. Konwersji niby chce LC, aby walczyć z ABR....
To są dość odważne stwierdzenia. Co na to nasz lider ? I dalej ...

Dlaczego nie można zrobić propozycji z konwersją 1-2% i ceną te 50 gr za akcję ?
Nie można uzgodnić takich propozycji ?

Dlaczego zarząd w swoich propozycjach daje tak duża konwersję - tego już kompletnie nie rozumiem ...

Ja chciałbym, aby pan Radek do tego się odniósł jako nasz lider.

PS. Co do zacytowanego wpisu pana Adamczyka przez leonek7, to ciekaw jestem jak ten pan zamierza to likwidować i oddać w serwisowanie - tak praktycznie jak to by miało wyglądać krok po kroku i ile by to zajęło ....

ad.2. Abstrakcja prawna i ekonomiczna; spółka ma ujemne equity rzędu ~2 mld zł, ogromne ryzyka prawne, średnie umowy z TFI, więc ktokolwiek widzi wartość to koncentruje się na aktywach (portfele) oraz pracownikach. Pisanie jak ktoś podał o "wartości marki" świadczy o braku zrozumienia sytuacji spółki
ad.3. Konwersja w wariancie operacyjnych daje tylko kontrolę nad realizacją układu, bądź umożliwi uzyskanie tarczy podatkowej na sprzedaży akcji po ich scaleniu za 1 gr. Dywagacje na temat konwersji to wątek poboczny i prowadzą go de facto akcjonariusze nie mający odwagi skonfrontować się z realiami sytuacji. Kapitały spółki są tak ujemne, że nie ma to żadnego sensu. Wierzyciele już też przeszli tę drogę, może czas na akcjonariuszy

djwitek1973
0
Wpisów: 82
Wysłane: 20 listopada 2018 21:57:48
Dwa pytania do Pana Radka, ktory jak widze czasem tu zaglada
1. Czy piszac 2 tyg temu o szumie medialnym I goracej jesieni mial Pan na mysli to co obserwujemy?
2. Ja rowniez poprosze o wyjasnienie zasadnosci konwersji I jej wplywu na sklonnosc lub jej brak do przystapienia do ukladu banko
I moze jeszcze jedno czy mozemy wreszczcie liczyc na jakies konkretne informacje zamiast tradycyjnego pracujemy, myslimy, analizujemy?
Fb jest w radiu,tv, bedzie pikieta pod knf, forumowicze pisza listy a co w tym czasie robi RW?

Jan Nowak
0
Wysłane: 20 listopada 2018 22:08:55
Obligatariusz kontakt napisał(a):

ad.3. Konwersja w wariancie operacyjnych daje tylko kontrolę nad realizacją układu, bądź umożliwi uzyskanie tarczy podatkowej na sprzedaży akcji po ich scaleniu za 1 gr. Dywagacje na temat konwersji to wątek poboczny i prowadzą go de facto akcjonariusze nie mający odwagi skonfrontować się z realiami sytuacji. Kapitały spółki są tak ujemne, że nie ma to żadnego sensu. Wierzyciele już też przeszli tę drogę, może czas na akcjonariuszy

Ale jakie są te realia? Drobni akcjonariusze nie mają wiedzy o tych realiach więc nie wiedzą z czym mają się konfrontować!

Czy pisząc "Wierzyciele już też przeszli tę drogę, może czas na akcjonariuszy" masz na myśli to aby akcjonariusze pogodzili się ze stratą 100% środków zainwestowanych w akcje spółki GetBack SA?

bukos4
6
Wpisów: 679
Wysłane: 20 listopada 2018 22:15:56
Jak w ogóle mozna nam proponowac konwersje na akcje po 50gr gdy spolka ma dlugi ponad 2mld. Tylko 5 gr przy konwersji ktore i tak natychmiast spadnie po scaleniu.radek mowi ze do 1gr ale ja slyszalem od kuratora ze to moze byc 1/50 gr

Btw: jestem zdania ze drobna konwersja jest potrzebna dla kontroli nad spolka. Duze konwersje mi niepotrzebne bo 60% kupilem przez lions bank i od nich widze jakies perspektywy odzyskania

Btw2 przy opcji wybor konwersji istnieje mozliwosc wejscia na calosc obligacjami kupionymi bezposredno z getback a minimum obligacjami kupionymi przez ib/lb
Edytowany: 20 listopada 2018 22:30

Obligatariusz kontakt
0
Wysłane: 20 listopada 2018 22:43:04
Jan Nowak napisał(a):
Obligatariusz kontakt napisał(a):

Ale jakie są te realia? Drobni akcjonariusze nie mają wiedzy o tych realiach więc nie wiedzą z czym mają się konfrontować!

Czy pisząc "Wierzyciele już też przeszli tę drogę, może czas na akcjonariuszy" masz na myśli to aby akcjonariusze pogodzili się ze stratą 100% środków zainwestowanych w akcje spółki GetBack SA?

Realia to:
1/ ~2 mld zł ujemnego kapitału
2/ niewyobrażalny bałagan będący efektem "rolek"
3/ brak środków na rozruch operacji
4/ brak środków na utrzymanie skali działalności
Ergo, brak perspektywy wartości akcji

Zachowując realia dot. postępowania upadłościowego akcjonariusze powinni skonfrontować się z myślą o utracie 100%, ale sprzedacie akcje po 1gr i odzyskacie do 19%. Wierzyciele z obligacji nie mają tego przywileju.

orekki
1
Wpisów: 357
Wysłane: 20 listopada 2018 22:51:24
Jaki sens jest pytać co rusz o ustosunkowanie się do tych kretynizmów przedstawionych jako propozycja z bankiera niejakiego 'księgowego'.
W pierwszym poście zostało to określone dokładnie - to bełkot.
Bzdura na bzdurze, a żeby nie być gołosłownym cytat z tej wypowiedzi :
Cytat:
Rynkowa wycena Getbacku w przypadku zawarcia układu to 1 mld zł !!! Skąd ta kwota ? Tyle skłonny jest zapłacić za aktywa Hoist !!!
Kwota ta zeruje zobowiązania spółki, więc zostają portfele warte jeszcze więcej, bo 1,3 mld zł przy stress testach !!!

Czyli perpetuum mobile, Hoist kupuje pakiety za 1mld, płaci spółce która oddaje łaskawie te 20-30 % wierzycielom, a w aktywach nadal są portfele warte 1,3 mld hello1
LITOŚCI !!!

kris1986
0
Wpisów: 184
Wysłane: 20 listopada 2018 22:52:53
Panie Radku, proszę mówic precyzyjnie inwestorzy odzyskają 19% a większość obligatariuszy nimi nie są.... Czyli odzyskają 0%

Obligatariusz kontakt
0
Wysłane: 20 listopada 2018 22:53:40
djwitek1973 napisał(a):
Dwa pytania do Pana Radka, ktory jak widze czasem tu zaglada
1. Czy piszac 2 tyg temu o szumie medialnym I goracej jesieni mial Pan na mysli to co obserwujemy?
2. Ja rowniez poprosze o wyjasnienie zasadnosci konwersji I jej wplywu na sklonnosc lub jej brak do przystapienia do ukladu banko
I moze jeszcze jedno czy mozemy wreszczcie liczyc na jakies konkretne informacje zamiast tradycyjnego pracujemy, myslimy, analizujemy?
Fb jest w radiu,tv, bedzie pikieta pod knf, forumowicze pisza listy a co w tym czasie robi RW?

1/ Medialnie przebił nas temat KNF/ GNB; przez parę kolejnych dni nie przebijemy się z GBK
nie łudźmy się, że teraz ktoś usłyszy nas, no chyba że będziemy chcieli "bić LC", ale przed negocjacjami dot. umorzeń GNB oraz IB (mamy spore apetyty) to słaby pomysł
2/ Jutro mam wywiad w PAP Biznes, next week chat na SW
3/ Re realne działania to proponowałem osobom z grona FB przejęcie negocjacji z LC, lecz temat nie został podchwycony; wysyłamy kolejne pisma do najwyższych organów państwa, ale one są do adresatów, a nie mediów
4/ Konwersja - jest to we wcześniejszych postach
5/ RW ma swoje prerogatywy, obowiązki i w ramach nich działamy - czy wspomniana grupa FB zrobi za nas opinię do PU Nadzorcy? nie dublujmy więc aktywności; ponadto, opowiadając się po jakiejkolwiek ze stron sporu politycznego stracimy atut bezstronności, co zostanie wykorzystane przeciwko nam; aktywność w tych obszarach innych grup może tylko cieszyć

Obligatariusz kontakt
0
Wysłane: 20 listopada 2018 22:55:52
kris1986 napisał(a):
Panie Radku, proszę mówic precyzyjnie inwestorzy odzyskają 19% a większość obligatariuszy nimi nie są.... Czyli odzyskają 0%

1/ 100% straty na akcjach daje de facto (poprzez tarczę podatkową) możliwość odzyskania 19% zainwestowanego kapitału. Niestety, umarzane obligacje nie dają takiej możliwości
2/ Staramy się o poziom zaspokojenia zgodny z uchwałą RW - 35% z inwestorem

Jan Nowak
0
Wysłane: 20 listopada 2018 22:57:43
A dlaczego obligatariusze nie chcą się skonfrontować z utratą 100%. Żeby odzyskać 19% to trzeba mieć pieniądze na inwestycje w akcje innych spółek i zysk na tych innych akcjach równy stracie na akcjach GBK. Jeśli mam stratę na akcjach GBK np. 100 tys. zł i nie mam teraz "na życie" a co dopiero na inwestycje to jakie mam szanse na odzyskanie 19%z tych 100 tys. zł czyli chociaż tych 19 tys. zł?

Obligatariusz kontakt
0
Wysłane: 20 listopada 2018 23:03:36
A to pytanie do ustawodawcy, który tak a nie inaczej ustawił kolejność zaspokojenia wierzycieli vs akcjonariuszy w przypadku postępowania układowego. Rozumiem frustrację, ale staram się oszczędzić złudzeń. Wystarczy, że karmią nas tym politycy

Jan Nowak
0
Wysłane: 20 listopada 2018 23:11:00
Postępowanie układowe to jakaś farsa w sytuacji, w której doszło do takiego oszustwa jakie miało miejsce w GetBack SA!

bukos4
6
Wpisów: 679
Wysłane: 20 listopada 2018 23:11:39
PISowi spadlo 5%. To moze byc brak samodzielnej wiekszosci.oplacaloby sie im nas wesprzec i uspokoic rynek a tym samym sondaze.teraz jak nigdy trzeba uderzac do Pisu. Podkreslam do a nie w...

Jan Nowak
0
Wysłane: 20 listopada 2018 23:12:31
I ponowię pytanie... Jeśli mam stratę na akcjach GBK np. 100 tys. zł i nie mam teraz "na życie" a co dopiero na inwestycje to jakie mam szanse na odzyskanie 19%z tych 100 tys. zł czyli chociaż tych 19 tys. zł?

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

291 292 293 294 295

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,374 sek.

uyebicbp
qbmzxvnp
puceafdk
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
uxczcitb
tubcjgrl
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat