krewa napisał(a):baks napisał(a):Nie wiem Krewa z czego Ty żartujesz .. ?
Właśnie w podobną stronę idą firmy na Zachodzi ..
Baks,
przedsiębiorstwa w ZSRR funkcjonowały w tym formacie zanim to stało się modne. Jak to się skończyło, wszyscy doskonale wiemy. WŁASNY biurowiec, WŁASNA stołówka, WŁASNE przedszkole, WŁASNE domy wczasowe.
Po prostu zastanawiam się, czy chcąc napić się piwa, należy kupować od razu cały browar?
Porównania z jednej strony zasadne ale z drugiej nie.
W ZSRR nie liczył się aspekt ekonomiczny a wyłącznie polityczny.
Więc to porównanie nieco chybione.
Z piciem piwa wszystko zależy od ilości. Jak pijesz jedno piwo nieopłacalne jeśli pijesz milion piw to masz ogromny zysk.
Nie wiem czy wiesz, że teraz nie wystarczy już dać komuś przyzwoitą pensję - bo to może wielu konkurentów. Teraz pracownika przyciąga się czymś więcej jak "laptop, fura i komóra".
Może wiesz ale raczej nie, że teraz coraz więcej firm daje pracownikom możliwość relaksu w pracy w pokoju odpoczynku jaki jest co najmniej jeden na każdej kondygnacji firmy .... co więcej niektóre firmy wprowadzają nie tylko żłobki i przedszkola ... ale także dają możliwość poddania się zabiegowi masażu kręgosłupa w godzinach pracy przez zatrudnionego masażystę lub fizjoterapeutę .... tak, tak świat się zmienia.
Co prawda dla jednych bardziej a dla innych mniej - ale jednak.
Śmiejemy się z posunięć spółki nie znając kompletnie otoczenia i powodów decyzji.
Nie wiem czy to brak doświadczenia w zarządzaniu czy brak refleksji.
Chyba nie sugerujecie, że po latach skrajnej wstrzemięźliwości z rozrzutnością na raz niespodziewanie odwaliła Zarządowi sodówa .. ?
Mam przekonanie, że decyzje były podyktowane głęboką analizą.
Nie wykluczam, że mogło być taj jak pisał jeden z forumowiczów, że zamiast płacić 10 mln podatków zainwestowali tą kasę w spółkę zmniejszając podatki o połowę.
To by miało sens.
I tak nie zamierzali całej rezerwy inwestować w rozwój. Dzięki temu kasa zostaje w wartości firmy a spółka oszczędza na najmie. całkiem sensowne. Szczegóły poznamy jednak za czas jakiś ..
Parkiet weryfikuje naszą wiedzę i czujność przy każdym zleceniu (:
a każdy jest mądralą ....po fakcie... :) :)