anty_teresa napisał(a):Ja mogę śmiało stwierdzić, że część forumowiczów mogłaby uczyć się wycen od anala z NS.
@Teresa
Dywagacje nad wycenami zawsze są obarczone emocjami za lub przeciw zależnie czy ktoś ma papier czy nie ....
Każdy posiadacz chciałby zarobić jak najszybciej i jak najwięcej. Jednak wielu z nas przedkłada rozsądek nad emocje.
Przyznasz jednak, że często wyceny są obarczone czymś więcej niż błędami w arkuszu.
Można bronić wyceny ale jest to jak syzyfowa praca. Realnie to moim zdaniem wycena zawiera "złe intencje" inaczej nie można tego określić. Tak skrajnie niski przelicznik jest zadziwiający.
Wszystko można rozumieć, że np. spodziewają się słabej sprzedaży i zysku na P8 - ale już zakładanie kapitalizacji 1MLD przy zysku 100mln z przelicznikiem 1:10 pokaż mi tak słabo wycenianą spółkę z branży - oczywiście z tych lepszych spółek które odnoszą sukcesy ....
Można zrozumieć, że jest P8 i dalej nic nie wiadomo co spółka będzie robić - nie widać czy mają pomysły na później i nie ma żadnych planów.
Ale nie przecież już od ponad roku wiadomo, że mocno poszli do przodu i mają już mocne przymiarki do 2 kolejnych projektów a wspomniano także (o kolejnej grze) ze świata FP.
Poza tym są kolejne projekty z wydawnictwa.
Dawanie przelicznika 1:10 takiej spółce ....... nie można nazwać inaczej jak "skandalem".
Zgadzam się z Tobą, że niektórzy podchodzą do tego zbyt emocjonalnie ale ta wycena jest "nie do obrony".
Czym innym pozostaje fakt, że Noble zawsze był skrajnie sceptyczny wobec 11bit.
Nie ma co dłużej tracić czasu nad tym faktem. Jesteśmy po ogromnych sukcesach marketingowych CDP. Jeśli utrzymają jakość produkcji CP zgodnie z oczekiwaniami to ugruntują swoją pozycję co najmniej w TOP 5 a może nawet wskoczą na "pudło".
Taki fakt byłby potężnym kołem zamachowym dla całej branży w Polsce.
Również 11bit by na tym zyskał także w postaci nowych inwestorów także z zagranicy.
Sukces pokazałby także jak duże możliwości są także przed 11bit.
W przypadku sukcesu znacznie większego niż FP - co zakłada sam Noble - spółka znalazłaby się na innym poziomie. Przy kolejnych sukcesach z wydawnictwa i P9 realne stałoby się nawet wejście do WIG20 - ale to na razie chciejsto - tyle, że całkiem realne.
Parkiet weryfikuje naszą wiedzę i czujność przy każdym zleceniu (:
a każdy jest mądralą ....po fakcie... :) :)