Cytat:Jeśli chodzi o koszty to, wg informacji z raportu 81/2019 obecnie wynoszą 7 mln/m-c.
Czyli mamy tak. Zysk za 2018 rok Kruka to 330 mln. Best - niecałe 50 mln. Przy czym Best zaznaczył że ze względu na kwestie obiektywne (np zmiany w terminach przedawnień) zysk za 2019 będzie dużo (nie podano co to znaczy) niższy. Kruk tego nie napisał (a może nie zauważyłem) ale warunki obiektywne zmieniły się dla wszystkich więc można przyjąć że jego zysk też będzie mniejszy.
Teraz policzmy (tak z "grubego palca") przybliżone zyski upadającej firmy GBK za 2019.
Miesięczne przychody - 12-14 mln. Koszty - 7 mln. Daje to 5-7 mln zysku miesięcznie. Przyjmijmy optymistycznie 7. 7x12=84 mln.
Czyli w znacznie pogorszonych warunkach zewnętrznych, bankrut generuje w 2019 roku zysk 2 razy większy niż Best i blisko 1/3 tego co Kruk.
Kto chce niech wierzy. Choć ja uważam że wierzyć to można/trzeba w Boga. Cała reszta jest kwestią dowodu materialnego.
Proszę tylko nie wypominać mi oczywistych bardzo dużych przybliżeń czy też czynników jednorazowych jak transakcja z Hoist.
Chodziło o bardzo ogólne przybliżenie. Tak dla orientacji.