krewa napisał(a):baks napisał(a):rok temu włączyli wyższy bieg i zainwestowali w siedzibę - co oznacza, że teraz będą się rozwijać szybciej
A co, występuje jakaś zależność między inwestowaniem w siedzibę a tempem rozwoju? Jeżeli ja zainwestuję w siedzibę to też zacznę szybciej rozwijać się? To faktycznie jest takie proste?
Taką zależność łatwo udowodnić. Jeśli ktoś choć trochę interesuje się spółką wie lub może sprawdzić, że spółka od dawna planowała przysopieszyć rozwój. Irytowało wszystkich, że robią to tak asekuracyjnie.
W planch spółki są przecież 3 pełnowymiarowe zespoły (po 60-80 osób) dla których miejsca w starej wynajmowanej siedzibie nie było. Nie było też za bardzo warunków do powiększania. W dodatku nieco słabsza lokalizacja i trudności z parkowaniem (wiem bo widziałem). Przy 80 osobach już robiło się ciasnawo.
Stąd zakup dużej siedziby na ok 350 osób dowodzi tego, że przyspieszają rozwój.
No chyba, że ktoś uważa, że członkowie zarządu potrzebują każdy z nich całego piętra dla siebie. Ja takiej śmiałej tezy nie odważyłbym się postawić.
Koniec 2018 spółka zatrudniała ok 120 osób. Na koniec 2019 można przyjąć zgodnie z deklaracjami zatrudniali około 140-150 osób.
Po przeprowadzce w 2-3 q powinniśmy zobaczyć wykreowanie się przestrzeni do szybkiego zwiększania zatrudnienia (w miarę dostępności ludzi) i przyspieszenie produkcji tka P8 jak i kolejnych. Tak samo R&D jak i wydawnictwo mogą być powiększone.
Można zakładać, że
FP to aktualnie 60 osób, P8 30 osób,
Zarząd, R&D i administracja 20 osób,
P9 15 osób, P10 10 osób, wydawnictwo 10 osób.
W mojej ocenie w tym roku koniec 1q z FP przejdzie 30 osób do P8 co da 60 osób. W międzyczasie zatrudnią jeszcze 10-20 osób do projektu co po połowie roku może dać 90-100 osób przy projekcie. Produkcję trzeba mocno podkręcić.
W tym samym czasie będzie rosło zatrudnienie do P9.
Pozostali 30 osób z FP będzie kończyć prace przy następnym dużym płatnym DLC.
Zatrudnienie będzie także zwiększane dla tej frupy ponieważ za jakiś czas część z nich zasili P9 a kolejna P10 gdzy będą wchodzić w fazę intensywnej produkcji.
Nastąpi to jednak (kolejny podział zespołu FP) nie wcześniej niż za rok.
W tym czasie będą drobne wzrosty zatrudnienia także do P9 i P10 w miarę znajdowania odpowiednich ludzi.
Moim zdaniem na koniec 2020 w spółce może pracować powyżej 180 osób na co właśnie pozwala nowa siedziba, która zapewni im komfortowe warunki pracy.
Parkiet weryfikuje naszą wiedzę i czujność przy każdym zleceniu (:
a każdy jest mądralą ....po fakcie... :) :)