PREMIUM
522 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
4 kwietnia 2020 22:07:33
przy kursie: 19,38 zł
Zostawili sobie po 200 tys. zł W sam raz aby zrobić emisję na wyrównanie poziomów ;)
|
|
4 Dołączył: 2016-05-19 Wpisów: 105
Wysłane:
5 kwietnia 2020 19:08:43
Podejrzewam nawet że info o inwestorze było tylko ściemą, żeby właściciele mogli przy w "miarę" dobrym kursie wysypać się z akcji.
|
|
45 Dołączył: 2015-01-03 Wpisów: 859
Wysłane:
5 kwietnia 2020 19:59:08
serio było takie info, to nie miało być tak, że oni mieli udzielić licencji ? Nie sprawdzałem szczegółów.
|
|
|
|
0 Dołączył: 2019-08-14 Wpisów: 10
Wysłane:
5 kwietnia 2020 20:42:53
Witam wszystkich , jestem nowy na portalu i GPW... Rzadko się udzielałem jak do tej pory. Moderator:usunięto treść niezgodną z regulaminem forum Przeżyłem już nie jeden horror na tej spółce i zastanawiam się czy ostatnie info to już nie przesada... Jeżeli możecie coś doradzić bo napewno więcej w życiu widzieliście na giełdzie... Osobiście wierzę w tą grę i wydaje i się że na takim etapie to by był strzał w kolano żeby wypóścić lipne info... Chyba takim czymś może się zainteresować KNF?
Edytowany: 28 kwietnia 2020 20:46
|
|
63 Dołączył: 2017-08-01 Wpisów: 914
Wysłane:
5 kwietnia 2020 21:46:26
Z jednej strony zabezpieczają/ratują spółkę przed ewentualną utratą płynności, z drugiej strony robią to za pieniądze niby swoje a w praktyce drobnych inwestorów (czytaj: giełdowych leszczy) którym ordynarnie opchnęli akcje przez rynek uprzednio zanęcając obiecującymi komunikatami (też troche tych akcji pod zapowiedziana finalizację umowy łyknąłem, na szczęście niewiele). Pozytyw widzę taki że obyło sie bez dodatkowego rozwodnienia i emisji, a spółka będzie miała środki na dalszą działalność (przynajmniej na kwartał) i dociagnięcie do premiery finalnej wersji WW3 o ile nastąpi ona jeszcze w tym półroczu. Najwyraźniej w obecnych realiach rynkowych nie byli w stanie rozwiązać kwestii finansowania w inny sposób, choćby tak oczywisty jak produkcja i sprzedaż gier przynoszących zyski (dobrze by sie było tego nauczyć po tylu wynikowo bezowocnych latach na giełdzie). Banana w pełnej krasie.
|
|
20 Dołączył: 2016-08-03 Wpisów: 288
Wysłane:
5 kwietnia 2020 22:15:45
Dopytam Was co oni mają na myśli pisząc, że środki będą wnoszone do Spółki w postaci wystawianych weksli na rzecz Spółki?
Z mojego punktu widzenia teraz oni mają kasę w związku sprzedażą akcji.
Spółka ma potrzeby pożyczkowe.
Pożyczą spółce pieniądze (w co osobiście zupełnie nie wierzę).
No to przecież dla zabezpieczenia (siebie) Prezes wystawia weksel w imieniu spółki, na rzecz samego siebie pod zwrot pożyczki (której niby udzieli), a nie odwrotnie.
|
|
87 Dołączył: 2020-01-06 Wpisów: 202
Wysłane:
6 kwietnia 2020 10:17:48
przy kursie: 18,00 zł
Ja bym rozgraniczał to co zarząd robi od tego co twierdzi, że zrobi. Faktem jest, że akcje sprzedali, zaś twierdzenie o wsparciu finansowym ze środków takim sposobem pozyskanych to tylko słowa. Poza tym w moim rozumieniu, rzekome wsparcie nie jest aż tak istotne bo firma jest nierentowna. Spółka mająca dobry produkt sama się obroni. W ogóle Farm51 bardzo wiele obiecuje i zachwala swoje produkty, a jak przychodzi czas weryfikacji faktów to prawda wygląda znacznie gorzej. Na moje oko są znacznie ciekawsze i bezpieczniejsze walory by nie musieć marnować czasu na tej spółce.
|
|
24 Dołączył: 2019-11-09 Wpisów: 76
Wysłane:
28 kwietnia 2020 19:47:04
przy kursie: 19,50 zł
Rozumiem, że część osób spółkę unika ze względu na liczne "dziwne" sytuacje, ale serio nikt nie pokusi się nawet o skomentowanie jednego z najciekawszych komunikatów w polskiej branży gamedev w ostatnim czasie?
|
|
PREMIUM
289 Dołączył: 2014-12-15 Wpisów: 1 947
Wysłane:
28 kwietnia 2020 20:15:51
Nie miałeś może na myśli jednego z najśmieszniejszych komunikatów w polskim gamedevie ? Pół bankiera naganiało na Dice lub Microsoft, a tu nagle rosyjski My.Games ?
|
|
0 Dołączył: 2019-08-14 Wpisów: 10
Wysłane:
28 kwietnia 2020 20:24:12
Idą na wschód i to jest wg bardzo dobry kierunek 👍 w Rosji Cod zakazany a W Chinach dostali nagrodę. Baza graczy do zdobycia jest ogromna i na pewno zarabia nap tym krocie 💪💪
Cierpliwość =sukces Pozdrawiam
|
|
|
|
0 Dołączył: 2012-04-18 Wpisów: 106
Wysłane:
28 kwietnia 2020 21:25:28
Bardzo dobry wybór, największy problem czyli stabilność rozgrywki zostanie rozwiązany, serwery to domena wydawcy. Reklama produktu to również domena wydawcy. My.Games to spółka, która w 1Q 20 uzyskała przychód w wys 115 mln $ www.gamesindustry.biz/amp/2020...radzę prześledzić akcjonariat My.Games - Mail.Ru - Tencent - Epic Games dorzucając również Prosus i Alibaba. Wszedł potężny sprzymierzeniec do gry.
Edytowany: 28 kwietnia 2020 21:26
|
|
193 Dołączył: 2011-02-28 Wpisów: 4 958
Wysłane:
28 kwietnia 2020 22:29:18
Dzwiedz napisał(a): zarabia nap tym krocie 💪💪
Cierpliwość =sukces Pozdrawiam
Przecież to jest Farma.. .firma, która potrafi całymi latami nie wykazywać żadnych zysków (nawet nie wiem czy Farma tak naprawdę kiedykolwiek wykazała roczny zysk netto, bo mam lukę w obserwowaniu działań firmy), potrafi manipulować akcjonariuszami przez informacje o grożeniu procesami, informować o podawaniu wkrótce ilości sprzedanych produktów i nie podawaniu tego nigdy itd.... jaka tu cierpliwość? Na kolejny wchrzan ? swoją drogą doświadczenia Farmy z wydawcami są arcyciekawe biorąc pod uwagę niczym nie uzasadniony entuzjazm kolegów. Tu tak z parędziesiąt stron temu było trochę o Namco Bandai.... tu też w typowy dla Farmy sposób podano że nawiązano współpracę.. .ale nie przez konkretną umowę o współpracy tylko przedwstępną umowę z której wynika że pogadają o możliwej współpracy. Umowa współpracy o współpracy. Majstersztyk informacyjny którego nie powstydziłoby się Veno.... * "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet. * "The market can remain irrational longer than you can remain solvent" * "scared money don’t make money" aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 28 kwietnia 2020 22:41
|
|
87 Dołączył: 2020-01-06 Wpisów: 202
Wysłane:
28 kwietnia 2020 22:42:01
Pijaczysko napisał(a):Bardzo dobry wybór Na czym oparte jest założenie, że tam był jakiś wybór ? Sądząc po fatalnych wynikach finansowych, agonalnym stanie WW3 i nachalnych wręcz komunikatach, spółka ma nóż na gardle. To bardziej przypomina sytuację w której tonący brzytwy się chwyta no i rzeczywiście chwycili jakąkolwiek ofertę. Przecież tę grę ktoś musi za nich skończyć, a to kosztuje. Jakie są dalsze koszty ukończenia tej gry ? A jeżeli WW3 będzie odsprzedane to jaki ma być kolejny projekt po tej porażce ? Chernobylite jest w podobnym stanie. Patrząc na te dwie świecie, dzisiejszą i tą z pierwszego komunikatu, to komuś zależy by szybko wyjść z papieru. Raport już niedługo i można założyć, że nie będzie on, delikatnie to ujmując, dosyć optymistyczny. Komu się tak bardzo tam spieszy by zdążyć przed raportem ?
|
|
Wysłane:
28 kwietnia 2020 23:15:50
Sądzisz, że firma która ma 100 mln usd przychodów kwartalnie wchodzi tutaj dla zabawy ? Że Farma nie miała żadnego wyboru i alternatywy i złapała się brzytwy ? ok. Ja twierdzę, że to jest informacja przełomowa. Zweryfikuje nas czas.
Jeśli chodzi o świece to ich interpretacja w oderwaniu od linii nie ma żadnego sensu, a sądząc po Twoim wpisie piszesz o świecach dziennych, więc jak wygląda trend na D ?
|
|
PREMIUM
289 Dołączył: 2014-12-15 Wpisów: 1 947
Wysłane:
28 kwietnia 2020 23:40:34
Kilka lat temu za grę Farm wzięła się o wiele większa od My.Games firma. Bandai Namco się nazywała. Chyba zrobiła to dla zabawy, bo z owej gry wyszedł niewypał. Po ruskich widać jednak, że nie żartują, w końcu podpisali umowę przedwstępną !
|
|
4 Dołączył: 2013-12-06 Wpisów: 88
Wysłane:
29 kwietnia 2020 08:08:36
Pijaczysko napisał(a):Sądzisz, że firma która ma 100 mln usd przychodów kwartalnie wchodzi tutaj dla zabawy ? Że Farma nie miała żadnego wyboru i alternatywy i złapała się brzytwy ? ok. Ja twierdzę, że to jest informacja przełomowa. Zweryfikuje nas czas.
Jeśli chodzi o świece to ich interpretacja w oderwaniu od linii nie ma żadnego sensu, a sądząc po Twoim wpisie piszesz o świecach dziennych, więc jak wygląda trend na D ?
Czekaj, czekaj. Już gdzieś widziałem podobne wpisy na tym forum. I Ci partnerzy chyba byli z deka więksi.. Czy uważasz, że Haliburton i Shlumberger dla jaj podpisały umowy z Ekoexport? Haliburton miał 5 mld USD przychodów w 1q :) I one chociaż podpisały umowy. Ten komunikat od Farmy jest jak kupno lagun EEX. Dużo hałasu o nic.
|
|
Wysłane:
29 kwietnia 2020 09:42:59
przy kursie: 22,60 zł
celnie Darek :) nikt nie jest doskonały, a gdy w trakcie gry zmienia się jej zasady a potem wywraca stolik, nic na to nie poradzisz, w Eko był dobry pomysł, technologia, ale nie zgrał się czas, ropa ich rozłożyła na łopatki, niemniej nie możesz zaprzeczyć , że kurs Eko poszedł od 1 zł do 50 zł. Dlaczego ? Tylko i wyłącznie dlatego , że były takie perspektywy. Ale to inna historia.
Myślę, że główny problem Farmy czyli serwery w momencie podpisania umowy będzie rozwiązany, a to znaczy że znika ściana której nie mogli przebić. Umowę mają podpisać w ciągu miesiąca, czyli będzie podana data premiery, a to już informacja konkretna.
|
|
Wysłane:
29 kwietnia 2020 09:57:02
Głównym problemem F51 i w konsekwencji też WW3 nie są żadne serwery, a bylejakość. Koncepcje gier są ambitne i ciekawe, myślę, że każdy z nas bez namysłu wyłożyłby pieniądze na kolejnego Stalkera (CHB) czy Battlefielda (WW3) - porównania celowo nad wyrost, spokojnie ;) Problemem jest natomiast to, że zamiast tych obietnic dostajemy gry przeciętne, szare. Nie tragiczne, ale też nie mające nic wspólnego z półką gier dobrych. Brak sukcesów, połączony z drogimi pomysłami powoduje w najlepszym razie stagnację, a w najgorszym regres, co widać zarówno na kursie, jak i w samej działalności operacyjnej...
... i właśnie dlatego według mnie partner do współpracy został wybrany (o ile był wybór) idealnie. WW3 nie przebije się przez tytuły AAA na zachodzie, gdzie jednak liczy się jakość, za to na wschodzie (bliskim i dalekim), gdzie ważniejsze jest dotarcie do klienta i obejście różnych barier systemowych, a jakość schodzi niejako na drugi plan, WW3 dzięki współpracy z my.corp (przypomnę, że to są właściciele np. Vkontake), ma gwarantowany rozgłos w Rosji, a myślę, że i w Chinach, poprzez pośrednie zaangażowanie w to wszystko Tencetu.
Reasumując tak jakby moje przemyślenia - dolarów z tego nie będzie, ale ruble i owszem.
|
|
Wysłane:
29 kwietnia 2020 10:13:08
na czym opierasz tezę o bylejakości ? Na WW3 ? Na Chernobylite ? a kiedy były premiery pełnych wersji , przegapiłem coś ? Skąd wiesz jaka będzie wersja pełna, wyrażasz opinię jedynie na podstawie wersji EA i sądzisz, że będą trafne ? Wcześniej wspomniano Bandai Namco w kontekście Get Even, gra owszem nie przebiła się , nie była to produkcja AAA, ale nie zapominajmy o tym w jakich okolicznościach była wydana, i kto wziął za to odpowiedzialność i koszty. Powtarzam, problem z serwerami znika a to był główny hamulcowy rozwoju gry. Zgadzam się co do potencjalnej bazy odbiorców , Azja to strzał w 10
|
|
Wysłane:
29 kwietnia 2020 10:24:25
Opieram na WW3 i CHB. Przyznaję Ci rację, że nie było jeszcze premier per se, ale umówmy się, że widać po grach, nawet w Early Access, do czego dążą twórcy, w tym jaki poziom, nazwę to tak z braku innego słowa, "rzemieślniczy" będzie taka produkcja mieć. WW3 ma duże ambicje, ale niestety aktualnie po praktycznie każdym elemencie gry widać, że F51 nie sprostała tym ambicjom. Jeżeli uważasz, że po pełnym release gra będzie znacznie się różnić od stanu bieżącego, to cóż, jako akcjonariusz F51 nie pozostaje mi nic innego jak życzyć sobie i tobie, żebyś miał rację. Ja niestety uważam, że dużo się nie zmieni, tzn. dojdą nowe mapy, usuną większość bugów, przerobią najbardziej rażące placeholdery, jak np. system animacji i wypuszczą. Ostateczny produkt nie będzie się wiele różnił w jakośći od tego co jest teraz - takie jest moje zdanie.
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.