Bergman napisał(a):
Co do steamspy to w mojej ocenie jest to kompletnie niewiarygodne źródło. Śledziłem kilka gier i ten licznik potrafi się z dnia na dzień zmienić na minus bądź na plus o 25% całkowitej liczby egzemplarzy bez żadnego powodu, po czym jest korekta o 20% i później znowu dziwne liczby się pojawiają. Zresztą sam autor strony informuje, że trzeba brać gruby margines błędu czytając liczby i stąd przedziały typu 100tys.: 250 tys.
na Steamspy możesz wykupić dostęp płatny (wsparcie autora serwisu), wtedy masz dokładne liczby. nie będę teraz szukał gdzie to widziałem, ale zdaje się, że była mowa o błędzie 1%. na chwilę obecną SteamSpy pokazuje sprzedaż 620tys, z adnotacją, że może być zawyżona ze względu na darmowy weekend który był prawie rok temu.
nie miałem wcześniej tego płatnego konta, ale wydaje mi się, że pod koniec zeszłego roku przedział był tak jak mówisz, podawany 250tys - 500tys. co by znaczyło, że w IV kw. mogło się sprzedać 150tys. próbuję tutaj to zweryfikować z osobami obserwującymi spółkę, ale poziom odpowiedzi oraz obecny sentyment (albo próba raczej wykreowania go) przypomina mi sytuację z końca 2017 roku.
to że mało osób gra, produkt jest niedorobiony, itp. fakt, ale moim zdaniem może to być pozycja, którą w dużym stopniu kupują niedzielni gracze, więc i tak im zostaje w bibliotece (nie robią zwrotów). dlatego finalny release może również przyciągnąć kolejną falę takich graczy. ale fakt- w gry nie gram, WW3 wypróbowałem sobie, widzę mnóstwo bugów. jest problem i nie do końca potrafią sobie z tym poradzić. ale czy nie macie wrażenia, że plan minimum spółka zrealizowała?
jeżeli chodzi o Chernobylite, to rzeczywiście jest pozycja, której wczesny dostęp sprzedażowo kompletnie nie służy, dlatego zastanawiam się, czy w jej przypadku może nie być odwrotnie (słaba sprzedaż EA, a przyzwoita finalnej wersji). tyle, że jeśli wszystkie gry Farm51 będzie wydawał EA w takim stanie... to rzeczywiście jest ogólny problem z podejściem do biznesu.
na ten moment, wydaje mi się, że wycena rynkowa jest rozsądna, może nieco zawyżona.