23 Dołączył: 2017-04-29 Wpisów: 165
Wysłane:
1 września 2020 12:14:58
przy kursie: 84,10 zł
Czego jak czego ale żeby zarzucać Polyslashowi kiepską jakośc gier to ja się nie spodziewałem  I że np. ten crap Occupy Mars od Pyramid to takie wyżyny jakości? Nie mówiąc już rzekomej wysokiej jakości gry Starwarda... oceniałeś po plakacie? :)))) Niezły ubaw tu naprawdę.
|
|
297 Dołączył: 2008-11-23 Wpisów: 7 675
Wysłane:
1 września 2020 12:26:40
Cytat:Gry Polyslasha to trochę inna kategoria, do jakości jakie spodziewają się inwestorzy od Starwarda, czy Creepy Jar-a, czy nawet od Pyramid Games, to one odstają, ich gry to jest jednak kategoria określana popularnie indie-premium, a nie AA czy AA+ czy wyżej. nie mylmy kategorii budżetowej (premium indie, czy AAA) z jakością gry która wyraża się w recenzjach i ocenach na steam. Gry Polyslasha są mniejsze, ale wysokiej jakości. Co do Pyramid - i Occupy Mars - grałem w demo... i moja postać dziwnie umarła... także są tam bugi póki co.
Edytowany: 1 września 2020 12:29
|
|
193 Dołączył: 2011-02-28 Wpisów: 4 958
Wysłane:
1 września 2020 13:51:03
kholat napisał(a):Czego jak czego ale żeby zarzucać Polyslashowi kiepską jakośc gier to ja się nie spodziewałem  I że np. ten crap Occupy Mars od Pyramid to takie wyżyny jakości? Nie mówiąc już rzekomej wysokiej jakości gry Starwarda... oceniałeś po plakacie? :)))) Niezły ubaw tu naprawdę. jeśli nie zrozumiałeś tak prostej wypowiedzi jak moja to naprawdę jest mi przykro. Coś niesamowitego że ludzie inwestują często dużą kasę a nie potrafią przeczytać 2 zdań bez problemów interpretacyjnych Vox napisał(a): nie mylmy kategorii budżetowej (premium indie, czy AAA) z jakością gry która wyraża się w recenzjach i ocenach na steam. Gry Polyslasha są mniejsze, ale wysokiej jakości. .
prawda? Wydawałoby się tak oczywiste że pisanie o tym jest aż głupie. * "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet. * "The market can remain irrational longer than you can remain solvent" * "scared money don’t make money" aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 1 września 2020 14:05
|
|
|
|
Wysłane:
1 września 2020 13:54:50
Nie róbmy offtopu, to watek Starwarda.
Myslę że najpóźniej 12 wrzesnia, w dzień urodzin Lema, kurs zawróci na północ. do tego czasu uklepywanie dna.
A czemu? Bo to będzie świetna okazja by pokazać np. trailer z gry.
|
|
Wysłane:
1 września 2020 14:19:40
@Scarry napisałeś wyraźnie, że gry Polyslasha ODSTAJĄ JAKOŚCIOWO od np. Occupy Mars (gdzie na filmach z gameplaya np. kamienie ładowane na łazik "przenikają" przez ściany...) czy od gry Starwarda, o której nic nie wiadomo oprócz plakatu... a teraz odwracasz kota ogonem...
|
|
Wysłane:
1 września 2020 14:38:50
nie kolego - napisałem o jakości produkcji, gry Polyslasha to są małe gry indie, nie będzie tu nigdy światowego hitu czy nawet czegoś podobnego. To sa nieduże gry i skala sukcesu nie będzie duża. Są faktycznie dopracowane i oryginalne, ale to małe produkty i w małej skali łatwo dopracować produkt. Dla mnie jako inwestora brakuje jakości gry AA+ w ich produktach, to dopracowane małe gry indie-premium. Tyle. 11bit, Starward, Creepy czy nawet (wg mnie) Pyramid, celują na tworzenie gier z szansą na duży sukces, te gry mają większy rozmach, na ogół większe światy. Polyslash nie ma takich ambicji i wycena to uwzględnia, nie możesz jej porównywać do Starwarda, który już pierwszą grę robi AA+ a potem robi duży projekt multiplayerowy. * "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet. * "The market can remain irrational longer than you can remain solvent" * "scared money don’t make money" aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 1 września 2020 14:44
|
|
27 Dołączył: 2011-04-11 Wpisów: 235
Wysłane:
1 września 2020 14:43:21
Vox napisał(a):Nie róbmy offtopu, to watek Starwarda.
Myslę że najpóźniej 12 wrzesnia, w dzień urodzin Lema, kurs zawróci na północ. do tego czasu uklepywanie dna.
A czemu? Bo to będzie świetna okazja by pokazać np. trailer z gry. Prezes, bodajże podczas prezentacji w trakcie debiutu spółki na NC, konkretnie wymienił rzeczy, które spółka przedstawi z okazji urodzin Lema, będą to: nowa grafika, tytuł książki będącej inspiracją dla projektu oraz nazwa kodowa gry. Na trailer jeszcze musimy trochę poczekać. offtop - dzisiaj People Can Fly złożyła prospekt do KNF, celują z ipo jeszcze w tym roku.
Edytowany: 1 września 2020 14:46
|
|
Wysłane:
1 września 2020 14:43:30
Edytowany: 1 września 2020 14:44
|
|
Wysłane:
1 września 2020 14:46:04
Wycena Starwarda uwzględnia co najmniej 0,6 (1?) mln sprzedanych kopii pierwszej gry w pierwszym roku w standardzie AA+ i pewnie już zapowiedź drugiego produktu z informacją że jego celem jest element multiplayerowy rozgrwki. Cytat: Kursk to też czasem nie miał być AA? może i miał byc, tylko co z tego? Bez ryzyka budowy dużego produktu nie masz szans na duże przychody z gry i szans na duży skok market cap. Firma może sobie tłuc małe gierki indie, ale szansa że któraś stanie się światowym sukcesem jest taka jak kapitalizacja właśnie. Mała.
Cytat: offtop - dzisiaj People Can Fly złożyła prospekt do KNF, celują z ipo jeszcze w tym roku.
widzę przyszłość... lot na +500% TKO... a potem zjazd o 50 czy 70%. * "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet. * "The market can remain irrational longer than you can remain solvent" * "scared money don’t make money" aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 1 września 2020 14:51
|
|
PREMIUM
922 Dołączył: 2012-08-02 Wpisów: 5 244
Wysłane:
1 września 2020 14:59:37
Cytat:Cytat:
offtop - dzisiaj People Can Fly złożyła prospekt do KNF, celują z ipo jeszcze w tym roku.
widzę przyszłość... lot na +500% TKO... a potem zjazd o 50 czy 70%. Z tym się nie zgodzę. Tu wycena na starcie w IPO będzie dużo wyższa i 500% TKO nie wchodzi w grę. Nie sądzę aby obecnie właściciele chcieli sprzedać akcje za tanio, a zapewne sprzedadzą w IPO część akcji jakie mają. Ponadto wiele zależy od klimatu na rynku giełdowym i terminu IPO. Jak pokazuje historia notowania nie mogą ciągle rosnąć.
|
|
|
|
Wysłane:
1 września 2020 15:08:28
@Scarry taki Carrion to dla ciebie gra AA+? Albo children of Morta?
We. The Revolution przecież dobrze się sprzedała, przetarła szlak dla Polyslash i spowodowała że stali się rozpoznawalni. Mech też widać póki co wysoką jakość, tak samo ciekawie wygląda Primitive,który może być mieszanką city buildera i survivala na miarę Green Hell... nie mówiąc już o rozpoznawalnej marce Drug Dealera, którą będą robić... dlatego według mnie 30 baniek za takie osiągnięcia, portfolio i plany to jest żart w porównaniu z "dziurą w ziemi" Starwarda wycenianą 6 razy drożej...
|
|
PREMIUM
Wysłane:
1 września 2020 16:04:59
Starward stawia wszystko na jedną kartę - na jedną grę właściwie. Ryzyko inwestycji jest dużo większe niż w przypadku PSH. Wystarczy, że gra nie chwyci lub chwyci za mało i wycena 180 mln zł będzie za wysoka.
Dziś kupujesz projekt, który ma szanse - wycena tego projektu na ca. 180 mln zł, to ryzyko 2-3 razy większe niż w przypadku CRJ na początku. Oczywiście premia za to ryzyko jest spora, ale [tu każdy może wpisać czy warto czy nie].
|
|
Wysłane:
1 września 2020 16:32:37
11bit, CDProjekt, Techland, Creepy Jar - wszystko to są firmy "zakładnicy tego jednego dużego projektu" (ja wiem że zawsze są jakies próby dywersyfikacji, mniejsze rzeczy itd, ale generalnie to wszystko jest gra o wszystko z dużym projektem). Starward nie robi tu nic dziwnego. * "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet. * "The market can remain irrational longer than you can remain solvent" * "scared money don’t make money" aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
|
|
PREMIUM
Wysłane:
1 września 2020 17:19:59
Scarry napisał(a):11bit, CDProjekt, Techland, Creepy Jar - wszystko to są firmy "zakładnicy tego jednego dużego projektu" (ja wiem że zawsze są jakies próby dywersyfikacji, mniejsze rzeczy itd, ale generalnie to wszystko jest gra o wszystko z dużym projektem). Starward nie robi tu nic dziwnego. Tak jak pisałem - każdy sam ocenia ryzyko. Dla mnie 161 mln zł market cap na obecnym etapie to bardzo dużo. CRJ było sporo niżej wyceniane, na podobnym etapie. Może na rynku zaczyna się korekta.
Edytowany: 1 września 2020 17:21
|
|
26 Dołączył: 2008-08-30 Wpisów: 1 968
Wysłane:
2 września 2020 17:26:49
przy kursie: 109,98 zł
No cóż to nie wina Starwarda, że gracze napompowali kurs z 75 na chwilowo nawet 300 baniek i teraz tylko czekają, aż spółka wypuści jakieś materiały, żeby zejść z "haka". Nie czytałem DI, ale zakładam, że nie było tam obietnicy, że zaraz po debiucie pokażą trailer, aby było pod co grać.
Swoją drogą Starward robi grę z budżetem 6-7 mln zł opartą na znanej powieści SF. The Dust robi grę z bardzo podobnym budżetem też opartą na znanej (przynajmniej w Polsce) pozycji książkowej fantasy. To oczywiście pewne uproszczenie, ale trochę to pokazuje na ile rynek wycenia wartość zespołu Starwarda i jego doświadczenia, czyli w tej chwili jakieś 160 mln (różnica w kapitalizacjach).
|
|
Wysłane:
2 września 2020 18:28:48
Bo w przeciwieństwie do opinii anty_teresy w gamedevie inwestuje się w ludzi... W większości na rynek idą startupy - można ocenić pomysł na grę i szanse realizacji w odpowiedniej jakości.
Analiza projekcji finansowych to jest hokus-pokus. Papier wszystko przyjmie. C = F(liczba_kopii)
Edytowany: 2 września 2020 18:29
|
|
67 Dołączył: 2011-01-02 Wpisów: 1 254
Wysłane:
2 września 2020 19:54:53
Przestańcie nadużywać powiedzenia "rynek wycenia" wartość zespołu. Prawda jest taka, że wycenie podlega 70 tys akcji z prawie 1,9 mln. , i to też nie do końca, ponieważ mamy notoryczne +/-30% w jedną, bądź drugą stronę.
|
|
30 Dołączył: 2014-05-08 Wpisów: 690
Wysłane:
4 września 2020 10:15:03
przy kursie: 105,00 zł
Z tego dokumentu wynika, że: Cytat:Dla prawidłowego przebiegu notowań wymaga się odpowiedniego rozproszenia papierów wartościowych. W przypadku, gdy emitent ubiega się po raz pierwszy o wprowadzenie akcji do obrotu w alternatywnym systemie wymagane jest aby co najmniej 15% akcji lub praw do akcji objętych wnioskiem o wprowadzenie znajdowało się w posiadaniu co najmniej 10 akcjonariuszy, z których każdy posiada nie więcej niż 5% ogólnej liczby głosów na walnym zgromadzeniu i nie jest podmiotem powiązanym z emitentem a kapitał własny emitenta wynosi co najmniej 500.000 zł. W uzasadnionym przypadku Giełda może odstąpić od tych wymogów Chyba samo rozproszenie nie wystarcza. Generalnie spółka spełnia te kryteria ale gdyby tam dodać, zapis dot. kwestii ograniczenia zbywalności akcji to nie mogliby jej dopuścić, bo seria H to ok. 4% akcji. I tu wchodzi kwestia lock-up-ów i tak źle (mało akcji w obrocie) i tak niedobrze (jak prezes sprzeda kilkaset na początku).
Edytowany: 4 września 2020 10:16
|
|
27 Dołączył: 2011-04-11 Wpisów: 235
Wysłane:
4 września 2020 12:30:58
Zgadza się, przytoczone zasady obowiązują od czerwca tego roku. Jako, że wprowadzono je już po złożeniu wniosku o wprowadzenie STA do obrotu, to na drodze negocjacji GPW poszła niejako spółce na rękę, czego mamy teraz rezultaty. Większa płynność pojawi się za niecałe 6 miesięcy, kiedy zwolnione zostaną lock-upy dwóch serii akcji. Jestem pewien, że do tego czasu zostaną upublicznione kolejne grafiki z gry, co powinno usprawiedliwić obecną lub przyszłą kapitalizację spółki :).
|
|
86 Dołączył: 2011-11-10 Wpisów: 334
Wysłane:
6 września 2020 09:49:25
Niedzielny poranek - zatem nikt nie komentuje kursu bieżącego To chyba dobry moment, żeby skoncentrować się na rzeczach nieco bardziej wybiegających w przyszłość niż koniec sesji Rif napisał(a):Mój ulubiony wątek. Mój też!  Niezmiernie mnie cieszy, że łączy nas już nie 11, a cały tuzin rzeczy Vox napisał(a):Bo w przeciwieństwie do opinii anty_teresy w gamedevie inwestuje się w ludzi... W większości na rynek idą startupy - można ocenić pomysł na grę i szanse realizacji w odpowiedniej jakości.
Analiza projekcji finansowych to jest hokus-pokus. Papier wszystko przyjmie. C = F(liczba_kopii) To nie do końca tak. Nikt inny jak @anty_teresa na 1 szej stronie wątku CRJ napisał: anty_teresa napisał(a):W gamedev nie wycenia się majątku a kompetencje, które mają się w przyszłości przełożyć na zyski. Jasne, że pozytywny trackrecord zmniejsza ryzyko i uwiarygadnia ekipę, ale to ludzie tworzą gry, to ludzie mają potencjał. ......... Z mojego punktu widzenia najważniekszy w spółce jest game designer i jego osobisty track record, a nie spółki. W moim rozumieniu wszystkie projekcje finansowe w Game Dev są niezmiernie przydatne do tego, żeby oszacować co w danym momencie jest w cenach. Space Cowboy napisał(a): - Czy po przeprowadzeniu oferty publicznej, spółka przewiduje że nowi inwestorzy będą mogli powołać swojego reprezentanta w skład nadzoru spółki? ................................... Osobiście wydaje mi się, że lepszym nabytkiem do rady nadzorczej byłby ktoś kto coś tam wniesie, jakąś wiedzę audytorską, korporacyjną, prawną...
Heart breaking. Twoja sugestia i post z pierwszej strony wątku bardzo mocno mnie zainspirowały. Uważam, że przedstawiciel akcjonariuszy mniejszościowych w Radzie Nadzorczej to bardzo dobry pomysł. Coś niespotykanego na rynku. Znacznie wykracza poza praktyki spółek notowanych na New Connect. Ponieważ kilka osób podziela moje zdanie ( część pisuje nawet na tym forum ), a ja miałem zaszczyt i przyjemność uczestniczenia w emisjach G i H spółki - pozwoliłem sobie zgłosić swoją kandydaturę na to stanowisko. Udało mi sie także zdobyć poparcie części akcjonariuszy serii G oraz H, za które to poparcie z całego serca dziękuję. Mocno liczę na to, że nasz ruch oddolny spotka się z pozytywnym przyjęciem spółki
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.