PARTNER SERWISU
smdzgyna
1 2 3 4

Dywidendowy portfel na lata

007
007
PREMIUM
131
Wpisów: 578
Wysłane: 31 października 2020 23:47:11
Czepiacie się, a chłop chce się tylko pobawić na giełdzie za drobne. Mimo wszystko powinniśmy się cieszyć, bo mógł przecież nazwać portfel dywidendowo-wzrostowym i zacząć od PGE i Tauronu.

Premier02
PREMIUM
12
Wpisów: 315
Wysłane: 1 listopada 2020 07:31:24
Przykład JSW to cherrypicking - dziwnym byłby brak wzrostów przy takim ruchu w górę cen węgla na spółce surowcowej. Mimo to kto zainwestował w debiut JSW do dziś ma ponad 80 proc. straty, a wzrosty które wspominasz nawet nie odrobiły jej w całości.
Jeśli ktoś kupuje JSW np po 15 zł to nie robi tego dlatego bo wierzy że cena powróci do tej z debiutu lecz dlatego bo wierzy że zdrożeje do 20,25 czy 30 zł. Cena z debiutu jest tu dla niego tylko ciekawostką i nie gra roli.

Czepiacie się, a chłop chce się tylko pobawić na giełdzie za drobne
Ja już sie go nie czepiam. Udowodnił że na moją życzliwość nie zasługuje.

I chciałbym Wojetek'u, abyś przyjął iż nie będę Tobie więcej odpisywał bo dyskusja jest dla mnie jałowa i to bardzo.

Czy ten user "zgrzeszył" tu choć jednym przemyślanym wpisem czy od początku twierdził że..."wie lepiej"?
To że wie to po wyborze spółek akurat widać.

Yaroman
110
Grupa: SubskrybentP1
Wpisów: 1 748
Wysłane: 1 listopada 2020 10:07:14
dividend_loco, jeżeli nie jesteś otwarty na krytykę to po co otwierałeś wątek na ogólnodostępnym forum? Każdy z nas kiedyś zaczynał i wielu na tym forum otrzymało wsparcie, choćby od Wojteka który jest tu Mistrzem, nie dlatego, że pisze ciekawe posty (choć i to prawda) ale ,że od lat pokazuje w sposób otwarty jak można na giełdzie zarabiać pieniądze. Ty otrzymujesz konstruktywną krytykę ale ją odrzucasz kierując się rozbujanym ego. Bez pokory nie da się być inwestorem (moje zdanie). Proponuję otworzyć się trochę na opinie i doświadczenie innych. Ostateczne decyzje i tak są twoje, twoje pieniądze i twoje ryzyko.
Edytowany: 1 listopada 2020 10:08

gandalfp
9
Wpisów: 283
Wysłane: 1 listopada 2020 11:27:43
Aż mnie zmroziło, że ktoś może tak Wojtkowi odpisać. Nie mam nic do Autora wątku, ale jednak trochę pokory zawsze jest mile widziana. Zwłaszcza, dla osoby, która na Stockwatchu, od lat dowodzi jaką olbrzymią wiedzą dysponuje i dzieli się nią z innymi. Mnie również kilka osób na forum potrafiło objechać, ale podziękowałem im za inny punkt widzenia i starałem się nie obrażać. Także powodzenia w inwestycjach i życzę trochę więcej życzliwości do innych, którzy przecież nie życzą Ci źle.

Kakarotto
83
Wpisów: 1 586
Wysłane: 1 listopada 2020 11:51:59
dividend_loco napisał(a):

A teraz mały APEL na wszystkich...

Na razie to forum pokazuje mi się ze strony raczej paczki wzajemnej adoraci...

Jeśli ktoś nie musi tu zaglądać, bo bolą go oczy, umysł i jeszcze parę innych rzeczy to nie powinien wręcz tu wchodzić.

Temat jest moim pamiętnikiem i może wejść tu każdy, ale nikt nie musi.

Jak komuś coś nie odpowiada to może przeznaczyć ten czas na cos pożytecznego, np. zrobić starszej sąsiadce zakupy, naprawić w końcu kontakt w mieszkaniu, cokolwiek...

blackeye

Bardzo możliwe że stracisz kasę na spółkach skarbu państwa. Oczekujesz od nich regularnie płaconej dywidendy w czasach w których rząd szuka rozpaczliwie pieniędzy gdzie popadnie. Zapewniam Cię że nie ma na tym forum osoby która by nie przejechała się na tych spółkach. Jedyna szansa to taka że spółki oberwały mocno i jeśli, podkreślam jeśli covid odpuści na wiosnę to może być odbicie. Ale może być, czyli nie musi. Innymi słowy: ryzyko jest duże.

Swoją drogą jak chcesz mieć te 3-5% zysku to już lepiej wsadź pieniądze w obligacje skarbowe oparte o inflację. Pierwszy rok słaby ale przy tej inflacji co mamy teraz i przy tych stopach procentowych nie ma lepszej stabilnej inwestycji na termin 4 do 10 lat.

Premier02
PREMIUM
12
Wpisów: 315
Wysłane: 1 listopada 2020 12:14:02
Jedyna szansa to taka że spółki oberwały mocno i jeśli, podkreślam jeśli covid odpuści na wiosnę to może być odbicie
Ale na których? Na stronie jest artykuł w którym Glapiński mówi żeby o dywidendach z banków zapomnieć
Zatem odbicie na Pekao czy .PKO raczej nie będzie wielkie ale co z PZU? Tam dywidendy znów może nie być.
Swoją drogą jak chcesz mieć te 3-5% zysku to już lepiej wsadź pieniądze w obligacje skarbowe oparte o inflację

Zapytam bo nie pamiętam. W grę wchodzą 4-letnie obligacje? Mimo obniżki wiosną są wciąż opłacalne?

myster77777
8
Wpisów: 630
Wysłane: 1 listopada 2020 13:41:22
Inwestowanie w duże spółki skarbu Państwa bez wykresów od Krewy czy Wojetka uważam za samobójstwo dla portfela- przynajmniej w krótkim terminie. Dlatego Wojetka bym nie obrażał bo dzięki jego wiedzy te twoje wymarzone 4% blado wygląda przy moim wyniku (ponad 400%) co jest sporą zasługa jego i innych ludzi z forum ( Kakartoo, Yaroman, Bankrucik, Krewa, Antyteresa, Gandalf, Flesz, Szutnik i wielu innych).

Stawianie na dywidendy od tych spółek to tez niezbyt rozsądne posunięcie patrząc co dzieje się obecnie w gospodarce i drenaż przez Państwo pieniędzy z tych spółek Not talking Do tego każda decyzja rządzących może znacznie wpłynąć na kurs tych spółek.

dividend_loco
15
Wpisów: 217
Wysłane: 1 listopada 2020 14:57:20
Yaroman napisał(a):
dividend_loco, jeżeli nie jesteś otwarty na krytykę to po co otwierałeś wątek na ogólnodostępnym forum? Każdy z nas kiedyś zaczynał i wielu na tym forum otrzymało wsparcie, choćby od Wojteka który jest tu Mistrzem, nie dlatego, że pisze ciekawe posty (choć i to prawda) ale ,że od lat pokazuje w sposób otwarty jak można na giełdzie zarabiać pieniądze. Ty otrzymujesz konstruktywną krytykę ale ją odrzucasz kierując się rozbujanym ego. Bez pokory nie da się być inwestorem (moje zdanie). Proponuję otworzyć się trochę na opinie i doświadczenie innych. Ostateczne decyzje i tak są twoje, twoje pieniądze i twoje ryzyko.

Yaroman jestem bardzo otwarty na szerokopojęty feedback, zarówno w postaci krytyki jak i pochwał lub wskazania kierunku, ale niestety tu tego nie ma. Czy krytką można nazwać pytanie dlaczego nie Kęty? Czy krytyką można nazwać stwierdzenie, że na pięć spółek to cztery są państwowe? No i czy krytyką można nazwać stwierdzenie, że kupowanie SSP to gwałt na logice...? Wydaje mi się, że nie, a wręcz jestem tego pewien. Na co dzień zarządzam procesami i ludźmi i korpo wysłało mnie na tyle szkoleń ze skutecznego feedbacku, że co nie co o tym wiem.

Co do Wojeteka, no to zauważyłem, że jest tu kimś znacznie więcej niż mistrzem. Nie oceniam jego wiedzy i doświadczenia, bo nie jestem w stanie tego ocenić, gdyż nie jest moim celem wyrabianie sobie zdania o użytkownikach forum. Ale uważam, że jak ktoś jest taki fajny, mądry i super to jako dobry gospodarz mógłby napisać... cześć miło powitać nowego użytkownika, widzę że interesują Cię spółki dywidendowe, a o takich znajdziesz dużo ciekawego w takich i takich tematach" i to by było bardzo miłe i fajne. Wojetek wolał w moim temacie i wiedząc jakie zlecenia ustawiłem napisać, że kupowanie takich podmiotów to gwałt na logice, więc bił do mnie. Grzecznie odpisałem, że nie chcę z nim konwersować i szczerze tak jest, nic nie ukrywam.

Co do pokory to nasze czasy są specyficzne i powiedzenie żyj pokornie zamieniło się na hunt or be hunted. Ludzi, których znam i są pokorni łaczy jeszcze jedna rzecz, otóż są strasznie nieszczęśliwi. Pokora każe im przyjmować wszytsko jak jest i np. całe życie wykonują pracę, której nienawidzą.

dividend_loco
15
Wysłane: 1 listopada 2020 15:01:51
gandalfp napisał(a):
Aż mnie zmroziło, że ktoś może tak Wojtkowi odpisać. Nie mam nic do Autora wątku, ale jednak trochę pokory zawsze jest mile widziana. Zwłaszcza, dla osoby, która na Stockwatchu, od lat dowodzi jaką olbrzymią wiedzą dysponuje i dzieli się nią z innymi. Mnie również kilka osób na forum potrafiło objechać, ale podziękowałem im za inny punkt widzenia i starałem się nie obrażać. Także powodzenia w inwestycjach i życzę trochę więcej życzliwości do innych, którzy przecież nie życzą Ci źle.

Ja również nie mam nic do Ciebie, uważam jedynie, że w mojej odpowiedzi nie było nic złego. Po tym jak gość napisał co napisał, stwierdziłem że nie mam o czym z nim gadać i warto mu to przekazać. Ty skupiłeś się na mojej odpowiedzi, a nie na całej sytuacji.

Dziękuję za życzenia i życzę również Tobie samych sukcesów i wiele uśmiechu. Wszystkiego dobrego dla Ciebie.

dividend_loco
15
Wysłane: 1 listopada 2020 15:07:52
myster77777 napisał(a):
Inwestowanie w duże spółki skarbu Państwa bez wykresów od Krewy czy Wojetka uważam za samobójstwo dla portfela- przynajmniej w krótkim terminie. Dlatego Wojetka bym nie obrażał bo dzięki jego wiedzy te twoje wymarzone 4% blado wygląda przy moim wyniku (ponad 400%) co jest sporą zasługa jego i innych ludzi z forum ( Kakartoo, Yaroman, Bankrucik, Krewa, Antyteresa, Gandalf, Flesz, Szutnik i wielu innych).

Stawianie na dywidendy od tych spółek to tez niezbyt rozsądne posunięcie patrząc co dzieje się obecnie w gospodarce i drenaż przez Państwo pieniędzy z tych spółek Not talking Do tego każda decyzja rządzących może znacznie wpłynąć na kurs tych spółek.

Na szczęście intereuje mnie długi termin. Nie obraziłem mijescowego guru, po prostu nie chcę z nim konwersować.

A pisząć o tych bladych 4% i takich tam to pragnę Ci przypomnieć taki oto punkt...

3. Na giełdzie wszyscy są równi. Czy inwestujesz 10 lat czy 10 dni, nie rób z siebie guru i nie wyśmiewaj się z mniej wiedzących. Poza tym nikogo nie interesujesz Ty osobiście ani Twoje zyski - natomiast mogą interesować Twoje poglądy, obserwacje i metody - dlatego usuń się w cień.

I taka rada ode mnie, jeśli coś komuś zasługujesz to nieomieszkaj mu za to sowicie podziękować. Zarobiłeś to się podziel i nie chodzi tu o działkę z puli. Proponuję zoorganizować dla chłopaków, którym zawdzięczasz hajsy i procenty wyjazd z open barem gdzieś w fajne miejsce... polecam pięciogwiazdkowy hotel w Dźwirzynie, naprawdę dobry na świetowanie sukcesów.

MODERATOR
80
Wpisów: 211
Wysłane: 1 listopada 2020 15:08:07
Pierwszy raz usuwam wpisy na kronikach giełdowych.
Panie, Panowie - zasady dobrego wychowania obowiązują również na forum.

knoker1
8
Wpisów: 16
Wysłane: 1 listopada 2020 17:03:19
Cytat:
Hmmm... nie wiem czemu, ale w zawsze w ostatnim poście w temacie nie mam opcji cytuj, taka opcja zaczyna się od przedostatniego posta i występuje w każdym wcześniejszym, dlatego odpiszę w tej formie.

I chciałbym Wojetek'u, abyś przyjął iż nie będę Tobie więcej odpisywał bo dyskusja jest dla mnie jałowa i to bardzo. Wiem, że chcesz się pochwalić swoją wiedzą i obserwacjami, ale na mnie nie robi to wrażenia i grzecznie proszę Cię o te czyste gwałty na logice w innych tematach, tutaj proszę nie męcz buły więcej. Wiem, że jesteś tu ważny i masz prawo pisać gdzie chcesz i takie tam, ale apeluję do Twojego rozsądku i proszę o nie spamowanie w tym temacie. Chciałem, aby był to mój pamiętnik, a nie pole do popisów i wodotrysków Napoleona GPW...

Odpiszę Ci, żebyś był usatysfakcjonowany i pamiętaj, że ja nie potrzebuję do satysfkacji Twojej odpowiedzi.

Z góry Ci bardzo dziękuję.

Gratuluję założycielowi kroniki idealnego trafienia w dołek, myślę że za kilka miesięcy będziesz mógł pochwalić się kilkudziesięcioprocentową stopą zwrotu. Prawdopodobnie dywidendy nie zobaczysz na tych spółkach przez kilka lat ale satysfakcja z opowiadania za 3 lata jak to kupowałem PKO poniżej 20 zł wbrew opiniom na stockwatchu będzie gwarantowana.

Co do Wojtka warto go słuchać bo ma dużo mądrych rzeczy do powiedzenia.

Od siebie tylko jeszcze podpowiem że rynek jest sędzią sprawiedliwym który za pychę karze , a za skromność wynagradza.

Pozdrawiam

kamilcia
PREMIUM
4
Wpisów: 125
Wysłane: 1 listopada 2020 19:35:52
knoker1 napisał(a):
PGratuluję założycielowi kroniki idealnego trafienia w dołek, myślę że za kilka miesięcy będziesz mógł pochwalić się kilkudziesięcioprocentową stopą zwrotu. Prawdopodobnie dywidendy nie zobaczysz na tych spółkach przez kilka lat ale satysfakcja z opowiadania za 3 lata jak to kupowałem PKO poniżej 20 zł wbrew opiniom na stockwatchu będzie gwarantowana.

Co do Wojtka warto go słuchać bo ma dużo mądrych rzeczy do powiedzenia.

Od siebie tylko jeszcze podpowiem że rynek jest sędzią sprawiedliwym który za pychę karze , a za skromność wynagradza.

Pozdrawiam

Ja też mu 'gratuluję'. Następnym razem pewnie Wojetek i parę innych osób zamiast coś podpowiedzieć to 10 razy się zastanowi zanim coś komuś podpowie. Zawsze można trafić na takiego 'mędrka' i po co się denerwować.

Yaroman
110
Wpisów: 1 748
Wysłane: 1 listopada 2020 20:35:51
dividend_loco napisał(a):

Co do pokory to nasze czasy są specyficzne i powiedzenie żyj pokornie zamieniło się na hunt or be hunted. Ludzi, których znam i są pokorni łaczy jeszcze jedna rzecz, otóż są strasznie nieszczęśliwi. Pokora każe im przyjmować wszytsko jak jest i np. całe życie wykonują pracę, której nienawidzą.

To jest forum inwestorskie, chodzi o pokorę w stosunku do rynku. (Jeżeli) pobędziesz trochę na rynku to zrozumiesz.

Born
3
Wpisów: 22
Wysłane: 1 listopada 2020 22:30:08
007 napisał(a):
Czepiacie się, a chłop chce się tylko pobawić na giełdzie za drobne. Mimo wszystko powinniśmy się cieszyć, bo mógł przecież nazwać portfel dywidendowo-wzrostowym i zacząć od PGE i Tauronu.

Aby nie było tak protekcjonalnie i krytycznie.
Obie z w/w spółek są w zakresie mojego zainteresowania na przyszłość. Obie już wielokrotnie dały mi pozytywne stopy zwrotu i ponownie będą w moim portfelu :)
Ps.Ta kronika już na starcie ma tę moc :)
Prawie jak facebook :)

"Czytanie wykresów giełdowych jest taką gałęzią nauki, która jest bardziej gałęzią niż nauką."
A.Kostolany

benyrac
9
Wpisów: 145
Wysłane: 3 listopada 2020 15:12:11
Do autora watku - z tego co liczylem aktualnie jakies 5-10% na plusie Dancing

Bardzo ladne wejscie Boo hoo!
Cztery najbardziej niebezpieczne slowa w inwestowaniu to :
Tym razem jest inaczej.
John Templeton

dividend_loco
15
Wysłane: 10 listopada 2020 12:39:49
Kupno dziś

DOM 15 akcji po 99,20 zł

piotrszwed
0
Wpisów: 101
Wysłane: 18 listopada 2020 21:44:54
i pewnie kopara niektórym opadła jak policzyli o ile procent portfel już wzrósł hello1

oczywiście powodzenia

eamon
3
Wpisów: 54
Wysłane: 20 listopada 2020 13:21:04
loco rob swoje! twoje pieniadze, twoje racje, twoje zdrowie!

kliknij, aby powiększyć

Ja jestem osłem i ty jesteś osłem. W czym więc problem?

vasco
6
Wpisów: 72
Wysłane: 20 listopada 2020 13:46:41
Gratuluję (prawie) idealnego wstrzelenia się w dołek.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

1 2 3 4

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,548 sek.

ofuinlay
svvsyrzk
leqmuyat
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
blgoecyg
gpuovhrw
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat