70 Dołączył: 2020-03-29 Wpisów: 317
Wysłane:
18 maja 2021 16:11:43
Poproszę jeszcze o estymację ile do budżetu wrzuca Pan Janusz Biznesu i Pani z Warzywniaka.
Edytowany: 18 maja 2021 16:15
|
|
168 Dołączył: 2021-04-25 Wpisów: 1 289
Wysłane:
18 maja 2021 16:15:33
Co się nie zgadza w 50% ??????????????? Wszystko !!!!! to jest tylko wypadkowa waszej zdolności kolportowania jakis "wysmażonych" pewnie u opozycji przekazów.
nie jest uwzglednione odliczenie podatku zdrowotnego które TERAZ obowiązuje nie jest uwzględniona ulga 30 tys od której nie odprowadza sie podatku obecnie każdy przedsiębiorca też płaci zdrowotna nastepnie ile osob ma podatek liniowy ??? dlaczego ktoś ma podatek liniowy ?? aby nie wejsc w 3 próg który ma zostać przesunięty z 85tys na 120 tys
wiec pisanie o 50% to dla mnie jest zwykła demagogia...
|
|
26 Dołączył: 2012-05-19 Wpisów: 354
Wysłane:
18 maja 2021 16:20:34
Yanek . Jestem na liniowym, zarabiam ciężką pracą ok 75 000 pln z działalność brutto miesięcznie. Napisz proszę o ile wzrosną mi obciążenia wg przedstawionych propozycji. Dziękuje
|
|
|
|
127 Dołączył: 2009-03-01 Wpisów: 2 050
Wysłane:
18 maja 2021 16:22:25
Ja osobiście nie neguje potrzeby korekty wysokości składek zdrowotnych. Neguje podwyższenie ich z miesiąca na miesiąc od kilkaset czy kilka tysięcy procent. To się powinno robić stopniowo. Jeden udźwignie, drugi podziękuję za jdg, trzeci zasili szarą strefę. Neguje walenie w osoby wykazujące się przedsiębiorczością, aktywne zawodowo, które postanowiły zaryzykować. Neguje walenie w klasę średnią, aby dać tym co zarabiają mniej niż 5k brutto. BearHand może w innym otoczeniu się poruszamy, ale od tego wspomnianego 7200 to jeszcze wiele osób musi sobie potrącić na zakup wielu rzeczy niezbędnych do funkcjonowania czy rozwoju firmy o które na etacie dba firma. Każdy porównuje jdg do etatu tak jakby jdg była ucieczką przed etatem.
Edytowany: 18 maja 2021 16:39
|
|
Wysłane:
18 maja 2021 16:30:12
Osobiście bym zaczął od optymalizacji wydatków własnych, ale całkowicie rozumiem dlaczego wybrano sposób łatwiejszy, który dodatkowo może utrzeć nosa ludziom, którzy i tak by nie zagłosowali.
5000 mniej w kieszeni co miesiąc zaboli i trzeba będzie pomyśleć o spółce z o.o, żeby chociaż trochę z tego odratować.
Edytowany: 18 maja 2021 16:43
|
|
Wysłane:
18 maja 2021 16:42:17
Skimixa napisał(a):Yanek . Jestem na liniowym, zarabiam ciężką pracą ok 75 000 pln z działalność brutto miesięcznie. Napisz proszę o ile wzrosną mi obciążenia wg przedstawionych propozycji. Dziękuje nie wiem jak to przyjmiesz... odpowiedź jest taka: bedziesz mógł realnie coś zapłacic na fundusz zdrowia - bo obecnie płacisz 1,25% czyli około 53 pln miesięcznie. Nie wpłynie to zupełnie na Twoje życie. Wreszcie zapłacisz więcej od osoby która pracuje na kasie w Biedronce. Też jestem na 2 działalnosciach - nie zarabiam tyle co ty, ale co miesiąc mam duze nadwyżki finansowe. Nie stanowi dla mnie problemu zapłacic więcej dla państwa i wyróżnić się czyms od osoby pracującej w Biedronce Tutaj jest tez ważna rzecz - nie masz dochodu nie płacisz zdrowotnego co jest bardzo pomocne przy osobach zaczynających działalność, ale to jakoś się pomija
|
|
Wysłane:
18 maja 2021 16:54:49
A płacisz teraz więcej niż wymagane minimum? :)
|
|
0 Grupa: SubskrybentP1
Wysłane:
18 maja 2021 17:01:00
Cytat: odpowiedź jest taka: bedziesz mógł realnie coś zapłacic na fundusz zdrowia - bo obecnie płacisz 1,25% czyli około 53 pln miesięcznie. Nie wpłynie to zupełnie na Twoje życie. Wreszcie zapłacisz więcej od osoby która pracuje na kasie w Biedronce.
Jeśli osoba pracująca na kasie w Biedronce zarabia mniej niż 4200 brutto to on już płaci więcej od niej. W całej tej dyskusji o składce zdrowotnej zapomina się, że osoby na etacie też odliczają tą składkę od podatku.
|
|
PREMIUM
131 Dołączył: 2009-09-04 Wpisów: 578
Wysłane:
18 maja 2021 17:11:57
Największy problem widzę w tym, że mamy pomieszanie z poplątaniem i dalej w to brniemy. Niby bogatsi maja zapłacić więcej, ale już dodają jakieś nowe ulgi. Kwota wolna 30 tyś. ale też do końca nie wiadomo czy dla wszystkich, czy znowu z limitem i dziwnymi wyliczeniami tak, żeby bez ściągi tego nie policzyć. O ile łatwiej byłoby uzasadnić wzrost podatku gdyby przekaz był taki, że od jutra wszyscy płacą tak samo. Żadnych świętych krów na podatku liniowym, na umowach o dzieło z 50% kosztami uzyskania czy na KRUS’ie. A gdyby tak każdy miał do zapłaty dajmy na to 30%-40% liniowo z wszystkimi składkami i wysoką kwotą wolną, niech będzie 30 tyś. Byłoby łatwo i sprawiedliwie i nawet progresja by się pojawiła. Obawiam się, że premier musiałby mieć umysł Einsteina albo Skłodowskiej, żeby wymyślić coś tak banalnie prostego. A tak to każdy liczy czy mu wyjdzie 100 zł więcej czy mniej i na tej podstawie ocenia zmiany.
|
|
Wysłane:
18 maja 2021 17:24:44
najważniejsza sprawa to sa ryczałtowcy - o nich całkowita cisza... a obecnie po zmianach w VAT to chyba sa ostatki aby firmy z PPIT i CIT mogły mnożyć koszty. Czy składka zdrowotna będzie rownoznaczna z likwidacją takiej działalności ??? Czy może zdrowotne będzie płacone od powiedzmy 50% przychodu ???
|
|
|
|
Wysłane:
18 maja 2021 17:32:43
Cytat: Polski Ład zakłada podwyżki podatków dla najlepiej zarabiających Polaków, tj. powyżej 10 tys. zł na etacie, a także obniżki dla najsłabiej zarabiających. Jak oceniasz te propozycje Prawa i Sprawiedliwości? Polacy chcą wyższych podatków dla bogatych. Sondaż o zmianach w Polskim Ładzie forsal.pl/gospodarka/aktualnos...To juz mamy definicje bogatego. Tak gonimy zachod.
|
|
10 Dołączył: 2020-07-21 Wpisów: 233
Wysłane:
18 maja 2021 17:49:41
Cytat: Dziesięciu facetów poszło na piwo i rachunek dla wszystkich wyniósł 100 zł. Jak go tu sprawiedliwie pokryć? Po namyśle zdecydowali się zastosować rozwiązanie znane z działającego w Europie systemu podatkowego: Czterech najbiedniejszych nie zapłaciło nic. Piąty zapłacił złotówkę. Szósty zapłacił 3 złote. Siódmy zapłacił 7 zł. Ósmy zapłacił 12 zł. Dziewiąty zapłacił 18 zł. A ostatni, najbogatszy, zapłacił 59 zł. Jak postanowili, tak zrobili. Przychodzili do baru codziennie, zostawiali 100 złotych - i wszystko było w porządku... do momentu, w którym barman powiedział: "Chłopaki! Jako stałym klientom oferuję wam zniżkę: będziecie płacić tylko 80 złotych". Faceci ucieszyli się. Powstał jednak problem: jak podzielić nadwyżkę 20 złotych? Na początek ustalili, że czterej najbiedniejsi nadal nie płaciliby nic - ale co z resztą? Zaproponowali, by podzielić ja po równo między tych, co płacą. Wyszło po 3,33 na łebka. Ale w takim razie Piąty i Szósty jeszcze otrzymywaliby pieniądze za picie! Barman zaproponował, że rozłoży tę obniżkę jakoś bardziej proporcjonalnie: Piąty nie zapłacił nic. Szósty zapłacił 2 złote. Siódmy 5 zł. Ósmy 9 zł. Dziewiąty 14 zł. A Dziesiąty 49 zł. Zapłacili, wyszli z baru - i zaczęli liczyć: "Ja otrzymałem tylko złotówkę z tych 20 - oświadczył Szósty - ale on - rzekł wskazując na Dziesiątego - zarobił na tym 10 złotych!" "To prawda! - krzyknął Piąty. - Ja też zarobiłem na tym tylko złotówkę! To niesprawiedliwe, że on zarobił dziesięć razy więcej". "Dlaczego on dostał 10 złotych, a ja tylko dwa? - zawołał Siódmy. - Bogaci zabierają nam wszystko!". "Czekajcie! - zawrzasnęli jednym głosem pierwsi czterej. - My nie dostaliśmy w ogóle nic! Ten system opiera się na wyzysku biedaków!". I zaczęli ochrzaniać Dziesiątego - do czego przyłączyła się reszta. Następnego wieczoru Dziesiąty nie pojawił się w barze. Więc pozostała dziewiątka zaczęła pic sama. Jednak gdy przyszło do płacenia rachunku, okazało się, że nie maja nawet na połowę. I dopiero zaczęli myśleć.
|
|
PREMIUM
147 Dołączył: 2021-01-30 Wpisów: 892
Wysłane:
18 maja 2021 17:59:22
Po pierwsze Janek musi przeczytać w słowniku co to jest demagogia i zrozumieć to pojęcie. Po drugie, podobnie jak wcześniej Resor musi przestać podejrzewać każdego, kto pisze coś co mu nie pasuje, że na pewno uległ indoktrynacji mediów opozycyjnych bo to po prostu słabe strasznie jest. To taka herbertowska retoryka parciana. Przecież w tym sporze nie chodzi o żadną racje bo tu takowej nie da się stwierdzić. Można postawić dwie skrajne narracje opisujące ten temat czyli ta bezkrytyczną do projektu czyli" lewicową o sprawiedliwości, równości i braterstwie" oraz "skrajnie liberalną o zabijaniu przedsiębiorczości i śmierci kreatywności oraz żerowaniu na słabości ekonomicznej innych". Obie z zasady wadliwe. Przykład z wzrostem obciążeń o prawie 50% pokazuje kto tak naprawdę zapłaci za ten plan. Takich ludzi wcale nie jest tak mało niemniej w skali całego społeczeństwa nie mają znaczenia politycznego. Dla mnie to ile dzisiaj płacę składki w stosunku do moich zarobków jest nieporozumieniem ale też dociążanie mnie kwotą 30 do 50 razy wyższą budzi pewne zapytania i wątpliwości (powtórzę, że to kwota zbliżona do połowy płaconego przez mnie podatku dochodowego bez uwzględnienia podatku solidarnościowego, który również płacę od dwóch lat) . Pierwszy wniosek, stać mnie na opłacenie tej składki i nie będę tego ukrywał. Drugi wniosek jest taki, że znacząco podwyższy ona moje obciążenia fiskalne. Trzeci wniosek jest jak pisałem, poczekać trzeba na ustawy i wtedy się zobaczy czy nie trzeba będzie zmienić formy prowadzenia działalności na korzystniejszą a może się okazać, że ta kasa niekoniecznie wpłynie tak jak by się można spodziewać. Kalkulacja może być chybiona bo polski przedsiębiorca raczej nie da się robić w bambuko i nie sądzę by był entuzjastycznie nastawiony do sponsorowania działań populistycznych. Każdy kto ma dochody i działalność na pewno jest w stanie zapłacić więcej ale to obciążenie powinno być inaczej skalkulowane.
|
|
PREMIUM
922 Dołączył: 2012-08-02 Wpisów: 5 243
Wysłane:
18 maja 2021 18:19:01
Mi bardziej pasuje ta historia z USA: Niedawno, kiedy pracowałem w ogródku, moi sąsiedzi, wracający ze spaceru, zatrzymali się na pogawędkę. Podczas rozmowy zapytałem ich córeczkę, kim chciałaby być, gdy dorośnie. Powiedziała, że chce zostać prezydentem. Jej rodzice oboje są postępowymi demokratami, zapytałem więc, “Gdybyś była prezydentem, co zrobiłabyś w pierwszej kolejności?” Odpowiedziała, “Dałabym jedzenie i domy wszystkim bezdomnym ludziom.” Jej rodzice nie kryli dumy! “Cóż za szczytny cel! – powiedziałem – Ale nie musisz zwlekać, aż zostaniesz prezydentem, by to uczynić!”. “Jak to?” zapytała. Odpowiedziałem jej, “Możesz przyjść do mnie, skosić mój trawnik, powyrywać chwasty i przyciąć żywopłot, a ja zapłacę ci 50 USD. Potem będziesz mogła pójść pod supermarket, gdzie kręci się bezdomny i dać mu te 50 USD, by odłożył na jedzenie i dom. Dziewczynka zastanowiła się przez chwilę, po czym spojrzała mi prosto w oczy i zapytała, “A dlaczego ten bezdomny nie przyjdzie do pana i nie zrobi tych wszystkich rzeczy, a pan po prostu jemu da te pieniądze?” Powiedziałem “Witaj w Partii Republikańskiej”. Jej rodzice już się do mnie nie odzywają.”
Edytowany: 18 maja 2021 18:20
|
|
16 Dołączył: 2017-08-24 Wpisów: 248
Wysłane:
18 maja 2021 18:31:15
Czytam ten wątek i nie wierzę:
- kapitalizm zły, bo jak sobie w nim poradzi samotna matka z trójką dzieci, - wyższe podatki dla "bogatych" dobre, bo przecież i tak tyle zarabiają, że "nie zbiednieją", - "bogaci" powinni płacić więcej, bo "sprawiedliwość społeczna" a jak się nie podoba, to wypad.
Czy to jest forum ekonomiczne? Czy naprawdę niektórzy nie rozumieją, że bogactwa narodu nie budują we współczesnym świecie ludzie zarabiający 3000 zł brutto? To nie oni zakładają i rozwijają firmy, nie oni tworzą wynalazki, nie oni tworzą średni i wyższy szczebel kadry zarządzającej, nie oni opracowują nowe metody leczenia, budowania, komunikacji, nie oni rozwijają automatyzację itd. To robią w przeważającej większości wysoko wykwalifikowani specjaliści, a tacy ludzie są po prostu dobrze opłacani (niezależnie od formy). Jednocześnie tacy ludzie są najbardziej mobilni zawodowo. Uderzając w nich, sami pozbawiamy nasz kraj tych, którzy ciągną nasz zaprzęg. Jeśli w klasie na koniec roku obniżycie najlepszym uczniom oceny o jeden, żeby podnieść je najsłabszym o jeden, to za dwa - trzy lata w takiej klasie zostaną tylko ci słabi uczniowie. Lepsi wybiorą albo inne klasy, albo inną szkołę, albo stwierdzą, że pierdzielą i nie będą robić na innych.
Tyle razy to przerabiano i zawsze kończyło się źle. Ale nie, "tym razem będzie inaczej".
|
|
PREMIUM
922 Dołączył: 2012-08-02 Wpisów: 5 243
Wysłane:
18 maja 2021 18:44:39
Koruptos, źle zrozumiałeś moje intencje. Przeczytaj jeszcze raz cały akapit, a nie część. Cytat:Ad rem. Zadajesz pytania na które każdy zna odpowiedź. Pytanie tylko czy tak jest zawsze w realu. Co ma zrobić samotna matka wychowująca trójkę dzieci w kapitalizmie. Czasem nie ma prostych odpowiedzi. Wyboldowałem, to co istotne.
|
|
PREMIUM
131 Dołączył: 2009-09-04 Wpisów: 578
Wysłane:
18 maja 2021 21:11:42
Joker napisał(a):Cytat: Polski Ład zakłada podwyżki podatków dla najlepiej zarabiających Polaków, tj. powyżej 10 tys. zł na etacie, a także obniżki dla najsłabiej zarabiających. Jak oceniasz te propozycje Prawa i Sprawiedliwości? Polacy chcą wyższych podatków dla bogatych. Sondaż o zmianach w Polskim Ładzie forsal.pl/gospodarka/aktualnos...To juz mamy definicje bogatego. Tak gonimy zachod. Jak zapytasz ludzi czy bogaty ma płacić więcej podatków to większość powie, że tak, a jak zapytasz konkretnie jaką stawkę podatkową ma płacić ten co zarabia 3 tyś. a jaką ten co zarabia 30 tyś. to się okaże, że większość opowie się za podatkiem liniowym. W ankietach najważniejsze jest to jakie pytania się zadaje.
|
|
16 Dołączył: 2017-08-24 Wpisów: 248
Wysłane:
18 maja 2021 21:38:44
1ketjoW napisał(a): Koruptos, źle zrozumiałeś moje intencje. Przeczytaj jeszcze raz cały akapit, a nie część. Cytat:Ad rem. Zadajesz pytania na które każdy zna odpowiedź. Pytanie tylko czy tak jest zawsze w realu. Co ma zrobić samotna matka wychowująca trójkę dzieci w kapitalizmie. Czasem nie ma prostych odpowiedzi. Wyboldowałem, to co istotne. Wyboldowany fragment jest istotny, lecz jednocześnie oczywisty, a wręcz banalny. Niemniej jednak w Twoim przypadku intencje odczytałem błędnie - przepraszam za uwzględnienie w "zaszczytnym" katalogu piewców socjalizmu i sprawiedliwości społecznej oraz zwracam honor.
Edytowany: 18 maja 2021 21:39
|
|
5 Dołączył: 2015-12-08 Wpisów: 49
Wysłane:
18 maja 2021 21:54:23
Przyklad z zycia, swego czasu pracowalem na etacie w Wwa, zarabialem ok. 24k miesiecznie, skladka zdrowotna wynosila dla mnie jakies 1.8k, dokladnie nie pamietam. Moj ojciec prowadzi jdg (prawdziwa) i zarabia nieco mniej i placi skladke 400pln. Trzecia osoba, kumpel, tez na jdg dla duzej firmy z polskim kapitalem, przykuty do biurka, generalnie zadny z niego przedsiebiorca. Rowniez 400pln. skladki zdr. Wszyscy trzej maja prywatna opieke zdrowotna, albo placi firma albo placa sami. Off topic: szwedzki medicover ma rekordowe zyski. Nigdzie w cywilizowanym swiecie nie ma takiej patologi. Naprawde chyle czola przed tym rzadem, ze sie akurat za to wzial.
|
|
Wysłane:
18 maja 2021 22:40:20
Albo w innym swiecie zyjemy, albo wiekszosc tutaj piszacych traktuje jdg jako ucieczke przed etatem broniac pomyslu PiSu. Duze niezrozumienie sie wkrada. Chce myslec, ze to nie chodzi o zwykla ludzka zawisc aby dokopac tym co zarabiaja wiecej.
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.