ryhol2 napisał(a):Szkoda, że gdy kurs JSW wreszcie obrał kierunek, dyskusja na wątku prawie zamarła. A jeszcze nie tak dawno gdy akcje chodziły po 32 zł tak wielu było interlokutorów, tak wiele różnych scenariuszy, często popartych ważkimi argumentami. A teraz nic.
Czytałem ostatnie kilka stron i nie zauważyłem tu argumentów, które przeczyłyby aktualnemu wzrostowi, właściwie to wszyscy dziwili się dlaczego nie rośnie - skoro od kilku miesięcy są takie a nie inne ceny węgla.
Owszem pojawiły głosy, że generalnie nie powinno się w spółkę inwestować, bo inwestor traktowany jest tutaj jak dawca kapitału i ostatnie wzrosty bynajmniej tego obrazu nie zmieniają. Wystarczy przecież policzyć jak długo kurs przebywał powyżej ceny emisyjnej i ile wypłacono dywidendy aby nie "bankieryzować" tego wątku po ostatnich wzrostach.
Prosiłbym też o merytoryczne wypowiedzi:
Tofik napisał(a):
Obecnie mamy ATH na cenach wegla koksującego i ATH na ckenach wegla energ. W zwiazku z tym zyski za jakiś czas JSW też będą rekordowe a kurs nie powinien dojsć do 80 ale znacznie przebić 100. Przy ostatniej zwyżce cen wegla JSW przebiło 100 i to sporo a teraz ceny są znacznie wyższe a konkurencji w Europie juz praktycznie nie ma
Czy aby rzeczywiście porównujesz tu tą samą akcję JSW "z ostatniej zwyżki cen węgla" z tą samą akcją JSW dzisiaj...
Co do trwałości trendu nie mam żadnych zastrzeżeń - chociaż zdecydowanie wolumen nie powala - jest mniejszy niż w styczniu tego roku, czy we wrześniu zeszłego roku kiedy następowały próby przebicia 40 zł i 30 zł.
Niestety nie widzę tego jako jednoznacznej informacji - bo z jednej strony nie ma za dużej podaży ale też nie wiadomo czy popyt jest na tyle silny czy rzeczywiście pozwoli przejść przez kolejne 2 opory szczególnie jak ceny węgla zaczną spadać.