PARTNER SERWISU
teqifktn
61 62 63 64 65
anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 30 października 2009 22:47:51 przy kursie: 26,10 zł
fabularasa napisał(a):
niedługo zacznę sam do siebie pisać

Tylko po co pisać jak się nic ciekawego nie dzieje? Fundamentalnie nie ma jeszcze wyników, nie ma także żadnej informacji która mogłaby wywołać spekulacje na temat rozwoju.Kogo też interesuje kto i za ile kupił? Takie wypowiedzi zaśmiecają wątek i należy się cieszyć iż ich nie ma. Można też coś wspomnieć o sytuacji technicznej, ale pisanie, że padł sygnał kupna, sprzedaży to i owamto to dziecinada bo nic nie mówi, nie podpowiada co się może dalej wydażć Albo bawimy się w obrazki i malunki, albo piszemy o sygnałach w odpowiednim interwale, parametrach wskaźnika, kształcie, prawdopodobieństwie odwrócenia, czy kontynuacji... Po co daremnie strzępić język? Ja wypowiedziałem się dwukrotnie chyba na wątku, kiedy uznam iż jest tanio i dlaczego. Teraz oczywiście możemy podyskutować, ale lepiej poczekać na raport...

tomaszek7
0
Wpisów: 29
Wysłane: 2 listopada 2009 14:48:18 przy kursie: 26,00 zł
a może to troche rozjaśni sytuacje w Kopex-ie
"wnp.pl (Jerzy Dudała) - 02-11-2009 12:24
Ministerstwo Skarbu Państwa uruchomiło procedurę sprzedaży 85 proc. kapitału zakładowego spółki Remag SA.Termin składania ofert wstępnych upływa 22 grudnia.
Pozostałe 15 proc. akcji - zgodnie z ustawą o komercjalizacji i prywatyzacji - jest przeznaczonych do nieodpłatnego nabycia przez pracowników spółki.

Termin składania ofert wstępnych upływa 22 grudnia 2009 roku o godz. 14.00.
Prywatyzacja spółki prowadzona jest w trybie negocjacji.

Przedmiotem negocjacji będzie cena za nabywany pakiet akcji, program rozwoju spółki obejmujący między innymi zobowiązania do podwyższenia kapitału oraz inne zobowiązania inwestycyjne, zobowiązania w zakresie ochrony środowiska, zobowiązania dotyczące ochrony interesów pracowników oraz sposób zabezpieczenia wykonania tych zobowiązań.

- Cieszymy się, że prywatyzacja Remagu wreszcie ruszyła - mówi dla portalu wnp.pl Krzysztof Jędrzejewski, główny akcjonariusz Grupy Kopex. - Jesteśmy zainteresowani nabyciem Remagu. Dostrzegamy duże możliwości synergii w zakresie produkcyjnym, projektowym oraz w zakresie sprzedaży, mając na uwadze możliwości eksportowe Kopeksu.

Grupa Kopex ma już ustalone źródła finansowania akwizycji Remagu, a także innych akwizycji.

Remag SA produkuje różnego rodzaju maszyny górnicze, a w szczególności kombajny chodnikowe.

Remag to uznana na rynku zaplecza górnictwa marka. Spółka posiada własne zaplecze produkcyjne, szeroki park maszynowy i wykwalifikowanych pracowników."

WatchDog
50
Wpisów: 8 588
Wysłane: 2 listopada 2009 19:20:11 przy kursie: 26,00 zł
Zapraszam na stronę spółki po świeżutkie dane i wskaźniki:
www.stockwatch.pl/gpw/kopex,wy...

Raport jest dobry, ale nie bardzo dobry. Problemami Grupy Kopex pozostają: zbyt niska rentowność oraz ujemne przepływy na działalności operacyjnej. Wyniki pokazywane rynkowi są bardzo piękne, wykazują wzrosty, zaś grupa ma bardzo solidną strukturę finansową, zadłużenie tylko 33% i cały czas utrzymuje rating na poziomie A. Trwają kolejne akwizycje i podpisywane są kontrakty, a marka pomału zaczyna być znana na świecie, choć to dopiero początek bardzo długiej drogi. I co najważniejsze, spółka jest cały czas ostrożnie wyceniana przez rynek, być może sparzony szaloną pompką z połowy 2007 roku. Odbudowa wiary w spółkę trwa długo, ale wiem że ta wiara istnieje, choćby po tym, że w StockWatch.pl spółkę ma na obserwacji ponad 500 osób.

Sprawozdanie za III kwartał jest ważne z jednego powodu: dość otwartym tekstem pisze o zagrożeniach i problemach, z którymi zmaga się Kopex. Pomijam recytowanie analizy poziomej bilansu i RZiS, co wzrosło o ile procent, bo wystarczy mi że struktura jest zdrowa, a wartość księgowa - mozolnie bo mozolnie - ale jednak się podnosi. Jedyne na co chcę zwrócić uwagę to ciągle zbyt powolny wzrost przychodów, a pamiętajmy że sprzedaż zagraniczna została doboost'owana słabym złotym, toteż w ujęciu realnym (na przykład na sztuki albo na dolary) wzrost jest wolniejszy niż to widzimy w złotówkach. A coraz więcej kosztów jest ponoszonych w walucie obcej na utrzymywanie spółek zależnych z biurami handlowymi i serwisem dla rozmaitych Klientów rozsianych po całym świecie.

Polecam lekturę Komentarza od str. 42. Ja tam czytam między wierszami następujące rzeczy:
1. Przesadziliśmy z forwardami, a niektóre kontrakty się spóźniają i będzie trzeba robić spore uzupełnienia limitów skarbowych.
2. Bardzo ciężko o kapitał i z banków więcej nie wyciśniemy - czas na zdobycze inżynierii finansowej uwalniające gotówkę z aktywów, bo jej bardzo potrzeba.
3. Kryzys ciśnie odbiorców i nie tylko rosną należności, ale są problemy ze ściągalnością, stąd takie kosmiczne rozwiązania jak obejmowanie obligacji, za które i tak nie dostaniemy kasy tylko węgiel.
4. Grupa już jest tak wielka, że trudno ją ogarnąć. Zaczynamy porządki, lepiej późno niż wcale.
5. Mimo strasznych wysiłków i wydawanych pieniędzy, ciągle jesteśmy zbyt mało znani i rozpoznawani.
6. Mimo równie dużych wysiłków na rozwój technologiczny, trudno jest nam ewidentnie bić konkurentów jakością. Trzeba ciągle uciekać do przodu.
7. Rozwój globalny jest droższy niż to zakładaliśmy.
8. Ciągle są nowe wyzwania, Klienci chcą coraz więcej - już nie tylko kupić maszynę, ale żeby im sfinansować zakup. Inni to robią to i my musimy.
9. Mimo wszystko nie zmieniamy drogi i nie zwalniamy tempa, bo nasza strategia jest słuszna - potrzeba czasu, wytrwałości i dania z siebie wszystkiego żeby nie przegapić szansy w skali światowej.
10. Jak nie da rady inaczej, to wpuścimy inwestora.

To nie są duże ryzyka. W biznesie to normalka, a w dużym światowym biznesie są potężne problemy i wyzwania. Kopex jest ambitny i ma zaplecze. Dla mnie to cały czas dobra spółka po niezłej cenie. Taka raczej pod OFE niż pod TFI. Raczej nie pod AM.

konik
0
Wpisów: 468
Wysłane: 2 listopada 2009 20:20:11 przy kursie: 26,00 zł
tez wlasnie przeczytalem raport. duzy plus za otwartosc i szczerosc w komentarzu.

podejrzewam ze predzej czy pozniej bedzie jakas emisja. to rozwodniloby glownego akcjonariusza wiec bedzie z pewnoscia dobrze przygotowana.

aha. mysle ze trend jest niezagrozony
Edytowany: 2 listopada 2009 20:22

Niedzwiadek
0
Wpisów: 162
Wysłane: 3 listopada 2009 08:09:28 przy kursie: 26,00 zł
i emisja jest predzej! Konik mind-reader. Angel

konik
0
Wpisów: 468
Wysłane: 3 listopada 2009 08:28:46 przy kursie: 26,00 zł
zaraz mind-reader, ja tylko mam wujka w radzie nadzorczej. a na powaznie to sam jestem zaskoczony szybkoscia ruchow.
myslalem ze wczesniej beda chcieli zeby akcje troche wzrosly co by ciut wiecej pozyskac. w obecnej sytuacjii mam wrazenie ze to moze byc zwiazane z remagiem

WatchDog
50
Wysłane: 3 listopada 2009 08:51:15 przy kursie: 26,00 zł
Emisja bez prawa poboru.

Ma to dobre i złe strony. Dobre: brak pipek, konieczności dorzucania kapitału jak ktoś chce zostać i całych tych korowodów. Złe: cena może być nierynkowa, byle tylko emisja poszła, a wiemy że czasy są ciężkie. Cena wskaże drogę: każdy grosz powyżej WK buduje wartość dla pozostałych akcjonariuszy, i odwrotnie.

Frog
13
Wpisów: 5 508
Wysłane: 3 listopada 2009 10:09:10 przy kursie: 24,60 zł
WatchDog napisał(a):
Emisja bez prawa poboru.

Ma to dobre i złe strony. Dobre: brak pipek, konieczności dorzucania kapitału jak ktoś chce zostać i całych tych korowodów. Złe: cena może być nierynkowa, byle tylko emisja poszła, a wiemy że czasy są ciężkie. Cena wskaże drogę: każdy grosz powyżej WK buduje wartość dla pozostałych akcjonariuszy, i odwrotnie.

Czy te wzrosty ostatnio nie były właśnie pod jak najwyższą cenę akcji nowej emisji?
Follow me on Twitter
Zanim zaczniesz narzekać, że znikają Twoje posty, przeczytaj Regulamin Forum

WatchDog
50
Wysłane: 3 listopada 2009 10:16:21 przy kursie: 24,60 zł
Na sztuczkach to się zbytnio nie znam...
p. Jędrzejewski nie może kupować bo jest na skraju limitu wezwania.
Musiałby parkować małe ilości po znajomych. Ale może to nie on.
Różne kręgi na pewno wiedziały, że jest przygotowywana emisja, bo wszystko jest dopięte na ostatni guzik, a harmonogram wskazuje na to, że mają dogadanego inwestora(ów).
Zastanawiam się co byłoby lepsze: fundusz czy ktoś z branży, ze świata. Komentarz niedwuznacznie sugeruje, że taki ktoś nie zaszkodziłby, a nawet pomógł. Ja bym jednak wolał fundusz, bo on ma czyste cele osiągania stopy zwrotu, natomiast jakikolwiek inwestor branżowy rodzi zagrożenie drenażu technologii, know-how czy kadry - za to może lepiej wypromować firmę, o ile jest duży i znany.

fabularasa
0
Wpisów: 187
Wysłane: 3 listopada 2009 10:21:03 przy kursie: 24,60 zł
WatchDog napisał(a):
Różne kręgi na pewno wiedziały, że jest przygotowywana emisja, bo wszystko jest dopięte na ostatni guzik, a harmonogram wskazuje na to, że mają dogadanego inwestora(ów).
Zastanawiam się co byłoby lepsze: fundusz czy ktoś z branży, ze świata. Komentarz niedwuznacznie sugeruje, że taki ktoś nie zaszkodziłby, a nawet pomógł. Ja bym jednak wolał fundusz, bo on ma czyste cele osiągania stopy zwrotu, natomiast jakikolwiek inwestor branżowy rodzi zagrożenie drenażu technologii, know-how czy kadry - za to może lepiej wypromować firmę, o ile jest duży i znany.

tak dla przypomnienia czy to nie fundusze kupowały powyżej 50? jakoś nie widziałem chęci do osiągania stopy zwrotu...

... a jeśli emisja dla kogoś to może pewien Rosjanin?
Edytowany: 3 listopada 2009 10:26

WatchDog
50
Wysłane: 3 listopada 2009 10:27:59 przy kursie: 24,60 zł
fabularasa napisał(a):
tak dla przypomnienia czy to nie fundusze kupowały powyżej 50? jakoś nie widziałem chęci do osiągania stopy zwrotu...

Co ma ten komentarz do rzeczy? Fundusze też są wystawione na ryzyko rynkowe. Kupiły, sprzedały, chroniąc kapitał. Kopex nie płacił dywidendy więc nie przyciągał OFE.
Spadki z 50 zł do 25 zł były fundamentalne, niżej były emocjonalne.

guffy
0
Wpisów: 16
Wysłane: 3 listopada 2009 10:30:31 przy kursie: 24,60 zł
fabularasa napisał(a):
WatchDog napisał(a):

... a jeśli emisja dla kogoś to może pewien Rosjanin?

nie sadze on mial bardzo duze problemy finansowe.

WatchDog
50
Wysłane: 3 listopada 2009 10:33:02 przy kursie: 24,60 zł
Wielki biznes, wielkie pieniądze...
Oby jak najdalej od nas Anxious

Cytat:
Hiszpańscy śledczy podejrzewają Olega Deripaskę, bliskiego znajomego Władimira Putina, o wypranie czterech milionów euro. Sprawą zajmuje się sędzia Baltazar Garson, który wsławił się postępowaniami przeciwko Augusto Pinochetowi i Silvio Berlusconiemu.

www.rmf.fm/fakty,163635,Powazn...

del20110217
0
Wpisów: 211
Wysłane: 3 listopada 2009 16:17:42 przy kursie: 24,60 zł
no to schodzimy na 22,4 - 22,6

p.s.
nie myslalem ze juz dzisiaj papier spadnie ponizej 24 Think

toimek
0
Wpisów: 108
Wysłane: 3 listopada 2009 16:57:58 przy kursie: 24,60 zł
_soma_ napisał(a):

Jakieś logiczne uzasadnienie? :-)
Edytowany: 3 listopada 2009 17:00

del20110217
0
Wpisów: 211
Wysłane: 3 listopada 2009 17:09:47 przy kursie: 24,60 zł
toimek napisał(a):
_soma_ napisał(a):

AT

Alfredzio
0
Wpisów: 364
Wysłane: 3 listopada 2009 20:20:47 przy kursie: 24,60 zł
Po tygodniu spadkow minimum przez nastepne 3 dni zobaczymy gieldy na zielono, dlatego predzej spodziewam sie 28 zl niz 22 na KPX.
Edytowany: 3 listopada 2009 20:21

fabularasa
0
Wpisów: 187
Wysłane: 3 listopada 2009 21:25:50 przy kursie: 24,60 zł
_soma_ napisał(a):
toimek napisał(a):
_soma_ napisał(a):

AT

a ja poproszę o rys - jeśli to nie tajemnica

dzięki

Phenomen79
0
Wpisów: 166
Wysłane: 3 listopada 2009 23:31:37 przy kursie: 24,60 zł
Wydaje mi sie ze kurs obsunal sie wlasnie z racji ze sporo osobn czekalo na emisje z prawami poboru. Osobiscie posiadam pakiecik i czuje sie zawiedziony. Powyzej napisaliscie ze emisja bedzie najprawdopodobniej pod inwestora - czy jednak bedzie cos na zapisy rowniez czy poprostu jezeli nie ma PP to i zapisow tez nie bedzie ? sa na to jakies uwarunkowania prawne? Jakos po ostatniej wypowiedzi prezesa w CNBS nabralem do spolki szacunku i obdarzylem zaufaniem. Dawno okreslili dokad zmioerzaja i podoba mi sie ze realizuja plany. Historia nie raz pokazywala ze nawet zle plany realizowane konskwentnie przynosza lepsze rezultaty niz brak planowania. A w przypadku Kopexu na moj rozum plany poparte sa logika. WIEC PREZESIE GDZIE MOJE PP !

anty_teresa
PREMIUM
522
Wpisów: 11 191
Wysłane: 4 listopada 2009 07:31:00 przy kursie: 24,60 zł
Phenomen79 napisał(a):
Wydaje mi sie ze kurs obsunal sie wlasnie z racji ze sporo osobn czekalo na emisje z prawami poboru. Osobiscie posiadam pakiecik i czuje sie zawiedziony.
A w przypadku Kopexu na moj rozum plany poparte sa logika. WIEC PREZESIE GDZIE MOJE PP

A dlaczego tak Ci zależy na emisji z prawem poboru? Nie zawsze jest to powód do wzrostów. Chyba się przyzwyczaiłeś w poprzedniej hossie...

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

61 62 63 64 65

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,307 sek.

zisgvepb
jwntwqpx
obyibehf
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
urwxrlhq
anwcdbyj
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat