Zapraszam na stronę spółki po świeżutkie dane i wskaźniki:
www.stockwatch.pl/gpw/kopex,wy...Raport jest dobry, ale nie bardzo dobry. Problemami Grupy Kopex pozostają: zbyt niska rentowność oraz ujemne przepływy na działalności operacyjnej. Wyniki pokazywane rynkowi są bardzo piękne, wykazują wzrosty, zaś grupa ma bardzo solidną strukturę finansową, zadłużenie tylko 33% i cały czas utrzymuje rating na poziomie A. Trwają kolejne akwizycje i podpisywane są kontrakty, a marka pomału zaczyna być znana na świecie, choć to dopiero początek bardzo długiej drogi. I co najważniejsze, spółka jest cały czas ostrożnie wyceniana przez rynek, być może sparzony szaloną pompką z połowy 2007 roku. Odbudowa wiary w spółkę trwa długo, ale wiem że ta wiara istnieje, choćby po tym, że w StockWatch.pl spółkę ma na obserwacji ponad 500 osób.
Sprawozdanie za III kwartał jest ważne z jednego powodu: dość otwartym tekstem pisze o zagrożeniach i problemach, z którymi zmaga się Kopex. Pomijam recytowanie analizy poziomej bilansu i RZiS, co wzrosło o ile procent, bo wystarczy mi że struktura jest zdrowa, a wartość księgowa - mozolnie bo mozolnie - ale jednak się podnosi. Jedyne na co chcę zwrócić uwagę to ciągle zbyt powolny wzrost przychodów, a pamiętajmy że sprzedaż zagraniczna została doboost'owana słabym złotym, toteż w ujęciu realnym (na przykład na sztuki albo na dolary) wzrost jest wolniejszy niż to widzimy w złotówkach. A coraz więcej kosztów jest ponoszonych w walucie obcej na utrzymywanie spółek zależnych z biurami handlowymi i serwisem dla rozmaitych Klientów rozsianych po całym świecie.
Polecam lekturę Komentarza od str. 42. Ja tam czytam między wierszami następujące rzeczy:
1. Przesadziliśmy z forwardami, a niektóre kontrakty się spóźniają i będzie trzeba robić spore uzupełnienia limitów skarbowych.
2. Bardzo ciężko o kapitał i z banków więcej nie wyciśniemy - czas na zdobycze inżynierii finansowej uwalniające gotówkę z aktywów, bo jej bardzo potrzeba.
3. Kryzys ciśnie odbiorców i nie tylko rosną należności, ale są problemy ze ściągalnością, stąd takie kosmiczne rozwiązania jak obejmowanie obligacji, za które i tak nie dostaniemy kasy tylko węgiel.
4. Grupa już jest tak wielka, że trudno ją ogarnąć. Zaczynamy porządki, lepiej późno niż wcale.
5. Mimo strasznych wysiłków i wydawanych pieniędzy, ciągle jesteśmy zbyt mało znani i rozpoznawani.
6. Mimo równie dużych wysiłków na rozwój technologiczny, trudno jest nam ewidentnie bić konkurentów jakością. Trzeba ciągle uciekać do przodu.
7. Rozwój globalny jest droższy niż to zakładaliśmy.
8. Ciągle są nowe wyzwania, Klienci chcą coraz więcej - już nie tylko kupić maszynę, ale żeby im sfinansować zakup. Inni to robią to i my musimy.
9. Mimo wszystko nie zmieniamy drogi i nie zwalniamy tempa, bo nasza strategia jest słuszna - potrzeba czasu, wytrwałości i dania z siebie wszystkiego żeby nie przegapić szansy w skali światowej.
10. Jak nie da rady inaczej, to wpuścimy inwestora.
To nie są duże ryzyka. W biznesie to normalka, a w dużym światowym biznesie są potężne problemy i wyzwania. Kopex jest ambitny i ma zaplecze. Dla mnie to cały czas dobra spółka po niezłej cenie. Taka raczej pod OFE niż pod TFI. Raczej nie pod AM.