CzarnyDolar napisał(a):Chętnych na sprzedaż po 60 było bodajże jeszcze 16 mln sztuk akcji. Sam sobie odpowiedź czy wrzucenie takiej ilości w rynek by było możliwe ostatnim czasie i czy kurs by tak wygladal
A może zamiast domniemywać po prostu zajrzeć do komunikatów spółki?
Skupiono 3227000 akcji po 60 złotych.
Akcje zaoferowane poniżej 60 złotych zostały skupione przez spółkę w całości.
Akcje zaoferowane w cenie 60 złotych zostały skupione z redukcją 23.1%. Czyli skupiono 76.9% akcji oferowanych w tej cenie.
Nie znamy proporcji liczby akcji wystawionych poniżej 60 do tych wystawionych po 60, a przynajmniej ja nie dopatrzyłem się takiej informacji.
Najwięcej akcji nieskupionych zostaje jednak w przypadku, gdy wszystkie akcje skupione były wystawione dokładnie po 60.
W takim przypadku liczba akcji wystawionych do skupu w cenie 60 jest równa x = (100/76.9) * 3227000 (po 23.1% redukcji zostaje równe 3227000 akcji), a liczba akcji, które były wystawione, a nie zostały skupione, wynosi 23.1% *x = (23.1/76.9) * 3227000.
To jest niecały milion akcji, a nie żadne 16 milionów akcji. Nie wiem, skąd się tu wzięło 16 milionów.
Obrót od początku października to ponad 2 miliony akcji. Sprzedający po 60 mieli szansę sprzedać większość lub może nawet całość swoich pakietów na rynku.