PARTNER SERWISU
rtaeveco
48 49 50 51 52
kojo
42
Wpisów: 227
Wysłane: 20 czerwca 2022 17:44:55 przy kursie: 50,00 zł
Lockupy zejdą do po 6 miesiącach od premiery, jak dobrze rozumiem

GRAF78
93
Wpisów: 1 574
Wysłane: 20 czerwca 2022 22:44:58 przy kursie: 50,00 zł
1ketjoW napisał(a):
Ech. Szkoda gadać. Spółka nie opublikowała Regulaminu Programu Motywacyjnego. Przynajmniej ja go nie mogę odszukać.

Nie ma regulaminu, dlatego nie możesz znaleść, akcje są rozdawane uznaniowo po znajomości jako bonusy, dodatek do wynagrodzenia za samo przyjście do pracy lub świadczenie usług. To tej pory sie temu nie przyglądałem ale jestem w szoku że główni założycie wraz Markiem i Watchdogiem na to sie zgodzili szczególnie w tak olbrzymiej skali 10% wszystkich akcji.

Elemis
86
Wpisów: 334
Wysłane: 21 czerwca 2022 06:24:50 przy kursie: 50,00 zł
@1Ketjow

Z wiadomych względów nie mogę odnieść się do Twoich estymacji finansowych. Czytając jednak różne rzeczy w internecie i rozmawiając z ludźmi - słuchając ich pytań - nabieram przekonania, że Spółka powinna nieco szerzej w najbliższym czasie wytłumaczyć swój deal. Dać możliwość zadania pytań. Wyjść do Inwestorów. Jestem pewien, że niebawem właśnie tak się stanie i być może optyka patrzenia co niektórych na to ile musi zarobić gra, żeby zacząć zarabiać w ponad 50% dla STA nieco się zmieni.

Póki co jednak używając terminologii piłkarskiej "niech odpowiada na boisku". Pokazując co może osiągnąć współpracując z 11 bit.

Piszesz, że niska baza znacznie ułatwia wysokie przyrosty. I masz całkowitą rację. Tyle, że ja celowo podawałem także wielkości przyrostów grupy. Wartości całkowicie porównywalne dla każdego miejsca na WL Steam.

Licząc od 13 czerwca i stosując interwał 15:00 - 15:00 czasu brytyjskiego dla wszystkich tytułów na Steam przyrost naszej grupy ( miejsce wzrostu na całej liście ) było następujące
6, 17, 46, 73, 3, 2, 5, 5 - w naprawdę obfitującym w wydarzenia dla gier okresie. Tu nie ma żadnej różnicy, które miejsce na WL zajmował dany tytuł.

Uważam, że jednak jest to "coś nadzwyczajnego" i pozwala optymistycznie patrzeć na dalszą współpracę z 11bit

Co do pewności. Na giełdzie? W Game-dev? Nie. Nie jestem pewny sukcesu. Po raz kolejny Ci to piszę.

Widzę, że w dalszym ciągu to Program Motywacyjny jest jednak numerem jeden forumowych dyskusji. Nie game-play i jego zasięgi, nie deal wydawniczy. Myślę, że niesłusznie.

Grunt jednak, że już ustaliliśmy, że nie jest głosowany żaden nowy PM. Jedynie przełożenie premiery gry powoduje automatyczne wydłużenie aktualnego.

W tym tygodniu Walne za Walnym, ale możliwie szybko przysiądę i napiszę dłuższy post i w tym temacie

Póki co szybka odpiska do @kojo

Znaczna większość lock-upów to okres roczny, a nie półroczny

1ketjoW
PREMIUM
922
Wpisów: 5 243
Wysłane: 21 czerwca 2022 08:04:55 przy kursie: 50,00 zł
Elemis,

niech spółka osiągnie sukces jestem za całym sercem.

Natomiast komunikacyjnie nie podobają mi się głównie dwie sprawy:

1. Nie podobało mi się komunikowanie przez spółkę, że straty są zgodne z budżetem. Bardzo słabo to wyszło
IMHO. Spółka nie informowała, że nie wystarczy jej środków do dokończenia gdy a wręcz przeciwnie
sprawiała wrażenie, że wszystko jest pod kontrolą.
2. Na podoba mi się wypuszczanie trailera i jednoczesne informowanie o przełożeniu premiery gry i zawarciu
umowy wydawniczej. Przecież każdy rozumie, że to celowe zagranie. Przekładamy premierę ale zobaczcie
WL rośnie, gra jest popularna, podpisaliśmy umowę wydawniczą z 11 bit. Normalnie można ogłosić sukces.
Dokładnie wpisujesz się w ten scenariusz.

Mi taki sposób komunikacji z akcjonariuszami nie odpowiada.

Wcześniej powodem zmiany terminu premiery było zwiększenie kontentu gry. A teraz jaki jest powód? Nie wiadomo. Pierwotnie premiera miła się odbyć w 2021 r. potem w 2022 r., a teraz w 2023 r. Jako, że wyłączność na korzystanie z licencji jest do października 2023 r. Chciałbym wiedzieć, czy spółka planuje jej przedłużenie.

Gratuluje przyrostów WL. .Jak obydwaj wiemy, że wysoka WL nie gwarantuje sukcesu gry. Gra z wysokim WL ma większe prawdopodobieństwo, że osiągnie sukces od gry z niską WL.

Natomiast jeżeli chodzi o PM to nie rozumiem dlaczego tylko cześć akcji została do tej pory przyznana. Program ma wiązać pracowników ze spółką, a widać, że wiąże wybrane osoby. Do tej pory została wydana ca 1/4 akcji.

Na zakończenie ponawiam prośbę o informację, czy spółka podtrzymuje jednoczesną premierę gry na PC i konsole. Brak tej informacji skłania mnie do przypuszczenia, że premiera na konsole nie będzie miała miejsca w 2023 r.

Patrząc na koszty produkcji gry i estymowane koszty do poniesienia zakładam, że podział przychodów wynosi około 60:40 na bazie umowy wydawniczej na korzyść STA. Ciekawi mnie natomiast wysokość budżetu wydawniczego. 11bit. Czy możecie podać tę informację?

Edytowany: 21 czerwca 2022 08:06

Vox
Vox
297
Wpisów: 7 675
Wysłane: 21 czerwca 2022 13:18:45 przy kursie: 53,00 zł
wszystko tu jest słodko-gorzkie

słodko,
że grupa i wishlista rośnie w imponującym tempie, od czasu podpisania dealu z 11ka/wypuszczenia trailera.
że gameplay wygląda na wysokiej jakości na ujawnionych materiałach

gorzko,
że spółka utajnia przyczyny przedłużenia prac nad grą i jednak mijała się z prawdą jeśli chodzi o zakres prac idący zgodnie z budżetem, tu zgodzę się z przedmówcą. domyślam się że tak wyszło.
że spółka nie komunikuje regulaminu programu motywacyjnego

oczekiwałbym jakiś wyjaśnień, chociażby na walnym.

Elemis
86
Wysłane: 22 czerwca 2022 06:03:36 przy kursie: 53,00 zł
No to jeszcze zanim dłuższa wypowiedź o PM - jeden post ze spraw bieżących.

@1ketjoW

Twoje pytania są zasadne. Możesz, a wręcz powinieneś zadać je spółce w momencie pierwszego eventu inwestorskiego. On nieuchronnie nastąpi. W tym tygodniu jest ZWZA. Osobiście rekomendowałem spółce jakieś szersze wyjście do ludzi w trakcie przyszłego tygodnia. Nie wiem jednak czy skorzysta z mojej sugestii. Ja nie jestem w dziale IR. Nie udzielam odpowiedzi jako przedstawiciel Starwarda. To co mogę i próbuję robić to wyjaśniać nieścisłości bądź wątpliwości na bazie już dostępnych komunikatów. Komentować to - co zostało już przez spółkę powiedziane.

A zatem:

1ketjoW napisał(a):

1. Nie podobało mi się komunikowanie przez spółkę, że straty są zgodne z budżetem. Bardzo słabo to wyszło
IMHO. Spółka nie informowała, że nie wystarczy jej środków do dokończenia gdy a wręcz przeciwnie
sprawiała wrażenie, że wszystko jest pod kontrolą.
2. Na podoba mi się wypuszczanie trailera i jednoczesne informowanie o przełożeniu premiery gry i zawarciu
umowy wydawniczej. Przecież każdy rozumie, że to celowe zagranie. Przekładamy premierę ale zobaczcie
WL rośnie, gra jest popularna, podpisaliśmy umowę wydawniczą z 11 bit. Normalnie można ogłosić sukces.
Dokładnie wpisujesz się w ten scenariusz.

Żeby poinformować o czymś rynek - trzeba mieć w rękach dokument. Coś formalnie podpisanego i w mocy. Do czasu kiedy tego nie ma - jest tylko coś z "dużym prawdopodobieństwem". Innymi słowy dopóki czegoś formalnie się nie zatwierdzi - nie jest to informacja, którą można podawać.

Deal wydawniczy z 11b został podpisany 12 czerwca. W ten sam dzień został poinformowany o nim rynek. Do czasu jego podpisania i zabezpieczenia budżetu oficjalnym terminem wydania gry pozostawał rok 2022, a spółka musiała brać pod uwagę wszystkie scenariusze.

Spółka prowadziła negocjacje z wieloma partnerami. Z kilkoma naprawdę bardzo zaawansowane. Nie mniej jednak istniało minimalne ryzyko nie dojścia do porozumienia ( lub satysfakcjonującego porozumienia ) z żadnych z nich.

Co do synchronizacji komunikatu z fragmentem game playa. Tak. Oczywiście. W interesie spółki leżało zawarcie porozumienia przed jego pokazaniem. Choćby po to, żeby wychodząc szerzej do ludzi decyzja o przełożeniu premiery była już zatwierdzona i gracze wiedzieli już o roku 2023. Choćby po to, żeby logo 11bit mogło pojawić się koło naszego. Zwracam jednak uwagę - że materiał został pokazany na evencie branżowym PC Gaming Show. Nie wypuściliśmy tego materiału sami z siebie tuż po publikacji informacji o dealu i przesunięciu premiery.

Odnosząc się do pytania o konsole i multiplatformową premierę The Invincible. Formalną odpowiedź udzielić może na nie tylko spółka. Natomiast pomimo tego, że o terminie premiery gry zadecyduje wydawca - nasze relacje pozostają partnerskie. Przedstawiciele 11bit wielkokrotnie wspominali w jaki sposób traktują spółki w jakie zamierzają inwestować. Skoro zatem nasżą intencją była od początku równoległa premiera - nie dostrzegałbym tutaj wzrostu ryzyka.

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 22 czerwca 2022 08:06:29 przy kursie: 53,00 zł
Elemis,

Dzięki za odpowiedź.

Rozumiem, że w wielu punktach się ze mną zgadzasz skoro ich nie komentujesz.

Co do mojego punktu 2. Wiem, że nie można publikować informacji o niepodpisanej umowie. To oczywiste. Co więcej wiem, że spółka celowo zgrała te terminy, a obydwaj wiemy że terminem np. zawarcia umowy można sterować. To że chcieliście aby logo 11bit pojawiło się obok Waszego przy trailerze tego nie zmienia. Rozumiem to posunięcie z biznesowego punktu widzenia i wpływu jednoczesnej komunikacji na rynek i że to było celowe. To widać już po samym terminie podpisania umowy - niedziela. Umowa pewno była gotowa co najmniej kilka dni wcześniej. Wynegocjowana jeszcze wcześniej. Chcieliście zgrać te terminy i je zagraliście.

Co do jednoczesnej premiery gry na różne platformy. Spółka nie publikuje żadnych informacji czy materiałów o stanie portów gry na konsole. Dla mnie to dziura informacyjna i patrząc na przesuwanie terminów premiery gry nie jest jasne czy jednoczesna premiera jest realna.

Pytania do spółki możemy zadawać Wszyscy. Myślę że im więcej osób zada te pytania tym większa szansa na uzyskanie informacji że spółki.

jqn
jqn
64
Wpisów: 374
Wysłane: 22 czerwca 2022 08:44:36 przy kursie: 53,00 zł
@Elemis, czy członkowie Rady Nadzorczej są objęci Programem Motywacyjnym?
To be a rock and not to roll

Vox
Vox
297
Wpisów: 7 675
Wysłane: 22 czerwca 2022 10:50:28 przy kursie: 51,00 zł
gdyby tak było to byłby konflikt interesów.
RN kontroluje prezesa, który wynagradza RN akcjami wedle uznania.
IMHO niemożliwe.

jqn
jqn
64
Wpisów: 374
Wysłane: 22 czerwca 2022 10:59:02 przy kursie: 51,00 zł
Chcę się upewnić. W The Dust tak jest:
ESPI

Cytat:
Osobami uprawnionymi do udziału w Programie Motywacyjnym są członkowie Zarządu Spółki
oraz Członkowie Rady Nadzorczej Spółki
To be a rock and not to roll
Edytowany: 22 czerwca 2022 11:01

GRAF78
93
Wysłane: 22 czerwca 2022 12:36:11 przy kursie: 51,00 zł
Uważam że obecny program powinien być natychmiast zamknięty i uchwalony nowy który obejmie rówież najbardziej kluczowa osobę w spółce czyli Prezesa i będzie uzależniony od wyników finansowych

Moderator:
Wycinam ataki personalne.
Edytowany: 24 czerwca 2022 13:01

GRAF78
93
Wysłane: 22 czerwca 2022 13:23:23 przy kursie: 51,00 zł
Kolejna kwestia uważam ze Prezes nie powinien sprzedawać swoich akcji w cenie 10PLN aby uśrednic cene nabycia pakietu przez 11Bit bo to "nieprzyzwocie" wygląda i nie wiem kto to wymyślił. Emisja powinna być wielkości 100.000 akcji (kosztem ograniczenia PM) w cenie 61,75PLN. Tak uczciwość nakazuje bo osoba kluczowa dla sukcesu Spółki jest de facto demotywowana.

bankrucik
140
Wpisów: 4 899
Wysłane: 22 czerwca 2022 15:40:57 przy kursie: 51,00 zł
GRAF78 napisał(a):
Uważam że obecny program powinien być natychmiast zamknięty i uchwalony nowy który obejmie rówież najbardziej kluczowa osobę w spółce czyli Prezesa i będzie uzależniony od wyników finansowych i wykluczone będą z niego osoby z administracji i RN powiązane z osoba Kamila K. bo to zwykły kolesiostwo i nepotyzm, niedopuszczalne w spółce publicznej.

tam jest jakiś konflikt personalny między prezesem a innymi?

Brak kary w przeszłości rozzuchwala na przyszłość..

teraz również na twitter.com

bankrucik
140
Wpisów: 4 899
Wysłane: 22 czerwca 2022 15:45:46 przy kursie: 51,00 zł
Vox napisał(a):
IMHO niemożliwe.

w Polsce w prawie nie ma rzeczy niemożliwychlove4

Brak kary w przeszłości rozzuchwala na przyszłość..

teraz również na twitter.com

GRAF78
93
Wysłane: 22 czerwca 2022 20:57:06 przy kursie: 51,00 zł
bankrucik napisał(a):

tam jest jakiś konflikt personalny między prezesem a innymi?

nie ma konfliktu wśród kluczowych deweloperów

Elemis
86
Wysłane: 23 czerwca 2022 05:47:24 przy kursie: 51,00 zł
1ketjoW napisał(a):
Elemis,

Rozumiem, że w wielu punktach się ze mną zgadzasz skoro ich nie komentujesz.

Zrozum proszę, że milczenie nie jest znakiem zgody. Napisałem, że nie stanowię źródła "nowej" informacji inwestorskiej

1ketjoW napisał(a):

Pytania do spółki możemy zadawać Wszyscy. Myślę że im więcej osób zada te pytania tym większa szansa na uzyskanie informacji że spółki.

Oczywiście. Zachęcam. Najlepiej przy pierwszej możliwej sposobności.

1ketjoW napisał(a):

Umowa pewno była gotowa co najmniej kilka dni wcześniej. Wynegocjowana jeszcze wcześniej.

Umowę w finalnej wersji czytałem jeszcze w piątek o 4 rano ( czyli w zasadzie w sobotę ). Spotykaliśmy się także w sobotę by omówić jej ostatnie szlify przed podpisaniem jej przez Zarząd. W spółce giełdowej pracy jest tyle, że można będąc w Radzie Nadzorczej całkowicie za darmo ( bez pobierania wynagrodzenia i bez uczestnictwa w Programie Motywacyjnym ) spędzać na niej długie godziny także w weekend

Teraz obiecane info o Programie Motywacyjnym.

W obecnej wielkości funkcjonuje on od roku 2019. Od tego czasu znalazły się w nim w zasadzie jedynie techniczne poprawki. Został on także przedłużony, co jest logiczne ze względu na przełożenie premiery gry.

Z rozmów z Inwestorami Inicjalnymi jakie stoczyłem wynika, że od samego początku było jasne, że nie będzie uczestniczył w nim Prezes Spółki.

Co do rozdawania akcji "na prawo i lewo" - z projektu uchwał NWZA 07 2022 można wyczytać:

Oferta uczestnictwa w Programie Motywacyjnym zostanie skierowana do osób, z
wyłączeniem Marka Markuszewskiego, wskazanych przez Prezesa Zarządu po
akceptacji Rady Nadzorczej.

Zatem jest zachowany mechanizm kontroli. Nikt nie dostanie akcji na piękne oczy ( no chyba że zarówno Prezes jak i RN sprzysiężą się przeciwko interesom Spółki )

Teraz trochę subiektywnej oceny.

1. Skoro PM funkcjonuje w tym właśnie kształcie od lat, a jego idea była znana od początku działalności spółki - jest jasnym, że Starward był wtedy w zupełnie innym miejscu niż jest obecnie. Kompletował kapitał ludzki i musiał werbować mocne nazwiska w jakiś sposób na swój poklad. Nie jest łatwo "wyciągnąć" eksperta z dobrze prosperującej firmy i związać go z niepewnej swojej przyszłości startu-upem. Mówi zresztą o tym fragment:
"Dodatkowo umożliwi on pozyskanie dla Spółki nowych współpracowników za cenę niższą niż rynkowa"

2. Od samego początku można znależć w nim zapisy, że "pozwoli obniżyć bieżące koszty utrzymania kluczowych dla Spółki współpracowników, a także wprowadzi dodatkową motywację do wykonywania wysokiej jakości usług na rzecz Spółki"

3. Wraz z biegiem czasu, spółka rozwijała się. Stawała się dojrzałą organizacją. Jej pozycja w branży także się zwiększyła, wynikiem czego sama w sobie stanowi już lep, który przyciąga ludzi na jej pokład. Nie mniej jednak gdyby przysłowiowy John Romero lub Sid Meier zapragnęli związać się ze Starwardem i współtworzyć choćby kolejny IP Studia - uważam za zasadne długoterminowe związanie ich ze spółką warunkowym przydzialem akcji z PM

4. Każdy, ma prawo uznać, że PM tej wielkości lub kształtu jest nieodpowiedni. Może także zmienić zdanie co do niego i go najpierw popierać, a potem nie. Ja zostawiam go subiektywnej ocenie każdego z nas. Nie mniej jednak nim to zdanie sobie każdy z nas wyrobi - powinien wiedzieć. Czym on jest i kiedy, dlaczego i po co został uchwalony.

Tym postem wyczerpuje w zasadzie ze swojej strony to zagadnienie

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 23 czerwca 2022 08:21:05 przy kursie: 51,00 zł
Cytat:
Zrozum proszę, że milczenie nie jest znakiem zgody. Napisałem, że nie stanowię źródła "nowej" informacji inwestorskiej

Rozumiem. Mi chodziło głównie o punkt pierwszy z mojego maila. Nie oczekuje że potwierdzisz kwestie dotyczące podziału przychodów między 11bit a STA.

Warunki biznesowe dealu były ustalone wcześniej z 11 bit. To że prawnicy nanoszą poprawki do umowy i szlifują jej zapisy do ostatniej chwili, tego nie zmienia. Mogłeś czytać ostatnią wersję umowy w sobotę rano ale ustalenia biznesowe się w niej nie zmieniły np. zwrot kosztów wydawniczych itd.

PM ma ograniczony zasięg czasowy. Rozumiem, że to marchewka. Pytanie, czy i kiedy ludziom zatrudnionym w STA znudzi się czekanie na marchewkę.

Space Cowboy
PREMIUM
61
Wpisów: 292
Wysłane: 23 czerwca 2022 12:20:50 przy kursie: 54,80 zł
Vox napisał(a):
IMHO niemożliwe.

Powinno być jak piszesz. Niestety w praktyce bywa różnie, Dust jest tylko jednym z kilku niechlubnych przykładów

kjujik
31
Wpisów: 110
Wysłane: 25 czerwca 2022 01:27:15 przy kursie: 52,20 zł
Wg. mnie członkowie RN nie będą partycypowali w PM. Ktoś na forum chyba źle życzy spółce bo nigdy nie było o tym mowy.
Edytowany: 25 czerwca 2022 01:31

bbartt
7
Wpisów: 106
Wysłane: 25 czerwca 2022 08:49:09 przy kursie: 52,20 zł
skoro premiera miała być 2021 a będzie 2023 to osoby za to odpowoedzialne powinny zrzec się akcji z PM. Przekażcie je na domy dziecka albo deweloperom pracującym nad grą.Góra zawiodła mnie w tej spółce a i tak przesunie sobie PM i da sobie akcje. utopiłem tu kapitał a ktoś sobie wypłaci nagrodę. banan.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE STARWARD

48 49 50 51 52

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,267 sek.

dcvlmzlv
tjavpivf
stwazyje
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
qpasokqg
psnxrvfv
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat