PARTNER SERWISU
iexyprqa
900 901 902 903 904

Kiedy dno bessy?

mihumor
PREMIUM
147
Wpisów: 892
Wysłane: 6 października 2022 10:30:47
1ketjoW
Doskonale rozumiem co piszesz ale ty zupełnie nie rozumiesz co ja piszę albo to celowo opacznie interpretujesz co jest w polemice zagraniem nieeleganckim.
Nigdzie nie pisałem, ze powinniśmy prowadzić zupełnie inną politykę monetarną (cokolwiek to znaczy bo może znaczyć wszystko) niż najwięksi gracze. Przecież nie prowadzimy też identycznej czy takiej samej. To co piszesz nic nie znaczy - musisz wytłumaczyć co rozumiesz pod tymi ogólnikami. Dyskusje na podstawie ogólników i ich dowolnej, wygodnej dla siebie interpretacji nie mają zupełnie se4nsu i wartości.
Piałem wielokrotnie, że błędy popełnione leżały w sferze złej komunikacji oraz utrzymywaniu w długim okresie lekko zaniżonego poziomu stóp procentowych w celu osiągania określonych korzyści (też je podałem), które to osiąga się nie za darmo bo wszystko kosztuje i trzeba kiedyś za to płacić. W latach 2016-2020 było to od 0,5 do 1% obniżenia poziomu stop co lekko dopalało kredyt i pozwalało rządowi bardzo tanio zapożyczać się na rynku wewnętrznym - odsyłam do przyrostów sprzedaży obligacji oraz odpływów środków z lokat (rujnowanych polityką banku centralnego). Oczywiście podobnie było wszędzie ale u nas bardziej.
Niepotrzebnie obniżyliśmy stopy do zbyt niskiego poziomu w czasie covidu w 2020 ale tu było wiele niewiadomych więc sama ta obniżka jeszcze jest do zrozumienia ale uporczywe i bardzo długie utrzymywanie tego poziomu do czasu ataku paniki RPP rok temu to już był wielbłąd, zwłaszcza w sferze komunikacji gdzie ciała te utraciły wiarygodność i to jest strata trwała jak utrata zaufania w biznesie. Tyle.
Polityka monetarna to niuanse, szczegóły, zaufanie i działanie z opóźnieniem w długich terminach czasowych. Tu każda zmiana, nawet zapowiedź, że coś tam kiedyś się zrobi ma znaczenie i jest do rozliczenia i oceny. Nawet zmiana o śmieszne 0,25% i inne drobne rzeczy. Na pewno to wszystko wiesz ale piszesz jakbyś nie rozumiał na czym polegają błędy tego typu i na czym polegają te klocki. Gdyby tak nie było niepotrzebne by były całe te rady mądrych głów i obrady za zamkniętymi drzwiami. Nikt by nie słuchał konferencji Glapy i nie interpretował tego co między wierszami bo wszak zrobi to co FED czy EBC. Naprawdę nie wystarcza czynić tego samego co inni bo wszak tego nie robimy teraz czyli czy to, ze na dziś stopy mamy wyżej niż FED czy EBC czyni z nas rewolucjonistów lub błądzących w ciemnościach średniowiecza? Chyba nie
Edytowany: 6 października 2022 10:31

1ketjoW
PREMIUM
922
Wpisów: 5 244
Wysłane: 6 października 2022 11:11:30
Cytat:
Doskonale rozumiem co piszesz ale ty zupełnie nie rozumiesz co ja piszę albo to celowo opacznie interpretujesz co jest w polemice zagraniem nieeleganckim.
Nigdzie nie pisałem, ze powinniśmy prowadzić zupełnie inną politykę monetarną (cokolwiek to znaczy bo może znaczyć wszystko) niż najwięksi gracze. Przecież nie prowadzimy też identycznej czy takiej samej. To co piszesz nic nie znaczy - musisz wytłumaczyć co rozumiesz pod tymi ogólnikami. Dyskusje na podstawie ogólników i ich dowolnej, wygodnej dla siebie interpretacji nie mają zupełnie se4nsu i wartości.

Co mam konkretnie wytłumaczyć? Czy mógłbyś zadać pytanie, to na nie odpowiem.

Poza tym zauważ, że to ty kolejny raz piszesz o mnie, jakobym zachował się nieelegancko. To Twoja subiektywna ocena nie poparta żadnym konkretnym przykładem. Zwracałem już na to uwagę. Poniżej przykład w wczoraj:

Cytat:
Zapytałem tylko o Twoje zdanie bez wycieczek personalnych. Te błędy Twoim zdaniem doprowadziły do wyższej inflacji, przegrzania gospodarki, złej komunikacji z rynkiem itd. Np. Czesi nie popełnili tych błędów, bo wcześniej zaczęli podnosić stopy procentowe niż Polska. Inflację mają wyższą niż my. Czy możesz też to wyjaśnić? (w miarę możliwości merytorycznie).

To, że NBP prowadzi politykę podobną do np. FED znaczy bardzo wiele. Wskazuje na to, że problem wysokiej inflacji jest w podobny sposób zwalczany w USA i w Polsce. Tak interpretuje ten fakt.

Kwestię zaniżonych stóp to ja poruszyłem na forum wczoraj i spokojnie możesz to sprawdzić na forum. Poniżej mój wpis:

Cytat:
Błąd polityki kredytowej polegał na wcześniejszych zerowych stopach procentowych i wtedy gospodarka została głównie napompowana na kredyt, a nie przez ostatni rok.

Twój wpis odnośnie podnoszenia stóp procentowych, a propos tego co napisałeś dziś:

Twój wpis z wczoraj:

Cytat:
Stanowczo zbyt późno te stopy zaczęło podnosić i to w trybie awaryjnym jakby im się wrząca herbata nagle wylała na spodnie.

Twój wpis z dziś:

Cytat:
Nigdzie nie pisałem, ze powinniśmy prowadzić zupełnie inną politykę monetarną (cokolwiek to znaczy bo może znaczyć wszystko) niż najwięksi gracze
.

Ja widzę, że pisałeś, że NBP powinno prowadzić inną politykę.

Co do komunikacji NBP. Komunikacja NBP, ECB i FED-u itd. jak doskonale wiesz, ma za zadanie kształtowanie rynku, co nie zawsze oznacza mówienie prawdy. Jedni robią to lepiej np. Powell inni gorzej. Prezes NBP nie jest orłem w tej materii, pisząc prawdę. Nie jest to oczywiście usprawiedliwieniem tylko stwierdzeniem faktu. Z dostępnych danych wiem, że ludzie kupowali mieszkania na kredyt podczas niskich stóp procentowych, ale są też tacy co kupowali na kredyt oprocentowany według stałej stopy procentowej.

Problem jest i banki centralne grają na czas. Dziś wygląda na to, po wczorajszej deklaracji OPEC, że ceny ropy nie spadną a Arabia Saudyjska gra z Rosją. To bardzo zła wiadomość, bo ceny ropy raczej nie będą spadać.

Błędy komunikacyjne są były i będą, co widać również po naszej wymianie zdań na forum. Dlatego staram się nie zakładać złych intencji, a raczej starać się wyjaśnić o co mi chodzi najprościej jak potrafię, aby uzyskać jasność komunikatu. Jak widać z marnym skutkiem.
Edytowany: 6 października 2022 11:12

mihumor
PREMIUM
147
Wysłane: 6 października 2022 11:33:05
To, ze AS gra z Rosją to wiadomo nie od wczoraj. Nic nowego. To, że obcięli dostawy o 2 mln to jedno bo o 1 mln nie mogli gdyż rynek już odbierał powyżej tego. Za tymi "obcinkami" stoi obniżenie ilości dostarczanej ropy przez każdego członka tego bandyckiego porozumienia czyli obniżenie jego przychodów. Czy oni to rzeczywiście obetną? Wątpię. Już są problemy bo Rosja wpuszczając ropę na rynek chiński obcina sprzedaż taniej ropy Iranowi na tym rynku. Sprzedając do Indii wypycha z tego rynku Irak itd. A to są kraje, które rozpaczliwie potrzebują pieniędzy jak większość z tego klubu. Nie wierzę także w żadne wywiązywanie się Rosji na dziś z tych zobowiązań. Będą sprzedawać tyle ile kupi rynek a ten kupuje coraz mniej bo jeśli dla nas jest drogo to co powiedzą kupujący w Pakistanie czy innym kraju z ludnością o niskich dochodach. Wojna Putina pompuje kasę do kieszeni arabskim satrapom więc ja na takim poziomie wspierają oraz na poziomie chwilo trwaj.
Gaz niestety nie tanieje i trzyma się w przedziale 180-200 czyli super drogo i trudno liczyć na spadek inflacji producenckiej co w przypadku dalszego osłabiania złotego będzie napędzać problem wzrostu inflacji producenckiej u nas co zdaje się na dziś jest traktowane jako problem drugorzędny.
Temat NBP zamykam - wszystko zostało powiedziane. A może nawet więcej

Vox
Vox
297
Wpisów: 7 675
Wysłane: 6 października 2022 12:11:14
tak to tylko wkleje - czy stopy procentowe powinny byc w okolicach inflacji by trzymac ja w ryzach?
Obrazek

kliknij, aby powiększyć

Kierunek jest jeden. Erdogan & Turcja
Edytowany: 6 października 2022 12:11

jacobz
3
Wpisów: 229
Wysłane: 6 października 2022 12:47:38
A czy ten obrazek mógłby ktoś mądrzejszy skomentować?

kliknij, aby powiększyć

mihumor
PREMIUM
147
Wysłane: 6 października 2022 13:07:33
Zapewne z tego, że w Unii cenę energii wprowadzanej na rynek w cenie wyjściowej wylicza się z magicznego wzoru, którego znaczna składową jest cena gazu. To wynika z tego, że duża część energii elektrycznej w UE była generowana z elektrowni gazowych i ten udział rósł i miał rosnąć.
Druga rzecz to to, że zyski spółek na dziś napędza to co je przez lata dołowało czyli cena kontraktowa węgla energetycznego produkcji krajowej. Gdy gaz był tani to cena bazowa energii była niska, teraz koszt jej wytworzenia jest zbliżony (drogi węgiel kontraktowy stał się teraz bardzo tanim węglem) a cena energii poszybowała. Stąd kosmiczne marże

Vox
Vox
297
Wysłane: 6 października 2022 16:41:41
na konferencji pan profesor Glapinski stwierdzil

- że ropa będzie tanieć
- inflacja będzie spadać

ciekawe jak to się ma to obniżki wydobycia OPEC o 2 mln barylek dziennie...
złotówka reaguje jednoznacznie na te mądrości Whistle

kliknij, aby powiększyć
Edytowany: 6 października 2022 16:42

szarlej81
178
Wpisów: 1 398
Wysłane: 6 października 2022 20:10:58
Czasem mi się wydaje, że byłoby dużo lepiej gdyby pan Glapiński w ogóle się nie wypowiadał. Dolar znowu puka do poziomo 5 złotych.

frostpanda
12
Wpisów: 62
Wysłane: 6 października 2022 20:31:43
Dolar już tylko 2 grosze do 5zł... Frank 5zł, Euro pod 4.90. Zastanawiające jest, skąd on wziął tytuł profesora, że nie ma odrobiny godności, aby przestać choć na chwilę kłamać. Brak odwagi na jakieś stanowcze działania, a ostatecznie i tak nie odpowie za złe decyzje, które podjął, będąc prezesem RPP.

Jeszcze ten tekst: "(...) Najsilniejszego zacieśnienia polityki pieniężnej w historii rady naszej (...)"...

Vox przedstawił fajny wykres i fajnie widać na nim korelację między stopą referencyjną, a inflacją.

Żyć nie umierać, kraina mlekiem i miodem płynąca puke_l
Edytowany: 6 października 2022 20:39

krewa
PREMIUM
1 362
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 957
Wysłane: 6 października 2022 20:56:24
A przecież istnieją skuteczniejsze narzędzia walki z inflacją. Poniższy tekst nie jest żartem. A może przy okazji konkurs? Kto jest autorem przytoczonych słów?

Cytat:
Z dniem 6 października obowiązuje zakaz podnoszenia cen. Zakaz! Z dniem dzisiejszym. Nie od jutra, a z dniem dzisiejszym. Żeby nie popodnosili cen w ciągu doby. W związku z tym wzrost cen zakazany. I broń cię panie, żeby ktoś w księgowości z wsteczną datą coś tam gdzieś tam poprzeliczał

mihumor
PREMIUM
147
Wysłane: 6 października 2022 21:36:05
Baćka?

A wracając do dzisiejszych wystąpień Glapińskiego to wydają się być niczym antyczna tragedia z tym, że bohater jest zarówno tragiczny jak i komiczny.
Jest w sytuacji tragicznej bo nic nie może i nie ma żadnego wpływu na to co się dzieje. Zarazem jest komiczny bo jednak ten wpływ pozytywny może mieć ale jedynie poprzez podanie się do dymisji. To rynek mógłby przyjąć pozytywnie i to chyba by była jedyna sentencja jaką może wygłosić, która by była wiarygodna i umocniłaby (chwilowo) złotego. Cena utraty wiarygodności jest bolesna tak dla aktora jak i dla ciał, które reprezentuje ale i dla nas bo utrata wartości złotego to i nasza strata niestety.
Ale jednak może przesadzamy i ta dzisiejsza konferencja i spadek wartości złotego do wszystkiego to są zbieżności całkowicie przypadkowe. Tak po prostu wyszło. Na pewno.

orzech
98
Wpisów: 915
Wysłane: 6 października 2022 22:41:39
krewa napisał(a):
A przecież istnieją skuteczniejsze narzędzia walki z inflacją. Poniższy tekst nie jest żartem. A może przy okazji konkurs? Kto jest autorem przytoczonych słów?

Cytat:
Z dniem 6 października obowiązuje zakaz podnoszenia cen. Zakaz! Z dniem dzisiejszym. Nie od jutra, a z dniem dzisiejszym. Żeby nie popodnosili cen w ciągu doby. W związku z tym wzrost cen zakazany. I broń cię panie, żeby ktoś w księgowości z wsteczną datą coś tam gdzieś tam poprzeliczał

Wódz Łukaszenka to ostoja narodu, nikomu zimno nie będzie, nikt głodu nie posmakuje...wierzyć się nie chce, że to jeszcze w tych czasach możliwe....

frostpanda
12
Wpisów: 62
Wysłane: 6 października 2022 23:04:59
Daleko szczerze powiedziawszy nie trzeba szukać, aby znaleźć próby stosowania podobnych mechanizmów.

krewa
PREMIUM
1 362
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 957
Wysłane: 7 października 2022 10:19:58
mihumor napisał(a):
Baćka?

Ok, to było zbyt łatwe

Vox
Vox
297
Wysłane: 7 października 2022 10:32:31
kolejna perełka pana profesora:

Cytat:
Glapiński: Hitler wygrał demokratyczne wybory w Niemczech, bo wprowadził różne wydatki socjalne

www.polsatnews.pl/wiadomosc/20...

czy przypadkiem uchylił rąbka tajemnicy, na kim wzoruje się ekipa?

mihumor
PREMIUM
147
Wysłane: 7 października 2022 10:57:31
Stand up ma swoje prawa. Trzeba sypać anegdotami jak z rękawa.
Jako mieszkaniec Krakowa wyczuwam, że nie bez znaczenia dla padaki złotego są pokłady starego, gołębiego łajna. Czyżby były nadzieje, że to guano będzie miało zbawienny wpływ dla naszego rolnictwa w kryzysie nawozowym?
Produkcja buraków na pewno będzie trzymać poziom i plony powinny być wysokie.

myamlak
10
Wpisów: 121
Wysłane: 7 października 2022 19:56:53
Krótki risercz wskazał, że Glapiński ma conajwyżej trzy publikacje w przyzwoitych czasopismach. Cała reszta to albo głupotki po polsku albo kilka artykułów w czasopiśmie wydawanym przez SGH. Na dowolnym ścisłym kierunku ten dorobek naukowy byłby do wyśmiania i zaorania.
Jaki profesor taki bank centralny. Buraki wszędzie widzę.

1ketjoW
PREMIUM
922
Wpisów: 5 244
Wysłane: 7 października 2022 21:15:53
Vox napisał(a):
kolejna perełka pana profesora:

Cytat:
Glapiński: Hitler wygrał demokratyczne wybory w Niemczech, bo wprowadził różne wydatki socjalne

www.polsatnews.pl/wiadomosc/20...

czy przypadkiem uchylił rąbka tajemnicy, na kim wzoruje się ekipa?

To akurat prawda. NSDAP (Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei) czyli Niemiecka narodowa socjaldemokratyczna partia pracy w swoim statucie zawierała punkt dotyczący powszechnych ubezpieczeń poza tym np. nacjonalizacja majątków prywatnych (co wskazuje że nie była to partia prawicowa btw).

To tylko przykład łatwy do sprawdzenia bo statut NSDAP jest do odszukania w internecie. Nie był to jedyny powód sukcesu ale jeden z kilku.

Programy socjalne na Zachodzie Europy są dużo bardziej rozbudowane niż w Polsce. Pisanie o wzorowaniu się w tej sytuacji biorąc pod uwagę również fakty historyczne nie świadczy najlepiej o wiedzy piszącego
Edytowany: 7 października 2022 21:19

Vox
Vox
297
Wysłane: 9 października 2022 21:39:56
RPP pęka - ciekawy artykuł.

Cytat:

Prof. Tyrowicz na sam koniec dodaje:

"RPP nie podejmuje działań niezbędnych dla zapewnienia stabilności makroekonomicznej i finansowej, w tym przede wszystkim w celu ograniczenia ryzyka utrwalenia się podwyższonej inflacji. Co więcej, wobec osłabiania się waluty, NBP nie ma w praktyce jak interweniować na rynku walutowym, bo nie ma jak ograniczać zgodnych z kierunkiem prowadzonej (a nie deklarowanej) polityki pieniężnej wahań kursu złotego".

www.money.pl/gospodarka/czlonk...

flesz
PREMIUM
78
Wpisów: 1 835
Wysłane: 9 października 2022 21:47:52
Kolejne potwierdzenie tego, co pisałem już wcześniej. Nadrzędnym a w zasadzie jedynym celem działań ekipy rządzącej jest utrzymać się u władzy. Robią i będą robić to wszelkimi sposobami, wszystko inne nie ma znaczenia. RPP stał się jednym z elementów tego mechanizmu.
Edytowany: 9 października 2022 21:49

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

900 901 902 903 904

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,350 sek.

kxqkzcyg
dkztgzsn
zduxlcqb
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
qqqurblf
dalqjquj
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat