PARTNER SERWISU
mikgvwwu
33 34 35 36 37
Wilk z T29
67
Wpisów: 1 254
Wysłane: 21 lutego 2023 23:53:27 przy kursie: 49,20 zł
1ketjoW napisał(a):

Tak są dane jakie publikuje mBank

Porównując to do liczby spraw sądowych to ten sukces jest delikatnie ujmując średni i widać, że nie idzie po myśli banku.
Cytat:

mBank założył prawdopodobieństwo akceptacji ugód w sprawie kredytów frankowych całego portfela aktywnego na poziomie 32 proc., podczas gdy pod koniec 2021 roku zakładał poziom 34 proc.

A to są założenia przed opinią rzecznika TSUE.

1ketjoW
PREMIUM
922
Wpisów: 5 243
Wysłane: 22 lutego 2023 10:05:24 przy kursie: 49,90 zł
Nie można robić porównania ugód do liczby spraw sądowych bo program ugód ruszył niedawno. Natomiast mBank prognozuje około 23 tys ugód na koniec 2023 r. To mniej niż 2 tys ugód miesięcznie.

Edytowany: 22 lutego 2023 10:07

Wilk z T29
67
Wpisów: 1 254
Wysłane: 22 lutego 2023 19:18:56 przy kursie: 49,90 zł
Z tego co pamiętał ruszył w listopadzie, także wychodzi mniej niż zakładali.

topfacet
178
Wpisów: 3 453
Wysłane: 22 lutego 2023 20:51:48 przy kursie: 49,90 zł
Nikt kto myśli racjonalnie nie zawiera ugody na takich warunkach jakie proponują obecnie banki, w chwili gdy 97-99% spraw jest wygrywanych w Sądzie. Są to zwykle osoby, które albo nie mają zupełnie pojęcia o temacie "frankowym", albo nie mogą czekać na wyrok Sądu.
Edytowany: 22 lutego 2023 20:52

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 23 lutego 2023 09:59:22 przy kursie: 50,40 zł
Wilk z T29 napisał(a):

Ugody w obecnym kształcie m Banku są niekorzystne dla kredytobiorców. To jasne.

Myślę jednak że część ludzi po ugodzie spłaca swoje zobowiązania do zera. Są w ten sposób do tyłu ale bez procesu.

bankrucik
140
Wpisów: 4 899
Wysłane: 23 lutego 2023 15:49:03 przy kursie: 50,40 zł
#INGBankŚląski zwiększył koszty ryzyka prawnego kredytów hipotecznych w walutach obcych 3x krotnie... z 63 mln na 293 mln ( w 4 kwartale 2022) , #votum , #frankowicze

Brak kary w przeszłości rozzuchwala na przyszłość..

teraz również na twitter.com

mysiauek
9
Wpisów: 336
Wysłane: 23 lutego 2023 21:07:19 przy kursie: 50,40 zł
1ketjoW napisał(a):
Wilk z T29 napisał(a):

Myślę jednak że część ludzi po ugodzie spłaca swoje zobowiązania do zera. Są w ten sposób do tyłu ale bez procesu.

Za to w PKO BP to śmiech na sali. Nie wiem, kto mógł zaakceptować umowę na ich warunkach.

suwak123
11
Wpisów: 172
Wysłane: 23 lutego 2023 21:50:16 przy kursie: 50,40 zł
[/quote]

Myślę jednak że część ludzi po ugodzie spłaca swoje zobowiązania do zera. Są w ten sposób do tyłu ale bez procesu. [/quote]

Dokładnie tak jest. Kolega z pracy podpisał ugodę z bankiem. Na moje pytanie dlaczego, że przecież w drodze sądowej mógłby zyskać wielokrotnie więcej odpowiedział że właśnie tą ugodą skończył spłacanie kredytu. A wcześniej parę lat temu jakaś kancelaria prawna ( nie Votum) odradzała mu sprawę sądową bo w między czasie podpisał jakieś aneksy do umowy, które uniemożliwiają mu szansę na wygranie procesu.
Teraz jest szczęśliwy bo tą końcówkę kredytu którą miał, ugodą spłaca i jest po sprawie i nie chce już nic z bankami mieć wspólnego.
Na tym właśnie zyskują banki.
Na zniechęceniu do procesów ( propaganda banków na niektórych jednak działa), i jakimiś opiniami kancelarii sprzed lat, nie wyspecjalizowanych w procesach frankowych, które nie widziały szans wygrania...
Więc jakiś procent skłonnych do ugody klientów będzie .
Ale nie sądzę że to będzie znacząca ilość

Edytowany: 23 lutego 2023 21:51

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 25 lutego 2023 09:12:43 przy kursie: 49,15 zł
A to ciekawe:

Cytat:
Jeżeli bank podczas negocjacji warunków ugody nie przedstawił rzetelnie skutków uznania przez sąd umowy kredytowej za nieważną, a w szczególności zasugerował kredytobiorcy, że w razie dochodzenia swoich praw w sądzie musi liczyć się z pozwem o zapłatę tzw. wynagrodzenia za kapitał, postanowienia ugody odnoszące się do rezygnacji z dochodzenia roszczeń mogą okazać się niewiążące dla konsumenta.

chf24.pl/ugody-z-bankami-za-kr...

Seneca
3
Wpisów: 47
Wysłane: 26 lutego 2023 12:46:06 przy kursie: 49,15 zł
Sąd czy ugoda? Sprawdzamy, co lepiej wybrać.
Wnioski dla frankowiczów oczywiste

pieniadze.rp.pl/budzet-rodzinn...

decimus
19
Wpisów: 266
Wysłane: 3 marca 2023 15:43:52 przy kursie: 47,70 zł
Jak postrzegacie te skoki kursu? Żadnych niepokojących newsów nie znalazłem, chyba że coś przegapiłem.

suwak123
11
Wpisów: 172
Wysłane: 3 marca 2023 16:25:09 przy kursie: 47,70 zł
infostrefa.com/infostrefa/pl/w...

infostrefa.com/infostrefa/pl/w...
Rzecznik rządu
"Banki same zrozumiały, że warto dokonywać pewnych ugód i liczba ugód w ostatnim czasie w tym obszarze bardzo się zwiększyła, ale nie wykluczam żadnych rozwiązań legislacyjnych w tym zakresie, ale też czekamy na rozstrzygnięcie TSUE w tym obszarze" - dodał."

Ofensywa propagandowa banków trwa.

A tymczasem po drugiej stronie uspokajają i tłumaczą,

"Dla przypomnienia:
Ustawa nie może blokować dochodzenia roszczeń w sądzie (wyrok TSUE ws węgierskiej ustawy frankowej)..."

Twitter niefrankowski

A także Twitter CEO Votum

"Wojciech Bochenek
Ustawa nie może pozbawić konsumenta ochrony przewidzianej w:

-Konstytucji RP,
-Dyrektywnie 93/13,
- orzecznictwie TSUE, "
Bartłomiej Krupa
Wiemy już, że prace dot. kredytów CHF prowadzone przez środowisko prezydenta były fakenewsem. Wiemy też, że banki musza zapłacić za swoje grzechy i pracują, żeby zapłacić mniej. Wiemy też, że Rzecznik Generalny wskazuje, że prawo unijne sprzeciwia się wynagrodzeniu dla banku."

Edytowany: 3 marca 2023 16:27

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 3 marca 2023 17:07:23 przy kursie: 47,70 zł
decimus napisał(a):
Jak postrzegacie te skoki kursu? Żadnych niepokojących newsów nie znalazłem, chyba że coś przegapiłem.

Obecny stan prawny jest znany. Kurs jest w korekcie. Przyjdą dobre informacje o wynikach finansowych, liczbie wyroków w I i II instancji, liczbie pozyskanych spraw, kwocie dywidendy i marazm się skończy. Moim zdaniem Votum mocno postawi w tym roku na pozyskanie maksymalnej liczby spraw, bo sądy będą szły w kierunku maksymalnego uproszczenia procesu. Spodziewam się parafrazując słowa z Seksmisji: Wyrokoplozji.

Nie bardzo wiem, czemu miałby służyć w obecnym stanie prawnym proces legislacji. Zresztą rząd czeka na wyrok TSUE czyli najwcześniej jakiekolwiek ruchy są możliwe po wyborach. Obecny stan prawny jest znany.
Gra teraz się toczy tylko o to ile banki zaoferują w ugodach. Samo tworzenie rezerw jest niecashowe. Rezerwy nie są wydatkami.

Tylko program ugód, który zmniejszy koszty rezerw jest dla banków interesujący. Pytanie tylko jakie to powinny być ugody. Poza tym skoro część osób jest niezadowolona z zawartych ugód to raczej nie ma co liczyć że program w obecnej formie się rozwinie. Zakładam więc, że banki polepszą swoją ofertę, tylko czy wtedy frankowicze nie pomyślą, że warto czekać na jeszcze lepsze oferty. To jest proces, który będzie trwał jeszcze kilka lat jeżeli nic niespodziewanego się nie wydarzy.

Ewentualne niekorzystne rozwiązanie legislacyjne dla frankowiczów spowoduje taki run na usługi Votum, jak na fotowoltaikę swego czasu.

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 4 marca 2023 08:08:31 przy kursie: 47,70 zł
Sytuacja się rozwija. Jest pozew za korzystanie z kapitału.

Cytat:

Takiego pozwu jeszcze w Polsce nie było. Łodzianin, który spłaca kredyt hipoteczny we frankach szwajcarskich, pozwał bank na podstawie opinii rzecznika generalnego Trybunału Sprawiedliwości Unii Europejskiej, wydanej w połowie lutego tego roku. Inni frankowicze pójdą w jego ślady?

lodz.wyborcza.pl/lodz/7,35136,...

veve
38
Wpisów: 357
Wysłane: 4 marca 2023 09:54:59 przy kursie: 47,70 zł
Pozew to każdy może sobie dowolny składać. Jednak mało prawdopodobne aby rozwinął się biznes procesów o kredyty złotowe lub jakieś "pozwy o korzystanie z kapitału".

Na pewno wyniki VOT w najbliższych kwartałach będą znakomite. Jednocześnie ugody mogą bardzo szybko się spopularyzować. Wczoraj wyświetliła mi się reklama ugód w mBanku choć żadnego u nich kredytu nie mam.
Zatem biznes VOT powoli się kończy i opowieści Kapitana MIsia jak to mają roboty na dekadę są po prostu nieprawdziwe.

Za dwa lata w ogóle nie będzie tematu. Kurs musi to uwzględnić odpowiednio wcześniej. Moim zdaniem szczyt już był. Nie rozumiem entuzjazmu dla firmy której biznes zniknie.
Moderator:
...
Edytowany: 4 marca 2023 10:39

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 4 marca 2023 10:51:41 przy kursie: 47,70 zł
veve napisał(a):
Pozew to każdy może sobie dowolny składać. Jednak mało prawdopodobne aby rozwinął się biznes procesów o kredyty złotowe lub jakieś "pozwy o korzystanie z kapitału".

Na pewno wyniki VOT w najbliższych kwartałach będą znakomite. Jednocześnie ugody mogą bardzo szybko się spopularyzować. Wczoraj wyświetliła mi się reklama ugód w mBanku choć żadnego u nich kredytu nie mam.
Zatem biznes VOT powoli się kończy i opowieści Kapitana MIsia jak to mają roboty na dekadę są po prostu nieprawdziwe.

Za dwa lata w ogóle nie będzie tematu. Kurs musi to uwzględnić odpowiednio wcześniej. Moim zdaniem szczyt już był. Nie rozumiem entuzjazmu dla firmy której biznes zniknie. VOT bez frankowiczów będzie żuczkiem dłubiącym w odszkodowaniach i próbującym handlować fotowoltaniką, wartym kilka złotych za papier lub nic nie wartym.

Dlaczego jest mało prawdopodobne, że pozwy o kredyty złotowe i o korzystanie z kapitału się nie rozwiną? Ferujesz tezę bez uzasadnienia. To gołosłowne.

Aby ugody się spolaryzowany muszą być atrakcyjne dla kredytobiorców. Obecnie tak nie jest. Pekao wprowadza relatywnie hojne ugody. Trochę śmiesznie to brzmi, ale takie są publikacje w prasie.

Votum z kapitałem z kredytów frankowych nie będzie firmą mająca tylko odszkodowania, fotowoltaikę i rehabilitację. Spokojnie czekam na ogłoszenie strategii w czerwcu 23 r.

Zresztą może zamiast dywidendy zrobią skup akcji. Ja na miejscu głównego właściciela szedłbym w tym kierunku.

Obecnie nie ma przesłanek, że szczyt notowań jak twierdzisz już był, argumenty były już podawane na forum więc nie chce mi się ich powtarzać. Wystarczy popatrzeć na notowania Scope Fluidics. Sprzedali swój główny biznes, a notowania rosną pod dywidendę i nie tylko.

Obecnie baza klientów rośnie, a z nią wartość godziwa spółki. Poza tym spółka ma armię dobrze wykwalifikowanych prawników. To spory potencjał biznesowy. Zgadzam się że taka sytuacja jak z kredytami frankowymi raczej się nie powtórzy ale mniejsze strzały są możliwe o czym mowa na początku.

W sprawie możliwości otrzymania wynagrodzenia za korzystanie z kapitału zdecyduje wyrok TSUE. Jeżeli będzie pozytywny kolejna fala pozwów jest pewna.

Poza tym zapominasz o ludziach którzy już spłacili kredyty. To spory rynek i duży potencjał dla Votum. Myślę, że będą mocno się reklamować gdy wygaśnie potencjał rynku spłacanych obecnie kredytów frankowych. Dla tych kredytobiorców tego typu sprawy to będzie czysty zysk, bo dostaną zwrot części kapitału jaki otrzymał bank.

Zresztą zarząd Votum jest bardzo dobry. Przesłuchaniem ich kilka webinarow. Podobał mi się szczególnie ostatni. Mają bardzo fajnie rozwinięte narzędzia do analiz tego co się dzieje w ich biznesie. Widać że myślą też o przyszłości bardzo mocno i nie chcą przepalić sukcesu.

To oczywiście wie każdy kto się interesuje spółką.

Ja widzę np. spory potencjał w rynku rehabilitacji. Społeczeństwo się starzeje i bogaci. Rynek ma spory potencjał.
Edytowany: 4 marca 2023 10:57

veve
38
Wysłane: 4 marca 2023 11:03:30 przy kursie: 47,70 zł
1ketjoW napisał(a):
Dlaczego jest mało prawdopodobne, że pozwy o kredyty złotowe i o korzystanie z kapitału się nie rozwiną? Ferujesz tezę bez uzasadnienia. To gołosłowne.

Votum z kapitałem z kredytów frankowych nie będzie firmą mająca tylko odszkodowania, fotowoltaikę i rehabilitację.

Wystarczy popatrzeć na notowania Scope Fluidics.

Ponieważ likwidacja polskiej bankowości (a potem całej gospodarki) nie jest planowana. To nie jest tak że banki będą teraz wszystkim płaciły odszkodowania za wszelkie umowy.

VOT bez kredytów frankowych będzie niczym. Przynajmniej niczym porównywalnym z obecnym VOT.

Analogia z SCP fałszywa. Inkubator technologicznych start up'ów to nie jest spółka jednego dużego biznesu, który nieuchronnie niedługo się skończy.

krewa
PREMIUM
1 362
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 957
Wysłane: 4 marca 2023 11:15:31 przy kursie: 47,70 zł
Nastawienie sądów do kredytów we frankach zmieniło się w roku 2018. Ciekawe, z czego utrzymywał się Votum w latach 2005-2018? Z fotowoltaiki?

veve
38
Wysłane: 4 marca 2023 11:38:29 przy kursie: 47,70 zł
krewa napisał(a):
Nastawienie sądów do kredytów we frankach zmieniło się w roku 2018. Ciekawe, z czego utrzymywał się Votum w latach 2005-2018? Z fotowoltaiki?

Akurat to jest jasne. Głównie z dochodzenia ubezpieczeń komunikacyjnych. Fotowoltanika to dopiero dwa lata temu pojawiła się w VOT i raczej okazała się niewypałem. Przed frankowiczami kapitalizacja była wielokrotnie niższa niż obecnie.

krewa
PREMIUM
1 362
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 957
Wysłane: 4 marca 2023 11:50:06 przy kursie: 47,70 zł
Kapitalizacja sprzed run'u frankowiczów - w roku 2015 - była prawie pięciokrotnie wyższa niż w 2019, po zmianie optyki sądów na sprawy kredytów frankowych.
Powiedz, na jakiej podstawie dokonałeś predykcji, że walor będzie "wartym kilka złotych za papier lub nic nie wartym."

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE Votum

33 34 35 36 37

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,783 sek.

ydaacutl
xkgwxrqw
dkfyawnk
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
ysiewcsc
airnxgvz
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat