veve napisał(a):Pozew to każdy może sobie dowolny składać. Jednak mało prawdopodobne aby rozwinął się biznes procesów o kredyty złotowe lub jakieś "pozwy o korzystanie z kapitału".
Na pewno wyniki VOT w najbliższych kwartałach będą znakomite. Jednocześnie ugody mogą bardzo szybko się spopularyzować. Wczoraj wyświetliła mi się reklama ugód w mBanku choć żadnego u nich kredytu nie mam.
Zatem biznes VOT powoli się kończy i opowieści Kapitana MIsia jak to mają roboty na dekadę są po prostu nieprawdziwe.
Za dwa lata w ogóle nie będzie tematu. Kurs musi to uwzględnić odpowiednio wcześniej. Moim zdaniem szczyt już był. Nie rozumiem entuzjazmu dla firmy której biznes zniknie. VOT bez frankowiczów będzie żuczkiem dłubiącym w odszkodowaniach i próbującym handlować fotowoltaniką, wartym kilka złotych za papier lub nic nie wartym.
Dlaczego jest mało prawdopodobne, że pozwy o kredyty złotowe i o korzystanie z kapitału się nie rozwiną? Ferujesz tezę bez uzasadnienia. To gołosłowne.
Aby ugody się spolaryzowany muszą być atrakcyjne dla kredytobiorców. Obecnie tak nie jest. Pekao wprowadza relatywnie hojne ugody. Trochę śmiesznie to brzmi, ale takie są publikacje w prasie.
Votum z kapitałem z kredytów frankowych nie będzie firmą mająca tylko odszkodowania, fotowoltaikę i rehabilitację. Spokojnie czekam na ogłoszenie strategii w czerwcu 23 r.
Zresztą może zamiast dywidendy zrobią skup akcji. Ja na miejscu głównego właściciela szedłbym w tym kierunku.
Obecnie nie ma przesłanek, że szczyt notowań jak twierdzisz już był, argumenty były już podawane na forum więc nie chce mi się ich powtarzać. Wystarczy popatrzeć na notowania Scope Fluidics. Sprzedali swój główny biznes, a notowania rosną pod dywidendę i nie tylko.
Obecnie baza klientów rośnie, a z nią wartość godziwa spółki. Poza tym spółka ma armię dobrze wykwalifikowanych prawników. To spory potencjał biznesowy. Zgadzam się że taka sytuacja jak z kredytami frankowymi raczej się nie powtórzy ale mniejsze strzały są możliwe o czym mowa na początku.
W sprawie możliwości otrzymania wynagrodzenia za korzystanie z kapitału zdecyduje wyrok TSUE. Jeżeli będzie pozytywny kolejna fala pozwów jest pewna.
Poza tym zapominasz o ludziach którzy już spłacili kredyty. To spory rynek i duży potencjał dla Votum. Myślę, że będą mocno się reklamować gdy wygaśnie potencjał rynku spłacanych obecnie kredytów frankowych. Dla tych kredytobiorców tego typu sprawy to będzie czysty zysk, bo dostaną zwrot części kapitału jaki otrzymał bank.
Zresztą zarząd Votum jest bardzo dobry. Przesłuchaniem ich kilka webinarow. Podobał mi się szczególnie ostatni. Mają bardzo fajnie rozwinięte narzędzia do analiz tego co się dzieje w ich biznesie. Widać że myślą też o przyszłości bardzo mocno i nie chcą przepalić sukcesu.
To oczywiście wie każdy kto się interesuje spółką.
Ja widzę np. spory potencjał w rynku rehabilitacji. Społeczeństwo się starzeje i bogaci. Rynek ma spory potencjał.