PARTNER SERWISU
uwaymozg
11 12 13 14 15
Analityk Fundamentalny
PREMIUM
375
Wpisów: 996
Wysłane: 12 marca 2023 20:41:28 przy kursie: 19,95 zł
Any napisał(a):
Pierwsza analiza bez P.S.? Nie wiem, jak to intepretować... Think

Zawsze można interpretować jak się chce :) Niektóre osoby mniej lub bardziej otwarcie "zarzuciły" mi, że skoro piszę, ze np. mam akcje to mogę patrzeć przez różowe okulary. Szkoda, że merytorycznie nie odniosły się do tego, ale ich wybór. Dlatego też postanowiłem, że nie będę dalej kontynuował takich disclaimerów, które mimo mojej dobrej woli i chęci przejrzystości niektórzy chcą interpretować na moją niekorzyść. Aczkolwiek zawsze mozna mnie dopytać na forum czy priv i odpowiem. W tym konkretnym przypadku nic się nie zmieniło.
Analityk fundamentalny z zawodu, ale przede wszystkim z pasji. Miłośnik GPW - #giełdamojapasja.
Twitter - @AnalitykF

1ketjoW
PREMIUM
922
Wpisów: 5 244
Wysłane: 12 marca 2023 21:00:37 przy kursie: 19,95 zł
Ja bym nie rezygnował. Moim zdaniem prezentowałem uczciwe podejście informując że masz akcje. A to czy analiza była przez kogoś oceniona tak czy inaczej. To subiektywne.

bankrucik
141
Wpisów: 4 899
Wysłane: 12 marca 2023 22:29:33 przy kursie: 19,95 zł
Analityk Fundamentalny napisał(a):
Any napisał(a):
Pierwsza analiza bez P.S.? Nie wiem, jak to intepretować... Think

Zawsze można interpretować jak się chce :) Niektóre osoby mniej lub bardziej otwarcie "zarzuciły" mi, że skoro piszę, ze np. mam akcje to mogę patrzeć przez różowe okulary. Szkoda, że merytorycznie nie odniosły się do tego, ale ich wybór. Dlatego też postanowiłem, że nie będę dalej kontynuował takich disclaimerów, które mimo mojej dobrej woli i chęci przejrzystości niektórzy chcą interpretować na moją niekorzyść. Aczkolwiek zawsze mozna mnie dopytać na forum czy priv i odpowiem. W tym konkretnym przypadku nic się nie zmieniło.

zawsze uważam, że jasność i przejrzystość ma znacznie mniej wad niż jej brak... pozdrawiam

Brak kary w przeszłości rozzuchwala na przyszłość..

teraz również na twitter.com

krewa
PREMIUM
1 362
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 957
Wysłane: 13 marca 2023 08:18:27 przy kursie: 19,95 zł
AILLERON - spojrzenie na wykres

Wykres w ujęciu tygodniowym. Miesiąc temu zwracałem uwagę na ryzyko wystąpienia korekty spadkowej, które to właśnie zrealizowało się. Na chwilę obecną przecena znalazła swój kres na pierwszym wsparciu, lecz w przypadku jego utraty mogłaby się rozwinąć do poziomu 15,20 zł.
Trend nadrzędny nie jest zagrożony, kurs w dalszym ciągu przebywa w obszarze kanału wzrostowego i zejście w okolice dolnego pułapu nie zaneguje trendu wzrostowego. Powstaniu lokalnego szczytu nie towarzyszyła negatywna dywergencja na RSI, możemy zatem spodziewać się, że faza korekty nie potrwa długo.

kliknij, aby powiększyć

Powyższa treść przez 21 dni była zarezerwowana tylko dla osób posiadających abonament.

Felas2000
PREMIUM
12
Wpisów: 78
Wysłane: 13 marca 2023 20:53:14 przy kursie: 19,85 zł
www.stockwatch.pl/komunikaty-s...

Nie wróży to dobrze.

michal2805
5
Wpisów: 86
Wysłane: 13 marca 2023 21:30:28 przy kursie: 19,85 zł
Która część dokładnie nie wróży dobrze? Bo ja mam inne odczucia.

Analityk Fundamentalny
PREMIUM
375
Wysłane: 14 marca 2023 17:54:08 przy kursie: 20,30 zł
Starając się spojrzeć na komunikat obiektywnie to mam mieszane uczucia. Z jednej strony wydaje się, ze spółce najprawdopodobniej się poszczęści, gdyż koniec końców nie straci tych 4,5 mln USD. Z drugiej niewątpliwie mamy efekt dość późnego (poniedziałek wieczorem) poinformowania rynku o tym ryzyku. A dodatkowo nasuwa się pytani czy (a jeśli nie to dlaczego nie) nie próbowali wycofać pieniędzy z tego banku jeszcze w czwartek? Z pewnością są to pytania do zadania na kolejnej konferencji.
Analityk fundamentalny z zawodu, ale przede wszystkim z pasji. Miłośnik GPW - #giełdamojapasja.
Twitter - @AnalitykF

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 14 marca 2023 20:32:54 przy kursie: 20,30 zł
Trzeba ich zrozumieć z tym późnym komunikatem. Gdyby poinformowali że stracili 4,5 mln USD a później że odzyskają te środki byłaby sporą huśtawka na kursie. A tak nic się istotnego nie zadziało, poza piątkiem.

Analityk Fundamentalny
PREMIUM
375
Wysłane: 15 marca 2023 10:03:41 przy kursie: 19,80 zł
Dla mnie to było wydarzenie istotne dla oceny spółki i powinni informować o tym bez zbędnej zwłoki. A to czy straciliby czy ie nie ma w moim odczuciu żadnego znaczenia. W chwili obecnej jak rozumiem tez nie ma 100% pewności kiedy odzyskają te pieniądze. Huuge jakoś był w stanie poinformować rynek bodajże w weekend.
Twitter - @AnalitykF

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 15 marca 2023 10:12:15 przy kursie: 19,80 zł
Zgoda. Z tym, że nie wiesz kiedy oni dostali informację z USA i jakiej była ona treści.

Space Cowboy
PREMIUM
61
Wpisów: 292
Wysłane: 15 marca 2023 11:57:08 przy kursie: 19,80 zł
Cytat:
Trzeba ich zrozumieć z tym późnym komunikatem. Gdyby poinformowali że stracili 4,5 mln USD a później że odzyskają te środki byłaby sporą huśtawka na kursie. A tak nic się istotnego nie zadziało, poza piątkiem.

No nie! Przekładanie raportu, zarządzanie czasem jego publikacji - to właśnie jest MANIPULACJA kursem.

Cytat:
Zgoda. Z tym, że nie wiesz kiedy oni dostali informację z USA i jakiej była ona treści.

Wiemy dokładnie. Raport jest o tym, że otrzymali: "informację o przejęciu przez Federalną Agencję Ubezpieczeń Depozytów („FDIC”) w USA, kontroli nad aktywami i depozytami banku Silicon Valley Bank".

A wcześniej co. Nie wiedzieli gdzie trzymali kasę? Nie zaglądali do internetu i nie wiedzieli, że coś się dzieje z SVB?

Zdecydowali się na nie publikowanie złej wiadomości. Nagle przypomnieli sobie o niej kiedy przestała być aż tak zła.

bankrucik
141
Wpisów: 4 899
Wysłane: 15 marca 2023 12:29:25 przy kursie: 19,80 zł
Analityk Fundamentalny napisał(a):
Dla mnie to było wydarzenie istotne dla oceny spółki i powinni informować o tym bez zbędnej zwłoki. .

dokładnie.. thumbright

Brak kary w przeszłości rozzuchwala na przyszłość..

teraz również na twitter.com

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 15 marca 2023 12:54:12 przy kursie: 19,80 zł
1ketjoW napisał(a):

Ja czytałem komunikat:

Cytat:
Po przeanalizowaniu uzyskanych informacji Zarząd Emitenta ocenia ryzyko utraty zdeponowanych środków w banku SVB jako niskie.

Zgodnie ze wspólnym oświadczeniem Sekretarza Skarbu Janet L. Yellen, przewodniczącego Rady Rezerwy Federalnej Jerome'a H. Powella i przewodniczącego FDIC Martina J. Gruenberga z dnia 12 marca 2023 wszystkie depozyty w Silicon Valley Bank mają być w pełni zabezpieczone. Zgodnie z kolejnym oświadczeniem Rady Rezerwy Federalnej również z dnia 12 marca 2023, w/w Sekretarz Skarbu po konsultacji z Prezydentem, zatwierdziła działania umożliwiające FDIC pełną ochronę wszystkich deponentów SVB, zarówno ubezpieczonych, jak i nieubezpieczonych.

Wszystko co istotne zadziało się w weekend. W poniedziałek 13 marca 23. r. pewno była gorąca linia między Polską a USA i upewniali się czy środki są bezpieczne. Ustalili stan faktyczny i wydali komunikat.

Ciekawe jak na to zareaguje audytor.

majner1611
1
Wpisów: 4
Wysłane: 29 kwietnia 2023 10:40:56 przy kursie: 20,20 zł
Analizował ktoś raport roczny? Zysk operacyjny jest wyższy o około 5% od wyników za 4 kw.

krewa
PREMIUM
1 362
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 957
Wysłane: 6 maja 2023 12:13:02 przy kursie: 20,80 zł
AILLERON - spojrzenie na wykres

Wykres w interwale tygodniowym. Trwa konsolidacja powyżej wybitego szczytu z roku 2017. Z racji trendu nadrzędnego, wolumenów wybicia oporów i miejsca, w którym ma miejsce konsolidacja, bazowym scenariuszem jest kontynuacja wzrostów. Teraz mamy na wykresie sekwencję opadających szczytów i rosnących dołków, zatem jej naruszenie powinno ułatwić wychwycenie początku istotniejszego ruchu cen. W przypadku kontynuacji wzrostów poziom docelowy określiłbym w oparciu o zewnętrzne zniesienia Fibonacciego - jest to 29 zł.

kliknij, aby powiększyć

Powyższa treść przez 21 dni była zarezerwowana tylko dla osób posiadających abonament.

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 9 czerwca 2023 12:50:56 przy kursie: 20,60 zł
Odsłuchałem ostatni webinar:

www.youtube.com/watch?v=2oAKfw...

Dla mnie dwie ciekawe informacje. Spodziewają się, że Fintech będzie rentowny w 2023 r. Jeżeli chodzi o SM marże będą utrzymane.

Widać, również po zmianach w spółce tj. zwolnieniu Dąbrowskiego (w rezygnację nie wierzę) po słabych wynikach Fintechu w 1q2023 r., że prezes Styczeń jest zmęczony stratami generowanymi przez kontrakt z Pekao (2,2 mln zł w 1q2023 r.). Brak powołania kogoś na miejsc Dąbrowskiego do dziś wskazuje, że była to nagła decyzja. Wiceprezes Dąbrowski zarabiał 1 mln zł rocznie, więc jeżeli nikogo nie ma na jego miejsce to, może Prezes zajął się sam Fintech-em i renegocjacją umowy z Pekao.

Podobno wszystkie papiery zostały wysłane do banku więc niedługo powinna być decyzja w tej sprawie.

Ostatnie zakupy prezesa wskazują na sporą determinację po jego stronie (ca 590 tys. zł).

W tym miejscu znajdowała się analiza spółki, której wątek dotyczy.

Podjęliśmy decyzję o przeniesieniu wszystkich analiz do dedykowanych wątków spółek w nowej sekcji STREFA PREMIUM, którą znajdziecie na głównej stronie forum.

Zmiana ta, ma na celu ułatwić zapoznawanie się z treściami analiz, pozostawiając dotychczasowe wątki spółek jako miejsce do publicznej dyskusji użytkowników.

Już teraz zamów abonament, aby uzyskać dostęp do wszystkich treści serwisu.

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 16 czerwca 2023 17:47:14 przy kursie: 19,50 zł
Moim zdaniem jest spora szansa, że spółka w tym roku wypracuje ponad 50 mln zł zysku netto. Nie ukrywam, że liczę na znaczny wzrost zysku netto, jeżeli chodzi o zysk dla akcjonariuszy jednostki dominującej w wyniku niższych kosztów i pozytywnego wyniku Fintechu.

Aneks został zawarty na 10 lat więc zakładam, że oszczędności mogą być znaczne gdyż wydłużając okres najmu właściciel budynku zrekompensował sobie niższe wpływy wydłużeniem okresu najmu i uniknął w ten sposób obniżenia wartości godziwej nieruchomości. To wyniki z modeli jakie właściciele nieruchomości przyjmują do wycen.

Zarząd spółki na ostatnim webinarze zaznaczył, że spodziewa się, że Fintech w tym roku nie przyniesie strat. To oczywiście plan minimum. Trzeba pamiętać, że spółka zawarła nowe umowy w zeszłym roku w tym segmencie w formule time&material, które powinny mieć pozytywny wpływ na wynik tego segmentu w br. w innej skali niż w roku poprzednim. Poza tym większy z etapów jeżeli chodzi o umowę z Pekao został zakończony, co operacyjnie spowodowało zapewne uwolnienie części pracowników i dlatego spółka mogła zawrzeć nowe umowy w tym segmencie i zacząć je realizować.

Ponadto negocjacje z Pekao w sprawie obecnej umowy weszły w decydującą fazę. Widać, z tego ile trwają, że sprawa jest istotna, skoro podobno materiały zostały przekazane do zarządu banku, o czym była również mowa na ostatnim webinarze.

Spółka planuje zakupu innych spółek do grupy na drugą połowę roku 2023 r. (spodziewam się 4 q23) Myślę, że jest szansa na to, że koszty M&A będą znacznie niższe niż w 2022 r. Nie spodziewam się zakupu w tym roku 3 podmiotów.

Poza tym Enterprise Investors planuje IPO SoftwareMind. Trochę spekuluje ale najlepszym rynkiem wydaje mi się USA lub UK. To IPO przeprowadzone w odpowiednim okresie mogłoby mieć spory wpływ na wycenę Aillerona. Plany o ile dobrze pamiętam dotyczą 2025 r.

majner1611
1
Wpisów: 4
Wysłane: 17 lipca 2023 18:30:52 przy kursie: 19,95 zł
infostrefa.com/infostrefa/pl/w...

nowy wiceprezes odpowiedzialny za FinTech. Może ktoś napisać coś więcej o nim, oprócz tego, że ma spore doświadczenie?

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 19 lipca 2023 16:42:46 przy kursie: 20,00 zł
Tu masz dodatkowe informacje. Wygląda to sensownie.

Cytat:
Jednocześnie w latach 2008–2011 był prezesem SoftM Software und Beratung – przejętego przez Comarch dostawcy systemów ERP w Niemczech (obecnie Comarch Sofware und Beratung), gdzie w ciągu 2 lat przeprowadził pełną restrukturyzację i integrację przejętej firmy

crn.pl/aktualnosci/z-comarchu-...

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE AILLERON
  • AILLERON – spojrzenie na wykres
    AILLERON – spojrzenie na wykres

• Zmiany w zarządzie Aillerona
    Zmiany w zarządzie Aillerona

Rafał Styczeń - wieloletni prezes zarządu Aillerona - ogłosił zamiar przyszłej rezygnacji z pełnienia funkcji oraz objęcia stanowiska przewodniczącego rady nadzorczej spółki. Jednocześnie Styczeń jako główny akcjonariusz wraz z radą nadzorczą ustalili zamiar wyboru Sławomira Soszyńskiego na stanowisko prezesa zarządu.

11 12 13 14 15

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,374 sek.

rivihqhp
wjfqvyex
klvhqwta
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
cjbigyfg
idvnatit
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat