PARTNER SERWISU
dyuakfqf
27 28 29 30 31
Matt41
10
Wpisów: 58
Wysłane: 10 lipca 2023 21:05:13 przy kursie: 2,49 zł
Praktyka w przypadku spółek notowanych na GPW jest taka, że jak większościowy ma w głębokim poważaniu mniejszościowych, to nie masz szans nic na to poradzić. Możesz się oburzać, pisać na Berdyczów, lansować się na forach, ale efekty tego będą zerowe. d'oh!

comtrader
23
Wpisów: 279
Wysłane: 11 lipca 2023 01:08:49 przy kursie: 2,49 zł
Matt41 napisał(a):
Praktyka w przypadku spółek notowanych na GPW jest taka, że jak większościowy ma w głębokim poważaniu mniejszościowych, to nie masz szans nic na to poradzić. Możesz się oburzać, pisać na Berdyczów, lansować się na forach, ale efekty tego będą zerowe. d'oh!

Czy ja Tobie albo komukolwiek każę interesować się spółką?
Jaki masz cel w podkreślaniu tego, że moja walka jest tzw. donkiszoterią?
Swoją drogą to forum jest przepełnione taką narracją...
Tego typu opinie tu przeważają - szkoda tylko, że wiedza ich autorów o spółce jest... zerowa - wystarczy wspomnieć tylko ostatnią "aferę", gdy napisałem (w sprawie z tego artykułu), że spółka NCT Inwestycje Świętokrzyskie NIE jest w upadłości... wystarczy cofnąć się o kilka stron.

Ja mimo wszystko uważam, że pewne (owszem - póki co może i mało satysfakcjonujące) cele osiągam. Powoli spółka ma dla wnikliwych coraz mniej tajemnic, chociaż skłonnością do publikowania ESPI wciąż nie grzeszy.
Zapewniam Cię też, że publikacji prasowych w typie tej dzisiejszej będzie coraz więcej.

A czas ocen dopiero nadchodzi...
Edytowany: 11 lipca 2023 01:10

1ketjoW
PREMIUM
922
Wpisów: 5 243
Wysłane: 11 lipca 2023 07:03:01 przy kursie: 2,49 zł
W sprawie dywidendy nie miałeś racji. W sprawie upadłości tak ale tylko dlatego że KRS nie zaktualizował danych o spółce.

Zresztą w sprawie spraw sądowych prosiłem abyś przedstawił swoją wiedzę na forum. Nie zrobiłeś tego. Uważam dlatego że sam wywlujesz tematy w pewnym sensie.

comtrader
23
Wysłane: 11 lipca 2023 10:06:01 przy kursie: 2,44 zł
1ketjoW napisał(a):
W sprawie dywidendy nie miałeś racji. W sprawie upadłości tak ale tylko dlatego że KRS nie zaktualizował danych o spółce.

Zresztą w sprawie spraw sądowych prosiłem abyś przedstawił swoją wiedzę na forum. Nie zrobiłeś tego. Uważam dlatego że sam wywlujesz tematy w pewnym sensie.

Nie było tematu dywidendy - był temat sposobu księgowania.
I był jeszcze temat Ensign Peak Advisors, Inc. - przy którym też w pierwszej chwili wyleciałem za prawdę.
Nie ma znaczenia kto i z jakiego powodu rozpowszechnia na forach nieprawdę o spółce - jak czegoś nie jest pewien, nie powinien pisać, a już tym bardziej wchodzić w dyskusję.
Tu aż roi się od "życzliwych" sceptyków nie mających jednak głębszej wiedzy o poszczególnych sprawach spółki, a mimo to używających nieprawdziwych twierdzeń jako argumentów.

Sprawy sądowe spółki akurat masz całkiem nieźle opisywane w chronologicznie raportach - czego konkretnie nie rozumiesz?

Edytowany: 11 lipca 2023 10:10

MODERATOR
80
Wpisów: 211
Wysłane: 11 lipca 2023 10:27:52 przy kursie: 2,44 zł
comtrader napisał(a):
I był jeszcze temat Ensign Peak Advisors, Inc. - przy którym też w pierwszej chwili wyleciałem za prawdę.

Wyleciałeś za brak umiejętności przekazywania informacji w sposób wiarygodny, niebudzący wątpliwości.
Proszę, zejdź z użytkowników forum i skup się na spółce.

1ketjoW
PREMIUM
922
Wpisów: 5 243
Wysłane: 11 lipca 2023 16:41:06 przy kursie: 2,44 zł
comtrader napisał(a):
1ketjoW napisał(a):

Nie ma znaczenia kto i z jakiego powodu rozpowszechnia na forach nieprawdę o spółce - jak czegoś nie jest pewien, nie powinien pisać, a już tym bardziej wchodzić w dyskusję.
Tu aż roi się od "życzliwych" sceptyków nie mających jednak głębszej wiedzy o poszczególnych sprawach spółki, a mimo to używających nieprawdziwych twierdzeń jako argumentów.

Sprawy sądowe spółki akurat masz całkiem nieźle opisywane w chronologicznie raportach - czego konkretnie nie rozumiesz?

Nie chodzi o to czego nie rozumiem teraz. Wtedy bazując na danych z KRS u uważałem że spółka jest w upadłości. Okazało się że nie jest.

Co do księgowania dywidendy. Wtedy pisaliśmy o jej księgowaniu.

comtrader
23
Wysłane: 11 lipca 2023 19:47:20 przy kursie: 2,44 zł
MODERATOR napisał(a):
comtrader napisał(a):

Wyleciałeś za brak umiejętności przekazywania informacji w sposób wiarygodny, niebudzący wątpliwości.
Proszę, zejdź z użytkowników forum i skup się na spółce.

Z tym że wraz ze mną prawda wyleciała...

comtrader
23
Wysłane: 11 lipca 2023 20:09:50 przy kursie: 2,44 zł
1ketjoW napisał(a):
comtrader napisał(a):
1ketjoW napisał(a):

Nie chodzi o to czego nie rozumiem teraz. Wtedy bazując na danych z KRS u uważałem że spółka jest w upadłości. Okazało się że nie jest.

Co do księgowania dywidendy. Wtedy pisaliśmy o jej księgowaniu.

Ale, gdy napisałem, że absolutnie już nie jest, to mi nie uwierzyłeś...
Tymczasem ja wiedziałem (jeszcze przed umorzeniem), że postępowanie upadłościowe będzie umorzone i wiedziałem dlaczego.

W ogóle sprawa Kielc i jej przełożenie na majątek Ranka w kontekście uzyskania przez spółkę kontroli nad tym terenem wygląda arcyciekawie. No... ale to temat, który ziści się za co najmniej 6 miesięcy i to licząc od 9 listopada tego roku.

krewa
PREMIUM
1 362
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 957
Wysłane: 11 lipca 2023 20:13:50 przy kursie: 2,44 zł
@com,
podlinkowałeś art z wybiórczej, ale jest to treść zamknięta. Możesz powtórzyć czemu syndyk wystawił grunty za 135 mln pomimo wyceny rzeczoznawcy na poziomie 20 mln?

kombiii
2
Wpisów: 63
Wysłane: 11 lipca 2023 20:16:49 przy kursie: 2,44 zł
Zwróćcie uwagę na pewien niepokojący fakt.
Na koniec każdej spadkowej sesji (a te w przewadze) na kilka minut przed zamknięciem, kurs jest wyciągany do góry jedną, bądź kilkoma akcjami, by sprawić wrażenie, że spadki nie są tak głębokie, jakby się wydawało.
Wnioski pozostawiam Waszej ocenie.

Matt41
10
Wysłane: 11 lipca 2023 23:24:06 przy kursie: 2,44 zł
W mojej ocenie wnioski są takie, że nadal mnie śmieszy doszukiwanie się teorii spiskowych w prostych konsekwencjach przypadkowych transakcji giełdowych.

Matt41
10
Wysłane: 11 lipca 2023 23:46:27 przy kursie: 2,44 zł
comtrader napisał(a):
Matt41 napisał(a):

Tego typu opinie tu przeważają - szkoda tylko, że wiedza ich autorów o spółce jest... zerowa - wystarczy wspomnieć tylko ostatnią "aferę", gdy napisałem (w sprawie z tego artykułu), że spółka NCT Inwestycje Świętokrzyskie NIE jest w upadłości... wystarczy cofnąć się o kilka stron.

Ja mimo wszystko uważam, że pewne (owszem - póki co może i mało satysfakcjonujące) cele osiągam. Powoli spółka ma dla wnikliwych coraz mniej tajemnic, chociaż skłonnością do publikowania ESPI wciąż nie grzeszy.
Zapewniam Cię też, że publikacji prasowych w typie tej dzisiejszej będzie coraz więcej.

COM to jest forum, na którym mogę wygłosić opinię, m.in. o Twojej donkiszoterce, ale nie traktuj tego jako krytykę tylko stwierdzenie faktu. Dodam, że w mojej opinii jesteś jednym z najbardziej wnikliwych i aktywnych analityków giełdowych, zwłaszcza że RNK jest trudny w śledzeniu ze względu na komplikację biznesu i celową nieprzejrzystość informacyjną. Chciałbym żebyś swoje cele osiągnął.

comtrader
23
Wysłane: 12 lipca 2023 11:10:54 przy kursie: 2,45 zł
krewa napisał(a):
@com,
podlinkowałeś art z wybiórczej, ale jest to treść zamknięta. Możesz powtórzyć czemu syndyk wystawił grunty za 135 mln pomimo wyceny rzeczoznawcy na poziomie 20 mln?

U mnie wyświetla się cały artykuł w ramach "limitu bezpłatnego dostępu".

Cyt.:
Co z budową wielkiego centrum handlowego pod Kielcami? Akcjonariusz pyta o cenę działek i o Ikeę
INWESTYCJE KIELCE
10.07.2023, 11:01
Grzegorz Walczak

"Jak Pan Prezes szacuje obecną wartość tych blisko 34 ha (...) i czy wciąż możliwa tam jest inwestycja Ikei?" - zapytał jeden z akcjonariuszy Rank Progress. Nawiązywał do coraz bardziej mglistych planów budowy wielkiego centrum handlowego w Kostomłotach pod Kielcami.

To właśnie tu, przy skrzyżowaniu dróg ekspresowych S74 i S7, miało powstać wielkie centrum handlowe liczące sobie 7,6 tys. miejsc parkingowych. Mówiło się, że w Kostomłotach działać będzie pierwsza w regionie Ikea, która również skupowała nieruchomości.

Plany jednak zostały mocno zweryfikowane przez rzeczywistość.

Spór wspólników
Najpierw problemem okazały się skargi mieszkańców przy planie zagospodarowania przestrzennego. Gdy te zostały odrzucone przez sąd, współwłaściciele spółki NCT Inwestycje Świętokrzyskie (która miała realizować inwestycję), a zatem Progress IV i Nalepa Capital Trust, toczyli ze sobą spory dotyczące zwrotu pożyczek i przeniesienia udziałów. W efekcie konfliktu doszło nawet do ogłoszenia upadłości NCT Inwestycje Świętokrzyskie I. Syndyk kilkukrotnie wystawiał na sprzedaż 55 działek o powierzchni przeszło 33 ha, na których miała stanąć galeria. Cena wywoławcza początkowo wynosiła aż 135 mln zł, choć według rzeczoznawcy grunty były warte znacznie mniej, bo ok. 20 mln zł. Według syndyka tak wysoka kwota wywoławcza była życzeniem jednego z członków zarządu upadłej spółki. Chodziło o Jana Mroczkę, czyli założyciela Rank Progress. To była kolejna odsłona sporu.

Sąd Rejonowy Poznań-Stare Miasto w 2021 roku umorzył postępowanie upadłościowe, uznając, że obie strony, będące jedynymi wierzycielami upadłej spółki (łącznie na ponad 100 mln zł), wykorzystują postępowanie „jedynie dla realizacji ich indywidualnych interesów". Po oddaleniu zażaleń grunty wróciły do zadłużonej spółki NCT Inwestycje Świętokrzyskie I.

To nie jest jednak koniec konfliktu, bo Progress IV wniósł pozew o rozwiązanie spółki NCT Inwestycje Świętokrzyskie I. Pierwsza rozprawa przed Sądem Okręgowym w Legnicy odbyła się w lutym 2023 roku. Następny termin wyznaczono na listopad.

Co z gruntami i co z Ikeą?
Cała sprawa stawia pod znakiem zapytania przyszłość inwestycji. „Na dzień dzisiejszy [spółka] nie planuje realizacji żadnej inwestycji na przedmiotowym terenie" – informował w połowie 2022 roku zarząd deweloperskiej spółki Rank Progress, do której należy Progress IV.

Teraz znów pojawiły się pytania o przyszłość gruntów. Zadał je, podczas walnego zgromadzenia, jeden z akcjonariuszy Rank Progress. Dociekał: "Jeśli Rank Progress przejmie całość terenu w Miedzianej Górze pod Kielcami, to co zamierza z nim robić? Jak Pan Prezes [chodzi o Jana Mroczkę - red.] szacuje obecną wartość tych blisko 34 ha z prawomocnym MPZP [chodzi o miejscowy plan zagospodarowania przestrzennego - red.] (w raportach pada kwota 135 mln zł) i czy wciąż możliwa tam jest inwestycja Ikei?".

Zarząd Rank Progress odpowiedział bardzo ogólnie: "W momencie odzyskania kontroli nad nieruchomościami w Miedzianej Górze, Rank Progress S.A. przeanalizuje bieżącą sytuację rynkową i podejmie decyzje o przeznaczeniu nieruchomości. Nieruchomość podlega okresowej wycenie przez rzeczoznawcę, co znajduje swoje odzwierciedlenie w sprawozdaniach finansowych, a Zarząd nie uznaje się kompetentny do spekulowania na temat wartości PUM i PUU odnośnie nieruchomości"."

Nawiązałem kontakt z autorem artykułu red. Grzegorzem Walczakiem, który mnie w treści kilka razy cytował
To wybitny dziennikarz śledczy i ostatnio pisarz właśnie promujący swoją książkę "PROFESOR. JAK GENIALNY CHEMIK Z KIELC STAŁ SIĘ BOSSEM NARKOBIZNESU".
Liczę na kilka drobnych sprostowań i rozwinięć."

Na Twoje pytania masz odpowiedź w treści.
Ja tylko dodam, że rzeczoznawca, który ten teren (z prawomocnym MPZP) wycenił na 20 mln zł powinien stracić uprawnienia, bo ta kwota implikuje wycenę 1 m2 gruntu na poziomie... 58 zł/m2 !!!
Edytowany: 12 lipca 2023 11:13

comtrader
23
Wysłane: 12 lipca 2023 11:21:32 przy kursie: 2,45 zł
Matt41 napisał(a):
W mojej ocenie wnioski są takie, że nadal mnie śmieszy doszukiwanie się teorii spiskowych w prostych konsekwencjach przypadkowych transakcji giełdowych.

Dokładnie - przy czym w przypadku kolegi Kombii to nie jest doszukiwanie się teorii spiskowych, a próba ich wykreowania w oparciu o jawnie fałszywe tezy ("głębokie spadki", czy "przewaga sesji spadkowych").

comtrader
23
Wysłane: 12 lipca 2023 11:33:07 przy kursie: 2,45 zł
Matt41 napisał(a):
comtrader napisał(a):
Matt41 napisał(a):

COM to jest forum, na którym mogę wygłosić opinię, m.in. o Twojej donkiszoterce, ale nie traktuj tego jako krytykę tylko stwierdzenie faktu. Dodam, że w mojej opinii jesteś jednym z najbardziej wnikliwych i aktywnych analityków giełdowych, zwłaszcza że RNK jest trudny w śledzeniu ze względu na komplikację biznesu i celową nieprzejrzystość informacyjną. Chciałbym żebyś swoje cele osiągnął.

Rozumiem.
I dziękuję za miłe, choć ostro przesadzone słowa kierowane pod moim adresem.

Problem, który ja widzę polega jednak a tym, że wszyscy tu mogą mieć opinie o innych, a ja za takowe natychmiast jestem wycinany...

kombiii
2
Wpisów: 63
Wysłane: 13 lipca 2023 18:04:26 przy kursie: 2,47 zł
Matt41 napisał(a):

To nie są przypadkowe transakcje, tylko celowe manipulowanie kursem. Dzisiaj przed zamknięciem, jedną akcją dźwignięto kurs.
Wczoraj, przedwczoraj i tak od miesięcy.
Zastanawiam się nawet, czy nie zainteresować tą sprawą KNF.
To daje obraz, po jakie środki sięgają desperaci, by choć na chwilę sprawić wrażenie wzrostu kursu...

addison
190
Wpisów: 3 286
Wysłane: 13 lipca 2023 19:20:57 przy kursie: 2,47 zł
na wielu spółkach są takie transakcje, nic nie wnoszą, to tylko tło. Polecam nie zerkać na to lub brać poprawkę, że to tło, nic nie znaczące tło.

krewa
PREMIUM
1 362
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 957
Wysłane: 13 lipca 2023 19:51:50 przy kursie: 2,47 zł
To raczej dzieło rąk znudzonego jak mops animatora. A nawet jeżeli ktoś ma gest i jest w stanie płacić prowizję od takich transakcji, to odpowiedź KNF będzie brzmiała tak:
Cytat:
Dokonane na akcjach spółki transakcje kupna i sprzedaży wpisywały się w jego dotychczasowy profil inwestycyjny.

Jozef99
8
Wpisów: 84
Wysłane: 13 lipca 2023 20:12:02 przy kursie: 2,47 zł
E, no bez przesady. Jak od tej spółki na bank trzymał się będę z dala, to "jedną akcją dźwignięto kurs" jest nieco przesadzone. Raptem z 2.45 na 2.47.
Natomiast, są naprawdę duże podaże na 2.89, ktoś mocno ubrany musi być.
Edytowany: 13 lipca 2023 20:12

Ping-Pong
21
Wpisów: 140
Wysłane: 13 lipca 2023 20:15:14 przy kursie: 2,47 zł
Dokładnie, to po prostu znudzony animator, nic więcej, który zresztą płaci niższe prowizje niż inwestor indywidualny. To nie te lata, że można sobie dawać akcje w zastaw pod kredyt niemal dowolnie....

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

27 28 29 30 31

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 1,102 sek.

cznpsula
ugzevkfm
ytapejor
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
pevrdubr
iqzenccb
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat