Bergman napisał(a):Przemekn napisał(a):Jeśli podzielę przychód Blair Witch przez liczbę komentarzy (6,5 / 1974 = 0,0032928) to otrzymam, że komentarz jest wart 3293 zł. Wartość ta jest zbliżona do 3232 zł, którą wyliczyłem dla Invincible.
Gry Bloobera lepiej sprzedają się na konsolach aniżeli na PCtach, a w przypadku Invincible sprzedaż na konsolach nigdy nie była wyższa od sprzedaży PCtowej więc ponownie dokładasz złe miary. Tam często wychodzi podział 60-70% przychodów z konsol, a myślę, że w przypadku Starwarda to będzie dokładnie na odwrót bo rankingi sprzedażowe na PS5 i XBOX był od początku bardzo słabe.
Zwrócę uwagę na fakt, że jeżeli bierzemy przychód ogółem dla wszystkich platform z określonego czasu i podzielimy to np. przez liczbę komentarzy na steam to otrzymany przelicznik sam w sobie zawiera zależności o proporcjach między platformami. Jest to uśrednienie - na 1 komentarz z steam będzie przypadało x kopi steam * cena + y kopi XBox * cena + z kopi PS * cena, itd.
Dlatego według mnie jaki był podział przychodów między konsole a steam nie ma w tym przypadku żadnego znaczenia.
Bergman napisał(a):
To Ty twierdzisz, że Invincible zrobi w rok skumulowany wynik Blair Witcha z ponad 4 lat więc podałem statystyki za ten okres. Blair Witch od premiery do III kwartału 2023 zarobił dokładnie 20 896 35,00, czyli gra potrzebowała na to ponad 4 lat, a Ty twierdzisz, że Invincible może zrobić to w roku 2024. Invincible w analogicznym okresie radzi sobie nawet gorzej aniżeli Layer of Fear 2 na Xbox (true achievements pokazuje na tę chwilę 762 posiadaczy, a LoF 2 miał 1173 po 62 dniach i to jest najsłabszy produkt sprzedażowy Bloobera w ostatnich latach). Twoje oczekiwania wobec Invincible zakładają sprzedaż znacznie wyższą od jakiegokolwiek produktu Bloobera bo żaden się tak dobrze nie sprzedawał by zrobić w 12 miesięcy 16-24 mln.
Mylisz się całkowicie bo mierzysz to komentarzami Steam, które są kompletnie niemiarodajne dla tej gry.

kliknij, aby powiększyćDo dnia 30 września Blair Witch uzyskał razem 5793 komentarze na steam.
5793 * 0,0032928 = 19,0751904 czyli 19 075 190 zł
20 896 350 - 100%
19 075 190 - x
czyli współczynnik oparty o przychód ogółem przez ilość komentarzy na steam dał wynik o 8,72% mniej niż w rzeczywistości.
Interesujące. Ciekawe jaki miało wpływ na jego odchylenie pojawienie się nowych kanałów sprzedażowych: PS - 3 grudnia 2019 oraz Nintendo Switch 25 czerwca 2020. Ciekawe czy podobnie zależności będą dla przelicznika wyliczonego dla Invincible.
W ramach eksperymentu poniżej moje szacowanie ile wyniósł przychód Blair Witch w IV kwartale 2023. W IV kwartale 2023 liczba komentarzy na steam dla Blair Witch wyniosła 312.
312 * 0,0032928 = 1,0273536, 1 mln 27 tyś według przelicznika otrzymanego 4 mc po premierze
312 * 0,0036072 = 1,1254464, 1 mln 125 tyś według przelicznika obliczonego dla dnia 30 września 2023 (20 896 350/5793)
Proszę, za 3-4 miesiące daj znać o ile powyższe szacunki odbiegały od rzeczywistości, jestem bardzo ciekawy wyników.
2023-10-05 Starward podejmuję uchwałę o możliwości udzielenia pożyczek do 2 mln do z terminem spłaty do dnia 30 czerwca 2024r. Te dwa miliony dałby możliwość funkcjonowania firmy przez około 5-6mc. To mi zaczyna wyglądać na plan awaryjny, w stylu gdyby sprzedaż nie była zadowalająca wytrzymajcie 5-6 mc bo w planach mamy coś co przyniesie pewną kasę. Umowa pożyczki została jednak zawarta na 200 000 (1 mc działalności firmy) do dnia 31 maja 2024. Można z tego wywnioskować, że Starward oczekuje że w maju będą mieli co najmniej 0,5-0,6 mln w kasie (koszt na dany miesiąc plus na spłatę).
Co mogło by przynieść spółce pewną kasę 5-6 mc po premierze?
- emisja akcji, pewnie tak ale logicznie patrząc im później do niej dojdzie tym na lepszych warunkach będą mogli ją przeprowadzić
- można wydać dodatkowe dlc (może zarobią a może nie, nie wiadomo do końca na ile się to przełoży na przychód)
- można mieć już port na VR (też nie jest pewne jak się przyjmie, oraz na ile przełoży się to na przychód)
- można mieć podpisaną umowę na game pass.
Ciekawe czy w okolicach maja pojawi się informacja o wejściu Invincible do game pass.
23-11-2024 11bit informuje przez ESPI, o zmianie daty The Thaumaturge na dzień 20 luty 2024.
18-12-2024 Vox przedstawia na forum piękną kartę świąteczną od 11 bit, na której widzimy jak Pan Wiktor Szulski główny bohater gry The Traumaturge, która ma zadebiutować 20 lutego 2024 trzyma duży pełny paliwa kanister dla STEWARD. Myślę, że przed 18 grudnia 11Bit wiedzieli już, że pierwszy przelew do Starwarda będzie w lutym, o czym w dość subtelny sposób dali znać.
9-01-2024 Starward na twiterze daje dość ciekawe zaproszenie do konkursu pt. który kolejny utwór Lema nadaję się na grę komputerową
twitter.com/StarwardInd_IR/sta...www.linkedin.com/posts/klaster...Druga gra? Czy może powrót do koncepcji dwóch gier?
Zakładając, że sprzedaż Invincible była zgodna z założeniami spółki, że gra zwróci recoup i da Starward możliwość funkcjonowania do maja-czerwca 2024, obstawiam, że w lutym zobaczymy ESPI od Starward o otrzymaniu przelewu na kwotę 2,3 mln.
Jeżeli Starward będzie zabezpieczony finansowo, to nie zdziwię się jak nagle staną się bardzo oszczędni w komunikatach (np. plany na dalsze funkcjonowanie firmy poznamy dopiero w okolicy publikacji raportu rocznego).