PARTNER SERWISU
ckzvrdxo
42 43 44 45 46
animaes
42
Wpisów: 123
Wysłane: 11 grudnia 2024 15:22:18 przy kursie: 192,80 zł
Zgadzam się z mkefir, aczkolwiek dobrze poznać też dla higieny punkt widzenia osoby, która myśli inaczej.

Uważam, że na giełdzie warto grać jak królowa w szachach, a nie tylko jak pion. Ten ostatni przesuwa się tylko w jedną stronę (long). Królowa potrafi zmienić kierunek (long, short), dlatego jest znacznie potężniejsza na szachownicy. Tym samym w okresach krótkoterminowego przewartościowania można spróbować odwrócić pozycję z długiej na krótką. I odwrotnie, po korekcie rzędu 15-20%, którą lubi ten walor, można wrócić do longa. Od ponad roku ta taktyka sprawdza się tutaj świetnie, ponieważ trwa stabilny i mocny trend wzrostowy. A ten, patrząc na długoterminowe perspektywy spółki, jest w mojej ocenie niezagrożony.

Dlaczego? Spójrzmy na plany ekspansji, program motywacyjny, udany model biznesowy i wreszcie prognozy analityków. Dodatkowo, CEO na ostatniej konferencji prognozował przychód w 2025r. na poziomie ~13 mld PLN wobec ~10 mld w tym roku. Wzrostowe story trwa. Dodam, że na marzec 2025 zaplanowano rewizję indeksu WIG20. Spółka CCC jest pierwsza w kolejce, aby dołączyć do naszych narodowych czempionów.

Wrzucam jeszcze nowe materiały do poczytania:

Wywiad z prezesem:
xyz.pl/ccc-chce-krolowac-w-lic...

O branży odzieżowej od Rzeczpospolitej
www.rp.pl/handel/art41555391-t...

Rafał Wiatr, analityk z Citi, w końcu odszedł od negatywnej rekomendacji i mocno podniósł cenę docelową (57zł -> 199zł)
www.pb.pl/analityk-citi-mocno-...

I coś dla wzrokowców, kurs na linii trendu

kliknij, aby powiększyć

źródło:fxmag

kliknij, aby powiększyć

źródło:stooq
Edytowany: 11 grudnia 2024 15:30

daboo
34
Wpisów: 67
Wysłane: 11 grudnia 2024 15:39:55 przy kursie: 192,80 zł
Niektórzy mnie chyba źle rozumieją. Ja nie wróżę bankructwa, nie mówię, że zjedzie na 50. Po prostu ja nie postrzegam świata w różowych okularach. Na tym to polega żeby wyszukiwać mankamenty i ryzyka. A ich nie brakuje.

Dzięki za podsumowanie z wykresami, dokładnie tak mam to rozrysowane. Spółka porusza się w szerokim kanale średnioterminowym i miejsca od dołu w nim jest jeszcze bardzo dużo. Uważam, że jest relatywnie bardzo przewartościowana względem innych spółek na GPW. Mam całą listę dywidendówek, które płacą 12% dywidendy rocznie, w są dużo lepszej kondyncji, z dobrym stabilnym biznesem. Tutaj?:) No cóż, spółka jeszcze jest na minusie od początku istnienia, więc jeszcze trochę przed nią:) Nawet jeśli zejdzie do 160, dalej będzie w kanale. Krótkoterminowo przebija linię trendu zapoczątkowanego w sierpniu i tutaj potencjał do zejścia jest śmiało w okolicy 170-172, bo dopiero tam są jakieś istotne wsparcia.

Jasne, 215 byłoby super na szorta. Ale nie jest to dla mnie spółka pierwszego wyboru, moją uwagę zwrócił dopiero zjazd ponad 6% i przebicie jednego dnia dwóch wsparć. Jest tutaj komu realizować, a nie bardzo widzę żeby było komu kupować. No ale zobaczymy, życia swojego na to nie postawiłem. Dla kowalskiego pewnie byłoby to dużo, dla mnie całe to ryzyko które mam do stopa to w zasadzie jednodniowe dochody.

I wybaczcie, ale 30% r/r wzrost przychodów? To dlaczego tego nie bierzecie?:D W 3 kw tylko 13%, ale już w przyszłym będzie 30%? Jestem już za duży żeby w bajki wierzyć. Prezes bardzo chciałby tą premie zgarnąć, którą sobie ustalił.

animaes
42
Wysłane: 11 grudnia 2024 16:13:09 przy kursie: 192,80 zł
Faktycznie, 30% w przychodach r/r byłoby czymś spektakularnym i wypchnęłoby zapewne kurs na poziomy niewidziane jeszcze w historii spółki. Patrząc na bardzo ambitne plany ekspansji, oceniam, że nie jest to niemożliwe. Choć bardziej prawdopodobna dynamika to okolice 20%, co nadal czyni spółkę jedną z najszybciej się rozwijających na GPW wśród "dużych". Zwłaszcza przy scenariuszu zawarcia pokoju za naszą wschodnią granicą, ustabilizowania regionu i boomu gospodarczego. Zobaczymy jak będzie naprawdę w lutym / marcu 2026, gdy pojawią się wyniki roczne.

Tymczasem, kolejna aktualizacja rekomendacji:

Grzegorz Kujawski z Trigon Domu Maklerskiego. Podnosi cenę docelową z 270zł do 280zł, rekomendacja kupuj.
www.pb.pl/analityk-citi-mocno-...
Edytowany: 11 grudnia 2024 16:13

daboo
34
Wysłane: 11 grudnia 2024 19:30:35 przy kursie: 192,80 zł
Ustabilizowania regionu i boomu? Ewentualna stabilizacja w wojnie na Ukrainie przekieruje uwagę ruskich na inne kierunki, gdzie zacznie się destabilizacja. Przede wszystkim sama ukraina będzie obiektem ataku służb specjalnych, w celu jej opanowania i zmiany władzy na prorosyjską. Co może wydaje się niemożliwe dzisiaj, ale za kilka lat może być tak, że ukraińcy rosję znowu pokochają. Wystarczy odpowiednie pranie mózgu. Myślę, że po efektach prania u nas, można stwierdzić, że nic nie jest niemożliwe w tym temacie. Estonia i Litwa szykują i dogadują plany ewakuacji całych swoich społeczeństw, a Ty się spodziewasz stabilizacji? Nie mówię, że będzie wojna. Ale nie będzie stabilizacji. Ruscy są mistrzami wojen hybrydowych. Wywalają układy polityczne w Państwach UE. Robią co chcą, bez wypowiadania wojny. Układanie się bloków niczym płyt tektonicznym dopiero się zaczyna.

Boom gospodarczy w związku z czym? Masz firmę? Inwestujesz? Bo ja mam. Miałem budować nowy obiekt za kilka baniek i się wycofałem. Podziękuję za takie perspektywy i ryzyko. Jedno co tutaj jest pewne to ustawowe wzrosty kosztów i drenowany z siły nabywczej konsument. Za kilka lat 50% będzie robiło za najniższą krajową. Wszystko będzie drogie w chu**, a jednocześnie niewielu będzie stać na coś więcej niż podstawowe potrzeby. Czasy, że każdy który cokolwiek miał w turbo tempie się wzbogacił, jak od covidu minęły. Teraz będzie już tylko bardzo trudno. Realia biznesu w Polsce są takie, że lepiej zainwestować w dywidendówkę niż inwestować we własną firmę. Bo taka jest wycena wielu dobrych firm w Polsce. A to znaczy, że będzie jeszcze taniej, skoro nikt tego nie chce brać. Widać to na wigu średnioważonym. Masz poziomy niewiele wyższe niż w dołku 2022. Średnią podbija jedyna branża, która ma się cudnie, czyli BANKI.

Jeśli chodzi o własną firmę, to oczywiście taką, w której potrzeba masę kapitału. Nie mówię o firmie, która jest właścicielem, który jest dla tej firmy jedynym aktywem, bez pracowników. W Polsce najlepiej rozwijają się sklepy z chińskim importem, bo tylko na tym jeszcze się zarabia. Ale i to ma swoje granice. A sieciówki typu Pepco, Action, CCC, LPP starają się tego nie dostrzegać. Ale w którymś miejscu jest ściana i za jakiś czas da o sobie znać. A potem nasycą rynek tak jak Allegro i będą za wszelką cenę próbowały rosnąć, próbując na innych rynkach, a w rzeczywistości przepalając ogromne ilości gotówki, tak jak robi to właśnie Allegro. I myślę, że w tego typu firmach to jest główne ryzyko. A może faktycznie, będzie tak dobrze, że wszyscy będą musieli kupować tylko w tego typu sklepach.. bo na nic lepszego nie będzie ich stać.

Zazdroszczę optymizmu. Też by mi się trochę więcej przydało.

animaes
42
Wysłane: 12 grudnia 2024 09:59:40 przy kursie: 191,30 zł
Dziękuję za rozbudowany i interesujący punkt widzenia daboo. Dobrze jest spotkać kogoś, kto myśli inaczej i potrafi przedstawiać rzeczowe argumenty!

W pełni rozumiem Twoje obawy związane z sytuacją geopolityczną oraz trudnościami w prowadzeniu biznesu w Polsce w obecnych warunkach. Faktycznie, przyszłość regionu jest pełna zmiennych, które trudno przewidzieć – zarówno w kontekście stabilizacji wschodniej granicy, jak i sytuacji gospodarczej w Polsce i na świecie.

Obecnie szacuje się najczęściej, że PKB Polski wzrośnie w przyszłym roku o 3,2-3,6%, co stawia nas w absolutnej czołówce Europejskiej. Tak wyglądają prognozy:

Komisja Europejska: 3,6%
Europejski Kongres Finansowy: 3,5%
Międzynarodowy Fundusz Walutowy: 3,5%
OECD: 3,4%
Bank Światowy: 3,2%

Są też i więksi optymiści
Grant Thornton: 4,5%
mBank: 4%

Mamy zatem prognozowany bardzo solidny wzrost. I to bez uwzględnienia czynnika "zakończenie wojny na Ukrainie". Każda wojna kiedyś się kończy. A ewentualny pokój powinien dodatkowo pozytywnie oddziaływać na Polskę poprzez wzrost wolumenu handlu i inwestycje. Skala i trwałość tego czynnika będą zależały oczywiście od warunków tego pokoju i tempa odbudowy Ukrainy. Zakładam również w takim scenariuszu lepsze nastroje społeczne, wzrost konsumpcji prywatnej i sprzedaży detalicznej. CCC powinno skorzystać na takim pobudzeniu gospodarczym.

Dodatkowo GPW, obecnie jest notowane z ok. 40% dyskontem wobec rynków wschodzących na tle 10-letniej średniej na poziomie 12%. A rynki wschodzące są notowane z ok 40% dyskontem wobec rynków rozwiniętych na tle 10-letniej średniej 30%. Zakładam więc przelewanie się na GPW kapitału zagranicznego, jeśli dojdzie do zamrożenia konfliktu. To dodatkowy czynnik korzystny dla CCC.

Najważniejsze jednak będzie oczywiście dowiezienie obietnic deklarowanych przez Zarząd. Śledzę uważnie jego poczynania od zeszłego roku. Oceniam ich kompetencje bardzo wysoko, dlatego jestem spokojny o realizację. Trudno mi obecnie wskazać dużą spółkę z lepszymi perspektywami na rozwój i dywidendą na horyzoncie.

Zauważyłem, że wśród ludzi, którzy koncentrują swoją uwagę na newsach jest najwięcej pesymistów, a wśród ludzi, którzy dobrze znają historię, więcej jest optymistów. Dlaczego? Media żyją z naszej uwagi, a tę najłatwiej przyciągnąć negatywnymi informacjami, które wzbudzają emocje takie jak strach. Idąc dalej, kreują pewien pesymizm w społeczeństwie. Natomiast znajomość historii świata i Polski pozwala dostrzec, że nigdy u nas nie żyło się u nas lepiej niż obecnie. A przez ostatnie 34 lata zrobiliśmy wręcz gigantyczny progres gospodarczy i społeczny.

Polecam lekturę książki: "Złoty wiek. Jak Polska została europejskim liderem wzrostu i jaka czeka ją przyszłość." Być może to jest droga, aby odnaleźć w sobie więcej wiary w lepsze jutro.

daboo
34
Wysłane: 12 grudnia 2024 16:30:07 przy kursie: 191,30 zł
No i wzajemnie:) Dla mnie analiza poszczególnej spółki to za mało. Co do prognoz wzrostu PKB w Polsce. Trudno żeby nie było wzrostu PKB jak masz deficyt 6-7%. W USA cały ten boom gospodarczy ostatni raz był boostowany wzrostem zadłużenia z 60% do PKB do chyba już ponad 120%. Oni mają zbliżone deficyty. Ja jestem ciekaw co się stanie, jak przy wzroście PKB poniżej 3%, o który jest już trudno trzeba będzie obciąć deficyt. A jakby zdarzyło się tak, że wzrost PKB siądzie np do 1,5%, to z czego będzie finansowany budżet, który już teraz kręci po 6% i "nie da się" z niego zejść? Wówczas deficyt będzie jeszcze większy, bo spadną dochody z podatków. Ta nowa światowa ekonomia to czysty hazard. Trump pomoże? No jak pomoże i zetnie deficyt o te 2 bln, to odejmij te 2 bln od razu od PKB i policz co się stanie:D Ktoś straci pracę i nowej prędko nie znajdzie.

Odnośnie dyskonta powiem Ci tak. Zastanów się jakie będzie dyskonto na polskiej giełdzie, kiedy przyjdzie korekta na SP500 o 10%, 20%, nie mówiąc o windzie w dół z jakiegoś powodu:) Tam już FOMO na całego. Wystarczy poszukać jak sypią insiderzy, wychodzą fundusze. Ale ulica zrobiła rekord wszechczasów we wpłatach listopadzie. Zobaczymy na ile starczy jej entuzjazmu i pieniędzy. Jak niewiele trzeba żeby się sfajdali, było widać w tym tygodniu na krypto. Jeszcze przed chwilą Alt Sizon pewniakiem, a potem krem. Teraz znowu jakby konsola pod podbitkę. Ale o ile? Raczej 100% czy raczej 20% i jazda w dół?:) Nie jest to jakieś wyjątkowe, bo zawsze tak to się odbywa. Już ten rok mimo, że wydaje się iż był rewelacyjny w USA, to taki nie jest. Prawie całość wzrostów zgarnęły wiadomo, które. Reszta marnie. Widziały jakiś czas temu przeciętny zwrot z portfela inw. indyw. w usa i on jest bardzo marny, niewiele ponad 0. Stąd chyba to przepakowaie na koniec w Amazona, Alpfabet i hiperbola. Ja wiem, rekomedacje na 7000 :D Podbijam. Ja obstawiam 8000.

Szczyt wzrostu PKB jest za nimi. Bezrobocie rośnie, rosną wnioski o zasiłki, realna siła nabywcza konsumenta spada. Teraz jest wiara, że Trump zrobi cuda. Ale zanim się to stanie i jeśli zrobi tyle co mówi, to będzie trzęsło i to ostro. I to na początku ze szkodą dla gospodarki, nie zyskiem. Ale ja mam czas. W sumie dla mnie nawet lepiej. Chciałbym, żeby to potrwało jeszcze rok. Bo za rok będę zdecydowanie bardziej napakowany gotówką niż dziś. Chyba, że liczymy na to, że takim ślizgiem i brakiem zmienności będzie się już poruszać cały czas. No ale jakoś wątpię.

Ja natomiast znam sporo firm, które są mocno niedoszacowane i dywidendy mają pewniejsze niż zadłużony po uszy CCC. W sumie takie najbardziej mnie interesują na GPW. Chociażby pierwszy z brzegu Orlen. Gwarantowana dywidenda na dzień dzisiejszy blisko 9%. I dziś już byłem gotów załadować się grubo. Natomiast patrząc na to, że wielkiego entuzjazmu w odkupowaniu nie ma i na wzrostach wolumeny są niskie, zaczynam podejrzewać, że może być jeszcze taniej. A to co działo się wczoraj i dziś nie jest ostateczną kapitulacją. Tutaj to kurs chyba zakłada wybuch wojny i utratę rafinerii na Litwie 1 dnia wojny. Fundamentalnie to co się dzieje jest absurdem. Ale rynek potrafi pompować i w górę i dołować całkowice bez sensu.

Na CCC natomiast mamy względną równowagę od kilku dni. Trudno powiedzieć co będzie dalej. Zobaczymy.

Oczywiście, wszelkie moje rozważania nie są żadną rekomendacją. I lepiej na tej podstawie żeby nikt niczego nie robił. Zwyczajnie jest to układ ryzyk, który mam w głowie na dzień dzisiejszy.

Ammianus
52
Grupa: SubskrybentP1
Wpisów: 688
Wysłane: 12 grudnia 2024 16:44:47 przy kursie: 191,30 zł
Daboo @

Rozumiem zatem, że mocno szortujesz ?

Rozważania które prezentujesz bardziej mi brzmią jak na meeting dla managerów od funduszy. O ile oni patrzą aż na lata do przodu bo mam wrażenie, że w przyp. wielu walorów nie brakuje im i horyzontów mierzonych ledwie w kwartałach.

"Co będzie na GPW jak będzie na SPX korekta 20%" .... hm , taki Trader21 już od dekady się nad tym zastanawia.
Shortować zaczynał gdy SPX było daleko do 20tys. pkt

Sorry jeśli zbyt ironicznie odbierzesz mój wpis, ale tu jest też sporo z filozofii Rynkowej i jeszcze więcej zgadywania.

Wiara w spełnianie się prognoz makro-ekonomicznych to nie jest chyba coś bardzo istotnego w warsztacie wielu uznanych inwestorów.

Edytowany: 12 grudnia 2024 16:46

daboo
34
Wysłane: 16 grudnia 2024 10:14:46 przy kursie: 189,00 zł
Szortuje tylko CCC. Indeksów nie szortuję. Nauczyłem się tego już wcześniej...niestety boleśnie.

Same fundamentalne kwestie nie obronią się przed tym co dzieje się na rynku. Zostanie tak samo pojechany.

Za to będę zbierał inne tematy. Reity w USA, niektóre spółki dywidendowe. No i to co technicznie idzie fajnie. Fundamentalnie niczego. No może jedynie rozważam Alibabę i Polsat, ale tutaj fundamenty wspiera technika. Na CCC technika jest mocno przeciwko temu walorowi, co chyba już widzicie na wykresie od czasu mojego pierwszego wpisu.

Oczywiście nie są to rekomendacje.

animaes
42
Wysłane: 16 grudnia 2024 12:09:09 przy kursie: 189,00 zł
Będę się bacznie przyglądał Twojemu shortowi. Daj znać jaki ostatecznie osiągnąłeś rezultat! Od zeszłego roku widziałem na tym walorze już co najmniej kilka krótkich pozycji, które w popłochu ostatecznie uciekały.

Myślę, że masz bardzo krótkie okienko na to zagranie, ponieważ czas działa przeciwko Tobie. Z końcem stycznia zamknie się rok rozliczeniowy spółki, który to bez dwóch zdań będzie najlepszym w jej historii. Ze sporym prawdopodobieństwem już niedługo zacznie się rozgrywanie papieru pod wstępne dane roczne. A przynajmniej tak się działo w poprzednich kwartałach.

W marcu 2025 rewizja indeksu WIG20, do którego najpewniej spółka dołączy. Ogłoszenie tej informacji powinno zapewnić dodatkowe zasięgi wśród inwestorów i funduszy, a tym samym popyt.

W każdym miesiącu otwierane są nowe sklepy. Rośnie zarówno powierzchnia handlowa jak i sprzedaż. Biznes rozwija się bardzo szybko. Rosną przychody i marże. A jak wiadomo ostatecznie kurs oscyluje wokół dynamiki rozwoju biznesu.

RSI(14) dzienne jest już stosunkowo nisko (43), a spółka spadła ok. 13% od szczytu. Korekty w tym roku były dość płytkie (do 20%), co świadczy o sile trendu wzrostowego.

Zapraszam do odwrócenia pozycji na długą, gdy potencjał na krótkoterminowe spadki ostatecznie wyczerpie się.

kliknij, aby powiększyć

Cytat:
W ostatnim czasie pojawiła się dynamiczna korekta na notowaniach CCC. Kurs skorygował od maksimum tegorocznego 219,00 zł w okolice 187,20 zł. Jest to bardzo istotne wsparcie które wynika z ostatniego lokalnego szczytu 14-15 października 2024. Jednocześnie jest to ponad połowa ostatniego wzrostu. Warto zauważyć, że w tym poziomie cenowym dużo inwestorów decydowało się dokupić akcje po wynikach za trzeci kwartał 2024 (świece z 14 i 15 listopada poparte wysokim wolumenem). Oscylatory znajdują się w środkowym położeniu i mają trochę miejsca aby ostatecznie wskazać wyprzedanie. Podczas sesji wczorajszej pojawiła się obrona, ze znacznie mniejszą podażą i tak pojawiła się gwiazda doji. Z uwagi na bardzo dynamiczne wzrosty w ostatnim czasie możliwe, że kurs przejdzie do konsolidacji, tym bardziej że końcówka roku sprzyja realizacjom zysków i optymalizacji podatkowej. W scenariuszu pozytywnym, w którym doszłoby do wybicia górą ostatniego szczytu czyli 219,00 zł kurs ma przestrzeń do ruchu na opory 234,20 zł, a także 280,60 zł. Na tą chwilę z perspektywy długoterminowej nic się nie zmieniło i wciąż jest to bazowy scenariusz techniczny.

Komentarz od: Analityk techniczny Janusz Grabowski z SII
www.sii.org.pl/17813/analizy/k...
Edytowany: 16 grudnia 2024 12:22

owner
6
Wpisów: 2 876
Wysłane: 16 grudnia 2024 23:28:05 przy kursie: 189,00 zł
daboo napisał(a):
Na CCC technika jest mocno przeciwko temu walorowi, co chyba już widzicie na wykresie od czasu mojego pierwszego wpisu.

jaka ta technika jest mocno przeciwko temu walorowi w tym silnym trendzie wzrostowym?
EEX

Ammianus
52
Grupa: SubskrybentP1
Wpisów: 688
Wysłane: 17 grudnia 2024 09:15:44 przy kursie: 185,30 zł
daboo napisał(a):
Na CCC technika jest mocno przeciwko temu walorowi, co chyba już widzicie na wykresie od czasu mojego pierwszego wpisu..

Operujesz na poziomie wielkich ogólników.

Szkoda, że nie wkleiłeś rysunku, to może byłoby o czym debatować.
Bo na ten moment można jedynie debatować o tym jak kto "bawi się" używając AT i jak odróżnia korekte od zmiany trendu.

Miloszdobro
10
Wpisów: 78
Wysłane: 17 grudnia 2024 10:50:44 przy kursie: 185,30 zł
Czytanie arkusza zleceń.
Czy ktoś potrafiący to robić mógłby mi podpowiedzieć co to za strategia lub co autor miał na myśli:
(dane trochę zmodyfikowane, ale koncepcja ta sama)
1.sprzedaż za kwotę x akcji w ilości 5000
2. zlecenia kupna po cenie x aż 50 kontraktów wygasających w grudniu
to co ja już wiem:
-hedge- trochę bez sensu bo kontrakty wygasają za kilka dni i zaraz trzeba by rolować
-wyjście z pozycji - odpada
rozważam , że był to jakiegoś rodzaju SWAP lub pairs trading na jednym walorze, i w innym czasie mogą być inaczej pozycje pokrywane.
najbliżej mi do tej teorii, z nastawieniem na tańszy odkup akcji po przełamaniu wsparcia ~185-187, i zostawieniem kontraktów do wygaśnięcia w piątek, licząc na odrobienie pozycji, a cena x jest bardzo bliska wsparciu i może dla płynności ktoś to robi?
ktoś coś pomoże?

daboo
34
Wysłane: 17 grudnia 2024 11:49:02 przy kursie: 185,30 zł
Kolega wyżej wklejał wykres, więc niczego szczególnego nie dodam. Mamy 11 sesję pod rząd z tąpnięciem i powolnym objazdem. Kolejne szczyty i dołki coraz niżej. Podkupowanie nawet jeśli się pojawia, szybko się cofa i znowu obsuwa. Czekam na wybicie. Na razie nie mogę się doczekać i już trochę jestem znudzony, ale na razie nie przesiadam się. Na longa tutaj myślę, że dla mnie jest na późno. Po mału ustawiam się gdzieindziej, ale też nie ma sensu bo będzie zwyczajnie taniej, choć w niektórych miejscach jest już absurdalnie tanio. Taki pierwszy z brzega Tauron jest wyceniony na mniej więcej potencjalną roczną EBITDA. Do tego oczekiwane jej podwojenie do 13 mld w 4 lata i dywidenda. Zakładając, że wypłaci 25% tego to daje 50% do dzisiejszej ceny. Ceny jak w likwidowanym sklepiebinky

eMPe
7
Wpisów: 128
Wysłane: 31 grudnia 2024 08:51:06 przy kursie: 183,80 zł
I jak tu nie lubić Prezesa Miłka Think

Cytat:
"Chciałbym, aby CCC wypłaciło dywidendę z zysku za 2025 rok, czyli w 2026 roku. Jak dużą? W pierwszym roku 25 proc., w drugim połowa" - powiedział Miłek. (PAP Biznes)

www.bankier.pl/wiadomosc/CCC-m...

I tutaj ciekawy wywiad, ktorego celowo nie wklejam cytatów bo byłoby ich za wiele: www.rp.pl/biznes/art41618241-d...

animaes
42
Wysłane: 31 grudnia 2024 11:28:22 przy kursie: 183,80 zł
Wow! Obszerny i bardzo ciekawy wywiad. Dzięki za linki! Zgadzam się z przedmówcą. Prezes Miłek jest nie tylko charyzmatyczny, ale również bardzo skuteczny. Do mnie przemawia najbardziej ten cytat:
Cytat:
Miłek: Potroić skalę biznesu grupa może w sześć lat, do 2030 r.

Żeby tego dokonać, spółka musiałaby osiągnąć CAGR na poziomie 23,8%. Przy takim mnożniku, CCC mogłoby liczyć na 36 mld zł przychodu w roku 2030. Wiele wskazuje na to, że w 2025r. firma dowiezie takie tempo rozwoju, wobec ~10 mld zł przychodu w 2024r.:
Cytat:
Miłek: Konsumenci będą szukali towarów relatywnie tańszych, czyli tego, z czego znane jest CCC. Uważam, że realne jest, że w przyszłym roku przekroczymy próg 12 mld zł przychodu i 20-proc. marży EBITDA

Strzelam, że ten wywiad może zakończyć obecnie trwającą korektę i rozpocząć nowy impuls, którego apogeum zostanie osiągnięte w okolicy konferencji podsumowującej rok obrotowy 2024/2025.

Swoją drogą, czy ktoś zna inny przypadek z GPW, w którym prezes zrzekł się własnego wynagrodzenia na rzecz dywidendy?
Cytat:
Miłek: Nie pobierając wynagrodzenia za wykonywanie obowiązków prezesa w kilku spółkach, w końcu muszę z czegoś żyć

Dziękuję forumowiczom wątku za wspólny rok pełen ciekawych dyskusji, wymiany poglądów i dzielenia się informacjami!

Zarządowi dziękuję za przebudowę modelu biznesowego, który zapewnił rekordowe 210.47% wykręcone na kursie w roku 2024! Spotkanie w siedzibie w Polkowicach uzmysłowiło mi, że firma jest nie tylko świetnie zarządzana, bardzo nowoczesna, ale ma również jedną z najlepszych perspektyw wzrostu wśród dużych spółek na GPW.

Akcjonariuszom życzę w nadchodzącym roku cierpliwości, stopniowego zwiększania ceny akcji i jak najwyższego zysku netto, z którego zostanie wypłacona sowita dywidenda!
Edytowany: 31 grudnia 2024 11:29

animaes
42
Wysłane: 31 grudnia 2024 13:22:27 przy kursie: 183,80 zł
Mała poprawka do powyższych obliczeń CAGR. Tam za bazę wziąłem 12 mld, ale to dopiero nastąpi. Prezes miał zapewne na myśli 3x przychody za bieżący rok, a więc:

Rok 2024: 10 mld zł przychodów
Rok 2030: 30 mld zł przychodów
CAGR = 20,01%, 6 lat

Bardzo ambitne plany. Czas pokaże na ile realne.
Edytowany: 31 grudnia 2024 13:22

daboo
34
Wysłane: 8 stycznia 2025 16:40:06 przy kursie: 181,40 zł
No no, dywidendy, potrojenie biznesu, a tu takie trzy bardzo brzydkie świece:) Zanosi się na rychłe odwrócenie jak nic. Zdążyłem się poważnie znudzić, a tu w końcu coś zaczyna się dziać.

animaes
42
Wysłane: 15 stycznia 2025 09:32:00 przy kursie: 184,00 zł
Grupa inwestuje 200 mln PLN w nowe centrum dystrybucyjne w Polkowiach. Oddanie do użytku w Q2 2026.

corporate.ccc.eu/grupa-ccc-wzm...

Cytat:
Dynamicznie rozwijamy nasz off-price'owy szyld. Klienci pokochali ten format – obecnie mamy już 150 sklepów, śmiało wkraczamy też na kolejne rynki. Budowa nowego centrum logistycznego to strategiczny krok w dynamicznym rozwoju sieci HalfPrice, która dzięki zastosowanym technologiom znacznie zwiększy efektywność naszych operacji – dodaje Dariusz Miłek, Prezes Zarządu Grupy CCC.

Rozbudowa mocy produkcyjnych firm jest jednym z najsilniejszych pozytywnych sygnałów analizy fundamentalnej. Choć krótkoterminowa reakcja inwestorów może być negatywna, ze względu na koszt inwestycji.
Edytowany: 15 stycznia 2025 09:34

krewa
PREMIUM
1 362
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 957
Wysłane: 27 stycznia 2025 11:44:42 przy kursie: 176,60 zł
CCC - spojrzenie na wykres

Wykres w interwale dziennym. Kurs akcji spółki znajduje się w trakcie korekty spadkowej, z perspektywą do jej rozbudowy. Tak się niechybnie stanie, jeżeli notowania spadną poniżej strefy wsparcia 168,40-173 zł. Wówczas podaż będzie miała kolejny argument, by pójść za ciosem i przetestować kolejne wsparcia znajdujące się na poziomach 159 i 145 zł.
Na chwilę obecną wskaźniki techniczne są po ciemnej stronie mocy i nie dostarczają graczom argumentów do angażowania się po stronie kupna.

kliknij, aby powiększyć

Powyższa treść przez 21 dni była zarezerwowana tylko dla osób posiadających abonament.

animaes
42
Wysłane: 4 lutego 2025 13:54:50 przy kursie: 176,30 zł
Wstępne wyniki zostaną ogłoszone prawdopodobnie 10.02.2025.

Konferencja wynikowa odbędzie się 17.02.2025 o godzinie 10:00 https://results.ccc.eu/

Komentarz Sii przed wynikami: www.sii.org.pl/17903/analizy/a...
Cytat:
W chwili obecnej mamy do czynienia z korektą i kurs znajduje się prawie 20 proc. poniżej szczytów z 2024 roku. Zapewne szacunkowe wyniki czwartego kwartału zadecydują o tym, czy kurs powróci do trendu wzrostowego i zaatakuje poziomy powyżej 200 zł, czy też wręcz odwrotnie. Osobiście oczekuję wyników, w ujęciu rok do roku, bezsprzecznie lepszych, ponieważ baza wynikowa (proszę zerknąć na dane w tabeli poniżej) jest niska.

Prognoza mBank
Cytat:
Kończący się 31 stycznia 2025 r. IV kwartał roku obrotowego 2024/25 (4Q'24), będzie naszym zdaniem kolejnym kwartałem dobrych wyników w CCC. Oczekujemy kontynuacji trendów obserwowanych w poprzednich kwartałach przy dodatkowych przychodach ze sprzedaży hurtowej zwiększających sprzedaż segmentu CCC.

kliknij, aby powiększyć

Edytowany: 4 lutego 2025 13:57

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE CCC
  • Przerwa w korekcie na GPW, w grze CCC, KGHM, Text i Medinice
    Przerwa w korekcie na GPW, w grze CCC, KGHM, Text i Medinice

Pierwsza we wrześniu sesja na GPW rozpoczęła się od odreagowania 3-dniowych spadków, które w piątek cofnęły indeks WIG20 do poziomów z końca czerwca. Nie zmienia to jednak podażowego spojrzenia na polski i globalny rynek akcji, stąd pomimo optymistycznego startu miesiąca, wrzesień raczej przyniesie kontynuację spadkowej korekty.

• Analiza Grupy CCC: Rekordowa EBITDA swoje, a kurs akcji swoje
    Analiza Grupy CCC: Rekordowa EBITDA swoje, a kurs akcji swoje

Analiza wstępnych wyników CCC za II kwartał 2025 roku pokazuje, że spółka osiągnęła historycznie rekordową EBITDA, ale jednocześnie wciąż zmaga się z wyzwaniami w sprzedaży i marżach, zwłaszcza w segmentach kluczowych dla strategii rozwoju.

42 43 44 45 46

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 2,362 sek.

twhlwohg
pmtzydjh
yzzppeop
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
cmguofhm
xnbtbsmc
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat