d2fan napisał(a):
1) spółka zawsze była notowana z wyraźnym dyskontem w porównaniu do innych spółek z mWIGu więc to, że teraz też jest relatywnie tanio i że za 4 miesiące wysoka dywidenda to nic nowego
A jednak w przyszłości może być odwrotnie. Liderzy rynku są często bardziej doceniani. XTB może być kiedyś naszą dumą narodową, jedną z niewielu firm, którym biznes udał się też w szerokim świecie, a nie tylko między Tatrami a Bałtykiem. Nie sądzę, że dyskonto musi być wieczne.
d2fan napisał(a):
2) nad spółką "wisi" od lat ryzyko regulacyjne (moim zdaniem stąd wynika relatywnie niska wycena wskaźnikowa), to ryzyko może się zmaterializować lub nie, ale przedsmak tego co może się dziać gdy się zmaterializuje mieliśmy w przypadku rynku hiszpańskiego gdzie "jedynie" zaraz reklamy przełożył się na spadek na kursie rzędu 10%. Co by się stało na kursie w przypadku ewentualnego zakazu CFD w Polsce lub którymś z kluczowych krajów europejskich?
Prezes XTB o sytuacji z Hiszpanią:
- zanim zmiany zostaną wprowadzone gdziekolwiek to trwają zawsze długotrwałe rozmowy z uczestnikami rynku, obecnie na żadnym rynku na którym działamy nie trwają jakiekolwiek rozmowy na ten temat. Przy publikacji zmian w lipcu, ESMA jasno zakomunikowała, że nie widzi potrzeby wprowadzenia podobnych rozwiązań na rynku europejskimNawet gdyby w odległej przyszłości ktoś, gdzieś i coś chciał w tej kwestii zmienić najwyżej znów będzie krótkotrwała okazja, która fundamentów nie zmieni. Tutaj nie było jeszcze zwały, w trakcie której nie opłacałoby się dobierać (a teraz też mamy zwałę :)
d2fan napisał(a):
3) ryzyko kolejnego ABB głównego udziałowcy, sprzedaż w ABB z dyskontem do wyceny giełdowej zawsze powoduje zwałę na kursie. Do tego trzeba się zastanowić dlaczego główny udziałowca sprzedaje akcje. Moim zdaniem widzi to co ja - dynamiczne wzrosty kursu są raczej już za spółką.
- Te zwały też są krótkotrwałe, a kupno XTB w ich trakcie zawsze było świetną okazją.
- Moim zdaniem główny po prostu trochę dywersyfikował swój majątek. Jego zdecydowana większość to wciąż akcje XTB. A gdybyś Ty miał 90 procent majątku w jednej spółce nie wolałbyś trochę zejść z takiej koncentracji?
- Nie sądzę , że chodzi tu o przewidywania głównego w kwestii końca dynamicznych wzrostów. Sprzedawał swoje akcje np. w 2023 roku, a Ty - z tego co piszesz - wchodziłeś tu mniej więcej rok później, kiedy byłeś niemal pewien, że będzie odpał - i nie żałujesz :)
- Każde ABB zwiększa liczbę akcji w wolnym obrocie, a to kapitalizacja tylko i wyłącznie tych akcji ma wpływ na zaliczenie spółki (bądź nie) do WIGu20 i innych indeksów. Takie ABB jest więc w gruncie rzeczy dla nas całkiem korzystne.
d2fan napisał(a):
4) tak dynamiczny wzrost nakładów na marketing to też wzrost ryzyka, że jednak coś pójdzie nie tak. Po pierwsze wpłynie to negatywnie na poziom zysków w tym roku i niekoniecznie może dobrze performować w kolejnych. Już od dłuższego czasu nowo pozyskani klienci niespecjalnie performują na równie dynamiczny wzrost zysku. Jest to dodatkowe ryzyko, które należy brać pod uwagę w wycenie spółki. Do tego pozyskanie 150-210 tyś. nowych klientów kwartalnie na platformę, która mam wrażenie jedwo ciągnie na obecnym obciążeniu też wbrew pozorom może być ryzykowne. Na razie, czasowe wyłączanie platformy lub chwilowe zwiechy nie pociągnęły za sobą żadnych konsekwencji ale czy zawsze tak będzie?
Ufam w tej kwestii zarządowi - wiedzą co robią. Ufam tym ludziom dużo bardziej niż fetyszystom zysku netto nie dlatego, że tak wypada, ale dlatego, że swoimi wcześniejszymi działaniami to zaufanie sobie wypracowali. Poza tym zysk netto już teraz mamy wyższy niż masa spółek wycenianych drożej niż my (wymieniałem je wcześniej) i na co nam to? Rynek póki co wyżej sobie ceni każdą złotówkę zysku netto z Pepco czy z Polsatu niż od nas. Dajmy więc tamtym firmom zarabiać skoro ich zysk jest tak wartościowy, a sami skupmy się na rozwoju.
Chwilowe "zwiechy" są zdecydowanie bardziej nagłaśniane niż to warto, jak to nieraz w Polsce bywa. Kiedy miałeś ostatnią? Ja ostatnio miałem w innym biurze maklerskim, nie w XTB i w necie było o tym cicho. A o tym, że jest "zwiecha" na XTB ostatnio czytałem, kiedy trwały tam prace serwisowe w piątek w godzinach nocnych po tym, jak przez cały dzień w aplikacji wyświetlała się informacja, że takie prace są planowane :)
d2fan napisał(a):
5) technicznie po piątkowej katastrofie nie wygląda to dobrze. Olbrzymi wolumen, przebicie długoterminowej linii trendu wzrostowego na tygodniowym, dywergencja na MACD na tygodniowym i sygnał sprzedaży. Od maja 2024 mamy tu praktycznie trend boczny a nie wzrostowy, z podwójnym szczytem, nie zachęca to do kupna.
Technika to nie moja bajka więc tu się nie wypowiadam. Żyję bez niej, a może dobrze sobie radzę właśnie dzięki temu, że jej nie stosuję (lubię za to psychologię). Dodam, że niejeden dołek czy górkę już w życiu łapałem (raz nawet to właśnie moje zakupy odbyły się na samym dole dołka i zaznałem rozkoszy obcowania z ceną minimalną - oczywiście nie liczę za bardzo, że taki fuks jeszcze się kiedyś powtórzy).
Jeśli z różnych względów nie jestem lub nie mogę być w czymś dobry, po prostu tego nie robię. Łapanie okazji bez MACD nie wychodzi mi źle więc sobie to od czasu do czasu praktykuję.