fkhrgspd
Advertisement
PARTNER SERWISU
qmsikcvg
90 91 92 93 94
1ketjoW
PREMIUM
922
Wpisów: 5 243
Wysłane: 3 lutego 2025 00:04:01 przy kursie: 65,60 zł
Wiele analiz pokazuje, że większość aktywnie zarządzanych funduszami nie jest w stanie pokonać indeksów giełdowych. To jednoznaczna wskazówka, że losowy wybór akcji (lub inwestowanie pasywne, np. w indeksy) może być skuteczniejszą strategią niż próby przewidywania rynku przez ekspertów. Zresztą dlatego ETF zyskują na popularności.

Spodziewanie się, że OFE na obecnych poziomach cenowych będą zwiększać zaangażowanie w XTB jest ryzykownym założeniem, skoro OFE nie robiły tego na niższych poziomach.

StaryLis
54
Wpisów: 92
Wysłane: 3 lutego 2025 02:02:06 przy kursie: 65,60 zł
1ketjoW napisał(a):

Spodziewanie się, że OFE na obecnych poziomach cenowych będą zwiększać zaangażowanie w XTB jest ryzykownym założeniem, skoro OFE nie robiły tego na niższych poziomach.

Nie, no tego nikt się chyba po OFE nie spodziewa. Nie teraz. Na OFE przyjdzie czas jak będziemy wchodzić do WIG20. To taki odroczony popyt.

W dużo bliższym terminie na horyzoncie mamy jeszcze skup własny.

A tak niezależnie od powyższego obecne poziomy cenowe dotyczą zupełnie innej spółki niż dużo niższe poziomy cenowe lata temu. Skuteczność skalowania działań XTB została już udowodniona w praktyce, teraz wystarczy robić po prostu "more of the same", co przecież nie tylko zarząd doskonale rozumie. Lata temu prawdopodobieństwo, że coś pójdzie nie tak było dużo większe, a biznes był dużo mniejszy. Teraz to wygląda niemal jak samograj, ale trzeba się wystrzegać takiego myślenia, żeby nie umniejszać roli zarządu w tym wszystkim. Potrzeba odwagi, żeby pchnąć spółkę na nowe wody zamiast skupiać się na dojeniu krowy.

Cała ta sytuacja przypomina mi casus Mercado Libre (spółka z innej branży, ale ruch zarządu podobny). Mogli być i przez chwilę byli bardzo zyskownym argentyńskim Allegro. Później ich zarząd nie doczytał na forum bankiera, że nie należy poświęcać zysków na rzecz zdobywania nowych klientów i poszli w to. Dziś to jeden z gigantów Ameryki Łacińskiej, a zarobek, który kiedyś poświęcili jest kroplą w morzu tego, który mają obecnie.
Moje inwestycje: Portfel StaregoLisa

d2fan
31
Grupa: SubskrybentP1
Wpisów: 168
Wysłane: 3 lutego 2025 02:02:44 przy kursie: 65,60 zł
StaryLis napisał(a):
Wychodzenie z jednych spółek dlatego, że inny walor ma aktualnie lepsze perspektywy to standard zawsze i wszędzie. Przez długie lata mojej giełdowej kariery niezwykle rzadko rezygnowałem z dywersyfikacji portfela (3 razy) i aby to zrobić musiałem być naprawdę bardzo, bardzo mocno przekonany, że mamy do czynienia z niebywałą okazją i że rynek dał się ponieść fali emocji, stop lossów i łamania lewarów. Takie wypadki przy pracy dotąd mi się opłacały i pozwalały na zysk na całości portfela, który byłby nieosiągalny przy rozsądnie prowadzonej dywersyfikacji. Teraz z XTB mam swój czwarty raz, sprzedałem właściwie wszystko inne (ze względu na ograniczoną płynność dwóch walorów nie udało się sprzedać na raz wszystkiego, ale tam zostały mi już grosiki).

Koncepcja słuszna, sam ją zastosowałem na tej spółce ale rok temu, kiedy byłem niemal pewien, że tu będzie odpał i nie żałuje. Nie jestem jednak przekonany czy akurat teraz to jest odpowiedni timing do wejścia all-in w XTB.

1) spółka zawsze była notowana z wyraźnym dyskontem w porównaniu do innych spółek z mWIGu więc to, że teraz też jest relatywnie tanio i że za 4 miesiące wysoka dywidenda to nic nowego

2) nad spółką "wisi" od lat ryzyko regulacyjne (moim zdaniem stąd wynika relatywnie niska wycena wskaźnikowa), to ryzyko może się zmaterializować lub nie, ale przedsmak tego co może się dziać gdy się zmaterializuje mieliśmy w przypadku rynku hiszpańskiego gdzie "jedynie" zaraz reklamy przełożył się na spadek na kursie rzędu 10%. Co by się stało na kursie w przypadku ewentualnego zakazu CFD w Polsce lub którymś z kluczowych krajów europejskich?

3) ryzyko kolejnego ABB głównego udziałowcy, sprzedaż w ABB z dyskontem do wyceny giełdowej zawsze powoduje zwałę na kursie. Do tego trzeba się zastanowić dlaczego główny udziałowca sprzedaje akcje. Moim zdaniem widzi to co ja - dynamiczne wzrosty kursu są raczej już za spółką.

4) tak dynamiczny wzrost nakładów na marketing to też wzrost ryzyka, że jednak coś pójdzie nie tak. Po pierwsze wpłynie to negatywnie na poziom zysków w tym roku i niekoniecznie może dobrze performować w kolejnych. Już od dłuższego czasu nowo pozyskani klienci niespecjalnie performują na równie dynamiczny wzrost zysku. Jest to dodatkowe ryzyko, które należy brać pod uwagę w wycenie spółki. Do tego pozyskanie 150-210 tyś. nowych klientów kwartalnie na platformę, która mam wrażenie jedwo ciągnie na obecnym obciążeniu też wbrew pozorom może być ryzykowne. Na razie, czasowe wyłączanie platformy lub chwilowe zwiechy nie pociągnęły za sobą żadnych konsekwencji ale czy zawsze tak będzie?

5) technicznie po piątkowej katastrofie nie wygląda to dobrze. Olbrzymi wolumen, przebicie długoterminowej linii trendu wzrostowego na tygodniowym, dywergencja na MACD na tygodniowym i sygnał sprzedaży. Od maja 2024 mamy tu praktycznie trend boczny a nie wzrostowy, z podwójnym szczytem, nie zachęca to do kupna.

Moim zdaniem XTB chce jak najszybciej zbudować odpowiednią bazę klientów aby powiedzmy za rok wprowadzić prowizje dla "normalnych" inwestorów, którzy nie dotykają CFD. W ten sposób zmniejszą nieco ryzyko regulacji CFD na rynku europejskim i zawsze będą mogli przetwać nawet w momencie kompletnego zakazu CFD. Ale czy taka strategia przełoży się na dużo większe zyski rok do roku w 2026? Ja nie jestem przekonany.

StaryLis
54
Wysłane: 3 lutego 2025 03:46:50 przy kursie: 65,60 zł
d2fan napisał(a):

1) spółka zawsze była notowana z wyraźnym dyskontem w porównaniu do innych spółek z mWIGu więc to, że teraz też jest relatywnie tanio i że za 4 miesiące wysoka dywidenda to nic nowego

A jednak w przyszłości może być odwrotnie. Liderzy rynku są często bardziej doceniani. XTB może być kiedyś naszą dumą narodową, jedną z niewielu firm, którym biznes udał się też w szerokim świecie, a nie tylko między Tatrami a Bałtykiem. Nie sądzę, że dyskonto musi być wieczne.

d2fan napisał(a):

2) nad spółką "wisi" od lat ryzyko regulacyjne (moim zdaniem stąd wynika relatywnie niska wycena wskaźnikowa), to ryzyko może się zmaterializować lub nie, ale przedsmak tego co może się dziać gdy się zmaterializuje mieliśmy w przypadku rynku hiszpańskiego gdzie "jedynie" zaraz reklamy przełożył się na spadek na kursie rzędu 10%. Co by się stało na kursie w przypadku ewentualnego zakazu CFD w Polsce lub którymś z kluczowych krajów europejskich?

Prezes XTB o sytuacji z Hiszpanią:
- zanim zmiany zostaną wprowadzone gdziekolwiek to trwają zawsze długotrwałe rozmowy z uczestnikami rynku, obecnie na żadnym rynku na którym działamy nie trwają jakiekolwiek rozmowy na ten temat. Przy publikacji zmian w lipcu, ESMA jasno zakomunikowała, że nie widzi potrzeby wprowadzenia podobnych rozwiązań na rynku europejskim

Nawet gdyby w odległej przyszłości ktoś, gdzieś i coś chciał w tej kwestii zmienić najwyżej znów będzie krótkotrwała okazja, która fundamentów nie zmieni. Tutaj nie było jeszcze zwały, w trakcie której nie opłacałoby się dobierać (a teraz też mamy zwałę :)

d2fan napisał(a):

3) ryzyko kolejnego ABB głównego udziałowcy, sprzedaż w ABB z dyskontem do wyceny giełdowej zawsze powoduje zwałę na kursie. Do tego trzeba się zastanowić dlaczego główny udziałowca sprzedaje akcje. Moim zdaniem widzi to co ja - dynamiczne wzrosty kursu są raczej już za spółką.

- Te zwały też są krótkotrwałe, a kupno XTB w ich trakcie zawsze było świetną okazją.

- Moim zdaniem główny po prostu trochę dywersyfikował swój majątek. Jego zdecydowana większość to wciąż akcje XTB. A gdybyś Ty miał 90 procent majątku w jednej spółce nie wolałbyś trochę zejść z takiej koncentracji?

- Nie sądzę , że chodzi tu o przewidywania głównego w kwestii końca dynamicznych wzrostów. Sprzedawał swoje akcje np. w 2023 roku, a Ty - z tego co piszesz - wchodziłeś tu mniej więcej rok później, kiedy byłeś niemal pewien, że będzie odpał - i nie żałujesz :)

- Każde ABB zwiększa liczbę akcji w wolnym obrocie, a to kapitalizacja tylko i wyłącznie tych akcji ma wpływ na zaliczenie spółki (bądź nie) do WIGu20 i innych indeksów. Takie ABB jest więc w gruncie rzeczy dla nas całkiem korzystne.

d2fan napisał(a):

4) tak dynamiczny wzrost nakładów na marketing to też wzrost ryzyka, że jednak coś pójdzie nie tak. Po pierwsze wpłynie to negatywnie na poziom zysków w tym roku i niekoniecznie może dobrze performować w kolejnych. Już od dłuższego czasu nowo pozyskani klienci niespecjalnie performują na równie dynamiczny wzrost zysku. Jest to dodatkowe ryzyko, które należy brać pod uwagę w wycenie spółki. Do tego pozyskanie 150-210 tyś. nowych klientów kwartalnie na platformę, która mam wrażenie jedwo ciągnie na obecnym obciążeniu też wbrew pozorom może być ryzykowne. Na razie, czasowe wyłączanie platformy lub chwilowe zwiechy nie pociągnęły za sobą żadnych konsekwencji ale czy zawsze tak będzie?

Ufam w tej kwestii zarządowi - wiedzą co robią. Ufam tym ludziom dużo bardziej niż fetyszystom zysku netto nie dlatego, że tak wypada, ale dlatego, że swoimi wcześniejszymi działaniami to zaufanie sobie wypracowali. Poza tym zysk netto już teraz mamy wyższy niż masa spółek wycenianych drożej niż my (wymieniałem je wcześniej) i na co nam to? Rynek póki co wyżej sobie ceni każdą złotówkę zysku netto z Pepco czy z Polsatu niż od nas. Dajmy więc tamtym firmom zarabiać skoro ich zysk jest tak wartościowy, a sami skupmy się na rozwoju.

Chwilowe "zwiechy" są zdecydowanie bardziej nagłaśniane niż to warto, jak to nieraz w Polsce bywa. Kiedy miałeś ostatnią? Ja ostatnio miałem w innym biurze maklerskim, nie w XTB i w necie było o tym cicho. A o tym, że jest "zwiecha" na XTB ostatnio czytałem, kiedy trwały tam prace serwisowe w piątek w godzinach nocnych po tym, jak przez cały dzień w aplikacji wyświetlała się informacja, że takie prace są planowane :)

d2fan napisał(a):

5) technicznie po piątkowej katastrofie nie wygląda to dobrze. Olbrzymi wolumen, przebicie długoterminowej linii trendu wzrostowego na tygodniowym, dywergencja na MACD na tygodniowym i sygnał sprzedaży. Od maja 2024 mamy tu praktycznie trend boczny a nie wzrostowy, z podwójnym szczytem, nie zachęca to do kupna.

Technika to nie moja bajka więc tu się nie wypowiadam. Żyję bez niej, a może dobrze sobie radzę właśnie dzięki temu, że jej nie stosuję (lubię za to psychologię). Dodam, że niejeden dołek czy górkę już w życiu łapałem (raz nawet to właśnie moje zakupy odbyły się na samym dole dołka i zaznałem rozkoszy obcowania z ceną minimalną - oczywiście nie liczę za bardzo, że taki fuks jeszcze się kiedyś powtórzy).
Jeśli z różnych względów nie jestem lub nie mogę być w czymś dobry, po prostu tego nie robię. Łapanie okazji bez MACD nie wychodzi mi źle więc sobie to od czasu do czasu praktykuję.

grum
PREMIUM
101
Wpisów: 916
Wysłane: 3 lutego 2025 10:03:40 przy kursie: 64,00 zł
Jak na razie "duma narodowa" opada szybciej niż rynek. Do cierpliwych świat należy ;-)

StaryLis
54
Wysłane: 3 lutego 2025 10:58:00 przy kursie: 64,00 zł
Moderator:
Jedna z zasad tego forum głosi: nie nakłaniamy pośrednio lub wprost do kupna bądź sprzedaży akcji. Amen. PS O własnych transakcjach i zaangażowaniu też nie piszemy na wątkach spółek, od tego są indywidualne kroniki giełdowe.
Edytowany: 3 lutego 2025 11:05

StaryLis
54
Wysłane: 3 lutego 2025 11:20:19 przy kursie: 64,00 zł
Proszę to co teraz napiszę potraktować jako czystą zabawę, nie wiem czy tak będzie i z pewnością nie piszę tego z choćby odrobiną pewności. Ale z inwestowania na GPW możemy mieć też czasem odrobinę radości pisząc i gadając rzeczy zupełnie nieodpowiedzialne (jak to, co napiszę poniżej), prawda?

Gdybym miał obstawiać to sądzę, że już pod koniec dzisiejszej sesji będziemy mieli ruch up. Nacisk połamanych lewarów powinien się koło godz. 13 - 14 uspokoić, a argumenty logiczne potrzebują więcej czasu by trafić do rozumu niż emocje celujące prosto w serce. Argumenty logiczne jednak, jak już do nas trafią, mają tendencję zostawania w głowie na dłużej :)

Zaznaczam, że sam nie traktuję tego wpisu tak poważnie, jak wszystkich wcześniejszych, które napisałem tu wcześniej. Pewnie to łamie jakieś zasady tego forum, ale uzasadnienie o lewarach jest, więc może nie?

ryhol2
80
Wpisów: 531
Wysłane: 3 lutego 2025 16:15:20 przy kursie: 64,00 zł
Cytat:
Gdybym miał obstawiać to sądzę, że już pod koniec dzisiejszej sesji będziemy mieli ruch up. Nacisk połamanych lewarów powinien się koło godz. 13 - 14 uspokoić, a argumenty logiczne potrzebują więcej czasu by trafić do rozumu niż emocje celujące prosto w serce. Argumenty logiczne jednak, jak już do nas trafią, mają tendencję zostawania w głowie na dłużej :)

Kolega albo w gorącej wodzie kąpany, albo (co gorsze) ma zadatki na hazardzistę.

Rif
Rif
166
Wpisów: 1 141
Wysłane: 3 lutego 2025 19:32:20 przy kursie: 64,00 zł
Dlaczego spekulacyjną akcję z Hiszpanią wskazuje się za przykład ryzyka regulacyjnego? Przecież dalej tam jest CDF i zyski nie spadły.

Generalnie OFE nie wchodzą, bo jest drogo? Dywidenda jest perłą na GPW, więc co ryzykują?!

Generalnie co zwala, to mądrości znawców wskazujących, że to już koniec i nie warto. No i legenda jest bankietowe 22,7.

Noga na nogę i czekam na dywidendę i kolejne lata :)

MX5
MX5
5
Wpisów: 89
Wysłane: 3 lutego 2025 20:13:17 przy kursie: 64,00 zł
www.youtube.com/watch?v=NbHrem... wynik 2025 ma być nie gorszy niż 2024. Przy o wiele większych zakładanych nakładach.

StaryLis
54
Wysłane: 3 lutego 2025 22:31:28 przy kursie: 64,00 zł
ryhol2 napisał(a):
Cytat:

Kolega albo w gorącej wodzie kąpany, albo (co gorsze) ma zadatki na hazardzistę.

A to takie koleżeńskie poklepanie po plecach czy argumentum ad personam? Przez Internet nie słyszę tonu wypowiedzi :)

W razie czego zapewniam, że ani to, ani to, że żony też nie biję i że nie mieszkam w Austrii w związku z czym nie trzymam rodziny w piwnicy.

StaryLis
54
Wysłane: 3 lutego 2025 23:52:27 przy kursie: 64,00 zł
Trigon o XTB - dzisiejsze podsumowanie po prezentacji wstępnych wyników za 4Q24

kliknij, aby powiększyć

Źródło: dm.trigon.pl/wp-content/upload...

ryhol2
80
Wpisów: 531
Wysłane: 4 lutego 2025 08:59:01 przy kursie: 64,00 zł
Z doświadczenia wiem, że nie ma żadnego sensu komentowanie zachowania się kursu w krótkim terminie, na podstawie fundamentalnych przesłanek. Szczególnie po takim wydarzeniu jak raport wynikowy na ATH. Ogólnie spółka jest dobra,, a powód że spada dziś czy będzie spadać jutro, może mieć, i najpewniej ma swoje źródło w spekulacji, realizacji zysków, wymianie akcjonariatu itd. Jak masz szklaną kulę to możesz przewidzieć, że w połowie sesji odbije .Ale ponieważ najprawdopodobniej nie masz to tak z twoimi prognozami jest.

Tomaszmurzyn
15
Wpisów: 61
Wysłane: 4 lutego 2025 09:12:17 przy kursie: 64,58 zł
Wsadzę kij w mrowisko : czy bierzecie pod uwagę że dywidenda wyniesie 'tylko' 50% a nie 75% , które każdy bierze za pewnik ? Z czegoś trzeba będzie zapłacić za zwiększone wydatki marketingowe.

Avocado
26
Wpisów: 483
Wysłane: 4 lutego 2025 09:44:18 przy kursie: 64,58 zł
Tomaszmurzyn napisał(a):
Z czegoś trzeba będzie zapłacić za zwiększone wydatki marketingowe.

ale wiesz, ze XTB dziala i trzepie kase kazdego dnia? zeby sprawdzic, czy beda w stanie pokrywac wydatki marketingowe nie patrz na wynik netto, tylko EBITDA, to to tam widac ile cashu mozna bedzie wydac na marketing. do tego maja jeszcze rzedu 2 mld PLN wolnych srodkow. wiec jakby im KNF pozwolil, to i na 150% dywidendy i na skup akcji by starczylo.

to nie jest spolka typu CDR, gdzie dzisiaj sa przychody, a potem do nastepnej premiery posucha i trzeba zaciskac pasa, bo moze nie starczyc.

Tomaszmurzyn
15
Wysłane: 4 lutego 2025 09:54:09 przy kursie: 64,58 zł
Avocado napisał(a):
Tomaszmurzyn napisał(a):
Z czegoś trzeba będzie zapłacić za zwiększone wydatki marketingowe.

ale wiesz, ze XTB dziala i trzepie kase kazdego dnia? zeby sprawdzic, czy beda w stanie pokrywac wydatki marketingowe nie patrz na wynik netto, tylko EBITDA, to to tam widac ile cashu mozna bedzie wydac na marketing. do tego maja jeszcze rzedu 2 mld PLN wolnych srodkow. wiec jakby im KNF pozwolil, to i na 150% dywidendy i na skup akcji by starczylo.

to nie jest spolka typu CDR, gdzie dzisiaj sa przychody, a potem do nastepnej premiery posucha i trzeba zaciskac pasa, bo moze nie starczyc.

Ale Ty zdajesz sobie sprawę że XTB to broker i potrzebuje mieć gotówkę żeby w ogóle prowadzić działalność ? Bo napisałeś o 150% dywidendy więc nie wiem czy rozumiesz jak działa taka firma.
Edytowany: 4 lutego 2025 09:54

Rif
Rif
166
Wpisów: 1 141
Wysłane: 4 lutego 2025 10:46:32 przy kursie: 64,58 zł
Mądraliński. Skoro XTB spełnia wymogi kapitałowe KNF dotyczące wypłaty 75% zysku w ramach dywidendy, to znaczy, że mają aż nadto na prowadzenie działalności.

Tomaszmurzyn
15
Wysłane: 4 lutego 2025 11:43:59 przy kursie: 64,58 zł
Rif napisał(a):
Mądraliński. Skoro XTB spełnia wymogi kapitałowe KNF dotyczące wypłaty 75% zysku w ramach dywidendy, to znaczy, że mają aż nadto na prowadzenie działalności.

Śmieszne jest to że na innych spólkach dyskusja o potencjalnym ryzyku dla spółki i wyceny przebiega w normalny sposób a na XTB jak sie o jakimkolwiek wspomni to nagle jest wielkie oburzenie i atak że sie o tym wspomina. To że KNF pozwoliła na wypłatę 75% nie oznacza że XTB to wypłaci bo tak jak było powiedziane będą potrzebowali masy gotówki na wyadtki marketingowe - rozumiem że zarabiają cały czas ale musza utrzymywać odpowiedni poziom gotówki plus wydawać na kampanie.

piase
22
Wpisów: 103
Wysłane: 4 lutego 2025 12:38:54 przy kursie: 64,58 zł
Też uważam, że w tym roku na dywidendę może pójść 50%. W każdym razie jako akcjonariusz biorę to pod uwagę i mam zrozumienie dla ewentualnie takiej decyzji ;)

longterm
27
Wpisów: 176
Wysłane: 4 lutego 2025 12:41:03 przy kursie: 64,58 zł
Tomaszmurzyn napisał(a):
Rif napisał(a):

Śmieszne jest to że na innych spólkach dyskusja o potencjalnym ryzyku dla spółki i wyceny przebiega w normalny sposób a na XTB jak sie o jakimkolwiek wspomni to nagle jest wielkie oburzenie i atak że sie o tym wspomina. To że KNF pozwoliła na wypłatę 75% nie oznacza że XTB to wypłaci bo tak jak było powiedziane będą potrzebowali masy gotówki na wyadtki marketingowe - rozumiem że zarabiają cały czas ale musza utrzymywać odpowiedni poziom gotówki plus wydawać na kampanie.

spolka generauje wystarczajaco duzo gotowki zeby zaspokoic skok wydatkow; a dwa to spolka nie jest w ogole zadluzona... takze ten tego

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE XTB
  • 10 mocnych spółek na wrzesień wg BM BNP Paribas
    10 mocnych spółek na wrzesień wg BM BNP Paribas

We wrześniowej odsłonie portfela BM BNP Paribas analitycy stawiają na dotychczasowe spółki, czyli liderów i czołowych graczy w swoich branżach. Oto jak oceniają wyniki za II kwartał poszczególnych top picks i ich perspektywy.

• Analiza XTB: Wojna i pokój
    Analiza XTB: Wojna i pokój

Analiza wyników XTB pokazuje, że spółka kontynuuje strategię dynamicznego rozwoju na rynkach zagranicznych, wzmacnia bazę klientów i inwestuje w technologię, ale stoi też wobec wyzwań związanych z normalizacją aktywności rynkowej i rosnącą konkurencją w sektorze fintech.

90 91 92 93 94

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 1,719 sek.

xmleyfgx
tosoesmr
iykxgmyf
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
vyxytylm
ovmodbxa
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat