0 Dołączył: 2009-01-07 Wpisów: 2 936
Wysłane:
27 listopada 2009 16:39:45
A ja wam powiem ze dzisiaj moga sobie w gazetach Precherow, Rubinich i spolke cytowac dla mnie ta sesja ma jednoznaczny byczy wydzwiek. Jezeli sprzedaz w USA bedzie dobra a baza jest niska wiec mozna byc pewnym ze tak bedzie w poniedzialek luka na gore i to duza, jezeli sprzedaz bedzie lipna mozna sie na otwarciu akcji pozbyc bo zacznie sie fala spadkowa w co watpie.
|
|
6 Dołączył: 2008-09-16 Wpisów: 2 876
Wysłane:
27 listopada 2009 16:42:54
Taurus80 napisał(a):A ja wam powiem ze dzisiaj moga sobie w gazetach Precherow, Rubinich i spolke cytowac dla mnie ta sesja ma jednoznaczny byczy wydzwiek. Jezeli sprzedaz w USA bedzie dobra a baza jest niska wiec mozna byc pewnym ze tak bedzie w poniedzialek luka na gore i to duza, jezeli sprzedaz bedzie lipna mozna sie na otwarciu akcji pozbyc bo zacznie sie fala spadkowa w co watpie. dokładnie EEX
|
|
0 Dołączył: 2009-09-25 Wpisów: 244
Wysłane:
27 listopada 2009 17:35:30
Tatusia oszukasz, mamusię oszukasz, ale trendu nie oszukasz... „Potrafię obliczyć ruch ciał niebieskich, ale nie ludzkie szaleństwo” - Isaak Newton
Edytowany: 27 listopada 2009 17:36
|
|
|
|
1 Dołączył: 2009-05-12 Wpisów: 195
Wysłane:
27 listopada 2009 17:37:59
Szczerze mowiac podoba mi sie taki Armagedon, na 7 posiadanych przezemnie społek 5 na zielono a 2 na spadkach ponizej 1%. ;-))
Im dłuzej o tym mysle tym bardzie mi sie wydaje ze cała ta historia z Dubajem to jedna wielka manipulacja mediów.
milego weekendu
|
|
0 Dołączył: 2009-01-07 Wpisów: 2 936
Wysłane:
27 listopada 2009 17:44:49
mroman napisał(a):Szczerze mowiac podoba mi sie taki Armagedon, na 7 posiadanych przezemnie społek 5 na zielono a 2 na spadkach ponizej 1%. ;-))
Im dłuzej o tym mysle tym bardzie mi sie wydaje ze cała ta historia z Dubajem to jedna wielka manipulacja mediów.
milego weekendu A zobacz jakie piekne swieczki na dziennym wyszly :P Pewnie ze Dubaj to sciema pomysl logicznie chca odwlec splate 4mld usd a w sumie maja 59mld kredytu a teraz pytanie dla dociekliwych: Ile europejskie banki wziely pozyczek od rzadow ??? O amerykanskich wcale nie wspomne. Pozatym juz dzisiaj sa pozytywne komentarze calego zamieszania ze USA na tym tylko moze zyskac a jak widzimy gieldy dalej za usiakami lataja. Jezeli dolar bedzie sie oslabial w przyszlym roku moze byc ciezko w europie poniewaz jest niekonkurencyjna :) Zakladam ze eur-usd dojdzie do 1.60 i bedzie podwojny szczyt czyli wtedy na stale mozna sie spodziewac zmiany trendu i innych zawirowan. Jakich? Dowiemy sie w odpowiednim czasie, narazie zostaje poczekac do poniedzialku na rozstrzygniecie :)
Edytowany: 27 listopada 2009 17:45
|
|
297 Dołączył: 2008-11-23 Wpisów: 7 675
Wysłane:
27 listopada 2009 18:01:22
Cytat:Pewnie ze Dubaj to sciema jedno miasto nie odwróci trendu na świecie. Cytat:Strząśnięcie pod Dubaj.
DM BZ WBK - Biznes 27 Lis 2009, 17:45
c o futbolu często pojawia się sformułowanie „stały fragment gry”. To czego byliśmy dzisiaj świadkami na GPW oraz na innych rynkach akcji, także można by określić w ten sposób. Po informacji z środy o kłopotach finansowych Dubai World media z sobie właściwym wdziękiem i skutecznością wykreowały na rynkach finansowych klimat grozy, a silni gracze nie omieszkali skorzystać z okazji do promocyjnych zakupów. Popyt na otwarciu sesji cofnął się bardzo nisko i zlecenia złożone przez inwestorów o słabej wytrzymałości nerwowej spowodowały bardzo niskie ceny otwarcia na kluczowych dla WIG-u20 papierach potęgując strach przed dalszymi spadkami. Szybko okazało się, że dużej podaży nie ma na rynku i w szybkim czasie indeks odrobił ponad połowę dużych strat przechodząc na akceptowalny 1.5-procentowy minus. Odrabianie trwało dalej do końca sesji i ostatecznie skończyło się spadkiem zaledwie 0.62%, a kontrakty terminowe straciły tylko 0.13%.
Piękna promocja dzisiaj była rano. Amerykanie wskazują że jak zwykle na spadki zbyt wcześnie. Pytanie czy dadzą radę 1125, czy po prostu pobujają się jeszcze 1090-1110 Cytat:Zakladam ze eur-usd dojdzie do 1.60 i bedzie podwojny szczyt czyli wtedy na stale mozna sie spodziewac zmiany trendu i innych zawirowan. A czemu nie miałby dojść do 2.00? Pewnie że 1.60 będzie silnym oporem, ale Amerykanie zamierzają trzymać stopy % na 0 aż do 2012, a 1,60 od 1,50 już bliziutko. Ameryka zrobi sobie ożywienie kosztem Japonii i UE.
Edytowany: 27 listopada 2009 18:46
|
|
Wysłane:
27 listopada 2009 18:54:46
Vox napisał(a):Amerykanie wskazują że jak zwykle na spadki zbyt wcześnie. korekta na maluchach trwa od początku września. jedyne co rośnie to wig5. 6 miesięcy wzrostów --> 3 miechy jak dotąd lekko spadkowego boczniaka. co dalej? EEX
|
|
297 Dołączył: 2008-11-23 Wpisów: 7 675
Wysłane:
27 listopada 2009 19:06:18
Trzeba obserwować trend EURUSD. i cierpliwie czekać na rozstrzygnięcie. po dzisiejszej białej świecy na dużym obrocie, pewnie podjedziemy pod 2470.
Edytowany: 27 listopada 2009 19:07
|
|
0 Dołączył: 2009-02-21 Wpisów: 5 068
Wysłane:
27 listopada 2009 22:21:35
Widać słabość dolara zaczyna powoli irytować niektóre banki centralne. Od wczoraj słyszy się o interwencji banku szwajcarskiego. Taką możliwość rozważa też Japonia. Czas odwrotu na EUR/USD wydaje się zbliżać, choć nie potrafię zrozumieć dlaczego analitycy spodziewają się w zwiazku z tym umocnienia złotówki w przyszłym tygodniu.  Chyba życzeniowo sądzą, że giełdy już odbiły i za chwilę pobiją szczyty. Dodatkowo bańka surowcowa powoli zaczyna dojrzewać do eksplozji. Nagle od wczoraj zaczęło się sporo pisać o ogromnych zapasach miedzi, a przecena tego surowca miała by spory wpływ na nasze indeksy. O Dubaju nie wspomnę. Technicznie świeczka może i ładna, ale wizja podwójnego szczytu też ma swój urok. Jak by nie patrzeć ostatni dołek też został przebity w dół, linia wsparcia hossy zastała dzisiaj moim zdaniem naruszona - choć w mało przekonywujący sposób, no i luki spadku jakoś do końca sesji nie udało się domknąć. Za wcześnie by Ski zamykać.
Edytowany: 27 listopada 2009 22:21
|
|
0 Dołączył: 2009-11-10 Wpisów: 6
Wysłane:
28 listopada 2009 09:09:39
"Entliczek, pętliczek co zrobi Piechniczek tego... nie wie nikt."
Aż chciałoby się zaśpiewać. Tylko, że to nie ten mundial, no i trenera troche brak ;)
kto do przerwy, kto po przerwie kto po łapkach dziś oberwie...
no dziś konkretnie to pewnie nikt, ale w poniedziałek...?
Oj bedzie się działo, bedzie
Od tygodnia (zeszły piątek) właściwie który by większy index na świecie nie wziąć (pomijam nikkei z wiadomych powodów) to konsolidacja za konsolidacją. To się musi w koncu w którąś stronę posunąć (I hope?)
|
|
|
|
0 Dołączył: 2009-02-20 Wpisów: 364
Wysłane:
28 listopada 2009 17:30:48
Japonski indeks spadł już o 15.65% ze swojego szczytowego poziomu 10,767.00 w sierpniu na poziom 9,081 w piątek. To jest crash, który powinien dotknąć także inne indeksy, włącznie z amerykańskimi i naszym. DAX po zamknięciu giełdy w piątek poszedł o dalsze 40 punktów w dół.
DOW stracił 233 punkty w piątek, zanim odbił się w górę, tracąc tego dnia 154 punkty (10,309). Wszystkie 30 ze składających się na niego firm zamknęły się na czerwonym w piątek. Taki zdecydowany ruch w dół stanowi zakończenie klina, który zapowiada, że fala C w dół już się zaczęła.
W piątek przed paniczną wyprzedażą ratowała giełdy w USA manipulacja ze strony PPT, co nie było trudne, bo graczy było niewielu. Od poniedziałku nie będzie to już takie łatwe.
Analityk z Bank of America powiedział w piątek: "Dubai's debt woes may worsen to become a "major sovereign default" that roils developing nations and cuts off capital flows to emerging markets."
Podobny efekt miał na światowe rynki sytuacja Rosji w latach 90tych oraz Argentyny, jak napisal inny analityk z Bank of America: "One cannot rule out -- as a tail risk -- a case where this would escalate into a major sovereign default problem, which would then resonate across global emerging markets in the same way that Argentina did in the early 2000s or Russia in the late 1990s," Bank of America strategists Benoit Anne and Daniel Tenengauzer wrote in a report. A default would lead to a "sudden stop of capital flows into emerging markets" and be a "major step back" in the recovery from the global financial crisis''.
Dubaj był tylko początkiem efektu domina. Ciągnie z sobą falę spadkową C, która zniesie wzrosty, jakie przyniosła fala B, trwająca od marca b.r.
Edytowany: 28 listopada 2009 17:38
|
|
0 Dołączył: 2009-04-15 Wpisów: 102
Wysłane:
28 listopada 2009 17:56:21
ciekawe ja to bedzie wygladalo na wykresie ta fala C?
|
|
0 Dołączył: 2009-09-21 Wpisów: 4 615
Wysłane:
28 listopada 2009 19:07:34
Widzieliście co w piątek działo się z cenami złota? Myślę że ta bomba właśnie zaczyna wybuchać. Jeśli coś spowoduje spadek pod magiczne 1000 to nastąpi paniczna wyprzedaż. I bardzo dobrze, jedna bańka mniej. The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.
|
|
Wysłane:
28 listopada 2009 19:57:36
vonplezdi napisał(a):ciekawe ja to bedzie wygladalo na wykresie ta fala C? Zobacz sobie falę A, która trwała od pazdziernika 2007 do marca 2009, to Ci da jakieś wyobrażenie. Coraz niższe obroty w ostatnich tygodniach były ostrzeżeniem, że indeksy dochodzą szczytu. Dubaj to prawdopodobnie pierwszy z omenów Hindenburga, które zwiastują krach na giełdach.
Edytowany: 28 listopada 2009 19:58
|
|
0 Dołączył: 2009-02-07 Wpisów: 89
Wysłane:
28 listopada 2009 21:21:51
Alfredzio napisał(a): Dubaj był tylko początkiem efektu domina. Ciągnie z sobą falę spadkową C, która zniesie wzrosty, jakie przyniosła fala B, trwająca od marca b.r.
Podziwiam Cie w Twojej wierze w wykresiki... Naprawde wierzysz w to ze wrocimy do minimow? Nie wiem co musialoby sie stac zeby wrocic do takich wycen- wyniki firm zaczynaja sie poprawiac i zapewne juz nie bedzie tak roslo jak przez pierwsze pare miesiecy od lutego, ale zeby mialo spasc o kilkadziesiat procent? Jakos nie widze totalnie podstaw, bo chyba mi nie powiesz ze takie zdanie wypracowales bo sie jakas formacja wyrysowala? Co do wypowiedzi analitykow - zawsze znajdziesz jakiegos co bedzie pasowal do kazdej teorii... Pozdr
|
|
0 Dołączył: 2009-09-26 Wpisów: 412
Wysłane:
28 listopada 2009 21:39:05
Alfredzio napisał(a):Japonski indeks spadł już o 15.65% ze swojego szczytowego poziomu 10,767.00 w sierpniu na poziom 9,081 w piątek. To jest crash, który powinien dotknąć także inne indeksy, włącznie z amerykańskimi i naszym. DAX po zamknięciu giełdy w piątek poszedł o dalsze 40 punktów w dół.
DOW stracił 233 punkty w piątek, zanim odbił się w górę, tracąc tego dnia 154 punkty (10,309). Wszystkie 30 ze składających się na niego firm zamknęły się na czerwonym w piątek. Taki zdecydowany ruch w dół stanowi zakończenie klina, który zapowiada, że fala C w dół już się zaczęła.
W piątek przed paniczną wyprzedażą ratowała giełdy w USA manipulacja ze strony PPT, co nie było trudne, bo graczy było niewielu. Od poniedziałku nie będzie to już takie łatwe.
Analityk z Bank of America powiedział w piątek: "Dubai's debt woes may worsen to become a "major sovereign default" that roils developing nations and cuts off capital flows to emerging markets."
Podobny efekt miał na światowe rynki sytuacja Rosji w latach 90tych oraz Argentyny, jak napisal inny analityk z Bank of America: "One cannot rule out -- as a tail risk -- a case where this would escalate into a major sovereign default problem, which would then resonate across global emerging markets in the same way that Argentina did in the early 2000s or Russia in the late 1990s," Bank of America strategists Benoit Anne and Daniel Tenengauzer wrote in a report. A default would lead to a "sudden stop of capital flows into emerging markets" and be a "major step back" in the recovery from the global financial crisis''.
Dubaj był tylko początkiem efektu domina. Ciągnie z sobą falę spadkową C, która zniesie wzrosty, jakie przyniosła fala B, trwająca od marca b.r.
=============== Powyzsze poglady Analityka BoA sa takie same jak naszych analitykow, czyli bardzo asekuranckie, gdyz uzywa on slow - may / moze, would escalate / moglby nasilic itd. Poza tym , ilu analitykow tyle opinii. Na http://www.cnbc.com - El-Erian napisal: Dubai's debt woes may serve as a catalyst for a correction in stock markets but it does not signal a new crisis, investment manager Mohammed El-Erian told CNBC Friday. Katastrofalne zadluzenie Dubaju moze byc katalisatorem wywolujacym korekte na gieldach ale nie sygnalizuje nowego kryzysu... To nie jest druga Islandia, Emiraty maja z czego splacic ten dlug (ropa/gaz), sa jedynym panstwem w tamtym regionie, ktory inwestuje pieniadze w infrastrukture a przede wszystkim w przyszlosc bez zasobow naturalnych. Czas pokaze ktory analityk mial racje. Płyń za rekinem trafisz do ludzi.
|
|
Wysłane:
28 listopada 2009 22:31:11
Alfredzio napisał(a):vonplezdi napisał(a):ciekawe ja to bedzie wygladalo na wykresie ta fala C? Zobacz sobie falę A, która trwała od pazdziernika 2007 do marca 2009, to Ci da jakieś wyobrażenie. Coraz niższe obroty w ostatnich tygodniach były ostrzeżeniem, że indeksy dochodzą szczytu. Dubaj to prawdopodobnie pierwszy z omenów Hindenburga, które zwiastują krach na giełdach. a przed październikiem 2007 to jaka fala była? na jakiej podstawie twierdzisz że teraz zaczyna się jakaś fala C?!? a może wierzchołek z 2007 to było A, dno bessy to B a teraz jedziemy Bóg wie gdzie po C? a co jeśli te ruchy nie dadzą się opisać równymi falami ABC, dla mnie to głupota jakaś a stwierdzić czy to ABC czy XYZ albo 12345 to za 2, 3 lat będzie można EEX
Edytowany: 28 listopada 2009 22:31
|
|
Wysłane:
28 listopada 2009 22:59:57
owner napisał(a):Alfredzio napisał(a):vonplezdi napisał(a):ciekawe ja to bedzie wygladalo na wykresie ta fala C? Zobacz sobie falę A, która trwała od pazdziernika 2007 do marca 2009, to Ci da jakieś wyobrażenie. Coraz niższe obroty w ostatnich tygodniach były ostrzeżeniem, że indeksy dochodzą szczytu. Dubaj to prawdopodobnie pierwszy z omenów Hindenburga, które zwiastują krach na giełdach. a przed październikiem 2007 to jaka fala była? na jakiej podstawie twierdzisz że teraz zaczyna się jakaś fala C?!? a może wierzchołek z 2007 to było A, dno bessy to B a teraz jedziemy Bóg wie gdzie po C? a co jeśli te ruchy nie dadzą się opisać równymi falami ABC, dla mnie to głupota jakaś a stwierdzić czy to ABC czy XYZ albo 12345 to za 2, 3 lat będzie można Jak napisałem wcześniej, ciekawym zbiegiem okoliczności jest to, że fala A w dół, która zaczęła się 9 pazdziernika 2007 roku, trwała 517 dni, do 9 marca 2009 roku. Jeśli fala B trwała od 9 marca 2009 do 23 listopada b.r., to liczyła sobie 259 dni, czyli dokładnie 50% czasu, jaki zabrała fala A. Możliwe, że to jest tylko przypadek, ale przyznacie, że byłby to niezwykły zbieg okoliczności, jeśli okaże się, że fala C w dół zaczęła się pod koniec listopada.
|
|
Wysłane:
28 listopada 2009 23:07:19
bulluk napisał(a):Alfredzio napisał(a): Dubaj był tylko początkiem efektu domina. Ciągnie z sobą falę spadkową C, która zniesie wzrosty, jakie przyniosła fala B, trwająca od marca b.r.
Podziwiam Cie w Twojej wierze w wykresiki... Naprawde wierzysz w to ze wrocimy do minimow? Nie wiem co musialoby sie stac zeby wrocic do takich wycen- wyniki firm zaczynaja sie poprawiac i zapewne juz nie bedzie tak roslo jak przez pierwsze pare miesiecy od lutego, ale zeby mialo spasc o kilkadziesiat procent? Jakos nie widze totalnie podstaw, bo chyba mi nie powiesz ze takie zdanie wypracowales bo sie jakas formacja wyrysowala? Co do wypowiedzi analitykow - zawsze znajdziesz jakiegos co bedzie pasowal do kazdej teorii... Pozdr Nie ma podstaw? WIG znalazł się bardzo blisko dolnych ograniczeń 9 miesięcznego i 4 miesięcznego kanału. Przebicie tych ograniczeń da silny sygnał sprzedaży i pociągnie indeks poniżej 2200, a wtedy spadki łatwo sięgną poziom 1900 punktów, a to nie będzie koniec, jeśli jest to początek fali C w dół. Wg mnie wszystko wskazuje, że B w górę już osiągnęła swój szczyt i zaczyna się zwijać. DYODD.
|
|
0 Dołączył: 2009-02-07 Wpisów: 89
Wysłane:
28 listopada 2009 23:39:28
Alfredzio napisał(a): Nie ma podstaw? WIG znalazł się bardzo blisko dolnych ograniczeń 9 miesięcznego i 4 miesięcznego kanału. Przebicie tych ograniczeń da silny sygnał sprzedaży i pociągnie indeks poniżej 2200, a wtedy spadki łatwo sięgną poziom 1900 punktów, a to nie będzie koniec, jeśli jest to początek fali C w dół. Wg mnie wszystko wskazuje, że B w górę już osiągnęła swój szczyt i zaczyna się zwijać. DYODD.
a co to za podstawa ze znalazl sie blisko ograniczen? ograniczenia byly juz testowane, a nawet ich przebicie jak dla mnie nie jest definitywnym argumentem ze musi juz tylko leciec. Dla mnie wieksza podstawa jest to ze spolki sa wyceniane raczej racjonalnie (mowie o PL). Po prostu rozumowanie w stylu: przebije ograniczenie, no to zejdzie ponizej 2200 a wtedy spadki o kolejne 15% murowane bo przeciez sygnal sprzedazy, no i potem jedziemy dalej... mnie nie przekonuje -gdyby wszystko dalo sie tak tlumaczyc to powinnismy miec samych milionerow. Bo tzn ze co -jakie info nie bedzie plynelo z rynku, to kierunek bedzie na gieldzie nie do zmiany bo sie jakas formacja rysuje? A juz z tym doszukiwaniem sie jakis analogii na podstawie ilosci dni to juz wogole nie wiem - naprawde sadzisz ze sytuacje zwrotow na gieldzie da sie opisac takimi parametrami? Gdyby tak patrzec to kazda teorie da sie czyms podeprzec, udowodnic. Ja nie mowie ze nie spadnie, moze i tak, ale gdyby wogole zblizylo sie do poziomow tegorocznych minimow, to by znaczylo, ze wyceny spolek sa na smiesznych poziomach, a do czegos takiego moze doprowadzic tylko jakas globalna panika. A jak beda po tak smiesznych cenach to nic tylko brac ile wlezie... Pozdr
Edytowany: 28 listopada 2009 23:55
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.