PARTNER SERWISU
lupxrugo
8 9 10 11 12
siekoo
0
Wpisów: 1 746
Wysłane: 16 grudnia 2009 19:39:07 przy kursie: 23,40 zł
kraul napisał(a):
Do Siekoo, drogi kolegą z loży blackeye Ropa to jest skomplikowana kwestia. Jak mówisz, że dziurka, pompka i jedziemy to sorry. To są skomplikowane sprpawy geologiczne, techniczne, logistyczne

Powiedz mi jakie masz dane w Petroinveście i na ile oceniasz ichwiarygodność:
a) czy ta ropa jest? (podobno sa badania, że jest)
b) ile tej ropy jest
c) jakie są koszta wydobycia
d) na jakim etapie są prace - mega ważne pytanie. Czy już wiercą we właściwymi miejscu czy jak?
e) keidy ruszy wydobycie?

JEżei sprawa jest tak prosta - dziura, pompeczka, troche kaski dla jakiegoś aparatczyka, to czemu TEJ ROPY JESZCZE NIE MA !!!!

A i jedno pytanie, proszę o odpowiedz - czy dopuszczasz możliwość bankructwa Petrolinvestu ???? Spójrz na ich długi, na rating, na brak zysku. Taka spółka to jakby chciała brać pożyczki z banków to przy takiej sytuacji na kolosalny procent !!!!!! A jak długo ludzie jeszcze będą te akcje kupować, Rychu tu również dojdzie do końca alfabetu.

odpowiem w nastepujacej formie.
przejrzalem prospekt emisyjny - mozna go strescic tak: wiercimy w poblizu miejsc, gdzie inni cos znalezli (nie powiem, logiczne). niby nawet maja kilka oprobowanych odwiertow, wyliczenia, wykonane testy sejsmiczne 2D i 3D, opracowany plan komu i ktoredy beda sprzedawac - slowem, wszystko miodzio, jak tylko trysnie ropa. napisane jest to tak, ze lwia czesc traktuje o profitach jak ropa juz poplynie strumieniem. jest 16.12.2009 i co?

ostatni raport z lipca 2009 (od niezaleznego eksperta) podaje dane:
- zasoby udokumentowane 751 tys. barylek (dla zasobow P50),
- zasoby warunkowe 3.137 tys. barylek (dla zasobow 2C)
- zasoby perspektywiczne 460.674 tys barylek.

www.petrolinvest.pl/pl/raport-...

2C - etanol (za wikipedia)? czyli nie ropa, a gaz? nie znam sie, wiec nie potrafie powiedziec, czy raport przypadkiem nie pokazuje danych w sposob tendencyjny (pdf to tlumaczenie, nie oryginal). bo jezeli gaz, to raczej m3 zamiast barylek? i chyba powinno sie to rozgraniczyc, na ropa - udokumentowane, warunkowe, perspektywiczne; gaz - udokumentowane, warunkowe, perspektywiczne? nie znam sie, moge sie mylic.

teraz jest kwestia czy ktos widzi szklanke do polowy pusta czy pelna (zasoby perpsektywiczne).

inna rzecz - zloza z czasem maleja (jak zauwazaja w prospekcie w dziale ryzyka) o ilosci wydobyte przez innych, zatem i lustro sie obniza. nie chodzi o to, ze trzeba wiercic kilka metrow glebiej, bo to nie jest problem, ale o to, ze uksztaltowanie dna komory moze byc takie, ze akurat tam gdzie Petrolinv wierci jeszcze w 2007 byla ropa, w tej moze byc jej znacznie mniej.

Twoje pytania:
ad a) jest, tylko nie wiadomo czy tam gdzie OIL wierci,
ad b) to jest w prospekcie emisyjnym (calkowity stan tamtych terenow w 2007) i raporcie z lipca b.r. (to co niby ma miec OIL),
ad c) nie potrafie oszacowac, pewnie mozna to znalezc w prospekcie emisyjnym, ale ja tylko przejrzalem (to lektura na 380 stron - i to prawie bez obrazkow!! blackeye ),
ad d) ha! moim zdaniem, jakby byli tak blisko, to nie robiliby kolejnej emisji.
ad e) pytanie do wrozki.

czy sprawa jest prosta - dziurka, pompka i heja? jak sie wie, gdzie wiercic to tak. pozostaja technikalia.
wiesz jakie pieniadze sie wklada w interes? cudze. gdyby ktos mialby wylozyc wlasna kase, to 10x upewnilby sie odnosnie stopy zwrotu inwestycji. teraz mozna zrobic kolejna emisje i znowu wystarczy na jakis czas. w koncu moze trafia (statystyka jest po ich stronie), ale co to ma wspolnego z dobrym business'em? 'dajcie mi kase, a jak cos trafie to sie wam oplaci' - tak kazdy moze.
czy OIL moze zbankrutowac - niby czemu nie moze?
kredyty - na miejscu bankierow nie zastanawialbym sie na ile %, ale czy w ogole dac im kredyt. pod jakie zabezpieczenie - mapki, dziury w ziemi, usmiech prezesa odcisniety w betonie? jak na razie, to dziela skore na niedzwiedziu.
and last but not least - jak dlugo ludzie beda kupowac akcje OIL? mniej wiecej tak dlugo jak Biotka.
Zawżdy znajdzie przyczynę, kto zdobyczy pragnie...

micahel
0
Wpisów: 13
Wysłane: 16 grudnia 2009 19:54:04 przy kursie: 23,40 zł
chciałbym wiedzieć co tak naprawdę robią z tymi pieniędzmi, bo takie konkretne straty mogą być normalne pod warunkiem, że są rzetelnie wyszczególnione na co która konkretna złotówka poszła, jak na inwestycje to jeszcze można się nie bać, ale jeżeli z miesiąca na miesiąc coraz większe fundusze idą na koszty obsługi, eksploatacji inwestycji i utrzymanie bieżące to bałbym się, że w końcu to może się skończyć.

irfy
0
Wpisów: 1 143
Wysłane: 16 grudnia 2009 21:02:24 przy kursie: 23,40 zł
Łooo :)) Jaka piękna zjeżdżalnia! Zajrzałem tu, ponieważ zauważyłem, że mocno udziela się "szajka" z Biotonu, przeczytałem parę wpisów, rzuciłem okiem na kurs i uśmiech szeroki zagościł na mej twarzy :) To coś niecałe trzy lata temu kosztowało 745 zeta za akcję! Były jakieś splity po drodze, czy tak sama z siebie taka Niagara? Do Biotka jeszcze im daleko, ale widzę, że usilnie się starają :) Z przyjemnością poobserwuję postępy tego papieru.
Czmychnąć na czas, by móc jeszcze raz :)
A tu do posłuchania :) www.youtube.com/watch?v=_-clFZ...

TheBlitz
0
Wpisów: 46
Wysłane: 16 grudnia 2009 21:08:18 przy kursie: 23,40 zł
Robi się nieprzyjemnie. Z ciekawości sprawdziłem nastroje na bankierze. A tam Ryszardowi otwarcie grożą bronią toothy10

Jest światełko w tunelu, dziś notowania wyhamowały na dolnej bandzie kanału przy wyraźnym wzroście wolumenu. Ale ogólnie wygląda tragicznie.

media.stockwatch.pl/data/2009/...

mkk
mkk
0
Wpisów: 477
Wysłane: 16 grudnia 2009 21:57:35 przy kursie: 23,40 zł
irfy napisał(a):
Łooo :)) Jaka piękna zjeżdżalnia!

Tia... A co najlepsze Panie i Panowie dwa dni temu zdarzyła się rzecz WAŻNA ;) Kurs "opcji na ropę w Kazachstanie" spadł poniżej swojego historycznego minimum z 20 listopada ubiegłego roku (pomarańczowa linia poniżej). Złośliwi mogą powiedzieć, że trwale... Ja powiem, że niekoniecznie - przynajmniej w krótszej perspektywie czasu.

Męczyłem się długo, żeby cokolwiek sensownego od strony AT o Petrolinveście powiedzieć. Kresek narysowałem od cholery, większość mnie nie przekonała. Wskaźników przetestowałem z kilkanaście i w chwili rozpaczy sięgnąłem nawet po Ichimoku ;) Ostatecznie namalowałem, jak poniżej - już tłumaczę. A wielbicieli AT zachęcam do uwag :)

Najpierw uwaga globalna (zaawansowanych przepraszam za truizm) - linie w tym samym kolorze są równoległe - to wykres logarytmiczny. Niebieskie kreski wydają się z pozoru bardziej poprawne, ale bardzo mi nie gra z nimi dołek z 20 listopada TEGO ROKU z poprzedzającą go luką cenową i dzisiejsza świeca - za duży obrót, za długi dolny cień. Narysowałem więc linie zielone - wydają się bliższe prawdy. Jeżeli tak, to powinniśmy się spodziewać teraz ruchu do góry...

kliknij, aby powiększyć

Edytowany: 16 grudnia 2009 21:58

TheBlitz
0
Wpisów: 46
Wysłane: 16 grudnia 2009 22:21:41 przy kursie: 23,40 zł
Jutro odbicie od bandy :

List do Akcjonariuszy Petrolinvest SA
Informacja własna
16.12.2009
Szanowni Państwo,
W ostatnich dniach otrzymaliśmy od Państwa wiele maili, telefonów i uwag dotyczących kształtowania się kursu akcji naszej spółki. W niniejszym liście otwartym chciałbym odnieść się do ich treści i przekazać klika istotnych informacji na temat obecnej sytuacji w Petrolinveście. Upraszczając, sukces w biznesie poszukiwawczo - wydobywczym oparty jest o dwa podstawowe fundamenty:

* Dostęp do wiedzy geologiczno-operacyjnej.
* Dostęp do źródeł finansowania.

W roku 2009, strategia Petrolinvestu była skierowana na zapewnieniu spółce dostępu do "know how" oraz zapewnienia finansowania na lata 2009 - 2011.

W obliczu bardzo trudnej sytuacji na rynkach kapitałowych, która boleśnie dotknęła wszystkie spółki poszukiwawcze na świecie, a w szczególności te bez ustabilizowanej produkcji, zapewniliśmy Petrolinvestowi:

* Finansowanie z Global Emerging Markets Global Yield Fund, które stanowiło
* zabezpieczenie płynności spółki, w obliczu dużej zmienności na rynkach finansowych. Zamknęliśmy finansowanie z grupą pięciu polskich i zagranicznych funduszy inwestycyjnych na sumę 51 mln PLN.
* Podpisaliśmy umowę o strategicznej współpracy z PGNiG SA, która zapewnia Petrolinvestowi wsparcie operacyjne na koncesjach w Kazachstanie.

Obecnie kontynuujemy prace nad realizacją naszej strategii koncentrując się na następujących obszarach:

1. Finalizujemy rozmowy z Europejskim Bankiem Odbudowy i Rozwoju, który w okresie ostatnich kilkunastu miesięcy niezwykle wnikliwie prowadził geologiczne, ekologiczne, finansowe i prawne due diligence. Jest dla mnie źródłem prawdziwej satysfakcji, że proces ten przeszliśmy z sukcesem. W chwili obecnej - kończymy prace nad ustrukturyzowaniem zaangażowania EBORw finansowanie naszych prac. Podobnie jak wszyscy akcjonariusze, z niecierpliwościąwyczekujemy finału tych prac i zawarcia odpowiednich umów, niemniej jednak -rozumiemy, i prosimy również Państwa o zrozumienie, że procedury i praktykadziałania EBOR ze względu na multilateralny charakter tej instytucji, są daleko bardziej głębokie, niż jakiegokolwiek innego inwestora finansowego.
2. Kończymy prace nad dokumentacją, dotyczącą zaangażowania inwestorów amerykańskich w program emisji obligacji zamiennych na akcje. Spodziewamy się, że podpisanie odpowiednich umów może nastąpić w naprawdę krótkim czasie.
3. Równolegle do umowy zawartej z PGNIG S.A., o której informowaliśmy, prowadzimy zaawansowane rozmowy z innymi, potencjalnymi partnerami strategicznymi. Uruchomienie zapowiadanego finansowania, oraz współpracy strategicznej z PGNIG lub/i innym partnerem strategicznym, pozwoli na znaczne przyspieszenie prac na terenie posiadanych przez nas koncesji w Kazachstanie (szczególnie - koncesji OTG) i doprowadzi, w krótkim czasie, do uzyskania przemysłowego przypływu ropy naftowej na Koblandach i Szyrak, a niewykluczone - że również na kolejnych strukturach na tej koncesji.

Trudno jest nam odnosić się do działań akcjonariuszy Spółki. Każdy z nich podejmuje swoje decyzje inwestycyjne. Chciałbym jednak Państwa zapewnić, że traktujemy wszystkich akcjonariuszy równo i nasze wysiłki są nakierowane na realizację długoterminowego celu, jakim jest uzyskanie wszelkich niezbędnych warunków dla osiągnięcia takiej wyceny Spółki, która odzwierciedla wartość zasobów na naszych koncesjach. Krótko mówiąc - nie ma żadnych przesłanek do przeceny akcji Petrolinvestu.

Mam nadzieję, że przedstawione powyżej informacje oraz wyjaśnienia pomogą lepiej zrozumieć moment w jakim się znajdujemy, i spokojniej podchodzić do krótkoterminowych wahań kursu, których jesteśmy świadkami.

Wyrażam też przekonanie, iż w niedługim czasie będę mógł Państwa z przyjemnością informować w raportach bieżących i na konferencjach prasowych o kolejnych naszych pracach w Kazachstanie, ich wynikach oraz strategii na kolejne lata.

Ciekawe na ile procent starczy druga w ciągu ostatnich dni interwencja prezesa druid dark1

del-20130531
0
Wpisów: 757
Wysłane: 16 grudnia 2009 22:50:26 przy kursie: 23,40 zł
do mkk: połączyłeś zielonymi kreskami dołek sprzed kilku dni i dzisiaj - stąd pytanie czemu założyłeś że dziś był dołek?

enforces
0
Wpisów: 1 506
Wysłane: 16 grudnia 2009 23:48:50 przy kursie: 23,40 zł
micahel napisał(a):
chciałbym wiedzieć co tak naprawdę robią z tymi pieniędzmi,

zwróccie uwagę na ostatni raport, napisali na co... ostatnie słowa z raportu to bodaj

Cytat:
"program motywacyjny dla kadry menedzerskiej"

na to idą piniondze

siekoo
0
Wysłane: 17 grudnia 2009 00:55:15 przy kursie: 23,40 zł
TheBlitz napisał(a):
Jutro odbicie od bandy :

List do Akcjonariuszy Petrolinvest SA
(...)blablabla(...)

co ma kryzys do szukania ropy? pieniadze na poszukiwania albo sa, albo ich nie ma. jest jakas pula, po przekroczeiu ktorej nie oplaca sie ladowac wiecej kasy. kryzys mogl dotknac tych, co cos produkuja, eksportuja/importuja, a nie kolesi z co biegaja po polach z jakimis skanerami.

ad 1, 2 i 3 - zero konkretow - finalizujemy, konczymy, prowadzimy, prosimy o zrozumienie blackeye jak w Biotonie.
a to... to jest diamencik: '(...) Chciałbym jednak Państwa zapewnić, że traktujemy wszystkich akcjonariuszy równo i nasze wysiłki są nakierowane na realizację długoterminowego celu, jakim jest uzyskanie wszelkich niezbędnych warunków [?] dla osiągnięcia takiej wyceny Spółki [??], która odzwierciedla wartość zasobów na naszych koncesjach [hie, hie]. Krótko mówiąc - nie ma żadnych przesłanek do przeceny akcji Petrolinvestu [hie, hie] (...)' - myslalem, ze celem jest znalezienie ropy d'oh!

mkk - mysle, ze jutro bedzie odbicie, ale tylko dlatego, ze kurs dzisiaj znowu opadl (trzecia czarna) i odbicie bedzie reakcja - powrotem do sredniej. dojdzie moze do 25, a pojutrze znowu zapikuje, bo to info, to... zadna wiadomosc.
co do twojego wykresu - mysle, ze zadna z tych kresek nie jest wiarygodna. zrob eksperyment (i koniecznie napisz co o tym sadzisz Pray ): pociagnij kreske przez dolny cien swiecy z 3/7/09 (luka hossy) i 18/8/09, a oprze sie ona o cienie z 21-22/10/09, cien z 17/10/09 (mala luka bessy), knot swiecy z 20/11/09 (luka bessy) - stad tez moj typ na zamkniecie ponizej/=25.
nie wiem czy mam racje (bo to chyba niezbyt klasyczne podejscie), ale jest wiecej charakterystycznych punktow oparcia linii, wiec powinno miec znaczenie? ogolnie bardziej mi pasuje do trendu.
Edytowany: 17 grudnia 2009 00:56

mkk
mkk
0
Wpisów: 477
Wysłane: 17 grudnia 2009 09:02:35 przy kursie: 23,30 zł
misza napisał(a):
do mkk: połączyłeś zielonymi kreskami dołek sprzed kilku dni i dzisiaj - stąd pytanie czemu założyłeś że dziś był dołek?

misza napisał(a):

Przeczucie :) A poważniej, rzecz jasna mogę się mylić. Ale za tym tak:

- wysokie obroty i kształt dzisiejszej świecy
- dołek z 20 listopada
- wysokie wskazanie ADX
- niskie wskazanie RSI

Tyle. A giełda właśnie rusza :)

sbyszek
0
Wpisów: 807
Wysłane: 17 grudnia 2009 09:36:37 przy kursie: 23,30 zł
mkk napisał(a):
misza napisał(a):

misza napisał(a):

Przeczucie :) A poważniej, rzecz jasna mogę się mylić. Ale za tym tak:

- wysokie obroty i kształt dzisiejszej świecy
- dołek z 20 listopada
- wysokie wskazanie ADX
- niskie wskazanie RSI

Tyle. A giełda właśnie rusza :)
można także połączyć dołki z 30.06 i 27.10
Kopanie się z koniem jest najlepszą reklamą konia.

kraul
0
Wpisów: 127
Wysłane: 17 grudnia 2009 10:40:28 przy kursie: 23,30 zł
Jestem rozczarowany listem do akcjonariuszy blackeye . Rychu traci formę. Jakiś taki mało przekonywujący. Kiedyś to w spółkach Ryśka była propaganda.........a teraz?? Jeszcze błędy wyrazowe (brak odstępów między słowami). Chyba Rychu korekte robił na kolanie w swojej limuzynie a zarządowi Petrola nie chciało się jeszcze raz sprawdzić.

Mam nadzieję, że przedstawione powyżej informacje oraz wyjaśnienia pomogą lepiej zrozumieć moment w jakim się znajdujemy, i spokojniej podchodzić do krótkoterminowych wahań kursu, których jesteśmy świadkami.

To jest dobre. Krótkoterminowe wahania. Z tego co widzę na wykresie trwają one niemal od początków spółki.

Wyrażam też przekonanie, iż w niedługim czasie będę mógł Państwa z przyjemnością informować w raportach bieżących i na konferencjach prasowych o kolejnych naszych pracach w Kazachstanie, ich wynikach oraz strategii na kolejne lata.

Obawiam się, że na informacjach o strategii sie skończy.........

Proponuje aby w tej sytuacji w celu uwiarygodnienia zarząd postanowił, że cały przyszły rok będzie wynagradzany tylko w akcjach Petrola. To powinno uspokoić nieco rynek. Nie znam dokładnie zarządu spółki. Nie wiem czy są w niej takie osobowości jak Pan Wilczęga (kara 100 tys. za wprowadzanie akcjonariuszy w błąd) w Biotonie ale Rychu dobiera określony typ ludzi do biznesu stąd można przypuszczać, że chłopaki zachowają się etycznie.

Firma tańczy na krawędzi. Dług tej firmy jest spektakularny. Jak będą robili te emisje TO JESTEM CIEKAW KTO TO KUPI !!!!!! Czy naprawdę poziom edukacji ekonomicznej społeczeństwa jest aż tak żałosny !!!
Edytowany: 17 grudnia 2009 10:44

busz
0
Wpisów: 244
Wysłane: 22 grudnia 2009 16:05:10 przy kursie: 22,00 zł
Ja zrobiłem macierz decyzyjną blackeye i założyłem, że szansa na wygraną jest tu jak 1 do 3 a potencjalny zysk 10 do 1, więc warto spróbować. Oczywiście wydanym na zakup pieniądzom powiedziałem bye, bye.

Nie interesują mnie zmowy, rozdzieranie szat nad oszukanymi inwestorami, opinie forumowych guru itp. Szczególnie zadziwia mnie niejaki qgen z forum parkietu, który napisał już z 15 tysięcy postów o petrolu, a nie ma podobno akcji...
„Potrafię obliczyć ruch ciał niebieskich, ale nie ludzkie szaleństwo” - Isaak Newton
Edytowany: 22 grudnia 2009 16:06

siekoo
0
Wysłane: 22 grudnia 2009 16:11:46 przy kursie: 22,00 zł
busz napisał(a):

zdrowe, analityczne podejscie.
pytanie tylko, czy jestes w stanie tak na to patrzec do samego konca Twojej inwestycji? fire&forget jest latwe tylko w teorii blackeye
zycze wytrwalosci i... przede wszystkim sukcesu (moja macierz to jednak inne liczby) salute
Edytowany: 22 grudnia 2009 16:12

discopolo
0
Wpisów: 1 035
Wysłane: 22 grudnia 2009 16:13:18 przy kursie: 22,00 zł
busz napisał(a):
Ja zrobiłem macierz decyzyjną blackeye i założyłem, że szansa na wygraną jest tu jak 1 do 3 a potencjalny zysk 10 do 1, więc warto spróbować. Oczywiście wydanym na zakup pieniądzom powiedziałem bye, bye.

Nie interesują mnie zmowy, rozdzieranie szat nad oszukanymi inwestorami, opinie forumowych guru itp. Szczególnie zadziwia mnie niejaki qgen z forum parkietu, który napisał już z 15 tysięcy postów o petrolu, a nie ma podobno akcji...

I o to chodzi. Przecie nie wkładamy tu kokosów, lecz końcówki na stracenie lub na rozmnożenie.

busz
0
Wpisów: 244
Wysłane: 22 grudnia 2009 17:43:36 przy kursie: 22,00 zł
siekoo napisał(a):

pytanie tylko, czy jestes w stanie tak na to patrzec do samego konca Twojej inwestycji?

Jak już pisałem, w chwili zakupu bardziej zakładałem bankructwo niż zysk, jednak ewentualny zysk ma być znacznie większy niż ewentualna strata.

Nie interesuje mnie cena dzisiaj ani za miesiąc. Myślę że za dwa lata będzie to albo zero, albo dużo wyżej niż dziś.

Założenie mam takie, że ewentualne bankructwo OILa nie zrujnuje mi portfela. Zakładam większe prawdopodobieństwo wygranej niż np. na skyeurope a mniejsze niż na dudzie, coś a'la techmex.
„Potrafię obliczyć ruch ciał niebieskich, ale nie ludzkie szaleństwo” - Isaak Newton

kraul
0
Wpisów: 127
Wysłane: 22 grudnia 2009 19:34:12 przy kursie: 22,00 zł
fidelio77 napisał(a):
kraul napisał(a):
heheh discopolo ta spółka to hazard. Równei dobrze możesz do kasyna z kasą iść. Skąd Ty czy inni mają wiedzieć czy tam ta ropa jest rzeczywiscie, gdzie jest, kiedy ją znajdą. Nikt tu takiej wiedzy nie ma.

Ta spółka po prostu nie daje się jakoś zaanalizować. Tu nie ma historii finansowej, nie ma wyników.

Jakieś jaja sobie robisz? Jak to nie ma historii finansowej? Że co, niby ktoś zwolnił petrolinvest od obowiązku publikowania raportów finansowych? Weź się zastanów człowieku zanim coś napiszesz.

Nie miałem na myśli sprawozdań !!! Historii finansowej a więc tego aby n apodstawie przeszłej działalności można było przewidzieć przyszłą. Petroinvest nie działa tak jak się rozumie działanie spółki (a więc sprzedaż itd) tylko SZUKA. Więc tu nie ma sytuacji, że patrzysz na lata ubiegłe widzisz, że to wzrasta to spada, analizujesz konkurencje, trend na rynku itd

fidelio77
0
Wpisów: 745
Wysłane: 22 grudnia 2009 19:47:25 przy kursie: 22,00 zł
kraul napisał(a):
fidelio77 napisał(a):
kraul napisał(a):
heheh discopolo ta spółka to hazard. Równei dobrze możesz do kasyna z kasą iść. Skąd Ty czy inni mają wiedzieć czy tam ta ropa jest rzeczywiscie, gdzie jest, kiedy ją znajdą. Nikt tu takiej wiedzy nie ma.

Ta spółka po prostu nie daje się jakoś zaanalizować. Tu nie ma historii finansowej, nie ma wyników.

Jakieś jaja sobie robisz? Jak to nie ma historii finansowej? Że co, niby ktoś zwolnił petrolinvest od obowiązku publikowania raportów finansowych? Weź się zastanów człowieku zanim coś napiszesz.

Nie miałem na myśli sprawozdań !!! Historii finansowej a więc tego aby n apodstawie przeszłej działalności można było przewidzieć przyszłą. Petroinvest nie działa tak jak się rozumie działanie spółki (a więc sprzedaż itd) tylko SZUKA. Więc tu nie ma sytuacji, że patrzysz na lata ubiegłe widzisz, że to wzrasta to spada, analizujesz konkurencje, trend na rynku itd

To, że spółka w zasadzie nic nie robi tylko szuka to też jest historia a to że notuje od początku na tym straty to jest właśnie historia finansowa. Także spółka działa nie od dziś, a to że robi to ze stratą to chyba jest właśnie to co powinno nas najbardziej interesować w dziale "finanse".

addi
0
Wpisów: 1 086
Wysłane: 22 grudnia 2009 19:52:37 przy kursie: 22,00 zł
kraul napisał(a):
Ta spółka po prostu nie daje się jakoś zanalizować.

Jak to nie daje się zanalizować?:

kliknij, aby powiększyć

Papier leci jak kamień w studnię. Wsparcie na 26,02 pękło jak zapałka i brak widoków na odwrócenie trendu.

iktorn
0
Wpisów: 687
Wysłane: 22 grudnia 2009 20:14:39 przy kursie: 22,00 zł
Jak sobie wyobrażasz otwarcie 5x powyżej ostatniej ceny na spółce o kapitalizacji 470mln?
Znadują ropę i tak od razu następnego dnia o tym informują, podając ile dokładnie jej jest, jaki będzie koszt wydobycia itp itd?
Nawet jeżeli coś tam znajdą to kurs nie urośnie z dnia na dzień kilkukrotnie. Założenia o natychmiastowej kilkukrotnej przebitce w przypadku pozytywnego infa to można mieć, ale na spółeczkach z NC z symbolicznymi obrotami i pustym arkuszem po prawej stronie.
Teraz prędko, zanim dotrze do nas, że to bez sensu.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

8 9 10 11 12

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,504 sek.

eqpakimx
thhntqai
gcymypae
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
wcnveets
gortpzag
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat