PARTNER SERWISU
vredjcvg
9 10 11 12 13
addi
0
Wpisów: 1 086
Wysłane: 22 grudnia 2009 20:20:46 przy kursie: 22,00 zł
discopolo napisał(a):
To wyrysuj AT kiedy znajdą ropę. Dokończą spadek do zera lub pewnego dnia otworzą się po zawieszeniu powyżej 100zł. Może nawet znacznie powyżej.

Jak juz beda blizej tej ropy to wszyscy lepiej poinformowani beda kupowac papier z olbrzymim lewarem a to juz bedzie na kreskach widac. Obecnie nic na to nie wskazuje a wrecz przeciwnie.
Edytowany: 22 grudnia 2009 20:22

discopolo
0
Wpisów: 1 035
Wysłane: 22 grudnia 2009 20:22:00 przy kursie: 22,00 zł
iktorn napisał(a):
Jak sobie wyobrażasz otwarcie 5x powyżej ostatniej ceny na spółce o kapitalizacji 470mln?
Znadują ropę i tak od razu następnego dnia o tym informują, podając ile dokładnie jej jest, jaki będzie koszt wydobycia itp itd?
Nawet jeżeli coś tam znajdą to kurs nie urośnie z dnia na dzień kilkukrotnie. Założenia o natychmiastowej kilkukrotnej przebitce w przypadku pozytywnego infa to można mieć, ale na spółeczkach z NC z symbolicznymi obrotami i pustym arkuszem po prawej stronie.

Bez problemu sobie wyobrażam. Znajdują, notowania są zawieszone do wyjaśnienia sytuacji, a potem otwierają się na wielokrotnie wyższym poziomie.
Nie mówię że tak będzie, ale to realny wariant.

A Ty myslisz że w razie czego zdążysz kupić po 25 lub 40?

iktorn
0
Wpisów: 687
Wysłane: 22 grudnia 2009 20:27:13 przy kursie: 22,00 zł
discopolo napisał(a):

Bez problemu sobie wyobrażam. Znajdują, notowania są zawieszone do wyjaśnienia sytuacji, a potem otwierają się na wielokrotnie wyższym poziomie.

Sądzę, że najpierw papier będzie akumulowany bez żadnej informacji (w przypadku znalezienia czegoś tam).
Póki co trend jest jeden i bardzo wyraźny. Równie dobrze co po 40 grozi mi odkupienie akcji po 15pln po dynamicznym wzroście z 10pln.
Teraz prędko, zanim dotrze do nas, że to bez sensu.

discopolo
0
Wysłane: 22 grudnia 2009 20:35:01 przy kursie: 22,00 zł
iktorn napisał(a):
discopolo napisał(a):

Sądzę, że najpierw papier będzie akumulowany bez żadnej informacji (w przypadku znalezienia czegoś tam).
Póki co trend jest jeden i bardzo wyraźny. Równie dobrze co po 40 grozi mi odkupienie akcji po 15pln po dynamicznym wzroście z 10pln.

Jak znajdą ropę to nie kupisz po 40, jak nie znajdą to nawet po 1 kupisz bez problemu.
Insiderzy kupią wcześniej?
Niekoniecznie to zrobią bo nadzór to wychwyci. Nawet jeśli zupełnie nie wierzymy w nadzór i uczciwą grę to widzę następujący problem. Ktoś może zrobić brzydki kawał i podnieść wyraźnie kurs, ludzie pomyślą że zaraz będzie info o znalezionej ropie, rzucą się i sami pociągną dalej, potem oczywiście natychmiast nowe minimum, ale żartowniś może na tym nieźle zarobić.
Edytowany: 22 grudnia 2009 20:35

addi
0
Wysłane: 22 grudnia 2009 20:46:16 przy kursie: 22,00 zł
discopolo napisał(a):
Niekoniecznie to zrobią bo nadzór to wychwyci.

Nie slyszales nigdy o telefonie do przyjaciela, ktory ma np konto na wyspie Jersey (to tak aby zaplacic 1% podatku a nie 19%)?.
Edytowany: 22 grudnia 2009 20:53

iktorn
0
Wysłane: 22 grudnia 2009 20:49:45 przy kursie: 22,00 zł
discopolo napisał(a):

Jak znajdą ropę to nie kupisz po 40, jak nie znajdą to nawet po 1 kupisz bez problemu.
Niekoniecznie to zrobią bo nadzór to wychwyci. Nawet jeśli zupełnie nie wierzymy w nadzór i uczciwą grę to widzę następujący problem. Ktoś może zrobić brzydki kawał i podnieść wyraźnie kurs, ludzie pomyślą że zaraz będzie info o znalezionej ropie, rzucą się i sami pociągną dalej, potem oczywiście natychmiast nowe minimum, ale żartowniś może na tym nieźle zarobić.

Ludzie z założenia są chciwi, jeśli na giełdzie papiery będą po załóżmy 10zł, a oni odkryją ropę i w związku z tym papier będzie miał szacunkową wartośc dajmy na to 100zł, to co według Ciebie zrobi taki człowiek, który poświęcił sporo czasu na szukanie tej ropy?
Poprosi o zawieszenie notowań? Czy może zacznie skupować na całego papiery jak szalony?
Widziałeś, żeby kiedykolwiek KNF kogoś ukarała karą większą niż wynosił zarobek na jakimkolwiek grubszym przewinieniu?

Co do fałszywego wybicia, nawet jak się wpadnie w takie sidła to stop loss rzędu 10-15% uchroni większość kapitału, natomiast wiara w cuda niekoniecznie.

Phenomen79
0
Wpisów: 166
Wysłane: 23 grudnia 2009 01:55:53 przy kursie: 22,00 zł
Oj Inwestorzy ale tu tematy zapodajecie S-F. (science fiction). :)
1. Zycie wielokrotnie pokazywalo ze wzrosty kilkuset procentowe sa mozliwe nawet na duzych spolkach. (popatrzcie troche szezej niz na GPW.
Rowniez warto sie przyjrzec skokowi kursu przy poprzednich dobrych wiesciach apropo znalezienia ropy bo takowe juz byly.
2. Jesli petrolinvest robi odwierty w kazachstanie to zaden ich rzad nie bedzie sie przygladal czy ktos pogrywa czy nie akcjami petrolinvestu. Bo jak ktos sie juz dogadal zeby wogole odwierty robic to znaczy ze ma wystarczajaco mocne plecy.
3. Bedac wspolwlascicielem spolki ktora znalazla rope na zadowalajacym poziomie zrobilbym wszystko zeby zwiekszyc udzialy w oplacalny sposob.
4. Mozna zawsze zrobic skup interwencyjny akcji.
P.S - nawiazujac do bajecznej wizji roztoczonej przez Bioton i magiczna insuline przyszlosci mozna by pomyslec ze mamy bardzo analogiczna sytuacje na petrolinvescie.

Osobiscie czekam na zapisy na kolejna spolke RK byc moze rozpocznie on budowe kosmodromu do masowych wyjazdow zarobkowych na ksiezyc. Jako tanie linie kosmiczne wielu skorzysta.
Kosmiczne autobusy beda wlasnie mialy paliwo rurociagiem southstreem z Kazachstanu.

Cala gielda to GRA gra na gieldzie. Jest to swoisty i niezaprzeczalny hazard gdyz czynnikow do wzrostow spadku jest tak duza masa ze ciezko je ogarnac. Osobiscie posiadam mini pakiet Biotonu - a czemu nie :). Nad paliwem przyszlosci pompowanym z Kazachstanu tez sie zastanawiam.
Wyluzujcie sie Inwestorzy niech to forum bedzie dla nas czyms co nas laczy a nie dzieli.
Mysle ze pieniedzy z zagranicy na GPW jest tyle ze dla stockwatcherow starczy wiec laczmy nasze sily a nie klocmy sie.
Edytowany: 23 grudnia 2009 02:06

pietiap
0
Wpisów: 22
Wysłane: 23 grudnia 2009 09:23:33 przy kursie: 20,80 zł
przy 26 ubrałem się w pakiet startowy zawsze niewielki ale pozostawia ślad w portfelu zmuszając do obserwacji

widać wyraźnie, że wchodzimy powoli w fazę paniki, pytanie jak głęboka ona będzie pozostaje otwarte.

nie możliwe stało się możliwym i ustawione ponad tydzień temu zlecenie właśnie zrealizowało się na pierwszych dwóch poziomach 21 oraz 20,5. kolejne dwa czekają na 20 oraz 19,5

szansa na wygraną większa niż w totolotku
Edytowany: 23 grudnia 2009 09:24

iktorn
0
Wysłane: 23 grudnia 2009 11:36:06 przy kursie: 20,80 zł
Phenomen79 napisał(a):
Oj Inwestorzy ale tu tematy zapodajecie S-F. (science fiction). :)
1. Zycie wielokrotnie pokazywalo ze wzrosty kilkuset procentowe sa mozliwe nawet na duzych spolkach. (popatrzcie troche szezej niz na GPW.
Rowniez warto sie przyjrzec skokowi kursu przy poprzednich dobrych wiesciach apropo znalezienia ropy bo takowe juz byly.

Podaj jakikolwiek zbliżony przykład, gdzie spółka urosła o kilkaset procent przed kolejnym otwarciem o kapitalizacji tak dużej jak Oil i nie notowanej w jułesej, tylko stosunkowo peryferyjnym rynku. Widziałeś, żeby Oil kiedykolwiek urósł 5-10x jak tu niektórzy marzą?

Phenomen79 napisał(a):

Wyluzujcie sie Inwestorzy niech to forum bedzie dla nas czyms co nas laczy a nie dzieli.
Mysle ze pieniedzy z zagranicy na GPW jest tyle ze dla stockwatcherow starczy wiec laczmy nasze sily a nie klocmy sie.

Tutaj raczej nikt się nie kłóci, część ludzi próbuje sprowadzić na ziemię drugą część ludzi i tyle blah5
Jako, że forum czytają zapewne tez początkujący gracze, którzy mogą się skusić patrząc na
to że było drogo a jest taniej, niech wiedzą, że są dwa inne punkty wiedzenia, które od 2007 roku (i kursu 4xx) mniej więcej się nie zmieniły blackeye
Edytowany: 23 grudnia 2009 11:36

busz
0
Wpisów: 244
Wysłane: 23 grudnia 2009 11:43:07 przy kursie: 20,80 zł
przemcio79 napisał(a):
Matko Bosko Częstochowsko, czy ktoś ma jeszcze ten papier

Wiesz, teraz to nikt nie ma, ale jeśli kiedyś zawróci w górę to nagle się okaże, że wszyscy mają i wszyscy kupili w dołku Angel
„Potrafię obliczyć ruch ciał niebieskich, ale nie ludzkie szaleństwo” - Isaak Newton

spectrum
0
Wpisów: 10
Wysłane: 23 grudnia 2009 13:43:46 przy kursie: 20,80 zł
Nie wiem kiedy ludzie przestana bujac w oblokach i marzyc o ropie znalezionej przez Petrolinvest. Nic nie znajda, bo nigdy jej tam nie bylo.Jedynie jakies sladowe ilosci bez znaczenia. Pan Krauze jest super cwaniakiem. Pokazuje jak mozna majac spolke gieldowa
powiekszac swoj majatek osobisty. We wszystkich swoich spolkach robi prywatne emisje
dla siebie po duzo nizszej cenie od rynkowej, a pozniej pozbywa sie tych akcji dodatkowo dolujac kurs. Zadna lokata nie dala by takiej stopy zwrotu jak te zabiegi. A rynkowych graczy traktuje jak dojne krowy i wysysa jak cytryne. W koncu kiedy sie okaze, ze ropy nie
ma, to zmieni profil dzialalnosci i powiedzmy tak jak Skotan zacznie mamic inwestorow
o potencjalnych ogromnych zyskach z produkcji drozdzy. Bo co to za roznica drozdze czy ropa. Wazne, zeby doic kogos jak sie da. A chciwosc ludzka jest tylko pozywka dla takich cwaniakow. Mozna zyc z emisji akcji,a sama spolka nigdy moze zyskow nie przynosic. To jak perpetum mobile. Nic nie wkladasz, a ciagle wyjmujesz. Genialne w swojej prostocie.

noxiss
0
Wpisów: 5
Wysłane: 23 grudnia 2009 15:39:52 przy kursie: 20,80 zł
ja kupiłem zestaw Tani Rysiek za 45 i teraz żałuje....

busz
0
Wpisów: 244
Wysłane: 23 grudnia 2009 16:07:24 przy kursie: 20,80 zł
nie łam się, pieniądze to nie wszystko Angel

zresztą, jak mówiła Weronika M.P. (zanim ją zamknęli) - "Kto nie ryzykuje nie pije szampana" blackeye
„Potrafię obliczyć ruch ciał niebieskich, ale nie ludzkie szaleństwo” - Isaak Newton

kraul
0
Wpisów: 127
Wysłane: 23 grudnia 2009 20:43:33 przy kursie: 20,80 zł
Od Zarządu.

W związku ze zbliżającymi się Świętami Bożego Narodzenia oraz z sylwestrem 2010 zarząd Petroinvestu przygotował różne atracje.

Osoby, które kupiły Petroinvest po najwyższej cenie będą mogły wziąść udział w konkursie z atrakcyjnymi nagrodami. Trzeba przedstawić potwierdzony wyciąg z rachunku inwestycyjnego. Zaznaczamy, że liczy się kurs kupna akcji a nie ich ilość czy strata.

Dla osób, które kupiły i wciąż trzymają akcje po najwyższym kursie przewidziane są natępujące nagrody:

1. Sylwester w Kazachstanie. W programie oprócz balu kostiumowego (Panowie w przebraniu szejków naftowych) w tradycyjnym dla tamtej kultury atterie będzie przewidziana tygodniowa wycieczka w skład której będą wchodziły takie atrakcje jak: przemierzanie na koniu stepów kazachstańskich, wizyta na roponośnych polach należących do Petroinvestu, możliwość zasmakowania tradycyjnej kuchnii orientalnej.

2.Kolancja w restauracji orientalnej w towarzystwie Pana Ryszarda Krauze.

3.Petroinvest od kuchni. Osoba, która zajeła 3 miejsce będzie mogła spędzić dzień w warszawskiej siedzibię spółki i z bliska przypatrzeć się pracy fachowców.

Uwaga: Przewidziana jest również kategoria STUDENT. Osoba, która kupiła akcje Petroinvestu będąc wtedy studentem może wziąść udział w bezpłatnym miesięcznym stażu pod tytułem: OD ROPY DO WTOPY.

Dodatkowo, każda osoba która zakupiła akcje po kursie wyższym niż 300 zł dostaje bryloczek do kluczy w kształcie szybu naftowego.

Zarząd ma nadzieję, że powyższe propozycje spotkają się z pozytywnym odbiorem naszych akcjonariuszy i zaprzeczą nieprawdziwym pogłoskom o nierównym traktowaniu.

Jeszcze raz Wesołych Świąt niech mottem tego święta bedą prorocze słowa- Szukajcie a znajdziecie. Czego Państwu i sobie życzymy

ZARZĄD

Edytowany: 23 grudnia 2009 23:05

discopolo
0
Wysłane: 28 grudnia 2009 13:39:12 przy kursie: 24,00 zł
Wzrost o kilkanaście procent na takim ogromnym obrocie to chyba nie jest tylko DT. Coś jest na rzeczy. Wykres za ubiegłe lata interesuje mnie przeciętnie bo papiery kupiłem tuż przed świętami. Powszechne pretensje do Ryśka o emisje i "drukarstwo" są nietrafione.
Przecież kredytu na Petrola żaden normalny bank mu nie da, a kasa na wiercenia potrzebna więc emisje dla ryzykantów typu GEM są koniecznością.
Tu sprawa jest prosta - jeśli zdążą przed bankructwem znaleźć tą ropę to wszyscy pięknie zarobią, jeśli nie to wiadomo co.
Edytowany: 28 grudnia 2009 13:39

discopolo
0
Wysłane: 28 grudnia 2009 14:42:09 przy kursie: 24,00 zł
iktorn napisał(a):
discopolo napisał(a):
Wzrost o kilkanaście procent na takim ogromnym obrocie to chyba nie jest tylko DT.

A ja mam deja vu z końca listopada...

Wiem, wiem. Zerknąłem na wykres i nie tylko w listopadzie był taki numer, lecz także we wrześniu. Ale tym razem mi to nie pasuje ze względu na podatki. Po co mają bujać wykorzystując sporo kasy? W innym dniu mogliby ten sam efekt osiągnąć taniej.
Oczywiście mogą być cwansi i bogatsi niż myślę czyli możesz mieć rację.

nocnygracz
0
Wpisów: 2 104
Wysłane: 28 grudnia 2009 15:58:39 przy kursie: 24,00 zł
discopolo napisał(a):
Ale tym razem mi to nie pasuje ze względu na podatki. Po co mają bujać wykorzystując sporo kasy? W innym dniu mogliby ten sam efekt osiągnąć taniej.
Oczywiście mogą być cwansi i bogatsi niż myślę czyli możesz mieć rację.

Jesteś zakładnikiem własnego uproszczonego myślenia z tymi podatkami. Raz Ci się pomyślało i już tego nie zweryfikowałeś.

Sytuacja 1: Tylko kupujemy:
Jedna osoba dziś kupuje akcje, a druga - mądrzejsza o podatki - trzyma gotówkę na koncie? W jaki sposób kupowanie akcji sprawia, że podatek do zapłacenia jest wyższy?

Sytuacja 2: Robimy obrót, zarówno kupujemy jak i sprzedajemy akcje:
Jeśli kupimy i sprzedamy mniej więcej tę samą ilość akcji, to zakładając, że mamy zysk na innych akcjach taka operacja na Petrolu nam się podatkowo bardzo opłaci. Jeśli posiadaliśmy sporo akcji Petrola kupionych po wyższych od obecnych cenach (co w przypadku tej spółki jest w miarę oczywiste) to dla celów podatkowych rozliczamy stratę w 2009 i zostajemy z taniej nabytymi akcjami na rok 2010.

Wydaje się oczywiste, że jeśli ktoś chce mieć tę spółkę w portfelu (i ma ją już od jakiegoś czasu) zrobienie dziś takiego obrotu jest dla niego podatkowo opłacalne. A jeśli jest się grubszym i ma się odrobinę gotówki, można najpierw kupić, a gdy discopolo dostrzeże w związku z tym ropę, sprzedać to co się wcześniej nabyło. Zarobimy podwójnie: 1) na podatkach 2) kupując taniej, sprzedając drożej.

Sytuacja 3: Tylko sprzedajemy:
Sytuacja czysto teoretyczna bo ktoś to przecież kupuje. Ale ze względów podatkowych sprzedaż spółki będącej na swoich minimach jest OK.

Myślę, że teraz widzisz, że ze względów podatkowych dziś wprawdzie opłaca się Petrola sprzedawać (co pewnie stało się podstawą Twych dalszych, zbyt daleko idących wniosków), ale kupowanie tej spółki pozostaje dla nas pod tym względem neutralne i do podatku za 2009 w związku z tym ani grosza nie dopłacimy.

Tylko typowy daytrading - gdy najpierw kupujemy, a później sprzedajemy dokładnie te same akcje jest dziś podatkowo mniej opłacalny niż podobna akcja jutro. No, ale daytrading ma własne prawa. Ile znasz osób, które nie chciałby zarobić dziś paru procent ze względu na wiszący nad nimi podatek od tego jednodniowego zarobku (do zapłacenia już za kilka miesięcy)? Nie licząc tych, którzy np. nie chcą wykazywać żadnych dochodów, bo starają się o zasiłek albo nie chcą płacić alimentów?

discopolo
0
Wysłane: 28 grudnia 2009 16:09:18 przy kursie: 24,00 zł
@ NocnyGracz

Zero zgody.
Wielu graczy ma spory zrealizowany zysk w tym roku (raczej na innych papierach Angel ). Niektórzy z nich mają również akcje Petrola kupione na long. Naprawdę mają powód finansowy żeby dzisiaj sypnąć i jutro odkupić. Nawet jeśli takich graczy nie jest zbyt wiele to jednak z pewnością są. Zatem dzisiaj ciągnięcie spekulacyjne kursu Petrola jest droższe i trudniejsze niż w inne dni.
Edytowany: 28 grudnia 2009 16:10

mkk
mkk
0
Wpisów: 477
Wysłane: 28 grudnia 2009 16:33:08 przy kursie: 24,00 zł
Panowie popatrzcie sobie na mój rysunek z 16 grudnia. Tam mamy dwa hipotetyczne kanały, myślałem, że zielony jest bardziej prawdopodobny, ale nie... Niebieski, który wydawał mi się nazbyt oczywisty, jednak działa. Jeżeli tak, to jeszcze trochę do góry powinniśmy pójść.

addi
0
Wysłane: 28 grudnia 2009 19:46:45 przy kursie: 24,00 zł
pietiap napisał(a):
prawie 20% zysku w jedną sesję Anxious

Ja widziałem już 400 procentowe! Anxious
Ale uwaga! Podobne sesje na OIL były np: 04.05.09, 03.07.09, 24.08.09, 15.09.09, 28.10.09 i 25.11.09 a jak się skończyły widać na wykresach. Obecnie obowiązuje silny trend spadkowy i do momentu ukształtowania wyraźnego kanału wzrostowego wejście w papier obarczone jest duuuużym ryzykiem.
Edytowany: 28 grudnia 2009 19:49

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

9 10 11 12 13

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,411 sek.

ovcuosoo
qhkzpcne
ycymzcgu
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
xwwxzeiy
panhwegg
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat