PARTNER SERWISU
xqomgjsi
1 2

Mała książeczka która podbija rynek

Dapi
PREMIUM
0
Wpisów: 993
Wysłane: 21 listopada 2009 14:47:39
Postanowiłem zweryfikować metodę przedstawiona przez Greenblatta. Wykorzystując screener fundamentalny stockwatch.pl oraz dane w nim zawarte /które pobrałem w pliku csv/ wykonałem analizę spółek zgodnie z jego metodyką.
Jest to jedna z wielu metod inwestycyjnych którą można sprawdzić przy pomocy danych znajdujących się na stockwatchu. To tylko przykład wykorzystania.

Pierwszy portfel jest tutaj.

Będe śledził dalszy rozwój sytuacji.
Rynki mogą pozostać irracjonalne dłużej niż ty możesz pozostać wypłacalny.

Rozbudowane wykresy: http://www.atcharts.pl
Centrum analizy technicznej: http://www.attrader.pl
Edytowany: 27 grudnia 2009 20:39

martinezo
0
Wpisów: 498
Wysłane: 21 listopada 2009 17:25:06
Świetny pomysł. Tym bardziej interesujący ze względu na oczekiwaną korektę. Ciekaw jestem jak zachowa się portfel - czy się obroni lub chociaż wyjdzie na 0, czy podąży za rynkiem. No i jak zachowa się jeśli nie będzie korekty tylko konsolidacja? Zresztą, bez względu na dalszy rozwój sytuacji na giełdzie, weryfikacja strategii bardzo ciekawa.thumbright

Powoli do celu

buldi
0
Wpisów: 5 068
Wysłane: 21 listopada 2009 18:34:12
Ja też Dapi z niecierpliwością czekam na wyniki Twojego portfela i trzymam kciuki.thumbright

bB86
1
Wpisów: 744
Wysłane: 22 listopada 2009 23:10:44
buldi napisał(a):
Ja też Dapi z niecierpliwością czekam na wyniki Twojego portfela i trzymam kciuki.thumbright

Również będę ciekaw, tym bardziej, że Greenblatta bardzo cenię za jego co bardziej zaawansowane pomysły :)

Część dobrych spółek się nie łapie ze względu na chwilowo ujemne C/Z, warto by zrotować portfel za pół roku, no ale to już by było za dużo roboty :)
• Diehard modern value investor (with a Mungerish twist) ;) •

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 22 listopada 2009 23:32:07
Ja dodam, z pozdrowieniami dla tłumacza-amatora, że The Little Book That Beats the Market znaczy raczej "Mała książeczka, która bije rynek". I to wcale nie księgarski binky

Dapi
PREMIUM
0
Wysłane: 23 listopada 2009 09:33:13
WatchDog napisał(a):
Ja dodam, z pozdrowieniami dla tłumacza-amatora, że The Little Book That Beats the Market znaczy raczej "Mała książeczka, która bije rynek". I to wcale nie księgarski binky

Też mi nie pasowało, nawet sprawdzałem specjalnie ale... tak jest.

@bB86
co do portfela bedzie druga koncepcja także z tym elementem...ale nie tylko

Edytowany: 23 listopada 2009 09:35

lb85
7
Grupa: SubskrybentP1
Wpisów: 224
Wysłane: 23 listopada 2009 17:18:18
Ja również bacznie obserwuję symulację Dapiego i pozdrawiam życząc wytrwałości. Świetna inicjatywa salute

Dapi
PREMIUM
0
Wysłane: 28 grudnia 2009 18:08:58
Wyniki za grudzień 2009

Tutaj

Ogólnie bez tragedii. Na dzisiaj z niczym nie porównuje ponieważ jest za wcześnie.

krzychoooo
0
Wpisów: 55
Wysłane: 29 grudnia 2009 08:24:29
Dapi napisał(a):
Wyniki za grudzień 2009

Tutaj

Ogólnie bez tragedii. Na dzisiaj z niczym nie porównuje ponieważ jest za wcześnie.

Witam,
Niewiele wnoszę do całego forum, trochę z braku czasu, trochę dlatego że nie jestem na GPW (kiedyś grałem i może w 2010 wrócę).
Nie analizowałem też całej strategii, jak na razie nie jest mi to do niczego potrzebne.
Ale jeśli mogę zapytać to gdzie w tej startegii ustawiasz SL dla poszczególnych spółek?

Pozdrawiam i również życzę wytrwałości i powodzenia w testach
Krzysiek

Taurus80
0
Wpisów: 2 936
Wysłane: 29 grudnia 2009 08:30:20
Wlasnie jestem na koncowce tej ksiazki i mam glebokie wrazenie ze wiekszego badziewia w zyciu nie czytalem :( normalnie jak w amwayu :( pranie mózgu w strasznie glupim stylu.

Moze zna ktos jakies ciekawe ksizeczki napisane w miare dobrym stylu ??
Bo ta ksiazke czytalem jak na skazaniu z kazda nastepna strona jeszcze bardziej mnie odpychala :(

Dapi
PREMIUM
0
Wysłane: 29 grudnia 2009 08:53:12
krzychoooo napisał(a):
Dapi napisał(a):
Wyniki za grudzień 2009

Tutaj

Witam,
Niewiele wnoszę do całego forum, trochę z braku czasu, trochę dlatego że nie jestem na GPW (kiedyś grałem i może w 2010 wrócę).
Nie analizowałem też całej strategii, jak na razie nie jest mi to do niczego potrzebne.
Ale jeśli mogę zapytać to gdzie w tej startegii ustawiasz SL dla poszczególnych spółek?

Pozdrawiam i również życzę wytrwałości i powodzenia w testach
Krzysiek

Wątek jest czysto edukacyjny i założenie jest takie, że do roku nie ruszamy. Czyli stop czasowy.
Ale będę gdybał z róznymi wariantami w celu modyfikacji portfela jednakże podstawą pozostanie ten nie ruszany czyli przedstawiony dzisiaj. Będzie on swoistym benchmarkiem dla innych modyfikacji.

Taurus odpychała jak odpychała ale kasę swojego czasu metoda robiła. Szukaj wad metody bo styl pisania jest bez znaczenia.
Nie przeczytałem tej książki w całości. Interesowała mnie sama metodyka

Edytowany: 29 grudnia 2009 08:55

Dapi
PREMIUM
0
Wysłane: 1 czerwca 2010 22:16:59
Trochę odświeżyłem wyniki portfela. Mam straszne "braki czasowe"

Zwrot z całości portfela na koniec maja to 10,23%. Zwrot z Wig w tym czasie to 2,81%.

www.atinwestor.pl/portfel-fund...

del-201505154
0
Wpisów: 65
Wysłane: 2 czerwca 2010 00:23:35
Dapi, też ostatnio testowałem wyniki MFI, ale na danych historycznych. Wykorzystałem, zgodnie z zaleceniami Greenblatta ROA (przy czym pominąłem jego założenie, że musi być min. 25%). Okres testów to 2003-2008 (tj. ostatnie nabycie akcji w 2008, a rozliczenie ostateczne na 31.12.09). Średnioroczna stopa zwrotu (liczona średnią arytmetyczną, nie geometryczną) wyszła ok. 66%, więc warto się tym zainteresować.

Niedługo (okolice lipca) postaram się napisać artykuł na ten temat dla portalu investstock.pl, jakby co, mogę dać znać, że już "wisi".

Pozdrawiam,
Mikeroz

Dapi
PREMIUM
0
Wysłane: 2 czerwca 2010 18:27:09
Z zainteresowaniem czekam na artykuł. Daj znać jak "coś" będzie...

del-201505154
0
Wpisów: 65
Wysłane: 21 czerwca 2010 14:04:21
Z dniem 31.07 Investstock ma przestać istnieć. Co za tym idzie - z uwagi na walory merytoryczne oraz ciekawe dyskusje przeniosę się w całości tutaj.
Wyniki testu, wraz z dokładnym opisem metodologii oraz wszelkimi informacjami przedstawię albo tutaj, albo (o ile redakcja jest za) podeślę na maila redakcyjnego w formie artykułu.
Pozdrawiam,
Mike

erbe
0
Wpisów: 120
Wysłane: 13 sierpnia 2011 22:29:48
Ja też mam Małą książeczkę ale o inwestowaniu w wartość napisana przez Christophera H. Browne. Piszę tutaj, żeby nie tworzyć już osobnego tematu i zaśmiecać forum.

Znalazłem coś takiego: Rozdział 12. s. 105.:
1. "Oprócz wskaźnika płynności bieżącej istnieje tak zwany wskaźnik płynności szybkiej. Obliczamy go, dzieląc aktywa obrotowe pomniejszone o zapasy przez zobowiązania krótkoterminowe. Inaczej mówiąc usuwamy z równania zapasy. (...) Wskaźnik płynności szybkiej pokazuje czy firma w razie potrzeby mogłąby w bardzo krótkim czasie spłacić swoje zobowiązania."

Myślałem, że to błąd bo niema krótkoterminowych rozliczeń międzyokresowych, ale np. w bilansie PKN ORLENU takich nie widziałem.

Tego natomiast nie rozumiem: Rozdział 13. s.113
"Jeśli od przychodów ze sprzedaży produktów, towarów i usług odejmiemy koszty sprzedanych dóbr, uzyskamy zysk ze sprzedaży. Zysk ze sprzedaży podzielony przez przychody daje marże brutto ze sprzedaży. (...) Następnie od marży brutto ze sprzedaży odejmujemy pozostałe koszty operacyjne: ogólne koszty bieżacego funkcjonowania firmy. Są to wszystkie koszty stałe firmy, w tym koszty zarządu, koszty utrzymania siedziby i koszty wynagrodzeń pracowników, które nie dają się odnieść wprost do ilości wytworzonych dóbr. Im niższy procent sprzedaży stanowią pozostałe koszty operacyjne, tym lepiej."

Pogrubione: raz, że nie bardzo rozumiem to zdanie przez interpunkcje - pozostałe koszty operacyjne to ogólne koszty bieżącego ... ? Jeżeli tak, to dlaczego koszty zarządu są ukazane oddzielnie w rubryce w PKN ORLEN?
Dwa, jak od marży brutto mam odjąć pozostałe koszty operacyjne jak marża brutto wychodzi mi w postaci: x,yy: czyli: 0,92; 0,96; 1,30 itd?
Edytowany: 13 sierpnia 2011 22:30

anty_teresa
PREMIUM
522
Wpisów: 11 191
Wysłane: 13 sierpnia 2011 22:53:09
Cytat:
Myślałem, że to błąd bo niema krótkoterminowych rozliczeń międzyokresowych, ale np. w bilansie PKN ORLENU takich nie widziałem.

A gdzie tam jest napisane o RM? Jest tylko o zobowiązaniach krótkoterminowych.

W tej drugiej części jest jakiś bełkot. Napisz co chcesz wiedzieć, to wyprostujmy tylko nie wiem czy dziś...
Edytowany: 13 sierpnia 2011 22:57

erbe
0
Wysłane: 13 sierpnia 2011 23:12:44
Tam nie ma o RM, ale w dwóch innych źródłach są.

W drugim właśnie chciałem wyjaśnić to odejmowanie od marży brutto, ale teraz widze, że najważniejszym zdaniem w tym akapicie jest stwierdzenie: "Im niższy procent sprzedaży stanowią pozostałe koszty operacyjne, tym lepiej"

anty_teresa
PREMIUM
522
Wpisów: 11 191
Wysłane: 14 sierpnia 2011 08:43:58
Sorki, chyba nie zrozumiałem wcześniejszej wypowiedzi...

No więc tak...

CRM należałoby faktycznie wyjąć z aktywów, bo jeśli zastanowić się czym one są, to ma to sens. Ubezpieczenie samochody ciężko jest spieniężyć :). W Orlenie też są. Zerknij do raportu rocznego gdzie są wszystkie noty. Rozliczenia międzyokresowe czynne tkwią w pozostałych należnościach. nota 15

Jeśli zaś chodzi o drugą część to chyba autor miał na myśli koszty ogólnego zarządu, bo to tam są koszty zarządu i utrzymania siedziby. Dla uporządkowania:

RZIS wygląda mniej więcej tak w układzie kalkulacyjnym:

1. Przychody
2. Koszty własne sprzedaży, czyli sprzedanych materiałów i wytworzonych produktów, czy usług
3. Zysk brutto na sprzedaży= 1-2
4. Koszty ogólnego zarządu
5. Koszty sprzedaży
6. Zysk na sprzedaży = 3-4-5
7. Pozostałe przychody operacyjne
8. Pozostałe koszty operacyjne
9. Zysk operacyjny = 6+7-8
10. Przychody finansowe
11. Koszty finansowe
12. Zysk z działalności gospodarczej = 9+10-11
13. Zdarzenia nadzwyczajne
14. Zysk brutto = 12-13
15. Podatek
16. Zysk netto = 14-15

Teraz chcemy aby nasz wynik był jak największy i miał jak najniższy próg rentowności. Pierwsze wymusza jak najniższe wszystkie koszty. Drugie jak najniższe koszty stałe.
Teraz gdzie są koszty stałe?
Ano troszkę jest ich w kosztach własnych sprzedaży - amortyzacja produkcyjnych środków trwałych, kosztach ogólnego zarządu - amortyzacja nieprodukcyjnych środków trwałych, koszty księgowe, obsługi informatycznej, wynajmu, wynagrodzenia pracowników nieprodukcyjnych w tym zarządu. Koszty sprzedaży powinny być ogólnie zmienne zależne od sprzedaży.
POZOSTAŁE KOSZTY OPERACYJNE SĄ TO wszelkie odpisy na przeterminowane należności, zapasy, aktualizacje wartości środków trwałych i wnipów, zwiększenia rezerw, zapłacone odszkodowania. Czasem pojawiają się tutaj także straty na derywatach. Te koszty w związku ze swoim charakterem są zmienne.

erbe
0
Wysłane: 15 sierpnia 2011 11:19:39
Zaraz, w takim razie należy od marży brutto ze sprzedązy (i tak nie rozumiem jak można odjąć od wskaźnika) odjąć koszty stałe, bo pozostałe koszty operacyjne to co innego niż w cytowanym z ksiązki akapicie?

A jak obliczyć koszty stałe w takim razie, jeżeli są one troszkę w kosztach ze sprzedaży?
Jeżeli dobrze zrozumiałem koszty ze sprzedaży zawierają amortyzacja produkcyjnych środków trwałych a koszty ogólnego zarządu: amortyzacja nieprodukcyjnych środków trwałych, koszty księgowe, obsługi informatycznej, wynajmu, wynagrodzenia pracowników nieprodukcyjnych w tym zarządu. Czyli koszty stałe to suma amortyzacji produkcyjnych środków trwałych oraz amortyzacji nieprodukcyjnych środków trwałych, kosztów księgowych, obsługi informatycznej, wynajmu, wynagrodzenia pracowników nieprodukcyjnych w tym zarządu?

Niestety, w Skonsolidowanym rocznym RZiS nie widzę niestety tak klarownego podziału kosztów ze sprzedaży i kosztów zarządu.

>>
Cytat:
Sorki, chyba nie zrozumiałem wcześniejszej wypowiedzi...

No więc tak...

CRM należałoby faktycznie wyjąć z aktywów, bo jeśli zastanowić się czym one są, to ma to sens. Ubezpieczenie samochody ciężko jest spieniężyć :). W Orlenie też są. Zerknij do raportu rocznego gdzie są wszystkie noty. Rozliczenia międzyokresowe czynne tkwią w pozostałych należnościach. nota 15

Jeśli zaś chodzi o drugą część to chyba autor miał na myśli koszty ogólnego zarządu, bo to tam są koszty zarządu i utrzymania siedziby. Dla uporządkowania:

RZIS wygląda mniej więcej tak w układzie kalkulacyjnym:

1. Przychody
2. Koszty własne sprzedaży, czyli sprzedanych materiałów i wytworzonych produktów, czy usług
3. Zysk brutto na sprzedaży= 1-2
4. Koszty ogólnego zarządu
5. Koszty sprzedaży
6. Zysk na sprzedaży = 3-4-5
7. Pozostałe przychody operacyjne
8. Pozostałe koszty operacyjne
9. Zysk operacyjny = 6+7-8
10. Przychody finansowe
11. Koszty finansowe
12. Zysk z działalności gospodarczej = 9+10-11
13. Zdarzenia nadzwyczajne
14. Zysk brutto = 12-13
15. Podatek
16. Zysk netto = 14-15

Teraz chcemy aby nasz wynik był jak największy i miał jak najniższy próg rentowności. Pierwsze wymusza jak najniższe wszystkie koszty. Drugie jak najniższe koszty stałe.
Teraz gdzie są koszty stałe?
Ano troszkę jest ich w kosztach własnych sprzedaży - amortyzacja produkcyjnych środków trwałych, kosztach ogólnego zarządu - amortyzacja nieprodukcyjnych środków trwałych, koszty księgowe, obsługi informatycznej, wynajmu, wynagrodzenia pracowników nieprodukcyjnych w tym zarządu. Koszty sprzedaży powinny być ogólnie zmienne zależne od sprzedaży.
POZOSTAŁE KOSZTY OPERACYJNE SĄ TO wszelkie odpisy na przeterminowane należności, zapasy, aktualizacje wartości środków trwałych i wnipów, zwiększenia rezerw, zapłacone odszkodowania. Czasem pojawiają się tutaj także straty na derywatach. Te koszty w związku ze swoim charakterem są zmienne.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

1 2

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,692 sek.

mdikjora
gmiexwtr
tdzlkkrm
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
dfkxztkk
xtqrlhlb
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat