PARTNER SERWISU
imlfqmyb
22 23 24 25 26

Postulaty Użytkowników

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 5 stycznia 2010 15:18:29
Autorzy od niedawna się podpisują.

nocnygracz
0
Wpisów: 2 104
Wysłane: 9 stycznia 2010 01:58:20
Żaden z głównych konkurentów SW (a i sam SW) nie ma możliwości zbiorczego przeglądania spółek szeregując je pod względem kapitalizacji. Znaczy niby coś takiego jest tu: www.money.pl/gielda/porownanie... , ale od zawsze nie działa (może nawet nikt im tego nie zgłosił bo nie wiedział, że można :)

Nie wiem jak innych, ale mnie to czasem nawet interesuje, a tu nawet aby pierwszą dziesiątkę największych firm na GPW ułożyć w kolejności trzeba po kolei kandydatów sprawdzać.

W ogóle postulowałbym, aby w nowo tworzonym skanerze spółki dało się szeregować pod względem każdego ze wskaźników, które są w bazie. ROA, ROE, sEVA, zadłużenie, beta kursu czy free float. A jeśli kapitalizacja, to może i gołe zysk, ZO, przychody, WK, liczba akcji? Tego nikt nie ma.

___________________________________________________________________________________________________

Sortowanie pod względem ceny akcji, ceny otwarcia, ceny min i max, dziennej zmiany kursu czy obrotu ładnie działa tu: www.money.pl/gielda/gpw/akcje/...
Teraz już trochę powydziwiam, ale może by dodać porównywanie zmiany kursu akcji w dowolnie określonym przez użytkownika przedziale czasowym. Przedział nawet niekoniecznie wpisywany z zupełną dowolnością [w dniach lub od danej daty], ale dajmy na to wybór: dzisiaj, 1 tydzień, 2 tygodnie, 1 miesiąc, 2 m-ce, 3, pół roku, rok, półtora roku, 2 lata, 3, 4, 5 itd.
Właśnie mi się znalazło, że coś podobnego jest tu:
www.rynek.bizzone.pl/index.php...
ale jako, że furory to chyba w internecie nie robi, może nie warto.
Edytowany: 9 stycznia 2010 07:16

nocnygracz
0
Wysłane: 9 stycznia 2010 02:16:23
To bardziej donos niż postulat:
Cytat:
[...] na początku roku Bankier.pl jako pierwszy giełdowy serwis na świecie uruchomił narzędzie do śledzenia popularności spółek giełdowych w czasie rzeczywistym. Ten innowacyjny wskaźnik bazujący na liczbie odsłon profili spółek giełdowych na stronach Bankier.pl został bardzo ciepło przyjęty przez inwestorów. Publikowane "na żywo" statystyki pozwalają szybko zorientować się, które spółki aktualnie znajdują się w centrum zainteresowania rynku, a archiwalne zapisy wskaźnika pokazują, jaki rodzaj informacji najmocniej przykuwa uwagę inwestorów.

Źródło: www.bankier.pl/wiadomosc/Jakie...

To o tym: www.bankier.pl/inwestowanie/pr...

nocnygracz
0
Wysłane: 9 stycznia 2010 04:49:59
Wyszukiwanie i przeglądanie rankingu portfeli inwestorów: www.stockwatch.pl/inwestorzy/d...
jest obecnie dość niewygodne. Np. jeśli wybiorę inwestorów A-D, to już nie mogę ich posegregować wg wartości portfela.
Dodatkowo nie da się (a szkoda) przeglądać portfeli wg "rodzaju inwestora". Nie, żeby od razu wchodzić w szczegóły - najistotniejszym udogodnieniem byłaby możliwość wyodrębnienia (z szumu) portfeli należących do funduszy inwestycyjnych i emerytalnych.

konik
0
Wpisów: 468
Wysłane: 9 stycznia 2010 12:10:23
nocnygracz napisał(a):
Żaden z głównych konkurentów SW (a i sam SW) nie ma możliwości zbiorczego przeglądania spółek szeregując je pod względem kapitalizacji. Znaczy niby coś takiego jest tu: www.money.pl/gielda/porownanie... , ale od zawsze nie działa (może nawet nikt im tego nie zgłosił bo nie wiedział, że można :)

Nie wiem jak innych, ale mnie to czasem nawet interesuje, a tu nawet aby pierwszą dziesiątkę największych firm na GPW ułożyć w kolejności trzeba po kolei kandydatów sprawdzać.

W ogóle postulowałbym, aby w nowo tworzonym skanerze spółki dało się szeregować pod względem każdego ze wskaźników, które są w bazie. ROA, ROE, sEVA, zadłużenie, beta kursu czy free float. A jeśli kapitalizacja, to może i gołe zysk, ZO, przychody, WK, liczba akcji? Tego nikt nie ma.

przydalaby sie tez srednioroczna, lub sredniokwartalna dynamika wskaznikow, moze w postaci wykresu.

za kazdym razem gdy zainteresuje mnie jakas spolka przegladam wyniki historyczne, moge sobie obejrzec przychody, zysk operacyjny ale troche ciezko uchwycic sezonowosc i dynamike. nie widac niestety historycznych roa roe seva a wyglada na to ze w niektorych przypadkach dane wyniki sa przypadkowe. wiadomo ze jezeli komus zalezy to mas przyejrzy wszystkie raporty danej spolki ale super by bylo gdyby mozna bylo szybko wstepnie przefiltrowac

nocnygracz
0
Wysłane: 9 stycznia 2010 13:42:26
konik napisał(a):

przydalaby sie tez srednioroczna, lub sredniokwartalna dynamika wskaznikow, moze w postaci wykresu.

No właśnie też pomyślałem o tej dynamice po napisaniu swych postów, ale później uznałem, że chyba jestem szalony pisząc dziesięciokrotnie pod rząd i na razie odpuściłem :)

Tą dynamikę - trochę niechcący - znalazłem tu (osobno dla każdej spółki, bez zbiorczego podglądu):
www.rynek.bizzone.pl/Wyniki_fi...
www.rynek.bizzone.pl/Analiza_f...
Jeszcze się dobrze nie przyglądałem, ale obrazki jakieś są i wstępnie jest to nawet czytelne.

Edytowany: 9 stycznia 2010 13:43

Zielarz
0
Wpisów: 457
Wysłane: 14 stycznia 2010 13:30:58
czy tylko ja tak mam ze pod firefoxem link na forum "Popularne Wątki" i kolejne po prawej sa aktywne tylko po najechaniu kursorem na jednopixelowy pasek podkreslenia ? "Skrzynka odbiorcza" i "Szukaj" jest wszedzie ok. W operze mam wszystko ok.
Oby nigdy więcej drzewa nie przysłoniły mi lasu ...
It’s just money. It’s made up.

krewa
PREMIUM
1 362
Wpisów: 11 957
Wysłane: 14 stycznia 2010 13:42:37
Zielarz napisał(a):
czy tylko ja tak mam ze pod firefoxem link na forum "Popularne Wątki" i kolejne po prawej sa aktywne tylko po najechaniu kursorem na jednopixelowy pasek podkreslenia ? "Skrzynka odbiorcza" i "Szukaj" jest wszedzie ok. W operze mam wszystko ok.

u mnie działa bez zarzutu v3.5.7

Zielarz
0
Wysłane: 14 stycznia 2010 13:47:26
u mnie ta sama wersja. W takim razie to musi byc efekt jakiego plugina. Nie ma sie czym przejmowac.

v3nom
0
Wpisów: 3 042
Wysłane: 14 stycznia 2010 18:59:58
WatchDog, planujesz rozbudować kalendarium makro? Przydałyby się linki do danych historycznych i wykresy. Może przez program partnerski, albo na SW.
Klika się i sprzedaje ;-)

GAJA
PREMIUM
0
Wpisów: 24
Wysłane: 14 stycznia 2010 23:36:08
v3nom napisał(a):
WatchDog, planujesz rozbudować kalendarium makro? Przydałyby się linki do danych historycznych i wykresy. Może przez program partnerski, albo na SW.

Można załączyć:
pl.macronext.com/strona.php?p=...

Tu jest źródło informacji makro.
Ale zdaje się na stronce SW też jest...
www.stockwatch.pl/kalendarium/...
Edytowany: 14 stycznia 2010 23:39

krewa
PREMIUM
1 362
Wpisów: 11 957
Wysłane: 18 stycznia 2010 17:36:05
może warto byłoby rozważyć stworzenie osobnego forum dla spółek z NC? oczopląsu idzie dostać na widok spółek, nazwy których osobom niezainteresowanym nie dość, że nic nie mówią, to na dodatek kują w oczy zmianami kursu rzędu +20%.

v3nom
0
Wpisów: 3 042
Wysłane: 20 stycznia 2010 17:25:09
WatchDog, przyjmij słowa pochwały! Stockwatch to jedyny serwis, którego updaty tak mnie cieszą. Wczoraj widziałem nowy wpis w changelog, normalnie gęba się śmieje Dancing Przeczytałem trzy razy, żeby nie przegapić żadnej funkcji, hehe blackeye

Mam propozycję. Na pewno macie w planach rozbudowę Skanera Fundamentalnego. Przydałoby się więcej wskaźników opisujących spółkę, na przykład ROE na tle sektora.
Klika się i sprzedaje ;-)

iktorn
0
Wpisów: 687
Wysłane: 20 stycznia 2010 22:05:21
Nowy feature "Rozwiń" może utrudniać poruszanie się na forum. Chciałem przejrzeć wszystkie posty na temat Kolastyny (raptem 9 stron) jako, że zaintrygował mnie wniosek o upadłość i mnie palec od klikania rozbolał ;)

Ponieważ treść jest i tak załadowana na stronie i tylko ukryta CSSem, może dałoby radę gdzieś dodać guziczek "rozwiń wszystkie"?

Teraz prędko, zanim dotrze do nas, że to bez sensu.

Zielarz
0
Wysłane: 20 stycznia 2010 22:20:42
Chyba juz o tym kiedys napomknalem ale dla pewnosci napomkne jeszcze raz. byloby bardzo fajnie jakby dalo sie przelaczyc layout kazdej strony na panoramiczny.

WatchDog
50
Wysłane: 20 stycznia 2010 22:26:14
Ja wszystko notuję...
Bugtrack odhaczony ma (od czerwca 2009) 327 pozycji.
Todo ma 91.

SirHoe
0
Wpisów: 708
Wysłane: 20 stycznia 2010 22:31:34
proponuje pozostawić możliwość edycji ostatniego posta jeżeli jest on ostatni w wątku bez limitu czasowego. jakoś nie lubię produkować postów jeden za drugim, a dzisiaj już miałem taką sytuację.

drobna sprawa wrzucona do zastanowienia.

WatchDog
50
Wysłane: 20 stycznia 2010 22:40:39
Jest 20 minut, można wydłużyć, ale nie za wiele. Istotne szczególnie w gorących dyskusjach, no i utrudnia "tuning" swoich starych wypowiedzi, gdyby ktoś chciał się lansować... wave

SirHoe
0
Wpisów: 708
Wysłane: 20 stycznia 2010 22:47:03
teraz w sumie zobaczyłem, że pomiędzy moimi postami ni upłynęło 20minut a ikony do edycji nie było(forum StockWatch.pl » INWESTOWANIE KROK PO KROKU » Warsztat » Wirtualna Giełda Invest24.pl - sezon 2010-01-11 ). to bardziej chyba do tematu z usterkami w takim razie.

nocnygracz
0
Wysłane: 21 stycznia 2010 16:42:26
Ja tym razem nie z postulatem, ale z pytaniem.

Mamy obecnie na GPW 6 spółek o ujemnym wskaźniku C/WK. Weźmy dowolną z nich, np. ZNTK Łapy (www.stockwatch.pl/gpw/zntklapy...)

C/WK = -0,17

Średnia w sektorze: 2,64
Najniższa w sektorze: 0,71
Najwyższa w sektorze: 5,08

Widać, że wskaźnik ten dla Łap nie jest traktowany ani jako najniższy w sektorze, ani najwyższy.
Pod względem matematycznym jest to wartość niższa od najniższej podanej, pod względem atrakcyjności dla inwestora - wyższa od najwyższej. Wyższa, bo (jak wiemy) wysokie C/WK otrzymujemy nie tylko przez wzrost licznika, ale i spadek mianownika. I logika działa tu, póki WK zbliża się do zera, ale wciąż jest od niego wyższa. Gdy przekroczy punkt krytyczny mamy problem. Niby wiemy, że pod pewnym względem C/WK = -0,17 jest jeszcze wyższa od C/WK = 100 (w obu przypadkach możemy mieć nawet ten sam licznik przecież), ale przy liczeniu średnich mamy zgrzyt.

Jak ten problem jest rozwiązany? Czy C/WK takich Łap (i podobnych spółek) ma w ogóle wpływ na średnią C/WK w sektorze (i na GPW, ale o to już mniejsza)? Jeśli ma (i go sztucznie zaniża) czy nie dałoby się tego jakoś obejść?
Gdybyśmy mieli 2 spółki w sektorze, jedną o C/WK = -0,17 i drugą o C/WK = 0,9, wliczając obie wartości do średniej wyjdzie nam, że za drugą sporo przepłacamy.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

22 23 24 25 26

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,416 sek.

ranovqao
nlolfscm
jazuewvb
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
rafcqppt
zqkkhqbk
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat