Wczoraj bylem pewien, ze news (Rprty za 4Q) jakie do tej pory sie ukazaly nie wroza nic dobrego i korekta byla na wyciagniecie reki. Piszac korekta mam na mysli zjazd w okolice 2000 na W20, po wglebnym przeczytaniu raportow jakis sie dzis ukazaly juz nie jestem tego taki pewnien.
Widac ze banki dalej maja problemy, ale nalezy pamietac ze niektore z nich splacily dlug jaki zaciagnely u Obamy w ramach programu TARP, aby moc swobodnie dzialac. Sytuacja z kredytami hipotecznymi powinna sie poprawiac gdyz oprocentowanie kredytow jest na niskim poziomie, przedluzono program refinansowania kredytow jak i program wsparcia inwestorow stawiajacych swoj 1wszy dom. Potwierdzeniem tego sa tego liczby :
The Mortgage Bankers Association said demand for home loans rose 9.1 percent last week as mortgage rates hit a one-month low.
Co prawda odnotowano spadek w ilosci rozpoczetych inwestycji bud., ale to jest spowodowane pogoda, ktora ostatnio Usiakow nie rozpieszcza.
Nie wiem dlaczego wszyscy wrzeszcza na Chiny ze podnosza stopy procentowe, wg mnie to dobry ruch, gdyz moze to powstrzymac powstanie kolejnej banki spekulacyjnej. Przeciez chinczycy ciagle wykazuja potezny wzrost gospodarczy i to pomimo kryzysu. Tam zyje ponad miliard ludziuf i dadza sobie rade.
Poza tym nawet gdy podniosa stopy w naszym grajdolku to pamietajmy ze banki maja z czego schodzic - obecnie marze sa na kosmicznych poziomach. Takie stonowanie nikomu nie zaszkodzi.
"Federal Housing Administration (Federalna Agencja Mieszkaniowa), która zajmuje się zabezpieczaniem instytucji finansowych udzielających kredytów hipotecznych poinformowała dzisiaj o zaostrzeniu kryteriów swojego działania, co pewnie odbije się na bezpośredniej dostępności do tych produktów."
Buldi mozesz podac link do powyzszych info - jakos nie moge sie dokopac do nich na necie.
IBM - wczoraj wszyscy zachwycali sie wynikami a dzis prosze - glowny sprawca spadkow gdyz podobno nie spodobaly sie przychody.
Reasumujac - wiem ze nic nie wiem :), nie jest tak zle zebysmy mieli zobaczyc wkrotkim czasie glebokie spadki. Czas na stabilizacje, moze boczniak i czas na zmudne lowienie perelek na GPW.
Pozdr
Teraz doczytalem:
Less Confidence
Confidence among U.S. homebuilders unexpectedly dropped in January to the lowest level since June, the National Association of Home Builders/Wells Fargo said yesterday.
Oni wiedza jak jest.
Płyń za rekinem trafisz do ludzi.