PARTNER SERWISU
bflkdpvd
62 63 64 65 66
gleb
0
Wpisów: 47
Wysłane: 4 lutego 2010 09:13:02 przy kursie: 17,69 zł
tumpli napisał(a):
Kreuje papier spółdzielnia i pozostaje się pod nią podpiąć i tańczyć jak zagra :)

jak oceniacie - chodzi o prawdopodobieństwo - taki wariant: napędzanie spadków PP do pewnego bezpiecznego dla emisji poziomu ( no właśnie, jakiego ) i nagły skup oferowanych na rynku PP w ostatnim dniu notowań ? wielu ludzi zostałoby na lodzie, dlatego mogliby odkupić PP po 90 gr ...

konik
0
Wpisów: 468
Wysłane: 4 lutego 2010 10:32:35 przy kursie: 17,69 zł
do spoldzielni nie naleze ale wlasnie planuje kupic pp ostatniego dnia bo wyglada na to ze arbitraz bedzie korzystny

pop
pop
0
Wpisów: 3 427
Wysłane: 4 lutego 2010 10:42:10 przy kursie: 17,69 zł
konik napisał(a):
do spoldzielni nie naleze ale wlasnie planuje kupic pp ostatniego dnia bo wyglada na to ze arbitraz bedzie korzystny

Ale się porobiło-to teraz spółdzielnia rządzi developerem???blackeye
A ja kiedyś zastanawiałem się czy kupić mieszkanie w spółdzielni,czy u developera...d'oh!

mkk
mkk
0
Wpisów: 477
Wysłane: 4 lutego 2010 12:17:22 przy kursie: 17,69 zł
Tia... To będzie jeden z prostszych moich wykresów. :) Panie i Panowie, moim zdaniem kluczowe jest tutaj wsparcie gdzieś minimalnie powyżej 17.80 - pozioma niebieska linia. Jak padnie - przechlapane. Dzisiejsze transakcje odbywają się minimalnie powyżej. Myślę, że większe prawdopodobieństwo jest, że wsparcie padnie, niż że będzie stąd wybicie. Brak nowych maksimów, dość mizerne obroty i brak pomocy ze strony WIG-u - to tylko niektóre z powodów, dla których tak myślę. Ale rzecz jasna mogę się mylić ;)

kliknij, aby powiększyć

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 4 lutego 2010 14:42:16 przy kursie: 17,69 zł
Gant wycenił sam siebie na 21,50 zł i to jest wg mnie źródło tragedii.
Tzn. od kursu odcięto 1,30 zł, dając za to 1 PP, których 5 się konwertuje na 1 akcję nowej emisji po 15 zł.
Wycena www.stockwatch.pl/gpw/gant,wyk...
uwzględnia wpływy z emisji, a i tak wypada dużo wyżej niż kurs. Delikatnie rzecz biorąc. To będzie jedna ze spółek do najstaranniejszej analizy. Raportu za 4q nie będzie, roczny dopiero 22 marca.
Kto wie, być może rynek spodziewa się dalszych korekt okresów przeszłych, tak jak to miało miejsce przy ostatnim sprawozdaniu. Wówczas wyniki 3q2008 przeszacowano w dół bardzo mocno: przychody niemal 10-krotnie, zysk netto 4-krotnie.
W tej chwili wycenę dochodową podbija wysoki zysk 4q2008. Za 1,5 miesiąca się to przesunie i zobaczymy więcej obrazka, niż jest widoczne teraz. Cena emisyjna 15 zł jest tu strasznie silnym stygmatem.
Edytowany: 4 lutego 2010 14:46

Vox
Vox
297
Wpisów: 7 675
Wysłane: 4 lutego 2010 16:01:15 przy kursie: 17,69 zł
i powraca pytanie czy PP będzie warte > 1 grosz.
ja swoje puściłem.

summus
0
Wpisów: 241
Wysłane: 5 lutego 2010 08:42:27 przy kursie: 17,69 zł
obstawiam wariant:
kurs PP będzie broniony przez emitenta na jakimś poziomie ( 40, 50 gr?) niezależnie od kursu akcji. niski wolumen na akcjach nawet w przypadku stoczenia się do poziomu 16 zł ( wątpię czy zejdzie poniżej; jeśli by tak się stało, spekuła łyknie każdą ilość ) nie zagrozi emisji, bo większość graczy, jeżeli nie odkupi PP, będzie stratna. Tym samym pod koniec przyszłego tygodnia kursy pójdą w górę, możliwe że tak nagle, jak nagle spadały.

Qwerty333
0
Wpisów: 2
Wysłane: 5 lutego 2010 09:32:06 przy kursie: 17,19 zł
zgadzam się na PP chce się zarobić a nie stracić, większość skupujących liczy się 5 PP = 1 akcja

asiemie
0
Wpisów: 38
Wysłane: 5 lutego 2010 10:39:22 przy kursie: 17,19 zł
może niech każdy sobie odpowie czy zamierza objąć nową emisję. Wtedy można dywagować o obronie kursu pp. Obecnie stara akcja kosztuje 17.10 a nowa 17.30. Ja właśnie konwertuję pp na stare akcje.

pop
pop
0
Wpisów: 3 427
Wysłane: 5 lutego 2010 10:41:39 przy kursie: 17,19 zł
asiemie napisał(a):
może niech każdy sobie odpowie czy zamierza objąć nową emisję. Wtedy można dywagować o obronie kursu pp. Obecnie stara akcja kosztuje 17.10 a nowa 17.30. Ja właśnie konwertuję pp na stare akcje.

Mnie już od wczoraj zastanawia dlaczego PP są stosunkowo drogie względem starych akcji.Ktoś to jednak zbiera by kupić spory pakiet nowej emisji...

gleb
0
Wpisów: 47
Wysłane: 5 lutego 2010 11:02:27 przy kursie: 17,19 zł
byłbym pewniejszy o swoje pieniądze, gdyby na rynkach światowych był spokój. narazie wyglada to na niekontrolowaną obsuwę.

mkk
mkk
0
Wpisów: 477
Wysłane: 5 lutego 2010 22:06:05 przy kursie: 17,19 zł
gleb napisał(a):
byłbym pewniejszy o swoje pieniądze, gdyby na rynkach światowych był spokój. narazie wyglada to na niekontrolowaną obsuwę.

Nie desperujemy - Stany dzisiaj robią to z gracją. To jednak nie dramat z jesieni 2008 r. Bez wględu na głębokość tej korekty...

mir_oslaw
0
Wpisów: 106
Wysłane: 6 lutego 2010 09:29:38 przy kursie: 17,19 zł
Panowie, jesteśmy prawdopodobnie w trendzie spadkowym na całej gełdzie. Jest szansa, że GANT się zatrzyma i może się temu oprzec. Nie zależnie od tego, ja jestem zdania , że GANT powinien zdobyć tą kasę na inwestycje. Wplasował się w złą sytuację i korektę rynku, która może dojść poniżej 2000 pkt.
Ja mam 5000 PP i przekonwertuję to na akcję nowej emisji. Dlaczego, dlatego, Ze spółka jest fundamentalnie zdrowa i warta tego i odda to.
Na futures jestem teraz zwolennikiem Esek, choć jest możliwe krótkie odbicie....

bB86
1
Wpisów: 744
Wysłane: 7 lutego 2010 17:54:01 przy kursie: 17,19 zł
anty_teresa napisał(a):
bB86 napisał(a):
...

Ciekawe przykłady przytaczasz, ale szczerze mówiąc raporty z '08 po tych wszystkich korektach wydają mi się tak miejscami chaotycznie poprawiane i korygowane , że mam wątpliwości ile ze wspomnianych zarzutów można zrzucić na karb celowego wprowadzania w błąd, a ile na tragiczne niedbalstwo w stosunku do "raportów z przeszłości".

Tak czy owak, fakt, nie buduje to wizerunku firmy - w moich oczach przede wszystkim amatorszczyzny dyrektora finansowego (Luiza Berg? lub ktoś inny i ona jako "audytor wewnętrzny"), jakby nie przystającego poziomem do dyrektorów operacyjnych.

Zobaczymy jak to będzie się toczyć w przyszłości - jeśli pojawi się nowe dwuznaczne zachowanie na kształt śmiesznie wczesnego księgowania zysków, Gant straci mnie z grona akcjonariuszy długoterminowych. I pewnie nie tylko mnie. Zatem Antkowiakom to raczej nie będzie po drodze.

Do tej pory chcieli pewnie szturmem zdobyć pozycję lidera w mieszkaniówce i myśleli, że hossa nie skończy się do 2012, no i trochę się na tym przejechali. Zobaczymy co dalej.

Nie wierzę z kolei w znaczące spadki cen na polskim rynku nier. tylko dlatego, że stosunkowo mało jeszcze zarabiamy. Popyt w PL na mieszkania, które się specjalnie nie rozpadają będzie utrzymywał te ceny, w miarę jak coraz większy ułamek społeczeństwa będzie wchodził do klasy średniej, a i klasa średnia będzie się bogacić..
Nie mówię też o wzrostach cen mieszkaniówki - raczej utrzymującym się dużym popycie w obecnej dekadzie, może nawet rosnącym popycie i w miarę stabilnych cenach.
Takie Niemcy etc. są w miarę nasycone, a u nas jeszcze tysiące ludzi, którzy na posiadanie własnego M są gotowi poświęcić całe życie pracy, jeszcze swoich mieszkań nie zamieniło.

Pzdr :)
• Diehard modern value investor (with a Mungerish twist) ;) •

polmoney
9
Wpisów: 365
Wysłane: 8 lutego 2010 13:08:28 przy kursie: 17,29 zł

Cytat:
Gant: blisko 1000 mieszkań w tym roku

www.pb.pl/rss/a/2010/02/08/Gan...

asiemie
0
Wpisów: 38
Wysłane: 8 lutego 2010 14:01:41 przy kursie: 17,29 zł
Warszawa, 08.02.2010 (ISB) - Firma deweloperska Gant Development liczy na pozyskanie łącznie nawet niemal 200 mln zł z emisji akcji i obligacji w 2010 roku na finansowanie inwestycji, poinformował członek zarządu spółki Andrzej Szornak.

"W lutym przeprowadzamy emisję akcji z prawem poboru z której chcemy pozyskać 45 mln zł. Jednocześnie przeprowadzamy emisję obligacji zabezpieczonych, z której łącznie liczymy na pozyskanie 50 mln zł. W tym roku możemy również podjąć decyzję o emisji obligacji niezabezpieczonych na łączną kwotę 100 mln zł. Opcjonalnie oczywiście możemy skorzystać z kredytu bankowego" - powiedział dziennikarzom w poniedziałek członek zarządu Ganta.

Z emisji akcji środki zostaną wykorzystane na realizację pierwszego etapu inwestycji przy ul. Sokołowskiej w Warszawie (17,2 mln zł), drugiego etapu gdańskiego "Myśliwska Park" (7,35 mln zł) oraz pierwszego etapu osiedla "Pastelowa Kraina" we Wrocławiu (7,3 mln zł). Pozostałe środki spółka wykorzysta na nabycie nieruchomości w Krakowie.

Emisje obligacji mają finansować kolejne projekty spółki. W 2010 roku spółka rozpoczyna łącznie osiem inwestycji mieszkaniowych o powierzchni 86,34 tys. m kw. W 2011 roku wprowadzone do oferty zostanie kolejne 93,46 tys. m. kw. w ramach dziewięciu kolejnych projektów mieszkaniowych. W ramach projektów komercyjnych spółka chce rozpocząć nowe inwestycje o łącznej powierzchni 59 tys. m. kw. Dodatkowo spółka planuje nabyć kolejne lokalizacje w czeskiej Pradze, Warszawie, Wrocławiu i Gdańsku o łącznej powierzchni 48 tys. m kw.

Gant szacuje, że w 2010 roku osiągnie 32 mln zł z tytułu najmu w nieruchomościach komercyjnych spółki i chce zwiększyć te przychody do 60 mln zł w 2012 roku.

"W 2009 roku z tego tytułu osiągnęliśmy przychody rzędu 28 mln zł z siedmiu nieruchomości. Nowe inwestycje o łącznej powierzchni 59 tys. m2 pozwolą nam zwiększyć te przychody do 50 mln zł w 2011 i 60 mln zł w 2012 roku" - dodaje członek zarządu Ganta.

Gant Development miał narastająco w I-III kw. 2009 roku 61,42 mln zł skonsolidowanego zysku netto wobec 2,57 mln zł zysku rok wcześniej, przy przychodach odpowiednio 318,01 mln zł wobec 31,80 mln zł. (ISB)

free_mind
0
Wpisów: 29
Wysłane: 8 lutego 2010 14:03:20 przy kursie: 17,29 zł
"08.02. Warszawa (PAP) - W ubiegłym roku na wynik Ganta pracowało ponad 540 mieszkań przekazanych klientom. Plany spółki zakładają, że w 2010 roku wielkość ta wzrośnie do 700-800 lokali. Gant, obok segmentu mieszkaniowego, planuje rozwijać działalność w segmencie komercyjnym - poinformowało na poniedziałkowej konferencji kierownictwo spółki.
"W 2009 roku ponad 540 mieszkań zostanie zaliczonych do wyniku" - powiedział Andrzej Szornak, członek zarządu Ganta.

"W tym roku przekażemy klientom 700-800 lokali" - dodał.

Gant planuje systematycznie zwiększać przychody z części komercyjnej.

"Chcemy, aby przychody z wynajmu w 2012 roku wyniosły około 60 mln zł" - powiedział Szornak.

Spółka szacuje, że przychody z wynajmu w 2009 roku wyniosły 28 mln zł. Około 60 proc. z tej kwoty pochodziło z wynajmu centrum handlowego Marino we Wrocławiu.

Do 2012 roku Gant planuje w 6 projektach wybudować około 59.000 mkw powierzchni komercyjnej.

"Około 30-35 proc. naszej działalności do 2012 roku będzie skupiona na segmencie komercyjnym" - powiedział Szornak.

W najbliższym czasie Gant nie planuje sprzedawać posiadanych nieruchomości komercyjnych.

"Patrząc realnie na ceny rynkowe, sprzedaż obiektów komercyjnych w tym momencie nie ma sensu" - powiedział Karol Antkowiak, wiceprezes Ganta. (PAP)"

http://stooq.pl/n/?f=306000

Pink_Floyd
0
Wpisów: 135
Wysłane: 8 lutego 2010 14:07:00 przy kursie: 17,29 zł
Zachłanni Ci Ganciarze... Sprzedaż z marżą 100% jest dla nich nieopłacalna? Ale deweloperka nas w tym kraju skubie...

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 8 lutego 2010 14:12:18 przy kursie: 17,29 zł
bB86 napisał(a):
anty_teresa napisał(a):
bB86 napisał(a):
...

Ciekawe przykłady przytaczasz, ale szczerze mówiąc raporty z '08 po tych wszystkich korektach wydają mi się tak miejscami chaotycznie poprawiane i korygowane , że mam wątpliwości ile ze wspomnianych zarzutów można zrzucić na karb celowego wprowadzania w błąd, a ile na tragiczne niedbalstwo w stosunku do "raportów z przeszłości".

Tak czy owak, fakt, nie buduje to wizerunku firmy - w moich oczach przede wszystkim amatorszczyzny dyrektora finansowego (Luiza Berg? lub ktoś inny i ona jako "audytor wewnętrzny"), jakby nie przystającego poziomem do dyrektorów operacyjnych.

Zobaczymy jak to będzie się toczyć w przyszłości - jeśli pojawi się nowe dwuznaczne zachowanie na kształt śmiesznie wczesnego księgowania zysków, Gant straci mnie z grona akcjonariuszy długoterminowych. I pewnie nie tylko mnie. Zatem Antkowiakom to raczej nie będzie po drodze.

Do tej pory chcieli pewnie szturmem zdobyć pozycję lidera w mieszkaniówce i myśleli, że hossa nie skończy się do 2012, no i trochę się na tym przejechali. Zobaczymy co dalej.

Nie wierzę z kolei w znaczące spadki cen na polskim rynku nier. tylko dlatego, że stosunkowo mało jeszcze zarabiamy. Popyt w PL na mieszkania, które się specjalnie nie rozpadają będzie utrzymywał te ceny, w miarę jak coraz większy ułamek społeczeństwa będzie wchodził do klasy średniej, a i klasa średnia będzie się bogacić..
Nie mówię też o wzrostach cen mieszkaniówki - raczej utrzymującym się dużym popycie w obecnej dekadzie, może nawet rosnącym popycie i w miarę stabilnych cenach.
Takie Niemcy etc. są w miarę nasycone, a u nas jeszcze tysiące ludzi, którzy na posiadanie własnego M są gotowi poświęcić całe życie pracy, jeszcze swoich mieszkań nie zamieniło.

Pzdr :)

Ja nie twierdzę, że wszystkie poruszane przeze mnie kwestie są wynikiem celowego działania. Twierdzę jedynie, że raporty trzeba było przyjmować z dużą ostrożnością.
Spółka wedle mojej subiektywnej oceny lubiła się pochwalić wynikami, ale będąc szczerym nie tylko ona. To problem naszej GPW
Wyższa wycena to teoretycznie wyżej upchnięta emisja i większa korzyść dla spółki, ale także wyższe koszty programów motywacyjnych, premii etc. Dlatego ja mając wyłożyć kasę, bardzo chciałbym być rzetelnie informowanym, a tak nie byłem. W tym świetle rozumiesz zapewne także moje podejście do ładu korporacyjnego i dobrych praktyk.
Dlatego mnie nie dziwi dyskonto wobec innych spółek deweloperskich, pytaniem pozostaje jakiego rzędu to dyskonto powinno być. Dla jednego inwestora wycena w wartości księgowej będzie wystarczająca, a dla innego nie ma ceny za którą papier kupi.
O wcześniejsze księgowanie przychodów możesz się już mniej martwić ze wzgledu na zmianę MSR. MSR 18 dokładnie określa moment księgowania przychodów, a spółki deweloperskie mają w zasadzie obowiązek go stosowania. Problemem staje się tylko to, że raporty wstecz są korygowane, a w obecnych pojawiają się ponownie sprzedaże tych samych mieszkań. Na obiektywne porównanie trzeba więc będzie jeszcze troszkę poczekać. No i niestety wyniki będą się miały nijak do bieżącej sytuacji.
Podzielam za to pogląd o stabilizacji popytu i cen choć ja na dekadę się nie rozciągam, a na najbliższy rok-dwa. Potem to nie jestem wróżką i może ceny znów strzelą, albo zanurkują.

polmoney
9
Wpisów: 365
Wysłane: 8 lutego 2010 14:30:36 przy kursie: 17,29 zł
Fju fju sypnęli informacjami....i Praga? ta czeska?

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

62 63 64 65 66

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,458 sek.

vlwrchku
ibqswhpp
clqhlrmv
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
mkylqmhh
vxcyyydy
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat