PARTNER SERWISU
ddvxtfus
37 38 39 40 41
bB86
1
Wpisów: 744
Wysłane: 1 lutego 2010 17:24:26 przy kursie: 5,42 zł
discopolo napisał(a):
@ bB86

Co powiesz o BBICAPNFI? Firemka mniej seksowna od MCI, ale cenowo coraz atrakcyjniejsza.
Nie zależą też tak bardzo jak Tomuś od powodzenia jednej firmy z portfela.
Oczywiście nie namawiam do przesiadki z MCI, ale wydaje mi się że dokupienie tego papierka poniżej 2zł może być całkiem rozsądne.

są nieźli i tani, ale wolę mci, ich strategię, portfel i ludzi w kierownictwie..
szerzej nie odpowiem bo nie jestem u siebie ;-)
• Diehard modern value investor (with a Mungerish twist) ;) •

slawek87
0
Wpisów: 41
Wysłane: 3 lutego 2010 22:16:03 przy kursie: 5,38 zł
Cytat:
Gdyby nie to, że świat się wali - co nieprzyjemnie potwierdza dzisiaj wskazanie TA-25 - to bym powiedział, że szanse na kolejne wybicie w kanale mamy spore. Ale niestety może zdarzyć się i tak, że runiemy w dół. Jak daleko? Hmm... Możliwych wsparć jest sporo. Zielone linie pokazują niektóre. W pesymistycznej wersji wylądujemy ostatecznie gdzieś pomiędzy 3 a 3,5 zł za akcję. Ale to naprawdę pesymistyczny scenariusz. Agresywnie grając, można jutro kupić, wierząc przynajmniej w skok do górnego ograniczenia kanału.

Jakby co to zawsze można zastosować strategię "kiszenia ogóra" :P i dokupić po 3,5 (ale oby nie).

Ja dziś kupiłem, liczę na to, że w krótkim terminie kurs powędruje w kierunku górnej linii kanału. A w długim okresie to chyba wzrosty, prawda? clock

A tak swoją drogą, dobrze że jest to forum, przynajmniej można poczytać ciekawe opinie i sprawdzić swoje przemyślenia. Wielki plus dla pomysłodawcy!
Edytowany: 3 lutego 2010 22:17

Tomekinwest
0
Wpisów: 7
Wysłane: 9 lutego 2010 18:49:07 przy kursie: 5,00 zł
oj chyba zapowiada nam sie dłuuuuuuższy KISZYNIÓW .

easy_rider
0
Wpisów: 1
Wysłane: 9 lutego 2010 23:14:03 przy kursie: 5,00 zł
Dzis formacja Harami. Zmianiamy kierunek na północ?

wachar
2
Wpisów: 124
Wysłane: 12 lutego 2010 17:48:41 przy kursie: 4,98 zł
miluu napisał(a):
easy_rider napisał(a):
Dzis formacja Harami. Zmianiamy kierunek na północ?

Może nie od razu ostro na północ. Dobrałem dziś profilaktycznie.wave

w własnym imieniu i jak mam nadzieje co najmniej w części forumowiczów SW prosze dajcie spokój tu z wpisami typu "na północ" itp. Przypominam sobie jak onegdaj (niestety ładne parę lat temu) forum Bankiera zaczęło być stopniowo dominowane właśnie tego typu wpisami, no i w efekcie mamy na bankierze to co mamy.
Jak dotąd forum SW jest w znakomitej części merytoryczne i warte czytania. Nie zmieniajmy tego.
Wracając do tematu spółki w mojej ocenie w przeszłości spółki tej branży pokazały iż na silnie reagują na zmiany na rynku. Tak wiec przy dalszym obniżaniu indeksów kurs MCI może się znacząco cofnąć w tym miesiącu. W tej sytuacji niekorzystnym jest to że termin raportu wypada dopiero w marcu. Trzymam przysłowiowe kciuki oby jednak nie nastąpiła znacząca deprecjacja kursu.

andrzej72
0
Wpisów: 278
Wysłane: 15 lutego 2010 09:52:50 przy kursie: 5,14 zł
Jedyne co widać to przepychanka byczków z miśkami. Miśki ciągną kurs poniżej 5 zł a byczki próbują cenę powyżej 5 zł wyciągnąć. Problemem jest utrzymanie 5 zł i jeśli takie przeciąganie liny będzie trwać nadal to ze wzrostów nici w najbliższym czasie. Potrzebny solidny ruch w górę o okolice 5,10 i utrzymanie się na tym poziomie.
Słusznie zauważa wacher, że raport dopiero w marcu to nie jest komfortowa sytuacja. Do tego momentu z ceną MCI mogą się dziać różne rzeczy z dość mocną cofką włącznie.
Ponadto mamy coś na kształt luki, którą trzeba przebić aby mówić o jakichś tam wzrostach. A moim zdaniem pokonanie tej luki będzie dla wielu sygnałem do kupna. Obawiam się, że będzie szło w bok, bo jak na razie brakuje sygnałów aby decydować się na kupowanie. To co widać teraz to takie przerzucanie niewielkich paczek akcji z rąk do rąk po cenach w okolicach 5 zł.
Nie wiem, nie znam się...
www.stockwatch.pl/blog/andrzej...

v3nom
0
Wpisów: 3 042
Wysłane: 17 lutego 2010 21:32:07 przy kursie: 5,32 zł
MCI powróciło do wybitego kanału wzrostowego.

kliknij, aby powiększyć
Klika się i sprzedaje ;-)
Edytowany: 17 lutego 2010 21:35

polmoney
9
Wpisów: 365
Wysłane: 22 lutego 2010 22:52:59 przy kursie: 5,35 zł
Tak żeby nie zginęłosalute

Cytat:
KOMISJA NADZORU FINANSOWEGO
Raport bieżący nr 7 / 2010
Data sporządzenia: 2010-02-22
Skrócona nazwa emitenta
MCI
Temat
Prognoza wyników finansowych MCI Management SA na 2010 r.
Podstawa prawna
Art. 56 ust. 1 pkt 2 Ustawy o ofercie - informacje bieżące i okresowe

Treść raportu:
Zarząd MCI Management SA podaje do wiadomości prognozę skonsolidowanego wyniku finansowego netto spółki na rok 2010, która wynosi 67,0 mln zł.

Powyższa prognoza zakłada wzrost skonsolidowanego wyniku netto MCI o ponad 57% w stosunku do szacowanego wyniku w roku 2009 (42,5 mln zł). Podstawowymi składowymi wyniku w roku 2010 będzie wzrost wartości posiadanych aktywów inwestycyjnych oraz dochody osiągane z tytułu zarządzania funduszami. Powyższa prognoza oparta jest na założeniu, iż grupa kapitałowa MCI Management SA na koniec roku 2010 będzie zarządzała aktywami o wartości ponad 545 mln PLN (wliczając pełny commitment inwestycyjny funduszy zarządzanych na początku br.).

Zarząd MCI Management SA będzie dokonywał oceny możliwości realizacji powyższej prognozy na bieżąco, co najmniej raz na kwartał, prezentując stanowisko w tym zakresie w publikowanych raportach finansowych lub bieżących Spółki.

LINK

bB86
1
Wysłane: 10 marca 2010 13:22:44 przy kursie: 5,90 zł
PAP: MCI Management w 2010 roku może przekroczyć prognozy
12:50 | 10-03-2010

10.03. Warszawa (PAP) - MCI Management, który przewiduje w 2010 roku wzrost zysku netto do 67 mln zł z 44,4 mln zł w 2009 rok, może przekroczyć tegoroczne prognozy - poinformował na konferencji prezes spółki Tomasz Czechowicz.

"Prognoza była założona konserwatywnie, będziemy walczyć o jej przekroczenie(...) Zysk netto może w tym roku być rekordowy" - powiedział prezes.

Najwyższy wynik netto w historii MCI wyniósł 81 mln zł w 2007 roku.

Tegoroczna prognoza oparta jest na założeniu, że grupa kapitałowa MCI Management na koniec 2010 roku będzie zarządzała aktywami o wartości ponad 545 mln zł wobec 418,4 mln zł na koniec ubiegłego roku.

Inwestycje mają wynieść minimum 50 mln zł, a mogą sięgnąć nawet 100 mln zł, wobec 29,5 mln zł w 2009 roku. Wyjście z inwestycji ma przynieść 35 mln zł wobec 26,3 mln zł rok wcześniej.

Czechowicz podtrzymał wcześniejsze zapowiedzi, że w 2010 roku na warszawskiej giełdzie mogą zadebiutować cztery spółki z portfela MCI.

Poza dystrybutorem IT ABC Data, na GPW może trafić internetowe biuro podróży Invia.

"Chcemy być platformą konsolidująca sektor e-travel. Jednym modelem jest połączenie Travelplanet i Invia, drugim publiczna oferta Invii" - powiedział.

Invia to lider czeskiego i słowackiego rynku e-travel. W 2009 roku spółka dokonała przejęcia NetTravel, będącej trzecią co do wielkości spółką e-travel w Czechach i drugą na Słowacji. MCI jest znaczącym akcjonariuszem Trevelplanet, który jest jednym z pięciu głównych graczy na polskim rynku.

Na warszawską giełdą w tym roku może trafić także specjalizująca się w diagnostyce medycznej spółka Genomed oraz na przełomie 2010 i 2011 roku Telecom Media, który działa na rynku reklamy mobilnej.(PAP)

epo/ jtt/

Cwaniury, chcą przebić nawet moje prognozy :D

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 10 marca 2010 15:22:12 przy kursie: 5,90 zł
MCI pokazało bardzo dobre wyniki roczne i kwartalne. Zaktualizowane dane pokazują jednak, że średnia z wycen spadła, bo wyceny dochodowe stały się niemożliwe, a pozostałe wyceny cząstkowe wzrosły, lecz spółka została automatem wyceniona majątkowo z dyskontem. Kuriozalne? Niżej tłumaczę to zjawisko w kategoriach ekonomicznych i dzielę się obserwacjami z raportu.
www.stockwatch.pl/gpw/mci,wykr...

Podstawowy problem, z jakim mamy do czynienia w szerszym kontekście to koszt kapitału własnego. Akurat w wypadku MCI nie mam żadnych oporów przed twierdzeniem, że jeśli w ciągu 2009 roku WIG wzrósł o 46%, a ROE dla spółki wyniosło 19% (może wyjść nieco inaczej zależnie czy się weźmie Equity średnioważone, czy na koniec okresu), to w kategoriach ekonomicznych MCI przyniosło stratę.
To tak na zimno i brutalnie, ale przecież właśnie po to mamy tę spółkę funduszową, żeby mieć ekspozycję na rynek akcji, akceptujemy ryzyko i czekamy na wzrost. 19% to zasadniczy underperformance. Oczywiście należy dodać, że opieramy się na zysku wykazanym, a nie wygenerowanym w kategoriach potencjału wartości wewnętrznej. Upublicznienie ABC Daty może uruchomić pokłady zysku, które już są, choć ich nie widać. Tyle że zarząd w oficjalnej prognozie podał na rok 2010 kwotę 67 mln zł zysku netto. Będzie to mniej więcej 25% zwrotu na kapitale własnym. I to już lepiej, ale efekt wskaźnikowy dopiero będzie. Na razie oceniam performance jak wyżej: MCI powinno w 2009 r. wygenerować i najchętniej wykazać ze 100 mln zł zysku, aby zrównać się ze zwrotem osiąganym w tym czasie z rynku.

Dlatego też, ponieważ wycena dochodowa spółki jest niższa niż majątkowa, algorytm potraktował ją surowo i przyjął średnią z wartości księgowej i likwidacyjnej. Oto szczegóły dla pełniejszego obrazu:

Przed

Majątkowe
Wartość księgowa 5,06
Wartość skorygowanych aktywów netto 5,05
Wartość likwidacyjna wg J.Wilcoxa 1,96

Dochodowe i mieszane
Wartość premii wieczystej 5,49
Wartość zysków dodatkowych 5,22
Wartość metodą berlińską 5,17
Wartość metodą szwajcarską 5,28

Mnożnikowe na bazie średnich wskaźników sektora
Ceny do wartości księgowej 11,44
Ceny do zysku operacyjnego 4,91
Ceny do przychodów 1,28
Wskaźnika EV/EBIT 5,21
Wskaźnika EV/Przychody Wycena niemożliwa

Po

Majątkowe
Wartość księgowa 5,62
Wartość skorygowanych aktywów netto 5,60
Wartość likwidacyjna wg J.Wilcoxa 2,38

Dochodowe i mieszane
Wartość premii wieczystej 1,82
Wartość zysków dodatkowych Wycena niemożliwa
Wartość metodą berlińską Wycena niemożliwa
Wartość metodą szwajcarską Wycena niemożliwa

Mnożnikowe na bazie średnich wskaźników sektora
Ceny do wartości księgowej 12,68
Ceny do zysku operacyjnego 9,21
Ceny do przychodów 1,47
Wskaźnika EV/EBIT 11,57
Wskaźnika EV/Przychody Wycena niemożliwa

Każdy może jednak wyciągnąć swoją opinię na temat tego, która z wycen jest najbardziej zasadna. Ja przyjąłbym średnią z wartości księgowej i wyceny mnożnikowej C/ZO. Przed opublikowaniem nowych danych wynosiła ona 4,99 zł, zaś po ich wrzuceniu wynosi 7,42 zł. Uwaga: to tylko matematyka, a nie żadna rekomendacja.

W wypadku MCI mamy od dawna ten komfort, że tak naprawdę nic nie wiemy o wartości jej aktywów. I nie będziemy wiedzieć, dopóki nie zostaną przeniesione ze sfery prywatnej w publiczną. Ta operacja jest kluczową kompetencją firmy, będącą źródłem wartości dodanej, czyli zarobku. Jestem bardzo, niesamowicie ciekaw wyceny rynkowej ABC Daty i co będzie dalej po upublicznieniu. Ta transakcja jest bowiem największą i najważniejszą dla MCI. Co by zarząd nie pisał w sprawozdaniu o innych spółkach, ich nagrodach i osiągnięciach, póki co ich znaczenie i wpływ na wartość jest marginalne. Nie odmawiam potencjału, lecz mówię o aktualnej skali i przełożeniu na wartość. MCI bez ABC Daty będzie zupełnie inną, dużo mniejszą i bardziej ryzykowną spółką, która na nowo będzie musiała się zdefiniować i odnaleźć.

Niestety, i za to mam ogromny żal do zarządu, że sam wiedząc wszystko o swoim biznesie, praktycznie nic nie przekazuje na zewnątrz. Segmenty operacyjne dobrano tak, że wszystko jest w jednym worku i informacja jest bezużyteczną pseudoinformacją. W tej perspektywie wszelkie wyliczanki, który fundusz co wniósł do którego i gdzie objął za ile, również nic nie wnoszą. Jest to bowiem przekładanie z kieszeni do kieszeni. Na poziomie skonsolidowanym wydać to aż za dobrze: przepływowo spółka w całym 2009 r. skonsumowała 7 mln zł, w ten sposób że uzyskała 10 mln zł ze "sprzedaży podmiotów powiązanych", operacyjnie dołożyła 2,5 mln, zmniejszyła zadłużenie o 5 mln i zapłaciła 5 mln zł odsetek i to tyle. Wykazany zysk netto jest więc wykreowany. I częściowo pochodzi z lat ubiegłych, o czym świadczy odwrócenie podatku dochodowego. Co - uwaga - nie wskazuje na żadną manipulację czy nierzetelność. Mówię tylko o tym, że spółka nie zarobiła pieniędzy. Wykazała zysk, a to co innego.

Lektura raportu przypomniała mi o sławnym programie motywacyjnym. Ach jak bardzo się starano, żeby jednak akcje trafiły do menedżerów po złotówce z czymś. Ciągłe obniżanie targetu ceny giełdowej jest po prostu niesmaczne, tym bardziej że widać jak na dłoni, że akcje są regularnie obejmowane i zbywane. Płacą za to wszyscy akcjonariusze spadkiem kursu wynikającym z nierynkowej podaży. Wprawdzie wypłacanie pensji z zysku obniżyłoby wynik netto i wartość dochodową (a zatem i kurs), więc pozornie efekt byłby podobny, ale do tego trzeba mieć w kasie gotówkę. Spółka woli wynagradzać menedżerów cudzymi pieniędzmi.

Na koniec informacja dająca trochę nadziei: 15 marca ma być ponoć wreszcie ogłoszony werdykt sądu w sporze ze skarbem państwa o odszkodowanie za upadłość JTT. Nie ma żadnej pewności, że się to znowu nie odwlecze, bo nie takie rzeczy widzieliśmy. Zdarzenie będzie poza tym jednorazowe, niewielkiej wartości w stosunku do aktywów MCI, ale gotówka się zawsze przyda.

Dla mnie jest bardzo wyraźne, że MCI poddusza się z braku gotówki. Stąd rozliczne emisje oraz drogie bądź co bądź obligacje. Czemu raport nie wspomina o planach odnośnie zawieszonych emisji publicznych serii I i N? Inni też by chcieli tanie akcje, nie tylko zarząd.
Powyższa treść przez 21 dni była zarezerwowana tylko dla osób posiadających abonament.

bB86
1
Wysłane: 10 marca 2010 21:32:25 przy kursie: 5,90 zł
Myślałem, że moja odpowiedź będzie stosunkowo krótka i tylko lekko krytyczna wobec analizy Watchdoga, ale jak zobaczyłem sWACC (kpina na poziomie 52%), to coś we mnie pękło. Odpowiedź będzie niestety długa i bardzo krytyczna, mam nadzieję, że już jutro ją wstawię.

Proszę o link do waszej formuły liczenia sWACC albo chociaż wklejenia go tutaj.

Wartości powyżej 20%, które widziałem w przypadku wielu spółek na tym portalu to ostra przesada, ale 52%.. to już nie jest śmieszne, to jest podawanie wypaczonych wycen.
Edytowany: 10 marca 2010 21:35

discopolo
0
Wpisów: 1 035
Wysłane: 10 marca 2010 22:12:28 przy kursie: 5,90 zł
Kod:
Moderator: wpis został usunięty na żądanie spółki MCI MANAGEMENT SA z powodu naruszenia dóbr osobistych p. Tomasza Czechowicza
Edytowany: 6 stycznia 2014 21:55

WatchDog
50
Wysłane: 11 marca 2010 00:33:13 przy kursie: 5,90 zł
bB86 napisał(a):
Wartości powyżej 20%, które widziałem w przypadku wielu spółek na tym portalu to ostra przesada, ale 52%.. to już nie jest śmieszne, to jest podawanie wypaczonych wycen.

Risk premium za ostatnie 12 miesiący... i wszystko jasne.

Formuła jest ogólnie znana
pl.wikipedia.org/wiki/%C5%9Are...
natomiast istota to dane wejściowe.
Nie jest natomiast tak, że zaniża to wszystkie wyceny, bo tylko dochodowe, tak jak to opisałem wcześniej.

Nie myśl, że nie mam z tym problemu. Ale wzbraniam się przed ingerencją ręczną, bo "liczba za duża wychodzi". Ewidentnie inwestycja alternatywna w koszyk WIGopodobny dostała taką premię.
Siedzę i czytam, uzupełniam braki.
Edytowany: 11 marca 2010 10:24

bB86
1
Wysłane: 11 marca 2010 11:08:07 przy kursie: 5,81 zł
WatchDog napisał(a):
bB86 napisał(a):

Risk premium za ostatnie 12 miesiący... i wszystko jasne.

Nie, nie jest wszystko jasne, i takie zbywanie raczej potwierdza na ogół, że ktoś ma coś za uszami. Nie chcesz opisać jak algorytm dobiera bonus za ryzyko?

Marcinie, Risk premium to jest na ogół KILKA PUNKTÓW PROCENTOWYCH i to jest maksimum, który się daje za charakter działalności.
Pomijając fakt, że MCI nie stawało w obliczu specjalnie powiększonych ryzyk w 2009 niż w innych latach (typu wielki dług w stosunku do kapitałów własnych, wielkie ujemne przepływy pieniężne etc.), to:
od kiedy to WYCENY opierają się na sytuacji w przeszłości a nie sytuacji w przyszłości??
Discounted cash flow to ocena przyszłych zysków, czemu ma być dyskontowana przeszłym WACCiem a nie obecnym/przyszłym??

52% Czy ta spółka upada? Czy ma zablokowane źródła finansowania? Rozprawię się z tym fragmentem zresztą w mojej odpowiedzi.

52% to jest kłamliwa i wypaczona, wzięta z palca figura.

I nie chodzi tu bynajmniej tylko o MCI, bo akurat mam ją w portfelu.
Rozeźliłem się, przejrzę też wiele innych spółek, oraz przytoczę różne podejścia do "risk premium".
Edytowany: 11 marca 2010 11:09

WatchDog
50
Wysłane: 11 marca 2010 12:19:14 przy kursie: 5,81 zł
MRP jest przyjęty jako zwrot z WIGu minus 52-tygodniowy T-bond jako stopa wolna od ryzyka.
Konsultuję się z dwoma profesorami z NYU odnośnie tego, co zrobić gdy zwrot z rynku jest +46%. Bo nie zaprzeczysz, że taki był. Czy dyskontować obecnym czy przyszłym? Oczywiście że obecnym, wszystko sprowadzamy do Present Value i dzisiaj alokujemy kapitał, a nie w przyszłości.
Nie zaprzeczysz też, że MCI jako de facto fundusz, mocno underperformował w zeszłym roku. Inwestycja bezpośrednio w akcje była dużo bardziej zyskowna, niż jego osiągnięty zwrot z aktywów.

Chciałbym też, zanim wywołasz krucjatę przeciwko "kłamstwom i wypaczeniom", zastanowił się, ile jest chciejstwa w tym co sam przedstawiasz. Risk premium = kilka punktów procentowych? Powiedz to ludziom, dla których ryzyko zmaterializowało się w postaci kilkudziesięciu punktów procentowych straty. Nawet na zdywersyfikowanym porfelu. Risk = return, więc Return = risk?
Edytowany: 11 marca 2010 12:22

bB86
1
Wysłane: 11 marca 2010 12:57:21 przy kursie: 5,81 zł
jak kasujesz moje posty to od razu zbanuj mnie, bo wytykam poważne błędy portalu.

Komunizm pierwsza klasa.
Edytowany: 11 marca 2010 13:14

WatchDog
50
Wysłane: 11 marca 2010 13:22:32 przy kursie: 5,81 zł
Wystarczy mi to co już napisałeś, podchodzisz do tematu emocjonalnie i szkoda, że nic z tego nie mam. Krytykujesz coś, co jest pionierskie na skalę światową, a na dodatek plastyczne. Mogę za 10 minut zmienić ten czy inny parametr, ale zanim to zrobię, rozmawiam, ustalam, konsultuję.
Mimo wszystko spróbuję: będąc programistą, czy autorem algorytmów, jaki przyjąłbyś cost of equity dla celów WACC przy wycenie perpetuity za 2009 r.?

I proszę, nie mieszajmy w to KGHM, bo on co roku płaci w dywidendzie 18-20% kapitałów własnych i to jest koszt gotówkowy. Ja proponuję nowe spojrzenie na te sprawy. Spojrzenie niewygodne, ale cieszę się, że wywołuje rozmowę. Nie wiem czy mam rację, nie wiem czy Ty masz rację. Skomentuj mi jednak kwestię ryzyka akcji z perspektywy ludzi, którzy mają przez ostatnie trzy lata (długofalowość w końcu) -60% na zdywersyfikowanym portfelu.

EDIT: proponuję też spacer po chłodnym świeżym powietrzu. Nikt nie kasuje Twoich postów.
Nie wiem dlaczego zniknął tekst, który miałem przed oczami i na który odpowiedziałem. Widzę w bazie, że go edytowałeś. Może kliknąłeś Edytuj zamiast Odpowiedz?
Edytowany: 11 marca 2010 13:25

bB86
1
Wysłane: 11 marca 2010 13:38:21 przy kursie: 5,81 zł
WatchDog napisał(a):
Skomentuj mi jednak kwestię ryzyka akcji z perspektywy ludzi, którzy mają przez ostatnie trzy lata (długofalowość w końcu) -60% na zdywersyfikowanym portfelu.

EDIT: proponuję też spacer po chłodnym świeżym powietrzu. Nikt nie kasuje Twoich postów.

To, że coś jest pionierskie, nie znaczy, że jest słuszne, i nie trzeba tego poprawić, to raz.

Nie mów, że nie kasujesz, bo gdzie niby w tych moich postach co są, jest wzmianka o KGHM??
Widać, że w jednym z postów, który został usunięty.

A co do komentarza: bardzo prosto:

Wycena oparta na discounted cash flow z sensownym wzrostem zysków i sensownych WACCach, projected C/Zach, C/WK etc pokazywałaby, że giełda 3 lata temu jest grubo przewartościowana.

Jeśli inwestor 3 lata temu kupował zdywersyfikowany portfel akcji grubo przewartościowanych, co wszystkie rozsądne wyceny by pokazywały, to musiałby zakładać wzrost kapitałów własnych, zysków etc. na poziomie np. 50% rocznie, innymi słowy, wzrost polskiego PKB na poziomie kilkunastu czy kilkudziesięciu procent rocznie.

Oczywiście nikt przy zdrowych zmysłach by tego nie robił.
3 lata temu akcje kupowali nieświadomi ludzie, nagonieni przez niewiele bardziej świadomych sprzedawców funduszy, a ci z kolei okłamani przez tych co się naprawdę znają w swoich respective firmach.

Ryzyko z inwestycji w akcje jest wprost proporcjonalne do niedowartościowania lub przewartościowania tychże akcji. Mówimy o inwestycji, a nie paromiesięcznych spekulacjach. Kilkuletnim horyzoncie inwestycyjnym. Na przełomie 08/09 akcje były b mało ryzykowne, nawet jeśli miały spaść o kolejne 30%, bo były niedowartościowane. Były niedowartościowane dla każdego kto nie zakładał końca świata, permanentnej recesji i III wojny światowej.
Na przełomie 06/07 akcje były przewartościowane. Zakładały wzrost PKB grubo powyżej wieloletniego potencjału polskiej gospodarki, potencjału wzrostu efektywności.
Teraz akcje są lekko niedowartościowane. Nie dyskontują wzrostu PKB na poziomie wieloletniego potencjału Polski, w okolicach 4-4,5% (w tym bonus z funduszy unijnych) i związanego z tym wzrostu zysków firm w latach '11-'12.

Edytowany: 11 marca 2010 13:41

WatchDog
50
Wysłane: 11 marca 2010 13:41:07 przy kursie: 5,81 zł
KGHM widziałem w okienku podglądu przy pisaniu. "Powiedz że nie uplasuje, i tak dalej".
Nie kasuję. Normalnie zaraz sobie odbiorę prawa admina.

Jak dobrze, że wreszcie rozmawiamy.
Czyli ile byś przyjął?

bB86
1
Wysłane: 11 marca 2010 13:56:12 przy kursie: 5,81 zł
Wracając do WACCów.
Uważam, że nie może ich liczyć automat, a przynajmniej nie w całości.

Automatyczny może być komponent długu (bo firmy większe od tych z NC biorą kredyty na mniej więcej podobnych warunkach, spektrum różnicy to 2-3%). Łatwo zmieniać te wartości dla wszystkich firm, jeśli rosną/spadają stopy proc. a zatem i WIBOR.
Automatyczne może być oszacowanie ogólnego kosztu equity w danej branży. Dla większości branż ten procent będzie tożsamy z oczekiwaniem wobec wieloletniej stopy inwestycji z WIGu, dla niektórych, ryzykowniejszych/zyskowniejszych to będzie trochę więcej.
Wystarczy poszukać średni wieloletni IRR w branży np. tego nieszczęsnego private equity, od którego się zaczęło. Dlaczego branże? Bo patrząc na daną firmę, alternative cost'em jest średni wieloletni zwrot z innych firm tego typu.

Automatyczne może być dodanie kolejnej kary, za np. zbyt duży udział oprocentowanego długu w pasywach, czy inne rzeczy, które są obiektywnym czynnikiem zwiększającym ryzyko płynnościowe/bankructwa.

Automatyczne (choć ręcznie korygowane) może być ocenienie, w jakim procencie dana branża (ewentualnie firma, jeśli portal ma dużo analityków) na przestrzeni wielu lat korzystała z kredytów/obligacji, a w jakim z emisji equity. W okresie zaostrzenia polityki kredytowej banków, jak w '09, wszystkie akcje na GPW mogą mieć automatycznie zmieniony proporcje między ilością debt, a ilością equity w strukturze finansowania. Taka zmiana podwyższy WACC. Ale to powinno być cofnięte mniej więcej teraz, kiedy warunki są rozluźniane.

Ale ręczne musi być dodanie unikalnych ryzyk takich, jak np. defraudacja pieniędzy w Immofinanzie i z tego powodu częściowa utrata reputacji Immoeastu w '08 , ryzyka reputacyjne, oszustw etc.

Stopa zwrotu z ostatniego roku nie może być elementem liczenia WACCu, bo poważni, duzi inwestorzy wchodzący w emisje equity danej firmy nie patrzą tylko i wyłącznie na stopę zwrotu z akcji w ostatnim roku. Często w ogóle nie patrzą. To nie jest element, który w znaczącym stopniu buduje ich oczekiwania i w takim razie nie wpływa znacząco na cost of equity.

Edytowany: 11 marca 2010 14:00

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE mci

37 38 39 40 41

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,331 sek.

vqnhxlms
cgrlypop
tpbmtgsz
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
vubvjpvx
appktzui
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat