PARTNER SERWISU
mutwonxq
1 2 3 4 5
Solosoft
0
Wpisów: 35
Wysłane: 19 marca 2010 18:55:25 przy kursie: 2,13 zł
Wszystko to co piszesz jest logiczne, ale ja doprawdy nie wiem jak ta spólka ma wypracowac ten zysk. Fastfoody niszczą takie spółki a pomysłu oprócz sprzedaży tanich pierogów pan Kościuszko zbyt wielu nie ma. No i jeszcze ten pan z rady nadzorczej - wiadomo o kim mowa, ale to juz temat na zupełnie inna dyskusję. Wykluczam znaczące odbicie kursu, nawet obecnosc ostatnio prezesa i jego obiecanki w studiu TVN-CNBC wyciągnęla kurs tylko na chwilę. Mysle ze zahamowanie bardzo soczystej fali spadkowej byloby duzym sukcesem dla kursu.

prezes77
0
Wpisów: 7
Wysłane: 19 marca 2010 19:38:32 przy kursie: 2,13 zł
Ostatnie wystąpienie to obiecanki. Pierogi w zeszłym roku zostały przeciez sprzedane do Ko-Operatora - raport II albo III kwartał. Myślicie, że z samej opłaty franszyzowej będą jakies ogromne zyski? Ja też nie widzę absolutnie możliwości wypracowania tego zysku - szczególnie w takiej wysokości. W bilansie kasy 0, emisja wycofana, kredyty wstrzymane...o nowych lokalizacjach obiecywanych w zeszłym roku ani słychu...jak dla mnie możliwości żadne. Chyba, że jakiś fundusz to doinwestuje...
Dalej podtrzymuje, że albo przejęcie, albo fundusz...albo agonia.

aequitas84
0
Wysłane: 23 marca 2010 11:47:51 przy kursie: 2,28 zł
Co prawda w IVQ 2009 roku spółka miała sporą stratę jednak:
- strata w branży spożywczej/restauracyjnej była do przewidzenia. Pokazują to także wyniki Almy. Ludzie zaczęli zarabiać mniej, liczyć się z wydatkami i przestali jadać na mieście i kupować w ekskluzywnych sklepach (choć Alma ma lepsze ceny niż wiele sklepów osiedlowych i marketów a do tego atmosferę, której na próżno szukać w marketach).
- strata za IVQ spowodowała spadki na akcjach i wyczyściła bieżnię pod szybki bieg na północ
Co zatem dalej...
- prezes wypowiada się, że będzie zysk (wierzę mu, bo widzę, że przynajmniej wrocławskie knajpki irestauracyjki przy rynku znów zapełniły się klientami - zatem...ludzie znów wydają kasę na jedzenie, dobre jedzenie
O wczorajszym wzroście akcji spółki trąbiło się od pewnego czasu na forach. Teraz liczę na powolny, systematyczny wzrost w górę. Do chwili, gdy akcjonariusze nie zaczną spieniężać akcji - to może się stać po 20-30% wzroście czyli w okolicach 3 zł/akcję. Liczę jednak, że po dobrych wynikach akcje moga skoczyć nawet na 4-5 zł. Chyba, że wydarzy się coś co popsuje moje przypuszczenia. Oby tak nie było.
PS. spółka zapewne wypuści nowe akcje z których sfinansuje dalszy rozwój ale dopiero wtedy gdy będą one własnie po 4-5 zł - w końcu muszą na czymś i na kimś zarobić

tomasz79
0
Wpisów: 243
Wysłane: 23 marca 2010 12:06:01 przy kursie: 2,28 zł
aequitas84 napisał(a):

- prezes wypowiada się, że będzie zysk (wierzę mu, bo widzę, że przynajmniej wrocławskie knajpki irestauracyjki przy rynku znów zapełniły się klientami - zatem...ludzie znów wydają kasę na jedzenie, dobre jedzenie

to akurat, że na wrocławskim rynku ludzie lubią jeść i to nawet płacąc dużo, to wiadomo od dawna i nie jest to jakaś szczególna nowinka. tam gdzie jest dobre jedzenie i jest to lokal w centrum miasta, to nawet w czasie kryzysu ciężko było znaleźć wolny stolik.
a tak w ogóle to nie słyszałem, by spółka miała jakiś lokal na wrocławskim rynku...

"Drżyj, gdy inni są zachłanni. Bądź zachłanny, gdy inni drżą."

aequitas84
0
Wysłane: 23 marca 2010 12:29:24 przy kursie: 2,28 zł
Cytat:
a tak w ogóle to nie słyszałem, by spółka miała jakiś lokal na wrocławskim rynku...

We Wrocławiu spółka nie ma lokalu ale są podobne oferujące dania z tego segmentu. Pracuję w okolicach rynku i przyzwyczaiłem się do jedzenia na miescie w czasie pracy. Jeszcze w grudniu łatwo było znaleźć miejsce w restauracjach i pubach - w godzinach 13:00-18:00 i później. Teraz to się zmienia - coraz trudniej z miejscami.
Pytałem się znajomych, którzy prowadzą lokale - okres od czerwca do grudnia był jednym z najgorszych dla nich. Od stycznia sytuacja się poprawia.
Powstają także kolejne, bodajże dwie restauracje. Wnioskuję zatem, że sytuacja jest lepsza a więc zyski lokali gastronomicznych powinny się polepszać. Sytuacja w Krakowie powinna być podobna.
Edytowany: 23 marca 2010 12:35

tomasz79
0
Wpisów: 243
Wysłane: 23 marca 2010 12:47:42 przy kursie: 2,28 zł
to, że w okresie wiosenno-letnim wzrasta zainteresowanie lokalami w centrum, to wiadomo od dawna. trochę taka sezonowość, bo wiadomo, że milej spędza się czas w ogródku popijając piwko i zajadając pyszny obiadek...
tylko problem z tym, że lokale powyższej spółki nie cieszą się szczególnym zainteresowaniem.
wyniki mówią same za siebie. nie można tu mówić o ekskluzywności (tak jak we Wrocławiu ma Karczma Lwowska czy Pod Papugami), ani o wyrafinowanej kuchni, a pierogami może handlować prawie każdy. wg mnie brak pomysłu na wyróżnienie się na tle rynku. zarządzający mogą obiecywać wiele, ale jakiejś szczególnej poprawy nie oczekuję, bo bajek to ja już się nasłuchałem w dzieciństwie...

"Drżyj, gdy inni są zachłanni. Bądź zachłanny, gdy inni drżą."

aequitas84
0
Wysłane: 23 marca 2010 12:58:23 przy kursie: 2,28 zł
Najwięcej klientów (brak miejsca w danym lokalu) jest własnie w lokalach oferujących proste i szybkie dania: Kurna Chata, Chatka przy jatkach - lokale te oferują własnie pierogi, dania mięsne - ma być dużo, w miare tanio i szybko. Takie też jest Polskie Jadło. Okres ogródków jeszcze się nie rozpoczał - to dopiero za około 2 miesiące.
Ważne, aby znaleźli klientów. Podoba mi się ich pomysł (jest jeszcze ich czy go sprzedali, bo takie pojawiły się informacje na forum) sprzedaży pierogów firmom i cateringu - jako dodatkowa działalność pomysł jest dobry.
Coż....pozostaje czekać. Liczę, że coś da się na tej spółce zarobić. Wyniki za IQ pokaza czy warto było czekać. Sądzę jednak, że:
- nawet złe wyniki nie doprowadzą do zaniżenia kursu akcji poniżej 2 zł (opieram to na przypuszczeniach)
- dobre wyniki natomiast mogą wywindować wyniki nawet do 4-5 a może i 6 zł
Pozostaje trzymać kciuki i liczyć na dobre wyniki :)

arturpap
0
Wpisów: 38
Wysłane: 26 kwietnia 2010 20:13:58 przy kursie: 2,99 zł
Kurs PLJ zmierza w jedynym właściwym kierunku i jeśli ktoś się jeszcze o tym nie przekonał to myślę że już czas najwyższy bo za moment może być za późno, najbliższe opory to 3,16 lub 3,39 i myślę że są w zasięgu jeszcze do końca tygodnia patrząc na obroty i liczbę chętnych do zakupów następny opór na 3,69 lub wyżej 3,92 i tu można spodziewać się większej podaży i realizacji zysków no i tu można wysiadać bo pewnie przyjdzie korekta. Najbliższe poważne wsparcie w obecnej sytuacji to 2,53 a dalej 2,42 jednak myślę że przynajmniej na najbliższy czas kierunek mamy określony.
pozdrawiam i życzę udanych zakupów

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 26 kwietnia 2010 20:20:27 przy kursie: 2,99 zł
Napisz dla równowagi coś o wsparciach.
Edytowany: 26 kwietnia 2010 20:20

del20110217
0
Wpisów: 211
Wysłane: 26 kwietnia 2010 21:23:42 przy kursie: 2,99 zł
arturpap napisał(a):
Kurs PLJ zmierza w jedynym właściwym kierunku i jeśli ktoś się jeszcze o tym nie przekonał to myślę że już czas najwyższy bo za moment może być za późno, najbliższe opory to 3,16 lub 3,39 i myślę że są w zasięgu jeszcze do końca tygodnia patrząc na obroty i liczbę chętnych do zakupów następny opór na 3,69 lub wyżej 3,92 i tu można spodziewać się większej podaży i realizacji zysków no i tu można wysiadać bo pewnie przyjdzie korekta. Najbliższe poważne wsparcie w obecnej sytuacji to 2,53 a dalej 2,42 jednak myślę że przynajmniej na najbliższy czas kierunek mamy określony.
pozdrawiam i życzę udanych zakupów

Jak już "cytujesz" T. Jerzyka z BZWBK to przynajmniej to zaznacz :P
Poza tym w stopce raportu jest pewna notka, której nie będę cytował.

* WD
Kolega nie "zacytował" do końca: wsparcia: 2,31 oraz 2,14 (kluczowe)

wazar
0
Wpisów: 72
Wysłane: 27 kwietnia 2010 07:42:27 przy kursie: 2,99 zł
A mnie się wydaje, że to na razie koniec wzrostow. Wyszedłem zresztą. Ale często wychodze za wcześnie... chyba dzisiaj sie rozstrzygnie czym ten wzrost jest.

prezes77
0
Wysłane: 17 maja 2010 01:26:19 przy kursie: 2,51 zł
Nic nie mówiący raport kwartalny, wizja na przyszłość żadna. Gotówki jak nie było tak nie ma, majątek w całosci chyba przeniesiony juz do Ko-Operatora, sprzedaż towarówa handlowych minimalna...a przecież zapowiadano kontrakty handlowe na 5 milionów o ile dobrze pamiętam. Międzynarodowe standardy z przeszacowaniem środków trwałych też nie weszły w życie...więc zapowiadane 90 milionów to też bajki - swoją drogą chyba nawet nie ma czego przeszcowywać, gdy karczmy zastawione kredytem i użyczone Ko-Operatorowi na lata...
Ciekwa ta pożyczka z akcji pana Zubera....

maxboast
0
Wpisów: 223
Wysłane: 22 maja 2010 11:44:15 przy kursie: 2,15 zł
Wsparcie na 2,14 idealnie obronione a więc na nadchodzący tydzień wejście w spółkę może oznaczać parę procent więcej w portfelu. Daleko mi do twierdzenia że "czas już najwyższy bo za moment może być za późno" gdyż jak widać z perspektywy czasu tego typu komentarze nie zawsze wychodzą na zdrowie (i nerwy) sugerującym się nimi. Spółka to fundamentalna kiszka i długoterminowo ciężko prognozować (może być lepiej a może i ... vide Polrest) lecz obraz techniczny w tej chwili wydaje się bardzo korzystny dla kupujących. Za tym że z firmą nie będzie w niedalekiej przyszłości aż tak tragicznie przemawia również darownizna pakietu akcji Prezesa na rzecz finansowania bieżącej działalności - to oznacza że przynajmniej w tym roku spółka będzie mogła jakoś funkcjonować. Ostatnia pozytywna sprawa na chwilą obecną to obroty które od ponad 2 miesięcy są więcej niż zadowalające - czyli spółkę widzą inni a to przy ewentualnych wzrostach będzie miało kluczowe znaczenie

Arkuos
1
Wpisów: 212
Wysłane: 23 maja 2010 12:26:13 przy kursie: 2,15 zł
Nie znam się, ale czy Polskie Jadło, nie zaliczyło podwójnego dna ?

addi
0
Wpisów: 1 086
Wysłane: 23 maja 2010 12:53:25 przy kursie: 2,15 zł
Arkuos napisał(a):
Nie znam się, ale czy Polskie Jadło, nie zaliczyło podwójnego dna ?

Najbliższe dni dadzą odpowiedź. Pierwszym pozytywnym sygnałem będzie pokonanie czwartkowego H.

maxboast
0
Wpisów: 223
Wysłane: 24 maja 2010 19:32:12 przy kursie: 2,16 zł
Po dzisiejszym niespodziewanym komunikacie w tej chwili nawet wejście pod AT wydaje się dosyć ryzykowne:

link

Mimo że akcje będą przeznaczone dla instytucjonalnych to niższa cena emisyjna od obowiązującej w tej chwili stwarza prawdopodobieństwo, że rynek nie przyjmie tego euforią zakupów...
Edytowany: 25 maja 2010 10:10

koszyk
0
Wpisów: 1 099
Wysłane: 25 maja 2010 10:09:35 przy kursie: 2,02 zł
Prezes Kościuszko w TV coś kręcił z tą emisją.
Obawiam się, że emisja będzie, ale z pp.

Emisja dla instytucjonalnych po 2,04, przy dzisiejszej cenie akcji byłaby dobrą informacją, ale obawiam się, że będzie inaczej.

koszyk
0
Wpisów: 1 099
Wysłane: 25 maja 2010 15:37:40 przy kursie: 2,02 zł
Jadło spada, ale po takiej wypowiedzi "Cesarza Pierogów", nic dziwnego.
W takiej ogólnie nerwowej atmosferze jasność co do dalszych planów spółki, a szczególnie w tak wrażliwej kwestii, jak emisja jest niestety nieodzowna.

www.tvncnbc.pl/emisja-nowych-a...

arturpap
0
Wpisów: 38
Wysłane: 26 maja 2010 17:41:35 przy kursie: 1,98 zł
więc jakie perspektywy dla spółki widzicie na najbliższy czas ?? nie ukrywam mam troszkę papiera i zastanawiam się co z tym zrobić - proszę o jakieś konstruktywne podpowiedzi binky

mrk
mrk
26
Wpisów: 1 968
Wysłane: 2 czerwca 2010 21:27:31 przy kursie: 2,02 zł
i jak zostałeś, czy sprzedałeś?
Myślę, że zbliża się chwila rozstrzygnięcia dla kursu, wybicie może pojść w obie strony, ale osobiście wyżej oceniam szanse na górę i wziąłem dziś nieco akcji

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

1 2 3 4 5

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 1,133 sek.

tcjuguiy
nxniguen
lzbeotma
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
emeyiqvy
svkrjaqx
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat