4 Dołączył: 2009-03-31 Wpisów: 125
Wysłane:
6 kwietnia 2010 17:10:33
przy kursie: 18,50 zł
na kurs akcji petrolinvestu nie wpływa w zaden sposób kurs ropy. i wpływać nie będzie bo petrolinvest żadnej ropy nie znajdzie. Krauze po raz kolejny (jak w wyp. biotonu) ozenil ludzi z marzeniami poprzez emisje akcji. Sam zas zarabia na wyprzedazy swojego pakietu. Moja inwestycja w petrola jest po pierwsze bardzo skromna a po drugi czysto spekulacyjna. Za cholere nie moge zrozumiec czemu ktos sie po tych wszystkich zagraniach Krauzego upiera, ze inwestycja ma charakter fundamentalny i rzeczywscie chodzi o dokopanie sie do ropy. Spadlo to moze wzrosnie. A jak nie to pozegnam sie z papierem bez wiekszego zalu
|
|
Wysłane:
6 kwietnia 2010 17:51:37
fidelio77 napisał(a):
Jak pokazało doświadczenie, samo dokopanie się do ropy to też za mało. Petrol już się do niej dokopał i nic z tego nie wynikło. Także przestańcie już mitologizować to dokopanie się do ropy.
ja nie mitologizuje i mam gleboko w d... co z tego kopania im wyjdzie. dawne temu na forum parkietu pisalem, ze Rycho w Kazachstanie kupil ... pastwiska. ktos sie dal na to nabrac, ktos jeszcze wierzy. ja nie. trzymam sie od jego spolek daleko. calkiem niedawno zamknalem nawet pozycje w polnordzie (nieduża), choc ta spolka wygladala nawet sensownie. Zaczal jednak produkowac emisje obligacji i wspomnial cos o inwestycji w ... nigerii, wiec sie wycofalem. petrola potrzymam jeszcze pare dni. jesli cos z tego wyjdzie. jak nie - to wycofam sie bez zalu. bo inwestycja ma co podkreslam jeszcze raz spekulacyjny charakter
|
|
0 Dołączył: 2008-12-05 Wpisów: 228
|
|
|
|
Wysłane:
6 kwietnia 2010 20:08:34
no niestety - zaangazowanie jest takie, ze co najwyzej starczy na romantyczna kolacje w Krakowie, albo w okolicy :-) Pastwiska to najwyzej w rodzinnej wsi poogladam.
Dlatego ze spokojem patrze na rozwoj wydarzen. Aczkolwiek wspolczuje tym, ktorzy dali sie ubrac, bo naganianie bylo mocne i dobrze bardzo dobrze przygotowane. Rysio z logistyki i marketingu powinniem 6 zgarnac. Takze i Ci co mu pomagali. Rowniez w mediach wszelkiego rodzaju ....
|
|
1 Dołączył: 2009-11-29 Wpisów: 31
Wysłane:
6 kwietnia 2010 20:38:40
Przeciez wszyscy, ktorzy pakuja sie w petrol, wiedza na co sie porywaja. Jesli sie wstrzela i idzie w gore, to jest git i tak mialo byc, jesli idzie w dol (jak zauwazylem tak jest najczesciej), to zwalaja na kombinacje grubego ryska bo tak najwygodniej. Jak dla mnie zbyt dziwna spolka, by sie w nia pakowac - slabo dzialaja w niej prawa gieldowe.
|
|
0 Dołączył: 2009-08-11 Wpisów: 444
Wysłane:
7 kwietnia 2010 09:10:46
przy kursie: 17,11 zł
www.parkiet.com/artykul/8,9151... Cytat:Zarząd PETROLINVEST S.A. ("Spółka"), informuje, że w dniu 6 kwietnia 2010 roku Spółka otrzymała od:
- osoby pełniącej funkcję członka Rady Nadzorczej C. Ulrich założone w 1805 roku w Warszawie Spółki Akcyjnej z siedzibą w Gdyni ("C. Ulrich"), a jednocześnie członka Rady Nadzorczej Spółki, - osoby pełniącej funkcję członka Zarządu C. Ulrich, a jednocześnie członka Rady Nadzorczej Spółki,
zawiadomienia informujące o: 1. sprzedaży w dniu 30 marca 2010 roku przez C. Ulrich na rynku akcji GPW w Warszawie w transakcji pakietowej poza sesyjnej 250.000 akcji Spółki, po cenie 18,00 zł za jedną akcję, 2. sprzedaży w dniu 31 marca 2010 roku przez C. Ulrich na rynku akcji GPW w Warszawie w transakcjach pakietowych poza sesyjnych łącznie 450.000 akcji Spółki po cenie 18,00 zł za jedną akcję oraz 110.000 akcji Spółki po cenie 18,50 zł za jedną akcję. co jest tu grane kurs niebawem sięgnie dna a ja całyczas myśle , ze odbijemy .......
Edytowany: 7 kwietnia 2010 09:32
|
|
0 Dołączył: 2009-11-25 Wpisów: 7
Wysłane:
7 kwietnia 2010 15:16:36
Zastanawiam się ile lat/miesięcy przynosząc straty spółka ta będzie mogła funkcjonować?
|
|
13 Dołączył: 2009-08-06 Wpisów: 5 508
Wysłane:
7 kwietnia 2010 15:34:49
radeks napisał(a):Zastanawiam się ile lat/miesięcy przynosząc straty spółka ta będzie mogła funkcjonować? To kwestia matematyki. Emisji poniżej 1 grosza już się zrobić nie da. Przy obecnym tempie nowych emisji akcji taki nominał da się osiągnąć w kilka lat.
|
|
0 Dołączył: 2009-04-02 Wpisów: 687
Wysłane:
7 kwietnia 2010 15:39:31
Zawsze jak cena będzie za niska można zrobić scalenie akcji. Teraz prędko, zanim dotrze do nas, że to bez sensu.
|
|
0 Dołączył: 2009-02-06 Wpisów: 925
Wysłane:
7 kwietnia 2010 15:41:21
Czy medialna gra na spadki kursu jest sprzedawaniem faktow czy plotek?
Czy plotka jest spadek bo sprzejaja akcjie,czy moze faktycznie okret tonie i ludzie uciekaja z firmy?
Czy zysk z pozyczonych shortow jest realny i wystarczajacy dla glownego akcjonariusza?
Czy obecne sprzedaze pakietowe sluza tylko ukryciu potencjalnych mozliwich operacji ?
|
|
|
|
0 Dołączył: 2008-11-28 Wpisów: 1 308
Wysłane:
7 kwietnia 2010 18:03:15
Co do fundamentów - pełna zgoda. Co do przepływu gotówki to już jest trochę inaczej. Pewnie są tacy jak Disco, co jeszcze nie stracili  , Są tacy co z jego radą  trochę, naprawdę tylko trochę kupili i sprzedali między dnem, a szczytem  Część nowych, chwilowych akcjonariuszy nie wyszło dobrze na tej inwestycji. A co z tymi co kupowali po 150 i jeszcze trzymają ? Nawet Ci co po 50 i nie oddali niedawno po 35-40 ? To wszystko są przepływy wtórne z punktu widzenia spółki. Nie przysparzają jej kapitału i kasy do działania. Dlatego pisałem tu już kiedyś, że osoby naprawdę zainteresowane Petrolem powinny przejrzeć raporty od początku i zbadać przepływy. Co się stało z nadwyżką kasy ponad cenę emisyjną ? Jak wiele kasy było wyprowadzone ze spółki ? A może było odwrotnie, może spółka zaciągała pożyczki u swojego głównego udziałowca, który by je zdobyć co nieco miesza na gieldzie ? Nie wiem. Nieznam się. Nie badałem kolejnych bilansów i raportów, ale tam tkwi sedno sprawy. Tylko jeżeli z tej analizy wyjdzie, że główny akcjonariusz zaangażował wieksze niż to wynika z kapitału akcyjnego i zapasowego przy emisji publicznej środki można zakładać, że Krause wierzy w ten biznes. Jeżeli wierzy to nie ma co na niego krzywo patrzeć, tylko wierzyć jak Disco, że jak ropa tryśnie to się doczeka.  Czego mu życzę  .
Edytowany: 7 kwietnia 2010 18:07
|
|
0 Dołączył: 2009-07-16 Wpisów: 1 746
Wysłane:
7 kwietnia 2010 18:03:40
takie zasmiecenie watku to przeciez norma w momentach duzych ruchow na walorze. kazdy chce blysnac, co niektorzy az za bardzo i robi sie smietnik. poczatkowo tez bylem 'anty', bo zeby znalezc przydatne info trzeba bylo przetrzepac 20 stron, ale patrzac z perspektywy czasu teraz jestem za - czesciowo, by WD i ekipa nie wykonywala syzyfowej roboty, a czesciowo z powodu, ze taki wpis zostaje i mozna go 'podziwiac' przez jakis czas, co zazwyczaj nie przysparza chwaly delikwentowi, ktorego brak wiedzy zastapiony onetowskim stylem zostal znokautowany przez zazwyczaj jedno madre zdanie. zeby jednak wrocic do meritum - ci co sa na minusie musza teraz troche odczekac do nastepnej euforii radosci ( jesli taka bedzie. gdzies tu sie przewinelo pytanie o zdanie na temat sprzedazy tych 700k akcji za 18 i 18,50 - to nie jest dobry znak. ktos ma wiedze z samej gory i wywala po spadku z okolic 40 na 18 (pytanie dlaczego nie wywalil wczesniej???), czyli cos sie zmienilo i jest zle, albo przynajmniej niepewnie - kurs zas na pewno bedzie spadac i to nie o zeta czy dwa. a delikwent odkupic akcje przed wzrostami zawsze zdazy to tak patrzac z boku Zawżdy znajdzie przyczynę, kto zdobyczy pragnie...
|
|
0 Dołączył: 2010-03-05 Wpisów: 48
Wysłane:
7 kwietnia 2010 18:13:21
tak sie zastanawiam skoro wszyscy są az tak cholernie negatywnie nastawieni na spadki, to czemu nie gracie na krótką sprzedaż? :>
|
|
0 Dołączył: 2009-08-28 Wpisów: 1 035
Wysłane:
7 kwietnia 2010 18:27:45
lajkonik napisał(a): Pewnie są tacy jak Disco, co jeszcze nie stracili
Aż tak dobrze to nie jest. Już 18% w plecy, ale nie oddam ani jednej akcji. Powodowany jestem niechęcią do Rysia. Facet robi wszystko co w jego mocy żeby postrącać nas drobnicowców z akcjonariatu. Ze mną mu się nie uda. Nie sprzedam. Zgadzam się na stratę całości jeśli tam nie ma ropy. Natomiast jeśli tam jest ropa to harce Rysia niewiele znaczą. Po prostu nie kupiłem w samym dołku. Normalka. Rysiek! Wiem że to czytasz  Odpuść chłopie to zbijanie kursu, mnie i tak nie przestraszysz  Już wszyscy wiedzą jaki z ciebie palant i cwaniaczek. Nie musisz tego udowadniać po raz kolejny. W końcu swoimi "zgodnymi z umową" działaniami wkurzysz EBOiR i zostaniemy bez finansowania w kazachskim stepie. Chcesz tego? Już i tak jesteś konkretnie w plecy. Chcesz żeby naprawdę zabolało? Przecież twoje wieśniackie zagrywki uwalają także Bioton i Polnord. Mi tam kalafior bo nie mam tych papierów, ale u ciebie są spore pakieciki. Rób tak dalej, zarabiaj końcówki na manipulowaniu kursem i trać prawdziwą kasiorę na negatywnym sentymencie własnych firm, a wylecisz z pierwszej setki Forbes. Puknij się gościu w czoło zamiast pukać studentów na manipulowaniu kursem Petrola.
|
|
0 Dołączył: 2009-04-09 Wpisów: 1 143
Wysłane:
7 kwietnia 2010 19:36:42
varden napisał(a):tak sie zastanawiam skoro wszyscy są az tak cholernie negatywnie nastawieni na spadki, to czemu nie gracie na krótką sprzedaż? :> Bo na GPW nie ma krótkiej sprzedaży. Można robić shorty jeśli ma się jakiegoś znajomego z dużym pakietem, który to znajomy nie chce, albo nie może zbyć swoich akcji. Wtedy możesz sobie u niego pożyczyć. Możesz też uśmiechnąć się do disco - sądząc po ostatnim apelu, niosącym już cechy rozpaczliwej zadyszki, będzie trzymać papier do grobowej deski. Więc może ci pożyczy :D
|
|
PREMIUM
522 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
7 kwietnia 2010 20:37:26
A próbowałeś kiedyś pożyczyć akcje w DM? W 2008 próbowałem pożyczyć akcje i jest z tym tyle formalności, opłat, depozytów, że mnie się odechciało. W ofercie to sobie mogą mieć... Realnie to trwa to bardzo długo, dużo kosztuje, że nikt z tego nie korzysta... Krótkiej sprzedaży realnie nie ma...
|
|
0 Dołączył: 2009-02-06 Wpisów: 925
Wysłane:
7 kwietnia 2010 20:44:46
anty_teresa napisał(a):A próbowałeś kiedyś pożyczyć akcje w DM? W 2008 próbowałem pożyczyć akcje i jest z tym tyle formalności, opłat, depozytów, że mnie się odechciało. W ofercie to sobie mogą mieć... Realnie to trwa to bardzo długo, dużo kosztuje, że nikt z tego nie korzysta... Krótkiej sprzedaży realnie nie ma... W kilku instytucjach maklerskich ktore chwalily sie na swoich stronach informacja o krotkiej sprzedazy akcji w ktorych byl Petrol. uzyskalem informacje ze obecnie nie prowadza oni mozliwosc zawierania nowych umow na krotka sprzedaz.
|
|
0 Dołączył: 2010-03-05 Wpisów: 48
Wysłane:
7 kwietnia 2010 21:15:40
a, wiec to tak wyglada.
no, myslalem, ze to tak latwe, jak kupowanie. pisalem do obslugi aliora dm i w odpowiedzi dostalem, ze krotkiej sprzedazy u nich po prostu nie ma. no, ale sądząc po ofertach wbk czy ing, myslalem, ze normalnie to funkcjonuje:>
|
|
0 Dołączył: 2009-04-09 Wpisów: 1 143
Wysłane:
7 kwietnia 2010 21:35:22
varden napisał(a):a, wiec to tak wyglada. no, myslalem, ze to tak latwe, jak kupowanie. pisalem do obslugi aliora dm i w odpowiedzi dostalem, ze krotkiej sprzedazy u nich po prostu nie ma. no, ale sądząc po ofertach wbk czy ing, myslalem, ze normalnie to funkcjonuje:> Zastanów się proszę. Gdyby coś takiego "normalnie funkcjonowało", to czy byłoby tu w tej chwili tylu płaczących i rozdzierających szaty? Przecież już przy drugiej fali gwałtownych spadków (>30) wiadomo było, że będzie lecieć dalej, więc dałoby się w zasadzie wchodzić w ciemno w grę na dalsze spadki. Ja zrobiłbym to bez wahania, nawet teraz. I ze świadomością, że jutro może na przykład odbić ze dwa, trzy procent... Jednak trendu spadkowego raczej się tu nie powstrzyma - co jest moim całkowicie prywatnym zdaniem. I nie ponoszę odpowiedzialności za to, że ktoś czytając tą wypowiedź i stwierdzając, że ma już dość - sprzeda. Tuż przed kilkunastoprocentowym odbiciem, które zdarzają się na takich osobliwościach jak Oil.
|
|
0 Dołączył: 2009-08-02 Wpisów: 170
Wysłane:
8 kwietnia 2010 04:59:40
Spółka Moim zdaniem sprzedają pakietówki słupom i pchają to na GPW W transakcjach pakietowych poza sesyjnych ładnie brzmi i nie wywołuje takiej paniki. Niech podadzą komu sprzedali, wszystko tu jest grubymi nićmi szyte. Większego przekrętu to chyba nie ma, nawet spekuła nasrała w gacie
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.