PARTNER SERWISU
nmgjunad
2 3 4 5 6
siekoo
0
Wpisów: 1 746
Wysłane: 6 stycznia 2010 18:59:25 przy kursie: 14,07 zł
Cytat:
Cyfrowy Polsat pozyskał w 2009 roku netto 476 tys. nowych abonentów i na koniec ubiegłego roku miał ich 3,2 mln. Natomiast łączna liczba użytkowników dekoderów Cyfrowego Polsatu wyniosła na koniec 2009 roku 3,9 mln - podała spółka w komunikacie prasowym.(...)

biznes.interia.pl/gieldy/news/...

wykres wyglada obiecujaco, perspektywy na 2010 tez - moze w koncu beda sensowne wzrosty.
btw, czy ktos wie jak dziala ten polsatowski internet (jakosc, niezawodnosc)? bo niestety moja wies jest jeszcze 'poza zasiegiem', a chetnie uwolnilbym sie od kabli TPSA+przystawki.
Zawżdy znajdzie przyczynę, kto zdobyczy pragnie...

SunTzu
0
Wpisów: 74
Wysłane: 11 stycznia 2010 10:19:56 przy kursie: 15,60 zł
Z tego co wiem, to jeszcze CPS nie ma tego internetu, dopiero co wygrali przetarg, muszą zbudować architekturę i ponieść duże inwestycje. Polsat ma mieć zasięg tam gdzie inni nie mają przy niskiej cenie, a nawet darmowy, czyli zasięg będzie o wiele większy niż ten z Orange, a jakość cóż nowe=lepsze. Jak Cię stać to kup Orange, a jak nie to czekaj.

siekoo
0
Wpisów: 1 746
Wysłane: 11 stycznia 2010 14:25:59 przy kursie: 15,60 zł
SunTzu napisał(a):
Z tego co wiem, to jeszcze CPS nie ma tego internetu, dopiero co wygrali przetarg, muszą zbudować architekturę i ponieść duże inwestycje. Polsat ma mieć zasięg tam gdzie inni nie mają przy niskiej cenie, a nawet darmowy, czyli zasięg będzie o wiele większy niż ten z Orange, a jakość cóż nowe=lepsze. Jak Cię stać to kup Orange, a jak nie to czekaj.

z tego co ja sie orientowalem, to infrastruktura jest juz w duzej czesci zbudowana, a od 01.01.2010 ruszyly pierwsze transfery (a przynajmniej abonamenty).
na razie okno na swiat mam - kiepskie, waski i czasem trzasna okiennice, ale jakos ciagne - poczekam. dzieki za podpowiedz thumbright
Zawżdy znajdzie przyczynę, kto zdobyczy pragnie...

karad
1
Wpisów: 138
Wysłane: 11 stycznia 2010 15:17:30 przy kursie: 15,60 zł
Infrastruktura wykorzystuje istniejącą bazę zbudowaną przez Sferię. Była ona rozwijana w technice 900MHz, głównie w technologii CDMA, popularnej w USA i Dalekim Wschodzie.
Na potrzeby Internetu polsatowskiego muszą być dokonane istotne modyfikacje, ale to nic w prównaniu z budową sieci od zera.
Zaletą techniki 900MHz jest większy zasięg niż w przypadku 1800,1900 i 2100MHz, co sprawia, że stacje można budować w większej odległości od siebie. W terenach leśnych fale 900MHz propagowane są dużo lepiej.
Jak dla mnie mariaż CPS i Sferii to ciekawa wartość dodana prawie z niczego.

A w szczegółach:
www.networld.pl/news/352291/In...
Edytowany: 13 stycznia 2010 22:24

rafsty
PREMIUM
38
Wpisów: 2 393
Wysłane: 21 stycznia 2010 20:39:00 przy kursie: 15,50 zł
karad napisał(a):
stacje można budować w większej odległości od siebie.

ZSŻ tu gada, że zasięg jest do 20 kilometrów. Kosmos.
Edytowany: 18 marca 2010 18:04

polmoney
9
Wpisów: 365
Wysłane: 1 lutego 2010 23:38:17 przy kursie: 15,07 zł
Cytat:
Cyfrowy Polsat rozpoczął oferowanie szerokopasmowego dostęp do internetu

Warszawa, 01.02.2010 (ISB) - Cyfrowy Polsat wprowadził do swojej oferty szerokopasmowy dostęp do internetu, poinformowała spółka w komunikacie. Firma zapowiedziała też wprowadzenie usługi zintegrowanej.

"Startując z usługą dostępu do internetu, zrobiliśmy kolejny krok w kierunku budowy kompetencji operatora multi play. Docelowo, jeszcze w tym roku, przedstawimy naszym klientom pakiet 3, a chwilę później 4 usług w ramach jednej umowy, jednego abonamentu i jednej faktury. Staniemy się wtedy pierwszym operatorem telewizji satelitarnej w Polsce dostarczającym pod jedną marką usługi potrójne lub poczwórne" - powiedział prezes Dominik Libicki, cytowany w komunikacie.

Cyfrowy Polsat oferuje internet dzięki porozumieniu ze Sferią i Aero2, których częstotliwości wykorzystuje.

"Wierzymy, że usługi zintegrowane zwiększą atrakcyjność naszej oferty na konkurencyjnym rynku płatnej telewizji, przyczynią się do wzrostu przychodów oraz zadowolenia klientów, a w konsekwencji ich lojalności" - zaznaczył Libicki.

W listopadzie spółka informowała, że usługa dostępu do internetu zostanie uruchomiona w I kwartale 2010 roku, natomiast pakiet usług zintegrowanych - telewizja, telefon, internet - w II kwartale.

Spółka przedstawiła też nową ofertę usługi telefonii komórkowej.

Narastająco w I-III kw. 2009 roku Cyfrowy Polsat miał 188,88 mln zł skonsolidowanego zysku netto wobec 227,17 mln zł zysku rok wcześniej, przy przychodach odpowiednio 982,99 mln zł wobec 817,11 mln zł. (ISB)

rafsty
PREMIUM
38
Wysłane: 18 marca 2010 18:03:53 przy kursie: 15,57 zł
Swoje wyniki roczne za 2009 pokazał dziś Cyfrowy Polsat ( www.stockwatch.pl/gpw/cyfrplsa... ). Widziałem już komentarze, że wyniki są niezłe, lepsze od konsensusu itp. itd. Mnie się wydaje, że owszem złe nie są, ale rewelacji nie ma, a jednocześnie sprawozdanie mówi mi, że łatwo już było.

Zacznijmy od małego „szczegółu” – jak zawsze przenikliwy WD wypatrzył, że skumulowane przychody za poszczególne kwartały są większe, niż te za cały rok 2009 o jedyne 54m zł. Dodając kwartały mamy 1’320 tysia, a w rocznym jest 1’266. Think I w tym momencie firma dostaje ode mnie żółtą kartkę za chaos informacyjny. Prawdopodobnie przyczyną różnicy jest przejście z rachunku rodzajowego na kalkulacyjny. Ale tylko prawdopodobnie, ponieważ firma podaje bardzo staranne przekształcenie danych porównawczych za 2008 (nota 9, str. 118 vel F31), nie zauważyła jednak, że ten sam problem występuje w 2009. Sprawozdanie jeszcze za q3’2009 było w układzie rodzajowym. Tymczasem raport roczny jest w układzie kalkulacyjnym. Pytanie czego dotyczą liczby z 4-go kwartału? Wygląda na to, że ich nie sprawdzono. Po drugie takie zmiany to się przeprowadza w okresach rocznych! Najpierw się ustawia system rachunkowości, żeby pokazywał koszty i tak i tak, a potem się robi sprawozdania albo tak, albo tak. Ale zawsze w taki sposób, żeby nie dać plamy na zewnątrz. Ćwiczebnie to sobie można robić raporty wewnętrzne wg obu układów (przy okazji analiz kontroling wyłapałby też, że się nie spina). A jak się człowiek wyrwie przed orkiestrę, to potem się cyferki nie schodzą w zewnętrznych sprawozdaniach… Smaczku dodaje fakt, że w tym układzie rodzajowym też nie pokazywali magazynów, tylko gdzieś to rozprowadzali po przychodach, więc tym bardziej jest to teraz zagmatwane i irytujące. angry6 Natomiast sam pomysł przejścia jest dobry i fajnie, że sami do tego doszli. Pewnie punktem zwrotnym było uruchomienie produkcji i rosnący magazyn, który przesłonił wszystkie analizy… Angel

Teraz wyniki.
Widać, że walka o klienta przybiera na sile.
Firma wciąż stoi telewizją. W przychodach to większość, przy czym rośnie znaczenie abonamentu, a znikają przychody ze sprzedaży i dzierżawy sprzętu. Myślę, że te czasy już się skończyły. Teraz dekoder trzeba klientowi po prostu dać. Ma to wpływ na wyniki, bo firma co prawda nie wykazuje kosztów sprzedanych dekoderów, ale je amortyzuje, a w przychodach zanikają. O klientów trzeba jednak dbać, bo spadł przychód na abonenta (ARPU). Wzrósł też churn rate (czyli procent rotacji abonentów). Podobno 25% tej rotacji to zrywanie umów, aby uzyskać nową, lepszą, ale obiektywnie jest to dla firmy koszt. Zresztą, wzrósł też koszt pozyskania abonenta (SAC). Zarząd roztacza przed nami wizje nasycenia, bądź nienasycenia rynku usługami płatnej TV i możliwości zagospodarowania wciąż sporej grupy klientów. Jednakże warto zauważyć, że CPS przestał w przeważającym stopniu uczestniczyć w przyroście. Kiedyś to było ponad 50%; a w 2008 i 2009 to jest poniżej 50%, czyli jeśli dochodzi 100tys. nowych abonentów, to Polsat ma z tego mniej, niż połowę (tabelka na str. 23). Czytam o uruchamianiu programów lojalnościowych i takich tam. No i w operacyjnych widać, że rosną koszty obsługi i utrzymania klienta. Czyli kierunek jest dobry, ale widać też, że tanio nie będzie. Rosną też koszty związane z podstawą tego biznesu - contentem i sygnałem.

Firma dąży do pozycji operatora multiplay, ale przed nią długa droga. W wynikach segmentowych TV to ciągle jedyna dojna krowa, bo taki telekom jest głęboko pod kreską i raczkuje, a reszta się jeszcze w ogóle nie liczy.

Patrząc na całościowy rachunek wyników:
Wzrosły przychody, ale spadła rentowność brutto sprzedaży (gross profit). Za sprzedażą podążają jej koszty, co jest logiczne, a biorąc pod uwagę powyższe wywody, może być nawet niewystarczające. Brawo zaś za żelazny uchwyt na kosztach administracyjnych. Co ciekawe, nie zaksięgowano premii dla Zarządu, dzięki czemu można było pokazać, że wynagrodzenia są w ryzach :) Jeszcze jedna sprawa to amortyzacja dekoderów. Ponieważ firma ich nie sprzedaje, nie wrzuca ich kosztów w okres, tylko odsuwa w czasie. Formalnie wszystko jest ok., ale biznesowo oznacza to, że gotówka wypływa teraz, ale koszty zobaczymy w przeciągu paru lat. Nie uciekniemy jednak od nich.

Bilans.
Tutaj też widać, że zestawy odbiorcze to już 1/3 aktywów trwałych. 100 baniek. A drugie tyle w zapasach. Mocno spadły zaś środki pieniężne. W pasywach spadło zaś zadłużenie kredytowe, jednakże uległo ono „skróceniu”. Rating jest ładny ( www.stockwatch.pl/gpw/cyfrplsa... ), bo firma jest zyskowna i powieksza kapitał własny. Warto jednak zwrócić uwagę na kapitał obrotowy i jego finansowanie: 120m to zapasy (w tym głównie dekodery, których firma raczej nie spienięży, tylko rozda), 30m to kasa na zakup mPunktu (czyli można przyjąć, że jej nie ma). Pozostaje 130m należności i 70m gotówki. Po stronie pasywów zaś 50m to krótkie kredyty i 210m to zobowiązania. Reszta wygląda na niegotówkową (należności podatkowe lepiej przyjąć, że też). Tego nie pokaże żaden wskaźnik. Trzeba czytać noty :(

Cash flow.
Operacyjny potwierdza, to o czym pisałem powyżej. Kupa kasy wala się po cudzych domach (dekodery). Inwestycyjny – cóż trzeba się rozwijać. Tylko tyle mogę powiedzieć. Finansowy – jak widać w bilansie, firma schodzi z kredytów.

Generalnie – przed firmą sporo wyzwań krótko- i długoterminowych. Na początek trzeba znaleźć kasę na spłatę krótkich zobowiązań i dywidendę. A potem trzeba walczyć o klienta na rynku TV. Ale przede wszystkim trzeba doprowadzić do stanu używalności pozostałe segmenty, aby spółka nie stała na jednej nodze. Z walką o klienta wiąże mi się jeszcze jedna sprawa – opłacalność działań, a przede wszystkim bieżący monitoring tej opłacalności. To, że przeszli na rachunek kalkulacyjny, to plus i znak, że starają się nadążyć organizacyjnie za coraz trudniejszym otoczeniem. Z drugiej strony za moment może się okazać, że to nie wystarcza. Marketing i sprzedaż potrafią ssać kasę, zwłaszcza gdy firma jest w ferworze walki o klienta. Za moment uruchomią ofertę zintegrowaną, czyli będą musieli pakietyzować usługi i oczywiście je wycenić tak, żeby się opłacało. Przydałoby się wtedy coś takiego, jak Custormer Profitability Analisys. A to jest kawałek ciężkiej, wielowątkowej roboty z wdrożeniem Activity Based Costing, posegregowaniem klientów na kategorie itd. itp. Osobiście ABC w praktyce nie ćwiczyłem, ale wiem, że jest to wyzwanie – również mentalne. Trzeba mieć pomysł i do tego umieć analizować bazy danych i jeszcze dobrze liczyć. A tym zonkiem z sumowaniem przychodów kwartalnych trochę mnie zawiedli.

Podoba mi się za to ta strategia a la Blue Ocean, czyli wchodzenie w obszary, gdzie konkurencji jeszcze nie ma, bądź jest niewielka, bo to jest nastawienie lidera, a nie naśladowcy. Zdecydowanie próbują znaleźć niszę, w której będą mogli realizować marżę.

Reasumując:
Wynik ok, ale firma działa na takim rynku, że ostatnia rzecz, na jaką może liczyć, to sielanka i spokój. Trzeba nadążać rynkowo i organizacyjnie. I się nie pogubić. Jest coraz trudniej. Differentiate or die.

Powyższa treść przez 30 dni była zarezerwowana tylko dla osób posiadających abonament.

Kamil Gemra
0
Wpisów: 3 001
Wysłane: 21 marca 2010 07:53:21 przy kursie: 15,57 zł
Technicznie znajdujemy się wokół bardzo ważnych poziomów. Trwa testowanie styczniowych szczytów czyli okolic 15.70. Jeżeli udałoby się trwale je pokonać to nic nie stoi na przeszkodzie aby w średnim terminie Cyfrowy doszedł do poziomów z ubiegłego roku - około 18 zł. Jeżeli jednak nie przebijemy 15.70 to pewnie akcjonariuszy czeka lekka zwałka. Wtedy będzie klasyczna konsolidacja w przedziale 13.50 - 15.70.

jacekbp
0
Wpisów: 2
Wysłane: 21 marca 2010 09:12:26 przy kursie: 15,57 zł
W moim odczuciu wyniki dobre, co wazne duzo wyzsze od prognoz, niestety ich publikacja nalozyla sie na dwie "slabe" sesje i wygasanie kontraktow terminowych.

Jesli ostatnie dwie sesje na GPW byly tylko korekta poprzednich wzrostow, a takie jest moje zdanie, w poniedzialek powinnismy zaobserowac bardziej zdecydowany wzrost.

rafsty
PREMIUM
38
Wysłane: 22 marca 2010 16:41:53 przy kursie: 15,23 zł
jacekbp napisał(a):
co wazne duzo wyzsze od prognoz

Sama spółka nie publikowała prognoz, więc jest to odniesienie do prognoz analityków. Wobec tego należy postawić pytanie: dlaczego wyniki są lepsze? Czy to wyniki przyniosły ekstra wartość, czy prognozy były konserwatywne?

rafsty
PREMIUM
38
Wysłane: 31 marca 2010 17:25:51 przy kursie: 15,60 zł
Mówiłem, że łatwo już było? Parkiet

Cytat:
Z naszych nieoficjalnych informacji wynika, że UKE, dostosowując politykę do zaleceń Komisji Europejskiej zaproponuje skrócenie harmonogramu redukcji asymetrii MTR-ów dla P4 oraz Cyfrowego Polsatu. W obu przypadkach granicznym terminem byłby 1 stycznia 2013 roku, podczas gdy pierwotnie okres obowiązywania asymetrii miał być o kilka lat dłuższy.

Asymetria to narzędzie wspierające nowych operatorów, którzy przez określony czas pobierają od "starych" operatorów (Ery, Plusa, Orange) wyższe stawki,niż im płacą. Dzięki temu, że ich wpływy z tytułu MTR-ów są wyższe niż koszty operatorzy są w stanie inwestować w sieć i rozwijać biznes.
Edytowany: 31 marca 2010 18:35

karad
1
Wpisów: 138
Wysłane: 8 kwietnia 2010 19:26:07 przy kursie: 15,10 zł
Pytanie brzmi: do kiedy CPS miał korzystać z asymetrii?

Z tego co wyczytałem w Sieci, jeśli zostanie skrócony okres obowiązywania asymetrii to zostanie zwiększony jej stopień.

http://www.rp.pl/artykul/457645.html napisał(a):
Do 31 kwietnia uczestnicy rynku telekomunikacyjnego mogą przekazywać Urzędowi Komunikacji Elektronicznej opinie na temat zmian w polityce dotyczącej stawek MTR i ich asymetrii: rozwiązania pozwalającego nowym operatorom pobierać wyższe stawki niż te, które sami uiszczają i inwestować. UKE zaprezentowało swoje propozycje przed świętami w stanowisku poddanym środowiskowym konsultacjom. Proponuje, aby w 2013 roku wygasła asymetria MTR-ów przyznana Cyfrowemu Polsatowi oraz P4 (sieć Play). W przypadku tego ostatniego operatora, oznacza to skrócenie obowiązywania asymetrii o mniej więcej rok.

Szczegóły stanowiska UKE:
www.uke.gov.pl/uke/index.jsp?p...
Edytowany: 8 kwietnia 2010 19:35

Jerry_le_Krach
0
Wpisów: 15
Wysłane: 8 kwietnia 2010 21:17:12 przy kursie: 15,10 zł
Dobry wieczór Państwu,

Żeby zobaczyć przyszłość Cyfrowego Polsatu, należy spojrzeć na państwa zachodnie, które są o parę lat przed nami.

W Europie Zachodniej i USA płatna telewizja to umierający biznes.
Polecam prześledzenie tego, co się dzieje z odpowienikami CPolsatu na Zachodzie.
Np. Sky Deutschland:
uk.finance.yahoo.com/echarts?s...:symbol=skyd.de;range=my;indicator=volume;charttype=line;crosshair=on;ohlcvalues=0;logscale=on;source=undefined
Kurs w ciągu 5 lat spadł z 33EUR do 2EUR.
Strata w 2009r wyniosła 677mln EUR.Przychody spadły z 941mln do 902mln EUR.
Liczba klientów ustabilizowała się na poziomie 2,5mln.

Powody dla których biznes CPolsatu jest bardzo ryzykowny:
1. Filmy można ściągnąć za parę groszy (legalnie - w sklepie Appla po 2EUR).
Apple prędzej, czy później wejdzie do Polski + już teraz mamy w polsce wysyp VODów.
Dlaczego mam płacić w takim razie abonament miesięczny za ileś kanałów, z których 60% wykasowałem żeby szybciej przeglądać intersujące mnie programy?

2. Zostaje tylko sport, ale w Polsce nie ma czegoś takiego jak Bundesliga, którą ogladają wszyscy Niemcy. Część widzów wybiera polską ligę, część angielską, część Ligę Mistrzów.
CPolsat musiałby wykupić wszystko, żeby przejąć klientów sportowych, a na to się nie zanosi. No i szkoda kasy. Za duże koszty.

3. VOD. Taka jest przyszłość tego rynku. Jeżeli lubię Ligę Mistrzów, to dlaczego mam płacić za kanał z filmami fantastycznymi. I odwrotnie. Oznacza to koniec stabilnych przypływów z abonamentu. Sezonowość - w lecie spadek przychodów, bo ludzie mniej oglądają. W zimie wzrost. Sezonowość branży to minus.

4. Ogromna konkurencja. Na tym rynku po prostu nie ma tyle miejsca dla Cyfry+, TVNu, CPolsatu, kablówek,Telekomunikacji, TVP, VODów, no i Appla w przyszłości. Najprawdopodniejsze wyjście to wojna cenowa o klienta + fuzje. Ale odbije się to negatywnie na wyniku finansowym.
Teraz intenet to 20MB na sekundę. Można fajoski film ściągnąć w parę chwil za niewielki pieniądze.

5. Rynek telekomunikacyjny to w skrócie, ogromne inwestycje i niepewne zyski. To samo co w punkcie 4. TP, Era, Plus, Play, Sferia, Centernet?. Tego jest już po prostu za dużo. P4 (operator Play - mam i polecam internet mobilny za 45zł miesięcznie, a we Freshu za doładowanie aktywne konto przez 12 miesięcy) wywołał wojnę cenową. Rozmowy są teraz po 29gr za minutę i operatorzy na tym zarabiają.
To znaczy, że 2 lata temu jak Polkomtel sprzedawał minutę za 60gr to miał marżę około 55%, a teraz przy sprzedaży za 29gr ma 10%.
Play wszedł na rynek w 2007 (? nie pamiętam dokładnie, ale nie ma to takiego znaczenia). Władowali parę miliardów zł, i są dalej niedochodowi. W tym roku mają osiągnąć dodadtnie EBIDTA. Ale do zysku netto jeszcze kawałek. A do zwrotu z inwestycji jeszcze dalszy. Jedyna nadzieja, że ktoś ich kupi. Ale wszystkie telekomy na świecie liżą rany i nie chcą przepłacać.

6. A inwestycje przed nimi ogromne. Przyszłość to smartfony (IPhone + androidophony).
Stały abonament za smartphony to plus. Minus to zżeranie zasobów sieci i ogromne inwestycje w nowe nadajniki i zwiększenie pojemności sieci wynikające ze wzrostu ruchu danych w sieci.

Reasumując.
Telewizja cyfrowa – Schyłkowy biznes. Jeszcze podskakuje żwawo i przynosi dochody, ale przyszłość mocno niepewna. C/Z jaki można dać to max. 6-7.
Telekomunikacja. Biznes mocno niepewny. Może dodać max. 1 zł do wartości.
Cena docelowa 8zł.
Rekomendacja: sprzedaj.
Potencjalny konflikt interesu: Brak akcji Polsatu Cyfrowego w portfelu.
Powiązania personalne: brak

Wysmarowałem paszkwila na Cyfrowy Polsat z pobudek patriotycznych.
Nie lubię polskich „biznesmenów” typu Kulczyk, Krauze, Solorz z dziwnymi powiązaniami z SB, WSI, KGB, wieloma paszportami, nazwiskami i dziwnymi machinacjami na styku państwo polskie / ich dziwne interesy.

Pozdrawiam serdecznie,
Wasz zawsze oddany Jerry Le Krach.

foccard
0
Wpisów: 18
Wysłane: 8 kwietnia 2010 23:14:19 przy kursie: 15,10 zł
Ciekawa analiza, ale moim zdaniem dość surowa. Przedstawione założenia do fundamentów w perspektywie kilku najbliższych lat - czego tak naprawdę dobrze nigdy nie można zrobić, gdyż to zbyt odległa nawet jak na fundamenty rzeczywistość.

Kolejne założenie, które można by podważyć to kwestia dostępu szerokopasmowego, który stałby się substytutem dla CP. O łącza rzędu kilkudziesięciu MB/s można mówić w dużych aglomeracjach i to nie wszędzie. Osoby z mniejszych miast tak naprawdę mogą sobie kupić neostradę z kilkoma w porywach MB/s, więc nie jest to zagrożenie. W dużych miastach i tak królują kablówki, więc konkurencja była i będzie.

Co do rynku telekomunikacyjnego to zgodzę się, że jest dość mocno konkurencyjny i operatorów MVNO jest bardzo dużo, co stawia ten rynek na pozycji bardziej obronnej niż atakującego - jednak wciąż należy pamiętać, że dysponując taką siecią sprzedaży - usługi telekomunikacyjne są ciekawym uzupełnieniem nawet przy malejących marżach na ruchu - bo robi się to przy okazji.

Co do rozwoju CP w kierunku VoD nie ulega wątpliwości - natomiast oczywiście przychody można ustablizować na odpowiednim poziomie oferując różnego rodzaju pakiety - nie musi to być czysty model per pay use. Klient może płacić abonamentowo dostając więcej np. filmów czy programów do obejrzenia jeśli wykupi odpowiednio abonament, etc... - pomysłów na utrzymanie przychodu jest sporo.

Poza tym rynek klientów indywidualnych na usługi TV jest bardzo szeroki - choćby biorąc przekrój wiekowy i geograficzny. Dla osoby w wieku średnim >40lat i pochodzącym z średniej wielkości miasta zabawa w wyszukiwanie filmu na serwisach apple czy innych - to dużo więcej zachodu niż włącznie pilotem telewizora z CP.

Ciekaw też jestem na jakiej podstawie wyliczyłeś zysk 1 zł z usług telekomunikacyjnych i dlaczego 8 zł a nie np. 20zł??

lajkonik
0
Wpisów: 1 308
Wysłane: 8 kwietnia 2010 23:30:27 przy kursie: 15,10 zł
@rafsty,

Mam pytanie czysto techniczne do twojej oceny CP. Piszesz o amortyzacji dekoderów. Nie wiem jak jest w CP, ale sądząc po cyfrze to część sprzedają za symboliczne kwoty ( po wynajmie ?), a więc pewnie ze stratą ? A może z zyskiem ? Wg mnie wynajmowany dekoder ma wartość poniżej limitu 3500 netto i może być jednorazowo amartyzowany. Czyli dekodery u klientów już wygenerowały całość kosztów i są raportach ? Czy się mylę ?

Ogólnie co tak cicho o fakcie sprzedaży akcji przez Solorza ? Spory pakiet - ponad 3% po 14,75 i taka cisza ? To nie news dnia ?

rafsty
PREMIUM
38
Wysłane: 9 kwietnia 2010 03:19:11 przy kursie: 15,10 zł
Ja wnioski wyciągam z tego, co piszą w swoim sprawozdaniu (str 54):
"Wartość zestawów odbiorczych wzrosła o 101.672 zł do 122.457 zł na dzień 31 grudnia 2009 roku z 20.785 zł na dzień 31 grudnia 2008 roku. Zmiana ta wynika ze znacznego wzrostu liczby dekoderów udostępnionych naszym abonentom, co spowodowane jest zmianą preferencji naszych klientów i odejściem od kupowania dekoderów na rzecz wynajmu dekoderów oraz rozpoznania wartości zestawów do Internetu, które zostały udostępnione klientom biorącym udział w testach usług dostępu do szerokopasmowego Internetu (...)".
Ten tekst z kolei poparty jest liczbami. I to w kilku miejscach. Nota 19 pokazuje ruchy na środkach trwałych, gdzie osobna kolumna to dekodery. Widać po pierwsze, że mają je na stanie, czyli nie sprzedali ich. Po drugie amortyzują je, czyli są używane. Nota 7 (stosowane zasady rachunkowości) mówi, że amortyzują je przez 5 lat. (str. F-18 albo 104). Do tego Nota 24 pokazuje zapasy, gdzie też zalega od groma dekoderów. To nie są te same dekodery, co w środkach trwałych. Te nie są używane.

Co do limitu 3,5 tysia. Nie wolno mieszać podatków, naszej ustawy i MSR'ów. To trzy różne sprawy. Niestety, it's complicated :)
To jest liczba z prawa podatkowego (CIT/PIT). W prawie bilansowym (ust. o rachunkowości) nie ma takiego limitu. UOR co do podstawowej zasady każe amortyzować majątek tak samo, jak MSR, czyli w okresie użytkowania. Diabeł (różnice UOR/MSR) tkwi, jak zawsze, w szczegółach. Tyle, że limit 3,5k pln często jest przenoszony z podatków do rachunkowości, bo... tak jest wygodnie i praktycznie. Problem w tym, że CPS nie raportuje wg UOR, tylko MSR. A to jest jeszcze bardziej odległe od naszych podatków. Jednak tutaj też można by amortyzować drobiazgi od razu w koszty. Tyle, że obowiązuje zasada istotności. A chyba nikt nie kupi stwierdzenia, że sto baniek w kosztach, to niestotny detal :) Dlatego rozciągają to na pięć lat.

lajkonik
0
Wpisów: 1 308
Wysłane: 9 kwietnia 2010 09:38:27 przy kursie: 15,10 zł
Bardzo dziękuję za rzeczową odpowiedż i szczegóły. Oto mi chodziło.
Moje zdanie na temat istotności bądż nie owych dekoderów u użytkowników jest ciut inne. Moje uzasadnienie brzmi - jak poprawić wynik.

del-06122017v2
0
Wpisów: 1
Wysłane: 11 kwietnia 2010 22:29:54 przy kursie: 15,10 zł
Witam wszystkich !

Trochę popolemizuję:

Jerry_le_Krach napisał(a):

W Europie Zachodniej i USA płatna telewizja to umierający biznes.

Mocno powiedziane - patrząc na rynek jednak to chyba nie jest prawda. Wystarczy popatrzeć na USA - płatne tv mają się tam dobrze i żadne Apple ich nie wykosiło. Zresztą np. kanałów informacyjnych czy wydarzeń sportowych nie da się oglądać inaczej niż na żywo.
Zacytuję jedno zdanie z raportu: "W latach 2005–2009 składana roczna stopa wzrostu (CAGR) abonentów płatnej telewizji satelitarnej wyniosła 41%, podczas gdy w tym samym okresie dla telewizji kablowej wyniosła odpowiednio 2%". To dużo mówi. Zresztą pole do wzrostów jest bo u nas jest mniejsze nasycenie tv płatną niż na Zachodzie.

Powody dla których biznes CPolsatu jest bardzo ryzykowny:
1. Filmy można ściągnąć za parę groszy (legalnie - w sklepie Appla po 2EUR).

Tak tylko do tego trzeba szybkiego internetu - na razie w Polsce z tym marnie. Wyróżniają się tu tv kablowe które faktycznie dają szybkiego neta (np. UPC).

2. Zostaje tylko sport, /.../
CPolsat musiałby wykupić wszystko, żeby przejąć klientów sportowych, a na to się nie zanosi. No i szkoda kasy. Za duże koszty.

CPS nie musi niczego wykupować - to Polsat albo inna tv wykupuje prawa do transmisji a CPS tylko transmituje.

3. VOD. Taka jest przyszłość tego rynku. Jeżeli lubię Ligę Mistrzów, /.../

VOD w przypadku sportu na żywo ? Tego nawet w itunes nie ma.

4. Ogromna konkurencja. Na tym rynku po prostu nie ma tyle miejsca dla Cyfry+, TVNu, CPolsatu, kablówek,Telekomunikacji, TVP, VODów, no i Appla w przyszłości. Najprawdopodniejsze wyjście to wojna cenowa o klienta + fuzje. Ale odbije się to negatywnie na wyniku finansowym.

Zgadzam się, że tyle miejsca nie ma. Akurat CPS jest tutaj w doskonałej pozycji jako największa platforma cyfrowa.

Teraz intenet to 20MB na sekundę.

Gdzie ? Bo na pewno nie w całej Polsce. Nie wszyscy mają kablówkę z takim netem do dyspozycji.

5. Rynek telekomunikacyjny to w skrócie, ogromne inwestycje i niepewne zyski. To samo co w punkcie 4. TP, Era, Plus, Play, Sferia, Centernet?. Tego jest już po prostu za dużo./.../

Całkowicie się zgadzam. Chociaż P4 nie jest tutaj dobrym porównaniem bowiem CPS nie buduje stacji zatem tego się tak prosto odnieść nie da.
CPS władował się w bezsensowny biznes jakim jest MVNO, na której notuje straty i raczej nic nie wskazuje żeby zamieniły się one w zyski. Generalnie nasycenie telefonią komórkowa jest w Polsce duże. CPS miał stratę operacyjną z tego tytułu na ponad 44 mln.
Nie wiem dlaczego zarząd uważa, że musi oferować 3 usługi; zapomnieli że mają zarabiać pieniądze a one się w tym wypadku biorą z abonamentu tv. Lepiej się postarać o zwiększenie liczby abonentów Pakietu Familijnego (głównego źródła dochodów) i spróbować przejąć jakąś kablówkę.
Kompletnym nieporozumieniem jest wejście w neta radiowego - szybkość 21 MB/s [jaka jest wymieniana w raporcie] to jest tylko teoretyczna możliwość, która w praktyce nie występuje. Zresztą wystarczy sobie wejść na jakieś forum i zobaczyć opinie na temat radiówki ze Sferii. Solorz bierze teraz gotówkę z CPSu żeby inwestować w Sferię i Areo2. Nie wiem czy to jest aby najlepszy pomysł. Światową tendencją jest oferowanie coraz to szybszych łącz, a tutaj radiówka na chwilę obecną zdecydowanie przegrywa z kablem. Miałem zresztą do czynienia z netem radiowym (akurat nie ze Sferii ale to niczego nei zmienia) i mam złe wspomnienia.
Internet miałby sens w przypadku przejęcia tv kablowej - inwestujemy w sprzęt i oferujemy szybkie łącza - tak jak to robi taki UPC.
CPS nie powinien starać się zostać kolejnym ISP bo tepsy nie dogoni, tylko zrobić to co mu się na razie udaje przez satelitę: zaoferować rozrywkę [filmy, seriale, muzykę] tylko że przez neta - taki polski itunes, byłby pierwszy i zgarnąłby rynek. Eh... się rozmarzyłem.

Wysmarowałem paszkwila na Cyfrowy Polsat z pobudek patriotycznych.

Źle do tego podchodzisz: to jest biznes, nic osobistego happy11

mosti
0
Wpisów: 71
Wysłane: 12 maja 2010 13:33:08 przy kursie: 14,96 zł
....Leszek Iwaszko, analityk KBC Securities, podniósł z "trzymaj" do "kupuj" rekomendację dla akcji spółki Cyfrowy Polsat - informuje Bloomberg.
Kurs
docelowy został podwyższony z 13,4 do 18 zł...

Czyżby były jakieś dobre informację odnośnie I kwartału ??

SunTzu
0
Wpisów: 74
Wysłane: 1 lipca 2010 15:44:06 przy kursie: 14,55 zł
Co wy na to?? Minęło już trochę czasu, a CPS ciągle się konsoliduje. Mamy trudną sytuację rynkową, więc ciężko cokolwiek powiedzieć, ale jest szansa na wystrzał na 18stke?

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE cyfrplsat

2 3 4 5 6

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,288 sek.

peewgvib
dlukqesk
wjnqdxoz
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
qmkqxjha
quaoseqx
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat