PARTNER SERWISU
mumxebpp
5 6 7 8 9
guruzradosci
0
Wpisów: 137
Wysłane: 17 lutego 2010 12:57:24 przy kursie: 23,19 zł
Wielkie dzięki za świetny wykres i pozdrawiam życzliwego użytkownika. Czy dobrze rozumiem, że dojście do 24 to prawie "pewne" potwierdzenie zmiany trendu na wzrostowy w dłuższym okresie.

owner
6
Wpisów: 2 876
Wysłane: 17 lutego 2010 13:02:10 przy kursie: 23,19 zł
guru pewne są tylko śmierć i podatki Angel przy 24zł można się spodziewać jakiegoś oporu chociaż na tej spółce dziwne są te obroty, czasem ich nie ma a czasem wyskoki nie wiadomo skąd.
EEX
Edytowany: 17 lutego 2010 13:03

siekoo
0
Wpisów: 1 746
Wysłane: 17 lutego 2010 13:55:22 przy kursie: 23,19 zł
guruzradosci napisał(a):
Czy dobrze rozumiem, że dojście do 24 to prawie "pewne"...

'prawie' robi roznice blackeye
wszyscy dobrze rozumiemy Twoj entuzjazm i ze wszystkich chcesz zachecic by dzielili sukcesy na Mercorze razem z Toba, ale jest jeden problem - obroty.
przez 2 miesiace 'az' 5 razy dzienny wolumen przekroczyl wartosc 15k, a srednia arytmetyczna z pozostalych dni to jakies 2-3k. to jest spory problem dla wieeelu osob, majacych inna taktyke, zatem chlopie, nie badz taki namolny z tym 'czy tylko ja widze wzrosty'.

dobrze, ze nie kupiles Ekoexport lub Atona wzglednie nisko, bo chyba by Ci pikawa siadla od egzaltacji Whistle

no, a teraz, skoro juz wiesz, ze jest cos takiego jak ispaq to z niecierpliwoscia oczekujemy Twoich kresek blackeye
Zawżdy znajdzie przyczynę, kto zdobyczy pragnie...

Taurus80
0
Wpisów: 2 936
Wysłane: 24 lutego 2010 10:26:52 przy kursie: 22,25 zł
Guru powiem ci tak, spolki kompletnie nie znam a spogladajac na wykres kijem bym tego nie tknal, a co do funduszy to nie wiem jak dlugo jestes na gieldzie ale z reguly jest tak ze jak fundusze sie w cos pakuja to w wiekszosci przypadkow nalezy sie ewakuowac :)
Wyobraz sobie ze zaczynamy jak to niektorzy uwazaja nowa fale spadkowa ktora zaniesie nas w okolice dolka z 2009r jak uwazasz co zrobia fundusze ???
A pozatym zobacz kiedy fundusz sprzedawal akcje Techmexu, wiem powiesz to jest wyjatek ale jak poszukasz w wiekszosci upadajacych spolek byly obecne fundusze.
Oczywiscie jak juz mowilem kompletnie tej spolki nie znam wiec niech nikt nie mysli ze sugeruje upadlosc bo tak nie jest to byl poprostu przyklad.

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 2 marca 2010 10:25:58 przy kursie: 21,60 zł
Dziś na tapetę idzie Mercor. W wątku toczy się zażarta dyskusja więc w imieniu zespołu SW postanowiłem napisać parę słów o opublikowanym raporcie i mojej ocenie oraz wizji rozwoju dla spółki. Oczywiści świeżutkie dane z raportu są już w serwisie:
www.stockwatch.pl/gpw/mercor,w...
Żeby odnieść się do automatycznych wycen, trzeba zerknąć głębiej do sprawozdania.
Na początek bilans.

O ile w 2008 roku można było obserwować dynamiczny wzrost aktywów trwałych, czyli inwestycji, tak przez cały 2009 roku na tym polu jest stagnacja, a czwarty kwartał nie różni się od poprzedniego w tej pozycji w zasadzie niczym. Zmiany są widoczne w aktywach obrotowych. Widoczny jest spadek, a główny wpływ na aktywa obrotowe ma spadek należności. Spółka ściągnęła więc kaskę od klientów od swoich klientów, albo zmniejszyły się przychody, ale o tym dowiemy się oczywiście z rachunku wyników.
Najważniejsze to jednak gigantyczny udział wartości niematerialnych w aktywach. Stanowią one 237 baniek z 346. Bardzo ostrożnie podchodziłbym do wycen majątkowych i szacowania wartości kapitałów własnych.

Kapitał własny w stosunku do poprzedniego kwartału w zasadzie nie drgnął, co oznacza, że obecny kwartał był tylko w zasadzie trwaniem. Przez ostatni rok udało się wartość księgową zwiększyć o 10% co należy uznać za sukces w dobie kryzysu. Jak wynika ze zmian w kapitale własnym w poprzednim kwartale wartość księgowa została obniżona o 4 banieczki przez wycenę derywatów, co spowodowało w zasadzie brak zmiany całości kapitałów własnych.

Spółka obniżyła zadłużenie, co oczywiście jest jak najbardziej pozytywnym zjawiskiem. Zobowiązania długoterminowe zmniejszyły się o 8,5 bańki i obecnie wynoszą 93 miliony z czego kredyty stanowią 79 baniek. Zredukowano także poziom kredytu krótkoterminowego. Obecnie wynosi ono 167 baniek z czego kredyty w bankach stanowią prawie połowę.

W spółce oczywiście ze względu na mocne powiązanie z budownictwem istnieje sezonowość, w związku z tym najwłaściwsza będzie analiza wyników, w odniesieniu do ostatniego kwartału 2008 roku. Sytuacja się pogarsza.
W obecnym kwartale przychody spadły o 20% w stosunku do poprzedniego roku. W III kwartale spadek wyniósł 11%, więc tempo spadku się zwiększa. Bardzo niedobrze. O ile na początku roku przychody jeszcze rosły w związku z wykańczaniem budowanych inwestycji, tak teraz sprzedaż wyraźnie siada, a to jest z reguły początek kłopotów. Tu kryzys zadziałał z opóźnieniem, bo w trakcie jego trwania oddawano sporo inwestycji budowlanych, co ma bezpośrednie przełożenie na przychody spółki

Zarząd niestety niewiele zrobił aby ograniczyć koszty i dostosować się do nowej sytuacji gospodarczej. Koszty zarządu wzrosły z 8,2 mln do 9,6. Nie przejmowano się więc zbytnio ewentualnym pogorszeniem i zaniedbano cięcia kosztów. Podobnie sprawa ma się z kosztami sprzedaży. W wyniku operacyjnym widać więc duże pogorszenie. Zysk spadł z 20 do 7 milionów a więc prawie 70%. Winne temu jak wspomniałem są większe koszty oraz słabnąca sprzedaż.

W IV kwartale wynik netto był obciążony sporymi kosztami finansowymi. Zmniejszyły one wynik operacyjny o 3,5 bańki. Obecnie obciążenie finansowe wyniosło tylko 1,5 miliona więc spadek zysku netto wygląda już mniej dramatycznie.

Przepływy operacyjne są dodatnie i nawet wysokie. Wynik jest potwierdzony przepływami.
W inwestycyjnych niewiele się dzieje, a finansowe są ujemne co wynika ze spłaty kredytów.
Zmniejszenie kapitału obrotowego należy odbierać pozytywnie jako dostosowanie skali do nowych warunków.
Spółka ma w kasie tylko 1 milion złotych. Mało.. Prawdopodobnie z tego wynika releasingowanie jednego z zakładów. Jest to jakiś sposób na podniesienie płynności finansowej. Za to w przyszłości trzeba będzie płacić raty leasingu i to obciąży wynik.

Moim zdaniem automatyczna wycena jest zawyżona. Raz ze względu na poziom wnipów, a dwa ze względu na spodziewane obniżenie przychodów i zysków.

Powyższa treść przez 30 dni była zarezerwowana tylko dla osób posiadających abonament.
Edytowany: 2 marca 2010 10:26

pop
pop
0
Wpisów: 3 427
Wysłane: 2 marca 2010 10:46:04 przy kursie: 21,60 zł
Cytat:
W obecnym kwartale przychody spadły o 20% w stosunku do poprzedniego roku. W III kwartale spadek wyniósł 11%, więc tempo spadku się zwiększa. Bardzo niedobrze. O ile na początku roku przychody jeszcze rosły w związku z wykańczaniem budowanych inwestycji, tak teraz sprzedaż wyraźnie siada, a to jest z reguły początek kłopotów.

Panowie z zespołu SW-pełen profesjonalizm,czasem mam odmienne zdanie od Was na różnych wątkach,ale Wasze analizy-to pełne zawodostwo.-Gratulacje!
P.S.Pozwoliłem sobie wkleić krótki fragment cytatu-nie wiem czy można,bo treść jest zarezerwowana dla abonamentu...-W razie czego mogę usunąć oczywiście.
Edytowany: 2 marca 2010 10:46

v3nom
0
Wpisów: 3 042
Wysłane: 3 marca 2010 21:44:56 przy kursie: 21,55 zł
To może ja wrzucę coś merytorycznego (w miarę) na wątek.

Wydaje się, że wczoraj ktoś odpalił stopy. Dzisiaj natomiast zwróciłem uwagę na spore, niemalże gigantyczne obroty, które ukształtowały świecę w kształcie młota. Myślę, że to koniec korekty ostatnich wzrostów. Czas pokaże czy się mylę. salute

kliknij, aby powiększyć
Klika się i sprzedaje ;-)

v3nom
0
Wysłane: 10 marca 2010 14:36:36 przy kursie: 23,10 zł
jacobz napisał(a):
Dzisiaj niewielki co prawda wzrost, za to obroty znacznie wyższe, niż zazwyczaj Think
Czyżby coś się szykowało?

Obroty od początku marca się poprawiły. Królem spekulantów to Mercor nie będzie, ale trend wzrostowy potwierdzony SMA, białe świeczki z długimi dolnymi cieniami i rosnący wolumen Angel Nic tylko czekać i jeszcze raz czekać.

Nie dam się załatwić jak na Vistuli, gdzie zabrakło cierpliwości blackeye
Edytowany: 10 marca 2010 14:37

marekglinkowski
0
Wpisów: 6
Wysłane: 14 marca 2010 21:27:39 przy kursie: 24,97 zł
Prośba do moderatora - tworzycie poważny serwis, tu chodzi o możliwość poczucia "pulsu rynku" nastrojów i tendencji na giełdzie. Zastanawiam się nad wykupieniem abonamentu i wielu innych użytkowników zapewne też...Takie dyskusje jak wyżej, a zwłaszcza ordynarne i chamskie wpisy łamiące dobre obyczaje i kaleczące polski ojczysty język dobre są dla "dzieci neo" w komentarzach na naszej-klasie, a nie ma dla nich miejsca w poważnym serwisie...To troszkę tak jak gdybym musiał w biurze maklerskim siedzieć obok inwestora który sie nie myje i nie zmienia skarpet...niby można ale po co?

WatchDog
50
Wpisów: 8 588
Wysłane: 14 marca 2010 21:51:41 przy kursie: 24,97 zł
To poważny problem.
Świątynia, nawet bazylika czy katedra, otwarta jest dla wszystkich. Czasem właśnie zbłąkani najbardziej jej potrzebują.
A tak już poważnie i świecko: wątki Mercor czy Zremb mają swój koloryt. Zaraz przeczyszczę, bo rzeczywiście przesada.

1
Wpisów: 744
Wysłane: 14 marca 2010 21:51:48 przy kursie: 24,97 zł
Edytowany: 14 marca 2010 22:08

marekglinkowski
0
Wpisów: 6
Wysłane: 14 marca 2010 22:44:50 przy kursie: 24,97 zł
bB86 napisał(a):
To jak już koniecznie chcecie być tacy poważni i rzetelni i nie widzicie, czemu nabijam się z Amola, to napiszcie jakąś merytoryczną analizę nt. Mercora (No i żeby to było coś bardziej zaawansowanego niż parę kresek czy omówienie paru wskaźników).

Chętnie dołączę do dyskusji.

p.s. Marku, jeśli Twoją główna motywacją do pobytu na forach internetowych jest chęć wyczucia "pulsu rynku", to za dużo na giełdzie nie zarobisz.. niestety.

Dziękuje za "radę" "przestrogę" czy co tam to jest...Dlaczego konkretnie nie zarobię jeżeli można zapytać? Czym taka teza da się obronić?

v3nom
0
Wysłane: 16 marca 2010 23:59:09 przy kursie: 24,94 zł
guruzradosci napisał(a):
Witam Drogich Współforumowiczów!

Mam prośbę do Szanownego Użytkownika o nick'u v3nom o wrzucenie jeszcze
jednej merytorycznej analizy. Jak dla mnie to teraz znowu klasyczny scenariusz.
Tak już było w lecie na Mercorze. Teraz nawet NIE doszło do wyjścia powyżej 25 zł. Obrót spadł. Czy teraz znowu w drugą stronę? Ja sobie odpuszczam zajmowanie się tym "doskonałym papierem". Wolę mieć tyle co bym miał na lokacie i święty spokój, gdyż chwilowo jakoś nie widzę zysków.

Powodzenia wszystkim i obiecuję nie marudzić więcej. Ja się salwuję ucieczką.
Powiem jak Jerzy Owsiak, "Róbta...!".

Guru, mam nadzieję, że nie opuszczasz spółki, bo jak wszystko jutro puścisz PCK to wpadniemy na dolne widły. Pamiętam, że masz sporo walorów blackeye

Moim zdaniem spółka idzie jak po sznurku. Korekta by się przydała. Z racji małej płynności ktoś może się pokusić o wyrysowanie dłuższej, czarnej świecy, jak na początku marca. Ale nie widzę żadnej analogi do lata 2009, o cokolwiek by Ci chodziło. Bardzo możliwe, że odbijemy się od poziomów 25.50, ale tragedii chyba nie będzie? thumbright

kliknij, aby powiększyć

guruzradosci
0
Wysłane: 17 marca 2010 20:36:34 przy kursie: 25,01 zł
Kurs spadł po dojściu do 25,50, więc racja w pełni. Sensowne analizy.
Szanuję użytkownika "v3nom" i pozdrawiam serdecznie.
Edytowany: 10 kwietnia 2010 17:43

v3nom
0
Wysłane: 17 marca 2010 23:57:36 przy kursie: 25,01 zł
guruzradosci napisał(a):
Kurs spadł po dojściu do 25,50, więc racja w pełni. Sensowne analizy.

Moim zdaniem takie porównanie to lekkie nadużycie. Spójrz na układ średnich kroczących, który nijak się ma to zeszłego roku. Na ten moment ewentualne spadki na MCR traktuję jako korektę w trendzie wzrostowym. thumbright
Edytowany: 17 marca 2010 23:58

guruzradosci
0
Wysłane: 26 marca 2010 21:37:01 przy kursie: 24,75 zł
Teraz nareszcie zrozumiałem dlaczego Mercor tak dzisiaj spadł. Nigdy przedtem nie widziałem spółek o dobrej kondycji, które pozbywałaby się nieruchomości (wszyscy uważają, że najgorszą część kryzysu w nieruchomościach mamy już za sobą). Skoro tak, to co to mówi na temat stanu Mercora? Myślę, że kurs i obroty pod koniec dzisiejszej sesji mówią same za siebie...

v3nom
0
Wysłane: 27 marca 2010 18:17:11 przy kursie: 24,75 zł
Wątek niemrawy, to coś skrobnę.

guruzradosci napisał(a):
Myślę, że kurs i obroty pod koniec dzisiejszej sesji mówią same za siebie...

Z technicznego punktu widzenia trend wzrostowy ani przez sekundę nie był zagrożony. Dodatkowo na wykresie tygodniowym średnie SMA15 i SMA30 dały sygnał kupna potwierdzony przez MACD. Jeżeli ten stan się utrzyma, to będzie to bardzo silny sygnał.

Guruzradosci, jesteś bardzo wdzięcznym okazem z psychologicznego punktu widzenia. Zastanawiam się co Tobą kieruje. Jak Mercor spadał, zająłeś pozycję na papierze bez wyraźnego sygnału odwrócenia trendu i naganiałeś na wzrosty. Jak rośnie, sprzedajesz i naganiasz na spadki. Nie masz wrażenia, że robisz coś na opak? blackeye

v3nom
0
Wysłane: 5 kwietnia 2010 18:32:05
pop napisał(a):
Układ średnich jest wspaniały,a gdzie ten wykres i gdzie się podziała panikura z panem cogutem,bo coś od kilku dni się nie udzielają na forum nie przytakując ci we wszystkim...thumbright

Pani kurze i panu kogutowi w te święta zając przyniósł bana blackeye

Rzuciłem okiem na wykres Mercora. Wracamy do dolnego ograniczenia kanału wzrostowego i do średnich kroczących. Świeczki z długimi dolnymi cieniami na małym wolumenie sugerują, że akcje są zbierane od niecierpliwych (?)

Moim zdaniem opór, z którym zmaga się kurs, jest jednak dość ważny. Cofając się do 2009 widzimy, że stanowił górne ograniczenie (z grubsza, bo mało płynna spółka) konsolidacji o sporej rozpiętości, trwającej trzy kwartały. Poziom bronił się pięciokrotnie. Biorąc pod uwagę SMA na dziennym oraz tygodniowym (wykluczam fałszywy sygnał), wydaje mi się, że jego wybicie to kwestia czasu.

guruzradosci
0
Wysłane: 9 kwietnia 2010 08:48:33 przy kursie: 22,70 zł
Czy ja tego nie mogę znaleźć czy na stockwatch.pl nie zamieszczono informacji,
którą podano tutaj stooq.pl/n/?f=318889&searc...
Edytowany: 9 kwietnia 2010 08:58

WatchDog
50
Wpisów: 8 588
Wysłane: 9 kwietnia 2010 09:23:53 przy kursie: 22,50 zł
To jest pytanie, czy próbujesz sugerować, że robimy coś gorzej niż Stooq?

Było wcześniej i ze źródła. Przepisywanie przez PAP kawałków komunikatów to tworzenie pseudoinformacji.
Zakładka Komunikaty na Monitorze spółki i...:

Cytat:
MERCOR RB 5/2010 Znaczne pakiety akcji
2010-04-06 11:01
Zarząd Mercor SA podaje do publicznej wiadomości, iż w dniu 06 kwietnia 2010 roku powziął informację o zbyciu akcji Spółki, w transakcjach na GPW w Warszawie, rozliczonych w dniu 31 marca 2010 roku, w wyniku którego ING Otwarty Fundusz Emerytalny zmniejszył stan posiadania akcji Spółki, poniżej 10% głosów na walnym zgromadzeniu akcjonariuszy Spółki.

Przed zbyciem akcji Fundusz posiadał 1.611.299 (jeden milion sześćset jedenaście tysięcy dwieście dziewięćdziesiąt dziewięć) akcji Spółki, stanowiących 10,29% kapitału zakładowego Spółki i był uprawniony do 1.611.299 (jednego miliona sześćset jedenastu tysięcy dwustu dziewięćdziesięciu dziewięciu) głosów na walnym zgromadzeniu akcjonariuszy Spółki, co stanowiło 10,29% ogólnej liczby głosów.

W dniu 01 kwietnia 2010 roku na rachunku papierów wartościowych Funduszu znajdowało się 1.539.692 (jeden milion pięćset trzydzieści dziewięć tysięcy sześćset dziewięćdziesiąt dwie) akcje Spółki, co stanowi 9,83% kapitału zakładowego Spółki. Akcje te uprawniają do 1.539.692 (jednego miliona pięćset trzydziestu dziewięciu tysięcy sześćset dziewięćdziesięciu dwóch) głosów na walnym zgromadzeniu akcjonariuszy Spółki, co stanowi 9,83% ogólnej liczby głosów.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE mercor

5 6 7 8 9

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,439 sek.

fermdqzp
mcbycsck
xcnkvwle
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +76 138,84 zł +380,69% 96 138,84 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
kpxlgovu
gxowzace
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat