PARTNER SERWISU
xnhhqsdk
29 30 31 32 33
pop
pop
0
Wpisów: 3 427
Wysłane: 9 kwietnia 2010 09:37:46 przy kursie: 18,40 zł
mkk napisał(a):
Panie i Panowie. Po co te emocje i niewiele, z całym szacunkiem, wnoszące polemiki. To papier jest na którym można coś próbować ugrać - mimo takiej, a nie innej uczciwości i transparentności głównego gracza...

I może się okazać, że znowu coś zarobimy. Bo słychać już pukanie dochodzące z dna. Poważniej - lubiący ryzyko mogą zacząć zbierać akcje przy jednej z czerwonych linii. To minima minimów :) Spaść poniżej trudno, choć niestety wszystko jest możliwe....

kliknij, aby powiększyć

Panowie,rzeczowo-to wczoraj napisał MKK i chyba miał rację...!
Ja zagrałem w pokera,ktoś jeszcze przyłączył się do partyjki...?thumbright

nocnygracz
0
Wpisów: 2 104
Wysłane: 9 kwietnia 2010 09:45:41 przy kursie: 18,40 zł
Jedna rzecz mnie niezmiennie na Petrolu intryguje i zdumiewa - obroty.

To coś dla mnie niezrozumiałego, aby dzień po dniu handlowano pięcioma, a nawet dziesięcioma (4 kolejne sesje w dniach 17-22 marca) procentami akcji spółki.
Obrócenie 100% akcji zajęło tu (ostatnio) niecałe 3 tygodnie. Licząc od początku marca dochodzimy właśnie do 50 milionów obróconych akcji (spółka ma ich 30,5 miliona).

To musi być przekładane z łapy do łapy, no nie ma innego wyjścia. Tylko po co?

pop
pop
0
Wysłane: 9 kwietnia 2010 09:55:40 przy kursie: 18,40 zł
Mi już zrealizoło sprzedaż,9% na tej trudnej spółce na razie wystarczy,choć pewnie sprzedaż za wczesna,ale lepszy rydz,niż nic,albo strata...

discopolo
0
Wpisów: 1 035
Wysłane: 9 kwietnia 2010 10:15:32 przy kursie: 18,40 zł
broker_ns napisał(a):
nie podzielam bezgranicznego optymizmu discopolo.

Nie zrozumiałeś mnie. Jestem pesymistą. Uważam że jeszcze kilkanaście miesięcy upłynie zanim kurs osiągnie poziom trzycyfrowy.
Moim zdaniem żadna poważna produkcja nie ruszy przed 2013r. Wcześniej tylko jakieś próbne wydobycie rzędu 2k baryłek dziennie.
Dopiero za rok przekwalifikują złoża OTG z perspektywicznych na potwierdzone. Wtedy to już nurkowań na absurdalnie niskie poziomy nie będzie, ale do tego czasu czyli jeszcze przez wiele miesięcy może być bardzo nerwowo. Nawet dno na 12.90 wcale nie musi być tym ostatecznym, chociaż dzisiejszy start notowań mocno nas oddala od tych poziomów.

lajkonik
0
Wpisów: 1 308
Wysłane: 9 kwietnia 2010 10:37:33 przy kursie: 18,40 zł
@ Disco,
Na giełdzie nic, nigdy nie leci jak kamień z bloku w dół. Zawsze po drodze są jakieś balkony, od których się odbije. Czasem na balkonie leży coś sprężystego i podbije się do poziomu poprzedniego balkonu Angel

Ja uważam, z całym szacunkiem dla twojej wiary, że najpierw odwiedzimy poziomy jednocyfrowe, a dopiero potem 3 cyfrówka. O ile w ogóle będzie Think .

broker_ns
0
Wpisów: 506
Wysłane: 9 kwietnia 2010 12:11:30 przy kursie: 18,40 zł
discopolo napisał(a):
broker_ns napisał(a):
nie podzielam bezgranicznego optymizmu discopolo.

Nie zrozumiałeś mnie. Jestem pesymistą. Uważam że jeszcze kilkanaście miesięcy upłynie zanim kurs osiągnie poziom trzycyfrowy.
Moim zdaniem żadna poważna produkcja nie ruszy przed 2013r. Wcześniej tylko jakieś próbne wydobycie rzędu 2k baryłek dziennie.
Dopiero za rok przekwalifikują złoża OTG z perspektywicznych na potwierdzone. Wtedy to już nurkowań na absurdalnie niskie poziomy nie będzie, ale do tego czasu czyli jeszcze przez wiele miesięcy może być bardzo nerwowo. Nawet dno na 12.90 wcale nie musi być tym ostatecznym, chociaż dzisiejszy start notowań mocno nas oddala od tych poziomów.

Discopolo swoją ostatnią polemiką potwierdzasz moją opinię o Tobie jako "niepoprawnym optymiście" blackeye (oczywiście bez osobistej urazy) traktując OIL jako inwestycję długoterminową z perspektywą 2-3 letnią. Powtarzam, to jest spółka czysto spekulacyjna (proszę zwrócić uwagę na obroty i jakich inwestorów przyciąga bo nie zauważyłem tam np żadnych OFE) i tylko tak ją należy traktować tj. o wysoce podwyższonym prawdopodobieństwie zysku/straty. Lecz jeśli myślisz o takim horyzoncie inwestycyjnym to lepiej zainwestuj np w branżę energetyczną bo OIL jest spółką na której zarabia się w tydzień max dwa a potem zwija jeszcze wcześniej niż wpadną na to inni.

pop
pop
0
Wysłane: 9 kwietnia 2010 12:26:19 przy kursie: 18,40 zł
broker_ns napisał(a):

Discopolo swoją ostatnią polemiką potwierdzasz moją opinię o Tobie jako "niepoprawnym optymiście" blackeye (oczywiście bez osobistej urazy) traktując OIL jako inwestycję długoterminową z perspektywą 2-3 letnią.

Trafiłeś w sedno.Jeśli discopolo koniecznie chce inwestować długoterminowo,to przecież jest na giełdzie kilku pewniaków,gdzie nie musi być zagadki-znajdą tę ropę,czy nie znajdą...Do pewniaków długoterminowych zaliczam całą branżę internetową -(np.Oponeo,Travelplanet,Netmedia) oraz sektor developerski(Gant,Polnord,JWC itp.).Wraz z ożywieniem gosp.takie branże zawsze zyskiwały w przeszłości najwięcej i założę się,że tak będzie również teraz.Ja spekuluję nimi na bieżąco,ale długoterminowo,to też można traktować jak lokaty,więc nie musisz obstawiać tylko Oila...Nie mam akurat w tym momencie powyższych spółek,gdzieniegdzie ewentualnie małe pakieciki(Oponeo,Polnord),raczej poluję na ich spadki,więc nie traktujcie tego jako naganianie, zależy mi raczej na korekcie ich kursów,więc piszę obiektywnie.

discopolo
0
Wysłane: 9 kwietnia 2010 14:12:35 przy kursie: 18,40 zł
broker_ns napisał(a):

Discopolo swoją ostatnią polemiką potwierdzasz moją opinię o Tobie jako "niepoprawnym optymiście" blackeye (oczywiście bez osobistej urazy) traktując OIL jako inwestycję długoterminową z perspektywą 2-3 letnią. Powtarzam, to jest spółka czysto spekulacyjna (proszę zwrócić uwagę na obroty i jakich inwestorów przyciąga bo nie zauważyłem tam np żadnych OFE) i tylko tak ją należy traktować tj. o wysoce podwyższonym prawdopodobieństwie zysku/straty. Lecz jeśli myślisz o takim horyzoncie inwestycyjnym to lepiej zainwestuj np w branżę energetyczną bo OIL jest spółką na której zarabia się w tydzień max dwa a potem zwija jeszcze wcześniej niż wpadną na to inni.

1.Jak kiedyś będę stary i bogaty Angel to branża energetyczna typu PGE może mnie zainteresować. Na razie to muszę ryzykować żeby przyzwoicie zarobić.
2.Fundusze przegrywają z WIG. Odradzam naśladowanie Angel
3.Deklaruję swój bezgraniczny podziw dla harcowników którzy potrafią krótkoterminowo, powtarzalnie zarabiać na akcjach. Jednak to nie jest mój sposób gry. Nie potrafię tak.
Wygrane przeplatają się z porażkami, a biuro maklerskie dręczy kosztami gry.
4.Ta spółka nie ma fundamentów w tradycyjnym rozumieniu tego słowa.
Ale jak nazwiesz: zasoby perspektywiczne ropy, raport audytora z przyporządkowanym prawdopodobieństwem przekształcenia w zasoby potwierdzone, zapewnienie finansowania, umowę z Total i EBOiR.
Nazywam to fundamentami. Ty nazywaj sobie jak chcesz. Nie spierajmy się o słowo.

discopolo
0
Wysłane: 9 kwietnia 2010 14:33:47 przy kursie: 18,40 zł
pop napisał(a):
Jeśli discopolo koniecznie chce inwestować długoterminowo,to przecież jest na giełdzie kilku pewniaków,gdzie nie musi być zagadki-znajdą tę ropę,czy nie znajdą...Do pewniaków długoterminowych zaliczam całą branżę internetową -(np.Oponeo,Travelplanet,Netmedia) oraz sektor developerski(Gant,Polnord,JWC itp.).Wraz z ożywieniem gosp.takie branże zawsze zyskiwały w przeszłości najwięcej i założę się,że tak będzie również teraz.Ja spekuluję nimi na bieżąco,ale długoterminowo,to też można traktować jak lokaty,więc nie musisz obstawiać tylko Oila...Nie mam akurat w tym momencie powyższych spółek,gdzieniegdzie ewentualnie małe pakieciki(Oponeo,Polnord),raczej poluję na ich spadki,więc nie traktujcie tego jako naganianie, zależy mi raczej na korekcie ich kursów,więc piszę obiektywnie.

1.Sto lat temu cała branża motoryzacyjna była pewniakiem. Niestety 90% firm z branży szybko zbankrutowało przegrywając konkurencję z 10% najlepszych.
Nigdy cała branża nie jest pewniakiem.
2.Całkiem możliwe że jesteśmy przed silną korektą całego rynku. Chociażby dlatego że dawno czegoś takiego nie było. Mam na myśli spadki rzędu 30%, a nie kosmetyczne 15%.
Petrol ma ekstremalnie niską korelację z całym rynkiem. Może dziś lepiej wchodzić w Oil niż w normalne firmy.
3.Polnord to Rysiek. Nikt mnie nie namówi Angel Z resztą deweloperka wcale mnie nie kręci.
Marże z 2007r nie wrócą nigdy. Wszyscy zapowiadają budowę oszałamiającej ilości mieszkań, ale to tylko obietnice bo na razie słabiutko. KNF zaostrzył rekomendację w przyznawaniu kredytów. Do przejścia na euro daleko, kredyty drogie lub z ryzykiem walutowym. Sytuacja w światowych finansach mocno niepewna, w każdej chwili mogą się pojawić duże kłopoty z kredytowaniem. Ryzyko spore, potencjalna nagroda nie wygórowana.
4.Delikatnie mówiąc nie uważam Petrola za najlepszy papier na GPW, ale jest fajnym fuksem dodanym do normalnych spółek. Potencjał wzrostu ma bardzo duży i zero korelacji z WIG.

mathu
0
Wpisów: 4 615
Wysłane: 9 kwietnia 2010 16:39:43 przy kursie: 18,40 zł
Byłem wczoraj bliski wrzucenia do maszynki 1000 zł dla czystej zabawy. king Poczekam na kolejną okazję i tym razem zagram blah5
The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.

discopolo
0
Wysłane: 9 kwietnia 2010 16:43:56 przy kursie: 18,40 zł
Exorcist napisał(a):
discopolo napisał(a):

3.Polnord to Rysiek. Nikt mnie nie namówi Angel Z resztą deweloperka wcale mnie nie kręci.
Marże z 2007r nie wrócą nigdy. Wszyscy zapowiadają budowę oszałamiającej ilości mieszkań, ale to tylko obietnice bo na razie słabiutko. WIG.

Czy z petrolem nie jest tak samo?

Nie jest. Bo bardzo niewiele tej ropy trzeba żeby uzasadnić dzisiejszy kurs.
Jeśli zrealizowałyby się obietnice, w co absolutnie nie wierzę, to cena poszłaby w kosmos.
Obiecywane 2mld baryłek to równowartość 170mld $. Odejmijmy od 85$ koszty wydobycia rzędu 10$ oraz transport i jakieśtam opłaty. Zostanie ze 120mld $. Wszystkiego na raz się nie wydobędzie, ale z drugiej strony cena ropy prawdopodobnie będzię całą dekadę w trendzie rosnącym. Pi razy oko wydobyliby to w 15 lat. Zakładając że wzrost cen ropy tylko częściowo zamortyzuje dyskontowanie w czasie tych 120 mld zostaje nam jakieś 80mld z czego około 40% dla Total. Zostaje 48mld. Dzielimy na dwa bo akcji mocno przybędzie.
Czyli 24mld. Odrobina ostrożności czyli jeszcze przez dwa i zostaje 12mld czyli 60 razy więcej niż obecny kurs. Jakieś 1000zł za akcję.
To są obietnice!
Zupełnie w to nie wierzę i dlatego wywalę po 150.

hajdi87
0
Wpisów: 44
Wysłane: 9 kwietnia 2010 16:44:20 przy kursie: 18,40 zł
mathu napisał(a):
Byłem wczoraj bliski wrzucenia do maszynki 1000 zł dla czystej zabawy. king Poczekam na kolejną okazję i tym razem zagram blah5

ja zagralem, wlasnie wczoraj... czy dobrze?? sie okaze. dokladnie taka sama stawka. zabawa moze byc niezla

limagraf
0
Wpisów: 412
Wysłane: 9 kwietnia 2010 16:49:26 przy kursie: 18,40 zł
mathu napisał(a):

Zamierzam rowniez przylaczyc sie do zabawy, tez mi sie cos od zycia nalezy tzn. drescyk emocji...

salute thumbright
Płyń za rekinem trafisz do ludzi.

arekw99
4
Wpisów: 125
Wysłane: 9 kwietnia 2010 17:11:34 przy kursie: 18,40 zł
a ja sie probowalem zabawic i nic dobrego mi z tego nie przyszlo. ale jak kto chce

discopolo
0
Wysłane: 9 kwietnia 2010 19:59:28 przy kursie: 18,40 zł
Chyba dzisiaj w akcjonariacie zameldowało się paru techników.
Taka świeczka, na taaaakim obrocie. Technicy lubią takie rzeczy.

Technikom życzę powodzenia. Będzie Wam potrzebne bo Rysiek nie zna AT i może się wygłupić.
Przynajmniej chociaż przez chwilę będziecie nafciarzami. Bezcenne.

maxboast
0
Wpisów: 223
Wysłane: 9 kwietnia 2010 20:34:45 przy kursie: 18,40 zł
To jest giełda i wszystko jest możliwe (biorąc szczególnie pod uwagę harce jakie wyczynia zachowanie tego waloru) ale faktycznie technicznie wskazuje to na odbicie i to bynajmniej nie kilku procentowe (obrót największy w historii - przy osiągniętych dotychczasowych minimach - też bardzo ciekawe) Inwestycja wysokiego ryzyka ale i tak bywa gdzie więcej procentów mami głowę ;) Historia wykresu pokazuje że wybicia często były poprzedzane informacją a później następował zjazd - tym razem infa nie było.

maxboast
0
Wpisów: 223
Wysłane: 9 kwietnia 2010 20:56:01 przy kursie: 18,40 zł
Oczywista pomyłka - historyczne minima byly w lutym ale to i tak nie zmienia całego obrazu. Życzę wszystkim w "to" inwestującym porządnego odbicia

lordsith
0
Wpisów: 10
Wysłane: 9 kwietnia 2010 21:13:17 przy kursie: 18,40 zł
Jeśli już wspomnieliście Panowie o technice - RGR-em mi to zalatuje. Czyż nie? A jeśli skończy się kreślić (dzisiejsze wybicie może być prawym ramieniem) i dodatkowo RGR się zacznie "sprawdzać" to będzie niezła buba - teoretyczny zakres spadków to lekka masakra.

fidelio77
0
Wpisów: 745
Wysłane: 9 kwietnia 2010 21:36:59 przy kursie: 18,40 zł
Jeśli w zanadrzu nie ma jakiegoś ważnego infa, to te wzrosty dzisiejsze bardzo szybko zamienią się w spadki...

Aha... jeszcze jedno. Nie próbujcie stosować tutaj AT, to droga donikąd.
Edytowany: 9 kwietnia 2010 21:39

szamot-kb
0
Wpisów: 444
Wysłane: 9 kwietnia 2010 22:00:59 przy kursie: 18,40 zł
Po korekcie?
DM BZ WBK - Biznes
9 Kwi 2010, 17:30

Petrolinves (+22.26%), którego kurs mocno odbijał po katastrofalnym zachowaniu z ostatnich sesji.

W kasynie pod nazwą Petrolinvest nadal tłok. Notowania tego papieru przyciągnęły uwagę większości kapitału spekulacyjnego z GPW, czego dowodem są utrzymujące się bardzo wysokie obroty, spokojnie dające miejsce w pierwszej dziesiątce spółek notowanych na GPW. To chyba jedyny pozytyw w tym zjawisku, ponieważ na razie Petrolinvest przypomina gąbkę wysysającą kapitał, jak sądzę, głównie inwestorów indywidualnych. Dzisiejsze notowania przyniosły wreszcie oczekiwane odbicie kursu przy historycznym wolumenie obrotów.

Mam pytanie - czemu wczoraj na tym wątku nie było tak wielu mądrych głów
kiedy pytałem co robić
Prawda jest jedna nadzieja umiera ostatnnia !!!!!!
( wczoraj chciałem wywalić - bo myślałem , ze spadnie do 8 zł a tu dupka - bo jak wiekszośc mysli , ze bedzie źle - jest dobrze i w druga strone tak samo)
zastanawiam się tylko co przyniesie następny tydzień , ludziska sparzyli sie na tym papierku i to mocno nie sądze by poziom 40 -43 zł był szybko osiągnięty ....dwa razy nie wchodzi sie do tej samej rzeki

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

29 30 31 32 33

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,339 sek.

kpormevx
fmaakype
sjwmlbny
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
xrhtwnsu
iatpzola
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat