PARTNER SERWISU
ncnbyhlu
6 7 8 9 10
irfy
0
Wpisów: 1 143
Wysłane: 28 kwietnia 2010 14:35:32
Kanoniers napisał(a):
skoro juz tak liczycie to powiedzcie kiedy kase oddaja ktora zostaje w wyniku redukcji bo to przeciez dosc istotne przy liczeniu zysku

Mi oddali od razu po tym, kiedy oświadczyli mi, ile dostanę. Szybko i sprawnie w miarę, jednak konkretnych terminów to już nie pamiętam, zbyt zniesmaczony byłem poziomem redukcji :) Ale nie sądzę, żeby była tu jakaś specjalna redukcja. Fakt, LUD się rzucił, ale.. to mimo wszystko drogie papiery :)
@Taurus - Masz rację, a ja się myliłem :) Jeśli uwzględnić czyste PGE - fakt, zyski były dziadowskie (chociaż były). Tyle tylko, że ja nie odebrałem tego w ten sposób - środki pozostałe po redukcji natychmiast przerzuciłem gdzie indziej, konkretnie w większości na Impex, swojego czasu mojego ulubionego spekulacyjnego konika. Stąd pewnie przejawiany obecnie umiarkowany entuzjazm do pierwotnej inwestycji w PGE :)
Czmychnąć na czas, by móc jeszcze raz :)
A tu do posłuchania :) www.youtube.com/watch?v=_-clFZ...

paya
1
Wpisów: 273
Wysłane: 28 kwietnia 2010 14:38:26
Kanoniers napisał(a):
skoro juz tak liczycie to powiedzcie kiedy kase oddaja ktora zostaje w wyniku redukcji bo to przeciez dosc istotne przy liczeniu zysku

Bodajże maksymalnie do dwóch tygodni od 6 maja.

Kanoniers
1
Wpisów: 1 075
Wysłane: 28 kwietnia 2010 14:45:28
Tak sobie mysle ze ta emisja po prostu musi sie udac nie tylko ze wzgledow ekonomicznych ale przede wszystkim politycznych ... Nawet zeby Tusk z Gradem mieli zagrac za swoje to beda podciagac zeby pokazac swoj swoj zielony przyladek na mapie ... a co bedzie po debiucie ??? Potem bedzie mozna ewentualnie zrzucic na cos lub na kogos...

pop
pop
0
Wpisów: 3 427
Wysłane: 28 kwietnia 2010 14:53:23
Kanoniers napisał(a):
Tak sobie mysle ze ta emisja po prostu musi sie udac nie tylko ze wzgledow ekonomicznych ale przede wszystkim politycznych ... Nawet zeby Tusk z Gradem mieli zagrac za swoje to beda podciagac zeby pokazac swoj swoj zielony przyladek na mapie ... a co bedzie po debiucie ??? Potem bedzie mozna ewentualnie zrzucic na cos lub na kogos...

No nie,nieco przesadziłeś,przemyśl jeszcze raz co napisałeś...3some

Taurus80
0
Wpisów: 2 936
Wysłane: 28 kwietnia 2010 14:54:39
irfy napisał(a):
Kanoniers napisał(a):

Mi oddali od razu po tym, kiedy oświadczyli mi, ile dostanę. Szybko i sprawnie w miarę, jednak konkretnych terminów to już nie pamiętam, zbyt zniesmaczony byłem poziomem redukcji :) Ale nie sądzę, żeby była tu jakaś specjalna redukcja. Fakt, LUD się rzucił, ale.. to mimo wszystko drogie papiery :)
@Taurus - Masz rację, a ja się myliłem :) Jeśli uwzględnić czyste PGE - fakt, zyski były dziadowskie (chociaż były). Tyle tylko, że ja nie odebrałem tego w ten sposób - środki pozostałe po redukcji natychmiast przerzuciłem gdzie indziej, konkretnie w większości na Impex, swojego czasu mojego ulubionego spekulacyjnego konika. Stąd pewnie przejawiany obecnie umiarkowany entuzjazm do pierwotnej inwestycji w PGE :)

No to nalezy pogratulowac zyskow :)
Nie zapominajmy jednak przedstawiajac jakis obraz jakiejkolwiek prywatyzacji o ograniceniu tylko i wylacznie do tego tematu :) ty startowales z forami w porownaniu do innych kompletnie zielonych inwestorow co dalo ci na tyle duza przewage ze zarobiles na czym innym moge sie zalozyc ze wielu bylo podobnie myslacych tyle tylko ze mieli za mala wiedze i inwestujac pozostala kase z redukcji do dzisiaj sa na minusie :)

Wracajac do tematu PZU chcialbym bardzo abyscie zarobili DUUUZZZOO :) jednak ja dziekuje i rezygnuje z konszachtow z SP

Kanoniers
1
Wpisów: 1 075
Wysłane: 28 kwietnia 2010 14:59:26
pop napisał(a):
Kanoniers napisał(a):

No nie,nieco przesadziłeś,przemyśl jeszcze raz co napisałeś...3some

Tekst jest nieco ironiczny ale uwierz nie przesadzilem Angel

Kilka waznych postaci w tym Grad wystawil siebie na probe i uwierz choc na poczatku musi byc dobrze no chyba ze zakladasz ostatnia tego typu akcje SP ???

Te rozmowy ze studentami itd... itp... to nie to samo co reklama telewizyjna czy bilbord na przystanku !!!

Vox
Vox
297
Wpisów: 7 675
Wysłane: 28 kwietnia 2010 15:04:02
Grad przedłuża zapisy do 23:59.
Zapisze sie po zakonczeniu sesji w USA. mądra decyzja.

wachar
2
Wpisów: 124
Wysłane: 28 kwietnia 2010 15:28:59
Vox napisał(a):

Dzisiejsze NYSE tak naprawdę niewiele wniesie do sprawy notowań PZU w drugiej połowie maja, istotniejsze jest jak będzie się rozwijać sytuacja z Grecją i kolejnymi zagrożonymi rynkami i co ważniejsze reakcją rynków na te informacje.
Decyzja o wejściu w PZU nie jest ani "głupia" ani "mądra" można tylko mówić o ryzyku i w tym zakresie "zdania uczonych są podzielone".
Decydującym się życzę powodzenia.

sbyszek
0
Wpisów: 807
Wysłane: 28 kwietnia 2010 17:19:26
wachar napisał(a):
Vox napisał(a):

Dzisiejsze NYSE tak naprawdę niewiele wniesie do sprawy notowań PZU w drugiej połowie maja, istotniejsze jest jak będzie się rozwijać sytuacja z Grecją i kolejnymi zagrożonymi rynkami i co ważniejsze reakcją rynków na te informacje.
Decyzja o wejściu w PZU nie jest ani "głupia" ani "mądra" można tylko mówić o ryzyku i w tym zakresie "zdania uczonych są podzielone".
Decydującym się życzę powodzenia.

Załóżmy teoretycznie dwa skrajne scenariusze, które uwarunkują charakter podjętej decyzji wejścia w PZU.
Pierwszy pozytywny gdy wystąpią poniższe zdarzenia:
a.redukcja na zapisach dla inwestorów indywidualnych i instytucjonalnych,
b.cena dla instytucjonalnych znacznie powyżej dla indywidualnych,
c.powrót niewykorzystanej po redukcji kasy na rynek,
d.pogłębienie aktualnej na rynkach korekty i zakończenie jej silnym odbiciem na kilka dni przed debiutem PZU,
e.znaczny wzrost notowań banków przed debiutem PZU.
Drugi negatywny wariant to odwrotność faktów z wariantu pierwszego.
Oczywiście nie wykluczam zachowań rynku z pośrednimi i pomieszanymi zdarzeniami.
O zdarzeniach zawartych w pkt. a) i b) dowiemy się chyba już niebawem.
Kopanie się z koniem jest najlepszą reklamą konia.

Pubish
0
Wpisów: 31
Wysłane: 28 kwietnia 2010 17:34:55
tomasz79 napisał(a):
v3nom napisał(a):

Tomasz, na lokacie to każdy akcjonariusz może trzymać sobie wolne środki, jeżeli spółka nie ma lepszego pomysłu na zagospodarowanie pieniędzy to powinna wypłacić dywidendę thumbright

to, że zarządzający pzu nie mieli i nie mają pomysłu na wyjście z kiepskiej sytuacji spółki, źle świadczy o nich, a wypłacanie sowitej dywidendy przed ipo pogarsza jeszcze bardziej złą sytuację, bo pieniądze, które mogłyby być zainwestowane w naprawę źle prosperujące działy spółki.

Bez wypłacenia tej dywidendy nie byłoby żadnego IPO - upraszczając, w gruncie rzeczy był to jeden z podstawowych warunków ugody zawartej z Eureko, dzięki któremu Holendrzy zgodzili się na "wyjście" z PZU, co otworzyło drogę na GPW.

Vox
Vox
297
Wysłane: 28 kwietnia 2010 18:09:41
Cytat:
Od daty rozpoczęcia przyjmowania zapisów na akcje PZU SA, czyli 20 kwietnia 2010 r., Biuro Maklerskie Alior Banku otworzyło blisko 11 000 nowych rachunków brokerskich. W związku z tak dużym zainteresowaniem zapisami na akcje spółki PZU SA, Alior Bank po raz kolejny przedłuża godziny pracy swoich oddziałów.

Alior jest jednym z mniejszych BM. Będzie potężna redukcja.

GieKSa
0
Wpisów: 22
Wysłane: 28 kwietnia 2010 21:39:53
Vox napisał(a):
Cytat:
Od daty rozpoczęcia przyjmowania zapisów na akcje PZU SA, czyli 20 kwietnia 2010 r., Biuro Maklerskie Alior Banku otworzyło blisko 11 000 nowych rachunków brokerskich. W związku z tak dużym zainteresowaniem zapisami na akcje spółki PZU SA, Alior Bank po raz kolejny przedłuża godziny pracy swoich oddziałów.

Alior jest jednym z mniejszych BM. Będzie potężna redukcja.

Może nie być już najmniejszym, zresztą zanim bym się zdecydował kupić/nie kupić to bym założył rachunek i przez internet ewentualnie zamówił.

Jeżeli w Aliorze jest 0,29% promocyjnej promocji za zakup, ale 0,095% za obrót w miesiącu to rozumiem, że z tych akcji zabiorą tym biedakom 1,24%, gdyby zdecydowali się na debiucie sprzedać? Sporo, ja się jeszcze waham, daję sobie czas do 23:00, ale u mnie to będzie 0,39%.

z 10.000 obrotu ja zapłaciłbym 39 PLN vs.124 PLN. W sumie tego brakło też przed w dyskusji przed zapisami - różnice w prowizjach. W związku z emisją PZU, ponieważ pierwszy raz biorę udział - chyba zamiar kupić, ok. 23 się zdecyduje, choć mam parę akcji, kilkoma handlowałem ale na mikroskopijną skalę - to mam pytanie czy takie coś jak notowania ciągłe w czasie rzeczywistym się tu przydaje i jak to za darmo mieć gdzieś na necie.

A, witam serdecznie wszystkich, z którymi nie miałem jeszcze okazji postować, witam całe forum innymi słowy:)
KATOWICE
iKandydat na Europejską
iStolicę Kultury

i2016

kliknij, aby powiększyć

nygusbest
0
Wpisów: 2
Wysłane: 28 kwietnia 2010 22:48:06
Vox napisał(a):

Witam wszystkich.
Mam pytanko : skoro zapisy trwają do godz. 23.59 a w DM BZWBK w zakładce rynek pierwotny mam napisane " opcja chwilowo niedostępna " to czy mam możliwość zapisania się jeszcze na akcje??
Z góry dziękuje za odpowiedź.

lajkonik
0
Wpisów: 1 308
Wysłane: 28 kwietnia 2010 23:01:05
@sbyszek,

o zdarzeniu opisanym w punkcie b wiadomo od pewnego czasu. Ceny dla nas i dla dużych będą takie same. Innymi słowy - jedna cena.

Zdarzenia w punkcie a. mają ze sobą związek, ale dla ceny ma znaczenie ewentualna redukcja dla dużych inwestorów. W sumie lepiej zapłacić za akcję 312,50 i mieć chętnych powyżej tego kursu niż zapłacić 292,50 i nie mieć chętnych blackeye

Powrót kasy na rynek od indywidualnych inwestorów to będzie margines. A u dużych to tylko plan, podział budżetu i wykonanie. Tu rzeczywiście nadsubskrypcja będzie sprzyjać wzrostom. Reszta się nie liczy.

Abraxas
0
Wpisów: 88
Wysłane: 28 kwietnia 2010 23:04:04
GieKSa napisał(a):
Jeżeli w Aliorze jest 0,29% promocyjnej promocji za zakup, ale 0,095% za obrót w miesiącu...

Skąd ta myśl? Za kupno i sprzedaż na debiucie zapłacisz: 0,29% [zakup] +0,38% [sprzedaż]=0,67%.

mrk
mrk
26
Wpisów: 1 968
Wysłane: 28 kwietnia 2010 23:10:43
dubel do usunięcia
Edytowany: 28 kwietnia 2010 23:12

mrk
mrk
26
Wpisów: 1 968
Wysłane: 28 kwietnia 2010 23:11:23
GieKSa napisał(a):

[..]
W związku z emisją PZU, ponieważ pierwszy raz biorę udział - chyba zamiar kupić, ok. 23 się zdecyduje, choć mam parę akcji, kilkoma handlowałem ale na mikroskopijną skalę - to mam pytanie czy takie coś jak notowania ciągłe w czasie rzeczywistym się tu przydaje i jak to za darmo mieć gdzieś na necie.[..]

na twoim miejscu zapisałbym się na 30 bo może być redukcja, a co do notowań w czasie rzeczywistym to zależy jaki masz horyzont. Jak chcesz to potrzymać dłużej to wystarczą i te opóźnione 15 min, a jeśli masz krótszy horyzont to się przydają.

nygusbest napisał(a):

Witam wszystkich.
Mam pytanko : skoro zapisy trwają do godz. 23.59 a w DM BZWBK w zakładce rynek pierwotny mam napisane " opcja chwilowo niedostępna " to czy mam możliwość zapisania się jeszcze na akcje??
Z góry dziękuje za odpowiedź.

u mnie jeszcze można się zapisać wieć problem musi być w biurze

nygusbest
0
Wpisów: 2
Wysłane: 28 kwietnia 2010 23:12:53
Rozmawiałem właśnie ze swoim DM i powiedziano mi, że zapisy trwały do godziny 22.00 i traktują informację o zapisach do godz. 23.59 jako plotkę.

GieKSa
0
Wpisów: 22
Wysłane: 28 kwietnia 2010 23:28:36
Abraxas napisał(a):
GieKSa napisał(a):
Jeżeli w Aliorze jest 0,29% promocyjnej promocji za zakup, ale 0,095% za obrót w miesiącu...

Skąd ta myśl? Za kupno i sprzedaż na debiucie zapłacisz: 0,29% [zakup] +0,38% [sprzedaż]=0,67%.

Ano racja, pokićkały mi się rubryki - nowy monitor (z CRT 17 na 20 calowy LCD przeszedłem co ino, wide binky )

mrk napisał(a):
GieKSa napisał(a):

[..]
W związku z emisją PZU, ponieważ pierwszy raz biorę udział - chyba zamiar kupić, ok. 23 się zdecyduje, choć mam parę akcji, kilkoma handlowałem ale na mikroskopijną skalę - to mam pytanie czy takie coś jak notowania ciągłe w czasie rzeczywistym się tu przydaje i jak to za darmo mieć gdzieś na necie.[..]

na twoim miejscu zapisałbym się na 30 bo może być redukcja, a co do notowań w czasie rzeczywistym to zależy jaki masz horyzont. Jak chcesz to potrzymać dłużej to wystarczą i te opóźnione 15 min, a jeśli masz krótszy horyzont to się przydają.

Bardzo krótki, to nie "moja" spółka. Liczę na tą redukcję, ale nie mam jej pewności, a nie kupię za wszystko, jak wzrośnie odpowiednio to sprzedam, a jeżeli gruchnie to będę dokupywał taniej do "pewnej drobnej kwoty ponad wartość emisji", bo moje środki bardzo niewiele przekraczają wartość emisji (stąd dla mnie te limity to zbawienie). Ale mam swoją strategię i się jej trzymam, jak w wojsku.
KATOWICE
iKandydat na Europejską
iStolicę Kultury

i2016

kliknij, aby powiększyć
Edytowany: 28 kwietnia 2010 23:32

Vox
Vox
297
Wysłane: 28 kwietnia 2010 23:35:56
Cytat:
Rozmawiałem właśnie ze swoim DM i powiedziano mi, że zapisy trwały do godziny 22.00 i traktują informację o zapisach do godz. 23.59 jako plotkę.

A ja zapisałem się na 5 osób właśnie teraz, jest 23:35wave

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE pzu

6 7 8 9 10

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,500 sek.

jzgybesi
zsumoqrh
abfgwaea
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
dvmiowow
ebmgdegr
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat