0 Dołączył: 2009-01-07 Wpisów: 2 936
Wysłane:
11 maja 2010 15:44:24
przy kursie: 4,15 zł
dolarman napisał(a):Taurus80 napisał(a):dolarman napisał(a):sześć oczek w dół? co tu się dzieje, ma ktoś jakieś info??? Jak narazie jedyne info to to o zatwierdzeniu emisji :) Jeżeli to był główny powód to ja współczuje spółce inwestorów. W końcu jak chcemy przejmować to musi być i kapitał To sa gierki wiekszych juz od dluzszego czasu widac :) szkoda ze nie pocisneli na 3.99 :) stopy jak zapalki by poszly a tak poczekamy jeszcze na wzrosty pewnie
|
|
1 Dołączył: 2009-06-25 Wpisów: 1 075
Wysłane:
11 maja 2010 17:49:01
To prawda ze szkoda ze kurs nie polecial na 3,99 choc dzis zastanawiaja mnie nawet dosc duze obroty na walorze Mimo iz szeroki i wiekszosc spolek notowala dzis senne zainteresowanie to Jutrzenka spadala na obrotach ktorych juz tutaj nie ogladalismy ze dwa tygodnie przynajmniej ...
|
|
0 Dołączył: 2009-01-19 Wpisów: 1 506
Wysłane:
11 maja 2010 22:36:56
Kanoniers napisał(a):To prawda ze szkoda ze kurs nie polecial na 3,99 choc dzis zastanawiaja mnie nawet dosc duze obroty na walorze Mimo iz szeroki i wiekszosc spolek notowala dzis senne zainteresowanie to Jutrzenka spadala na obrotach ktorych juz tutaj nie ogladalismy ze dwa tygodnie przynajmniej ... jak widać wyniki głosowania na walnym nie spodobały się komuś, albo inaczej, raczej bardzo prawdopodobne - kurs będzie teraz trzymany nisko by średnia sesyjna była na tyle dobra by móc objąć tanio akcje a tak przy okazji emisja ta będzie dla funduszy private equity... coś czuje że te akcje obejmie sam Jan Kolański, który takiż fundusz posiada... Cytat:Biorąc pod uwagę wzrost wynagrodzeń, jest to wynik bardzo dobry no way... wzrost wynagrodzeń nie ma miejsca w jutrzence... poszli w drugą stronę
Edytowany: 11 maja 2010 22:43
|
|
|
|
Wysłane:
11 maja 2010 22:45:36
Jezeli by to sam prezes mial cala emisje wciagnac to obecny i przyszly kurs akcji bylby kompletnie nieistotny poniewaz juz dzisiaj wiedzialby ile moze dac :) a cene akcji bedzie ustalal zarzad a nie wedlug sredniej sesyjnej :) natomiast jezeli fundy private equity to wlasnie cena jest istotna poniewaz kurs akcji zapewne bedzie karta przetargowa :) Jedno jest pewne od bardzo dlugiego czasu kurs jest trzymany za pysk mam wrazenie ze duzo dluzej anizeli wiadomo bylo o tej emisji.
|
|
PREMIUM
522 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
11 maja 2010 23:10:55
enforces napisał(a):Cytat:Biorąc pod uwagę wzrost wynagrodzeń, jest to wynik bardzo dobry no way... wzrost wynagrodzeń nie ma miejsca w jutrzence... poszli w drugą stronę zabrakło zwrotu według GUS :)
|
|
0 Dołączył: 2009-08-18 Wpisów: 51
Wysłane:
12 maja 2010 09:17:47
przy kursie: 4,27 zł
Cena emisyjna Akcji Serii D nie może być niższa niż 4,30 zł za jedną akcję. W związku z tym aktualny kurs można chyba uznać za małą promocję?.
|
|
Wysłane:
12 maja 2010 09:27:00
Jezeli Jutrzenka przejmie ów duzy podmiot to cena moze byc promocyjna nie zapomnijmy ze drastycznie wzrosna przychody i zyski przy niewielkim wzroscie zadluzenia jednak nalezy tez pamietac ze liczba akcji ulegnie rozwodnieniu wiec roznie moze byc mysle ze w perspektywie rocznej dwu-letniej obojetnie co sie stanie cena i tak jest bardzo atrakcyjna.
Jezeli mialby byc to Wedel ta przejeta spolka to mysle ze przychody i zyski moga wzrosnac o ponad 100% wiec bardzo ciekawie by bylo nawet patrzac do rozwodnienia jak juz wiemy liczba nowych akcji ma byc duzo nizsza jak 100% obecnej ilosci.
Jednak ze wzrostami zapewne poczekamy do wyjajsnienia sie sytuacji, bardzo mnie ciekawi co to za mniejsze spolki sa w centrum zainteresowania.
|
|
Wysłane:
12 maja 2010 09:48:09
Taurus80 napisał(a):Jezeli Jutrzenka przejmie ów duzy podmiot to cena moze byc promocyjna nie zapomnijmy ze drastycznie wzrosna przychody i zyski przy niewielkim wzroscie zadluzenia jednak nalezy tez pamietac ze liczba akcji ulegnie rozwodnieniu wiec roznie moze byc mysle ze w perspektywie rocznej dwu-letniej obojetnie co sie stanie cena i tak jest bardzo atrakcyjna.
Jezeli mialby byc to Wedel ta przejeta spolka to mysle ze przychody i zyski moga wzrosnac o ponad 100% wiec bardzo ciekawie by bylo nawet patrzac do rozwodnienia jak juz wiemy liczba nowych akcji ma byc duzo nizsza jak 100% obecnej ilosci.
Jednak ze wzrostami zapewne poczekamy do wyjajsnienia sie sytuacji, bardzo mnie ciekawi co to za mniejsze spolki sa w centrum zainteresowania. W przypadku DUŻEGO przejęcia to chyba wszyscy mają już jedną spółkę na myśli i inne rozwiązanie spotkałoby się z mniejszym lub większym rozczarowaniem. Co do małych przejęć, zajrzyj tutaj: www.portalspozywczy.pl/inne/na...
|
|
Wysłane:
12 maja 2010 10:05:04
Temat napojow przerabialem w zeszlym roku nie wiem czy jeszcze jest ale byla na sprzedaz Krynica Zdroj marka lakoma a cena byla dosc ciekawa no ale nie wiem na jakim etapie ta sprzedaz jest :( www.portalspozywczy.pl/inne/na...
|
|
0 Dołączył: 2010-04-02 Wpisów: 84
|
|
|
|
PREMIUM
45 Dołączył: 2009-04-01 Wpisów: 381
Wysłane:
17 maja 2010 19:57:33
przy kursie: 4,16 zł
Kurcze, dopiero teraz to zobaczyłem. Dzięki wielkie za to info. Bardzo ciekawe...
Nie podoba mi się trochę obecność Nestle w tym gronie, jeżeli mówić już o hipotetycznej ofercie Jutrzenki na Wedla. W ogóle to chyba coraz czarniej to potencjalne przejęcie widzę. Trochę nie ta liga, ale obym sie mylił.
|
|
Wysłane:
17 maja 2010 20:48:30
a wiecie co mnie najbardziej przeraża - że szanowny pan prezes postawił wszystko na jedną kartę... to naprawdę nie dobrze rokuje
Nie wydaję mi się by to "drobne" przejęcie prócz Wedla miało miejsce - to tylko pod to by rynek lepiej odbierał spółkę i wiązał z nią nadzieję. Za dużo tu kasy trzeba i sam zarząd o tym dobrze wie. Nie będzie łatwo, to gdzie tu mowa o innych przejęciach... Cóż ja tak to widzę ,że to taka gorzka prawda.
Swego czasu nie wiem czy pamiętacie jak pan prezes się stanowczo wypierał ,że o przejęciu Wedla nie ma sensu mówić bo to raczej nie będzie miało miejsca ze strony jutrzenki ,a potem wielka cisza - i "bez komentarza" ,a teraz wszystko jasne -tylko dokładnie jakie podmioty są tym zainteresowane ze swoim kapitałem ... Trochę to przeraża i przerasta.
|
|
Wysłane:
17 maja 2010 21:44:48
mnich napisał(a):a wiecie co mnie najbardziej przeraża - że szanowny pan prezes postawił wszystko na jedną kartę... to naprawdę nie dobrze rokuje
O czym Ty piszesz? Inwestujesz w JTZ, bo prezes o czymś nie powiedział i w tym widzisz szansę, że jednak tak się stanie? W ostatnich rozmowach nie wymienił z nazwy żadnej spółki. Jak nie Wedel, to rozejrzą się za inną spółką. Jedyne co jest pewne to to, że nie będzie dywidendy..
|
|
Wysłane:
17 maja 2010 21:55:28
random_hero napisał(a):mnich napisał(a):a wiecie co mnie najbardziej przeraża - że szanowny pan prezes postawił wszystko na jedną kartę... to naprawdę nie dobrze rokuje
O czym Ty piszesz? Inwestujesz w JTZ, bo prezes o czymś nie powiedział i w tym widzisz szansę, że jednak tak się stanie? W ostatnich rozmowach nie wymienił z nazwy żadnej spółki. Jak nie Wedel, to rozejrzą się za inną spółką. Jedyne co jest pewne to to, że nie będzie dywidendy.. I tutaj jestes w bledzie bo bylo wyraznie powiedziane ze jezeli nie uda sie ów duzego podmiotu przejac to dywidenda bedzie :) Czyli albo wedel albo dywidenda i mniejsza spolka. Osobiscie zamiast paru groszy dywidendy wole WEDLA ale jak bedzie zobaczymy :) a z ta kasa to nie przesadzajcie z samej emisji bedzie ponad 600mln do tego maja cos w kasie maja kredyt na okolo 100mln i w kazdej chwili kazdy bank da nastepny kredyt i to z pocalowaniem na kilkaset mln wiec nie jest zle. Troche optymizmu :) co z tego ze jest Nestle w boju i jeszcze pare podmiotow :) w kazdego interesie jest zaplacic jak najmniej a sprzedajacy sprzeda dajacemu najwiecej z tego grona. Jutrzenka na dzien dzisiejszy moze spokojnie milird zaplacic pytanie brzmi czy warto???
|
|
PREMIUM
45 Dołączył: 2009-04-01 Wpisów: 381
Wysłane:
17 maja 2010 22:15:55
OK zgadzam się i jestem optymistą, jednakże otateczna cena może być zarówno 1 mld jak i 1mld 200mln, i jeżeli będzie bliska tej drugiej wartości to wydaje mi się, że Jutrzenka nie sprosta zadaniu. A spożywka teraz w cenie... Czy warto - oczywiście, tym bardziej, że prawdopodobnie nigdy już takiego kąska może nie być na rynku. Wedel ma swoje "plusy ujemne", ale przy odrobinie pomysłu to (parafrazując) kura znosząca czekoladowe jajka. Mimo wszytko ciągle wierzę
|
|
Wysłane:
17 maja 2010 22:27:15
Jabym postawil tu inne pytanie
Pytanie czy ten miliard starczy ? Moze i da rade wyciagnac miliard ale banki wieceh niz 200baniek nie dadza - nie te czasy a przedzial juz teraz jak pisza jest 200 /300 miliinow euro wiec ...- skad ten optymizm ?
I prezes to wszystko wspominal co pisalem dalej sie bede rego trzymal a akcji nie posiadam . Ciekawi mnie tylko jak sie to wszystko skoczy czy pieknym happy endem czy mala lub wielka tragedia bo tam gdzie duza kasa to i emocji wiecej ...
Mimo wszystko zycze akcjonariuszom jak najlepiej bokoncernow i monopolistow nie trawie .
|
|
Wysłane:
17 maja 2010 22:38:50
Mysle ze dostanie duzo wiecej kredytu niz te 200 mln :) spolka o przychodach okolo 700mln rocznie z malym zadluzeniem i pod takie przejecie dostanie kredyt duuzzzooo wiekszy moze to byc warunkowy tylko i wylacznie pod to przejecie. Nie zapominajcie ze maja przejac spolke o przychodach rocznych prawdopodobnie wynoszacych ponad milirad wiec wartosc samej Jutrzenki wzroslaby Baaardzo Pytanie ile rzeczywiscie jest warty wedel ??? Dla Jutrzenki zapewne duzo a dlaczego ??? Wedel w przeciwienstwie do Jutrzenki sprzedaje czesc produkcji zagranice wiec mamy juz jakis kanal dystrybucji, po przejciu zapewne znaczaco spadlyby koszty sprzedazy likwidujac jeden dzial handlowy dzieki czemu zapewne zyski bylyby wieksze niz obecnie itd mozna duzo wymieniac ale to beda zawsze tylko domysly i spekulacjie nie mamy wgladu do raportow :(
Widac wielka chec albo desperacje prezesa do tego przejecia i jezeli nie mialby zadnych szans zapewne by odpuscil :) a na rozstrzygniecie podobno tylko do konca czerwca mamy czekac wiec niedlugo.
|
|
0 Dołączył: 2010-02-16 Wpisów: 506
Wysłane:
17 maja 2010 22:56:48
Obserwuje wpisy i widzę duży optymizm wśród niektórych forumowiczów. Ja osobiście nie wierze żeby Jutrzenka była w stanie przejąć Wedla. Pamiętajmy że Kraft ogłosił przetarg/aukcje na zakup Wedla więc liczy się głównie cena a jak wiemy gotówka to główny problem Jutrzenki przy tej operacji. Inni przy tej wielości transakcji (1-1,2mld Pln?) już takich problemów nie mają  . @tuarus80 z tego co wiem to chyba Nestle nie może przejąć Wedla - z tego samego powodu jakiego Kraft musi go sprzedać tj. zbyt wielkiej koncentracji na rynku. Ja się obawiam jednego, że będą budowane jakieś wielkie nadzieje akcjonariuszy na przejęcie Wedla (nawet nie przez samego prezesa) a późniejsza informacja o jego niepowodzeniu może byc źle przyjęta przez rynek. Ale zobaczymy w czerwcu. Ja poczekam z wejściem w spólkę do czasu wyjaśnienia tej sprawy.
|
|
PREMIUM
1 362 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
19 maja 2010 19:27:53
w dzisiejszym papierowym wydaniu Polityki jest artykuł Joanny Solskiej "Torcik do podziału". chcę przytoczyć podsumowanie Cytat: ... gdyby trafił w ręce inwestora, dla którego nie będzie niechcianym dzieckiem, ale perłą w koronie... żaden zagraniczny koncern tak Wedla nie potraktuje: ma własne, o wiele silniejsze marki... gdyby nabywcą został fundusz inwestycyjny, może Wedlem świetnie zarządzać ale po 3-5 latach zapewne go sprzeda... długofalową strategię rozwoju wydaje się gwarantować tylko ktoś taki jak Jutrzenka czy Maspex, których właściciele mają możliwości i ambicje... jest tylko jeden problem: Wedla sprzedaje w imieniu KF bank HSBC, dla którego jedynym kryterium wyboru będzie cena.
Edytowany: 19 maja 2010 19:28
|
|
0 Dołączył: 2008-10-06 Wpisów: 300
Wysłane:
20 maja 2010 09:59:00
przy kursie: 3,83 zł
jeśli ktoś wierzy w spółkę i magiczne odbicie na szerokim rynku na tych istotnych poziomach - powinien już lekko skubać. trzeba walczyc o utrzymanie 4,14 każdy swoim sterem i żeglarzem.
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.