PARTNER SERWISU
yqsccekf
528 529 530 531 532

Kiedy dno bessy?

serpico
0
Wpisów: 1 335
Wysłane: 20 maja 2010 18:12:55

kiedyś pisałem o tym, iż moim zdaniem, edek wyprzedza giełdy o ok. tygodnie i to zatrzymanie sugerowałoby, że w przyszłym tygodniu może być korekycjne odbicie na giełdach, ale zwrócę uwagę na jeszcze jeden fakt. wczoraj, większość z szanownych użytkowników tego forum chciało dokupić akcję, dzisiaj większość zastanawia się nad sprzedażą. oznacza to, że jeszcze nie czas na odbicie. jeszcze nie było efektu paniki, czyli końcowego etapu korekty/bessy

wujek_staszek
0
Wpisów: 792
Wysłane: 20 maja 2010 18:29:04
Cytat:
większość z szanownych użytkowników tego forum chciało dokupić akcję, dzisiaj większość zastanawia się nad sprzedażą. oznacza to, że jeszcze nie czas na odbicie.

a tam zaraz wszyscy.. ja dziś kupiłem pod koniec sesji trochę Drozapolu...
Albo my ich, albo oni Was.

white_eagle
0
Wpisów: 300
Wysłane: 20 maja 2010 18:41:09
nastroje zmieniają się szybciej niż preferencje wyborcze :)

zapewne jeszcze trochę spadniemy. jeśli wkrótce odbijemy to mam nadzieję poziom emocji i wniosków dlaczego rośniemy, będzie równie wysoki :)

nie jest dobrze, ale tragicznie tez nie.

zgodze sie z #mathu jeśli chodzi o dolną barierę ostatniej deski ratunkowej :)

poczekajmy, zobaczymy, być może te same niedzwiedzie wpisy będzie można powielić np. w lipcu ale już z wyższych poziomów

edit: słusznie Staszku - drozapol dobra spółeczka, ja pewnie wsiąknę jutro jago taki jest przynajmniej plan wstępny :)
każdy swoim sterem i żeglarzem.
Edytowany: 20 maja 2010 18:42

Frog
13
Wpisów: 5 508
Wysłane: 20 maja 2010 18:54:40
Heh. Ja też w przypływie leszczarskich emocji i żądzy posiadania gotówki w ciężkich czasach skróciłem się z akcji. Powiedziałem papa Makaronom Polskim wave

Szczegóły co, jak kiedy i dlaczego wieczorem opiszę na moim wątku portfelowym...
Follow me on Twitter
Zanim zaczniesz narzekać, że znikają Twoje posty, przeczytaj Regulamin Forum

wujek_staszek
0
Wysłane: 20 maja 2010 19:30:23
Buldi... "Twój" ORGR na edku odpalił...niech rośnie...może coś się z tego urodzi.

mathu
0
Wpisów: 4 615
Wysłane: 20 maja 2010 20:19:57
Chyba ktoś mu pomógł ;)
The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.

buldi
0
Wpisów: 5 068
Wysłane: 20 maja 2010 20:25:12
Albo zauważono, że biedny edek już nawet nie na kolana a na pysk padł, a na aż takie manto nie zasłużył.Shame on you

krzem78
0
Wpisów: 197
Wysłane: 20 maja 2010 20:27:54
Byczki pokibicujmy panu Edwardowi, jedyna w nim nadzieja. Jeśli ORGR się wypełni, to będzie oznaczać że przebicie wsparć z przełomu 2008/2009 było fałszywe.
Bo ciekawie nie jest: Bovespa już przebiła wsparcie z lutego, hang seng, ropa walczą...
Moja rzeczywistość subiektywna - to wszystko to, co istnieje. Rzeczywistość obiektywna to twór syntetyczny dotyczący hipotetycznej uniwersalizacji licznych rzeczywistości subiektywnych. Philip Dick.

wujek_staszek
0
Wysłane: 20 maja 2010 20:34:45
wujek_staszek napisał(a):
Wygląda na to, że przyjdzie testować SMA 50 na tygodniowej świecy SP500 - 1073pkt.

Kurczę nie przypuszczałem, że to będzie już dziś. confused2

buldi
0
Wysłane: 20 maja 2010 20:43:33
Nieźle Wuju wykombinowałeś z tą średnią. Dancing

Byczkowie!
Do hymnu.thumbright

mathu
0
Wysłane: 20 maja 2010 20:46:26
Do szczęścia droga daleka... Liar
The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.

buldi
0
Wysłane: 20 maja 2010 20:48:37
Jakieś 12 godzin.

Abraxas
0
Wpisów: 88
Wysłane: 20 maja 2010 20:53:08
buldi napisał(a):
Jakieś 12 godzin.

Młotek na S&P. Czyżby jednak naprawdę nieco koślawe W? :)

mathu
0
Wysłane: 20 maja 2010 20:54:33
Jedziemy, teraz albo nigdy! salute

Kamil
0
Wpisów: 637
Wysłane: 20 maja 2010 20:58:13
Buldi! O jakim hymnie mówisz? Chopin? King Crimson? Dzisiaj tylko tego słucham :/
W jeden tydzień zabrano mi pół roku wzrostów:/ Trzymam dalej, a dokupywać nie mam nawet za co:/ W takich momentach rozważam poświęcenie reszty życia zadumie i medytacji w jednym z tybetańskich klasztorów.. z dala od potrzeb materialnych..Gratuluję S.
Aktualnie: MRB(100%)

LuckyTony
8
Wpisów: 44
Wysłane: 20 maja 2010 21:10:50
Taurus - ja uważam, że nie ma prywatnych instytucji, które rządzą rynkami - to dla mnie wymysł ludzi, którzy nie potrafią pogodzić się z faktem, że rynki są tak zmienne. Trwale trendy zmieniać może tylko FED i jego odpowiedniki w innych krajach. W USA w wielu instytucjach mniejszego kalibru niż GS panuje wręcz obsesja na punkcie analizy psychiki i potencjalnych decyzji członków FED - pod to gra się w USA. Dzienny obrót na eurodolarze, spółkach z DJI + manipulacja obligacjami + manipulacja rynkami wschodzącymi + manipulacja Europą (jak widać aktualnie nie wszystkie rynki w Europie działają jak ETF w rodzaju SPY czy QQQQ, więc trzeba nimi manipulować osobno) - czy jest tu ktokolwiek kto wierzy, że GS ma na to pieniądze ?
GS nie dostał pieniędzy za free, dostał wirtualne pieniądze, które spłacił z nawiązką prawdziwymi. Tu jest być może sedno problemu GS - działa jak bank i jest tak traktowany przez FED, choć de facto bankiem nie jest.

Buldi - GS działa nie fair. Zgadzam się, ale to nie zmienia faktu, że do tego został powołany. Jest bankiem inwestycyjnym i jego zadaniem jest mnożenie kapitału. Ja jeśli chce kupić samochód nie idę się dowiedzieć która marka jest najlepsza do salonu BMW. Otrzymam tam oczywistą odpowiedź bo pracą tych ludzi jest sprzedawanie samochodów BMW a nie Volvo. Jeżeli chce wybrać markę, która mi odpowiada to szukam najlepszej i dokonuje zakupu. Jeżeli się na tym nie znam to szukam bezstronnej osoby, która mi pomoże. Dla mnie to jest oczywiste. Innymi słowy: nie można winić szatana za to, że ludzie grzeszą. To jest kwintesencja mojej opinii, nie bronie GS, staram się pokazać, że oni wykonują swoją pracę. Podejmują takie samo ryzyko jak klienci. O pęknięciu bańki kredytowej - zwłaszcza kredytów hipotecznych mówiło się na długo przed 2008r. Jeżeli pojawiły się instytucje finansowe (bo to głównie instytucje na tym traciły), które brały te produkty to znaczy, że były zbyt chciwe - to ich chciwość okazała się zgubna - tak samo jak w przypowieści o małpkach. Dlaczego nikt nie pisze o tym jak przez parę ładnych lat te same śmieciowe papiery przynosiły konkretne zyski ? Albo dlaczego nikt nie przypomina bańki dotcomowej - ona była kręcona w ten sam sposób. Jeżeli ktoś w tym nie brał udział to tracił pracę, a o tym, ze pęknie wiedział niemal każdy. Zarobiło na tym mnóstwo ludzi, ale jak miał miejsce krach to obwiniano za niego maklerów. Pytanie tylko czy to wina maklera, że ktoś chce kupić kolejny sklonowany serwis o przychodach rzędu KILKU $ i kapitalizacji rzędu kilkunastu-kilkuset milionów $. Do tego kolejne pytanie czy makler powinien odradzać takie spółki biorąc pod uwagę, że w okresie boomu wiele z nich rosło po kilkaset procent ?

Teorie spiskowe. Jeśli takie lubicie to polecam przyszłość dolara. Mówiło się swego czasu o Amero jako nowej walucie, która miałaby rozwiązać kłopoty USA. Jednak pojawiła się też koncepcja Supry, którą lansują głównie kraje takie jak Rosja, Chiny czy Brazylia - www.federaljack.com/wp-content...
Fakty są takie, że USA nie są w sytuacji Grecji tylko dlatego, że mają $. Pomyślcie jednak co się dzieje z USA gdy Chiny zostaną zmuszone do pozbycia się amerykańskiego długu ? Fakt, że Chiny jako jeden z pierwszych wielkich rynków zaczął bessę bądź co najwyżej trend boczny nie wróży zbyt dobrze, bo zależność świata od Chin jest aktualnie większa niż się komukolwiek wydaje.

Kolejnym ciekawym aspektem może być rola MFW w obecnej sytuacji. Kryzys fiskalny na całym świecie jest aktualnie tematem numer jeden. Na tapecie jest PIIGS ale przecież możemy do tego dołożyć całe UK i USA. Najciekawsze jest to, że tak na dobrą sprawę każdemu miałby pomagać MFW - ten sam MFW, który przecież jest funduszem tych samych zadłużonych państw. To jest pułapka kredytowa, z której prawdopodobnie nigdy nie wyjdziemy. Prawdziwe długi próbujemy spłacać wirtualnymi pieniędzmi kupując sobie czas. Czy dożyjemy momentu, w którym to pęknie - myślę, że nie. Zapewne wszystko rozwiąże wojna, ale na to jeszcze mamy na szczęście czas.

Co do FED - wiadomo, że od grudnia zmniejszają płynność na rynku, zaczynamy to coraz mocniej odczuwać w cenach akcji. Ocena tego zjawiska jest kluczowa dla dalszego kierunku na rynku - dlatego jeśli ktoś spotkał się z wiarygodnymi danymi na ten temat od 1980 to proszę o publikacje ich w wątku. Sądzę, że wszyscy mielibyśmy wtedy większe szanse na podjęcie trafnych decyzji w tym istotnym momencie.

Mi dziś niestety stop loss zabrał ostatnie 25% kapitału z rynku. Troszkę szkoda bo była to spółka w którą wierzę z fundamentalnego punktu widzenia, a i technicznie do zeszłego tygodnia wyglądała całkiem sympatycznie. Niestety SL rzecz święta.

limagraf
0
Wpisów: 412
Wysłane: 20 maja 2010 21:24:44
No to jutro czekamy na 2240.
salute
Płyń za rekinem trafisz do ludzi.

buldi
0
Wysłane: 20 maja 2010 21:29:00
Kamil napisał(a):
Buldi! O jakim hymnie mówisz? Chopin? King Crimson? Dzisiaj tylko tego słucham :/
W jeden tydzień zabrano mi pół roku wzrostów:/ Trzymam dalej, a dokupywać nie mam nawet za co:/ W takich momentach rozważam poświęcenie reszty życia zadumie i medytacji w jednym z tybetańskich klasztorów.. z dala od potrzeb materialnych..Gratuluję S.

Kamil dzisiaj to akurat mogłeś mi współczuć L, a nie gratulować S.
Przewaliłem tu kasę dzisiaj w imie solidarności z byczkami.
Nie łam się, w takich chwilach też nie raz myślałem by zostać eremitą, pasterzem, poetą - każdym, byle z dala od tej plugawej giełdy.
Zielony kolor Cię szybko wyleczy.

Z tym King Crimson to mnie zaskoczyłeś. Nie sądziłem że młodzi dzisiaj wiedzą co to takiego. Pamiętam jak ten psychodel był jednym z sztandarowych kawałków granych zazwyczaj na koncówkach imprez, nad ranem, kiedy większość padła blackeye a przy stole zostawali jeno co wytwalsi poeci.
Może to epitafium i pasuje na hymn, tylko ustalmy kogo.
Byczków czy niedźwiedzi. Angel

serpico
0
Wpisów: 1 335
Wysłane: 20 maja 2010 21:33:11

dajcie szanse na tłuściejsze eski, bo na chwilę obecną, to źle wygląda. może chociaż na 2290, wątpię. to byłby pełen wypas. pierwszy poważny przystanek na 2080 i tam zapraszam do dyskusji. moim zdaniem tam skończy się fala A, potem odbicie, czyli B

Frog
13
Wpisów: 5 508
Wysłane: 20 maja 2010 21:35:50
serpico napisał(a):
...mieszkam na Mazurach hehehe

serpico, ja też Dancing

Może jesteśmy sąsiadami Eh?
Follow me on Twitter
Zanim zaczniesz narzekać, że znikają Twoje posty, przeczytaj Regulamin Forum

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

528 529 530 531 532

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,664 sek.

rgwnhobh
aesqeope
mcadqlwp
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
gazdaliu
tkzhqscv
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat