bulluk napisał(a):Verion napisał(a):Frog...Japonia jest informacją świeżą .
A ja myslalem ze od dawna jest wiadomo ze Japonia jest najbardziej zadluzonym panstwem swiata (w stosunku do swojego PKB), wiec nie wiem czy mozna to traktowac jako cos swiezego...
Verion napisał(a):My rybki giełdowe patrzymy tylko na to , że rośnie i podczepiamy się do fali z uwagi na sygnał AT..
ja sie podczepiam, bo uwazam se jakas spolka jest wyceniana ponizej swojej wartosci, a nie bo mi sie cos wg AT wygeneruje.
Verion napisał(a):
Zatem patrząc w przyszłość i na rynki to coś jest nie tak :]. Jednak , wskakuje na fale i płynę razem z innymi po zyski. Jak dla mnie to teraz jedyne obiektywne narzędzie to AT, Fundamenty wzrostu dla mnie są niezrozumiałe.
Dlaczego fundamenty sa niezrozumiale? Moze jak sie rozpatruje gielde jako calosc, to rzeczywiscie sytuacja makroekonomiczna nie napawa optymizmem, widac duzo zagrozen. Ale gielda to zbior spolek. Tak ja juz ktos dzisiaj napisal, jaki to ma wplyw na moja jedna czy druga spolke w PL, ze w Grecji czy innej Japonii ktos porzuca sobie krzeslami, bo mu 14 pensje chca zabrac? Polacy przestana tankowac, jesc, budowac? Jezeli spolka jest notowana ponizej swojej wartosci, poprawia wyniki i ma niezle perspektywy to znaczy ze ma fundamenty zeby rosnac (a sporo jest takich u nas). To jest bardzo zrozumiale. Wlasnie niezrozumiale sa spadki po -5% polskich spolek bo w USA wydano mniej pozwolen na budowe, a w Japonii sprzedano mniej platkow Nestle niz sie spodziewali analitycy ;) - jaki to ma wplyw na moja spolke, na jej wycene?
Pozdrawiam
Także , od dawna wiadomo , że USA jest zadłużona jak cała europa, w dodatku teraz coś pisało gdzieś o ratowaniu instytucji , które udzielały kredytów hipotecznych i nie wiadomo czy się to nie zamknie w kwocie 1 bln, ale..... O TYM SIĘ NIE PISZE 'GŁOŚNO'!
Co do twoich spółek, nawet sklep spożywczy na Twoim osiedlu jest powiązany z trendem światowym, waluta, ceny towarów, ceny usług, ceny PALIW! . To wszystko jest element gospodarki. Nie wierze, że twoja spółka nie , sprzedaje czegoś w EUR, USD, lub kupuje, samochodami pewnie też w niej jeżdżą, a paliwo obecne ~4,5 - tka , a to się bezpośrednio przekłada na jej zyski. Mnie też to grzeje , że w Grecji zamiast teraz grać zorbę na gitarze to tłuką się nimi , ale konsekwencje są następujące, eksodus kapitału z eurolandu, silny dolar, Droższe paliwo, zmniejszony popyt zagraniczny (spowolnienie przez oszczędzanie i cięcia wypłat), przez pakiet 750 mln większa inflacja, stopy procentowe już idą powolutku w gorę.
Pozwolenia na budowę są wielce istotne, nowo powstałe obiekty to nowe miejsca pracy to, to nowy biznes plan , to nowa maszyna do pieniędzy, to objaw rozwoju. Twoja firma też właśnie zaczynała od pozwolenia na budowę swojej siedziby, im więcej kolejnych firm tym więcej korporacyjnych klientów choćby dla twojej spółki, ale chyba tego wszystkie nie muszę tłumaczyć ? :] A o neestle jeszcze nie czytałem na GPWinfo :] , ale też może być istotne jeśli twoja spółka jest dystrybutorem kakao...
Weź sobie wykres WiG20 i porównaj z wykresami innych spółek a szczególnie od lat 2007 do teraz i zobaczysz , jak to się ima do twoich spółek.
powyżej właśnie o tym wspomniałem co o tym sądzicie ?
biznes.onet.pl/ratowanie-fanni...