PARTNER SERWISU
yqsccekf
1 2

Kupię Metastock 9 lub 10 EOD

slawek87
0
Wpisów: 41
Wysłane: 2 sierpnia 2010 09:37:10
Witam,

z racji braku tego tematu chciałbym "ogłosić"

Kupię Metastocka 9lub10 EOD z ORYGINALNĄ licencją. Cena do negocjacji (za jakieś oczywiście rozsądne pieniądze).

Proszę o kontakt na priv.

Pozdrawiam
Sławek

afro87
0
Wpisów: 343
Wysłane: 3 sierpnia 2010 17:49:54
mogę spytać do czego ci potrzebny jest oryginał ?? musisz mieć licencje czy po prostu nie masz co z pieniędzmi robić ?
Pozdrawiam Kuba

Dapi
PREMIUM
0
Wpisów: 993
Wysłane: 3 sierpnia 2010 20:32:41
afro87 napisał(a):
mogę spytać do czego ci potrzebny jest oryginał ?? musisz mieć licencje czy po prostu nie masz co z pieniędzmi robić ?

Powiedz to chłopakom z 11bit którzy zapewne siedzą dzień w dzień aby zrobic kolejna grę na komputer.
Zapewne pieniądze są im do niczego niepotrzebne...w koncu moga sobie bułki ściągnąc z jakiegoś emule...
Rynki mogą pozostać irracjonalne dłużej niż ty możesz pozostać wypłacalny.

Rozbudowane wykresy: http://www.atcharts.pl
Centrum analizy technicznej: http://www.attrader.pl

v3nom
0
Wpisów: 3 042
Wysłane: 3 sierpnia 2010 20:50:43
afro87 napisał(a):

Afro, nie obraź się, bo będę z Tobą szczery. Już kiedyś palnąłeś coś podobnego. Chwilę Cię nie było, pomyślałem, że może zmądrzałeś Angel

Wkleiłeś dzisiaj na forum swoją pracę licencjacką. Wyobraź sobie teraz, że właśnie ją drukuję i zrobię za tydzień licencjat na plagiacie - po najmniejszej linii oporu - nawet bez czytania. I powiedzmy, że zrobi tak ze sto innych osób.

Ok - mam to gdzieś - powiesz. Ale co by było gdybyś spędził nad nią cały rok, pracując 8h dziennie, inwestując mnóstwo czasu i pieniędzy? I powiedzmy, że planowałbyś utrzymać siebie i rodzinę z niej? Speak to the hand

Myślę, że Polska mogłaby być innym krajem, gdyby nie nasza narodowa skłonność, aby rolować wszystkich wkoło na każdym kroku Shame on you
Klika się i sprzedaje ;-)

afro87
0
Wysłane: 4 sierpnia 2010 00:13:34
Panowie to było tylko pytanie, a wy zachowujecie się tak jakbyście bronili krzyża pod pałacem prezydenckim :D
Pozdrawiam Kuba

Abner1984
0
Wpisów: 696
Wysłane: 4 sierpnia 2010 00:51:28
Takie podejście jest niestety ciągle normą w naszym kraju. Dużo bliżej nam do Chin (gdzie nie ma praktycznie czegoś takiego jak prawa autorskie czy własność intelektualna) niż do "Zachodu".

Przez takie podejście wiele programów/mediów jest dużo droższa a czasem zwyczajnie niedostępna. W większości krajów są osoby używające piratów ale nie wszędzie na taką skale...

"Ekonomista to ekspert który będzie wiedział jutro dlaczego nie sprawdziło się dzisiaj to co prognozował wczoraj..."

jacenty70
0
Wpisów: 197
Wysłane: 4 sierpnia 2010 21:34:33
v3nom napisał(a):
Myślę, że Polska mogłaby być innym krajem, gdyby nie nasza narodowa skłonność, aby rolować wszystkich wkoło na każdym kroku Shame on you

Brawo!
Podobnie i mnie zapytano ostatnio czy nie mam co z kasą robić gdy kupiłem nawigację samochodową. Przecież wystarczy byle sprzęt i na karcie pirat najnowsza AutoMapa ....Bez komentarza Silenced

Snake
0
Wpisów: 403
Wysłane: 5 sierpnia 2010 10:38:34
A już najbardziej bronią "praw autorskich" i "własności intelektualnej" osoby w moim wieku i starsze, które doskonale pamiętają czasy, w których kupić legalny program było albo niemożliwe, albo tak drogie, że wydawało się to absolutną fanaberią. 99% programów, dyskietek i kaset magnetofonowych (jak nie więcej) było nielegalnych i właśnie my ("starzy") te 99% stanowiliśmy. Młodych jeszcze bym zrozumiał, bo oni nie wiedzą, jak to kiedyś było - ale taka właśnie "obrona krzyża" (dobry tekst!) u wcześniejszych stuprocentowych piratów (bo kiedyś po prostu nie dało się inaczej) ociera się o hipokryzję.

Oczywiście, że należy kupować legalne. Jak najbardziej.
Zawsze tak było.
Nawet jak nie było, to tak właśnie było.

Chociaż rzeczywiście, zgadzam się co do tego, że kradzież własności intelektualnej to obrzydliwa rzecz. Pytanie tylko, kto się stawia w roli moralnych autorytetów stojących na straży porządku. Ja osobiście bym do takiej roli nie aspirował. Oczywiście wszyscy inni zawsze i wszystko mieli na licencji. Nawet jak pod koniec lat 80. tych licencji jeszcze nie było - to oni już na wszystko ją mieli.

Przestańcie, ludzie - jak nie Robespierre to Matka Teresa.

v3nom
0
Wysłane: 5 sierpnia 2010 11:43:08
Nie wiem Snake, co do historii się zgadzam. Dodatkowo warto spojrzeć na siłę nabywczą naszej waluty, która powoduje (między innymi), że własność intelektualna, stworzona za granicą jest właśnie tak droga puke_l

Co do reszty - nie mam ani jednego nielegalnego programu. Korzystam z Linuxa i Windows XP (za którego zapłaciłem wraz z laptopem). Filmów i muzyki nie ściągam (mam dysk 60GB - hehe, a i tak zapełniony ledwie w połowie). Mam sporo oryginalnych cedeków z muzyką (czasami na Youtube puszczam sobie, to czego nie mam, albo jest nie do kupienia, przyznaje się). Książki zawsze kupuję, nie toleruję gównianych skanów do pobrania z netu za FREEEEEEEE Shame on you

Metastocka nie kupię, bo nie spełnia moich oczekiwań i jest za drogi. Przymierzam się do Ami od jakiegoś czasu (wersja trialowa, pobrana z internetu) i jeżeli będę potrafił na nim zaprogramować więcej niż w arkuszu kalkulacyjnym open office, to na pewno kupię oryginał. Koniec kropka.

Jednocześnie rozumiem, że studentów, czy osób, które są na utrzymaniu rodziców, etc. po prostu nie stać na takie wydatki. Ale wychodzę z założenia, że jeżeli zarobiłeś za pomocą Ami czy Meta pieniądze, to zyski powinno się przeznaczyć na legalne oprogramowanie. thumbright

PS. Ami zdaje się, to polski software?

afro87
0
Wysłane: 5 sierpnia 2010 12:10:08
v3nom napisał(a):

PS. Ami zdaje się, to polski software?

polski
Pozdrawiam Kuba

v3nom
0
Wysłane: 5 sierpnia 2010 12:14:16
afro87 napisał(a):
polski

Dlatego za rozsądne pieniądze. A do tego mam taką zajawkę na patriotyzm, żeby dać zarobić swoim thumbright

nowy1960
0
Wpisów: 126
Wysłane: 5 sierpnia 2010 12:53:05
v3nom napisał(a):

Co do reszty - nie mam ani jednego nielegalnego programu.

Bardzo słusznie, sam też nie toleruję pirackiego oprogramowania. Ludzie ściągają scrackowany soft a później płacz bo to nie działa a tamto się sypie. Do tego dochodzi ryzyko że z takim softem można sobie zainstalować tylną furkę w systemie.

mrk
mrk
26
Wpisów: 1 968
Wysłane: 5 sierpnia 2010 13:37:20
zgodzę się że kradzież własności intelektualnej jest nieładna, ale wrócę do przykładu metastocka. Cenie pewnie dochodzi do kilku tyś dolarów nie wiem bo taki program jest mi niepotrzebny - wystarczy stooq.pl king , jeżeli kogoś nie stać na wydatek kilku tyś dolarów to jeśli sobie sciągnie pirata nie spowoduje straty u twórcy tego oprogramowania skoro i tak by tego nie kupił. Co innego jeśli chodzi o os czy gry, które w ostatnich latach naprawdę potaniały a w pudełku znajdzie się zawsze kilka dodatków. Na nie raczej jeśli ktoś ma komputer to go stać

afro87
0
Wysłane: 5 sierpnia 2010 14:16:09
Po tekście Snake zaczęło się odwracanie wypowiedzi ogonem, zaraz dojdzie do podziału piractwa na twarde i miękkie jak narkotyki :p
Pozdrawiam Kuba
Edytowany: 5 sierpnia 2010 14:16

Taurus80
0
Wpisów: 2 936
Wysłane: 5 sierpnia 2010 14:21:23
afro87 napisał(a):
Po tekście Snake zaczęło się odwracanie wypowiedzi ogonem, zaraz dojdzie do podziału piractwa na twarde i miękkie jak narkotyki :p

Mysle ze snake bardzo delikatnie zasugerowal ze wszyscy mamy piraty przynajmniej w jakiejs czesi :) i Ja sie w 100% zgadzam mysle ze 99% z nas ma przynajmniej 1 piracki program :)
A moralnosci nikogo uczyl nie bede bo w naszym kraju przykladow brak :) zaczynajac od samej gory wszyscy kradna mniej lub wiecej :) tylko jak to zazwyczaj bywa nikt sie nie przyznaje.

Frog
13
Wpisów: 5 508
Wysłane: 5 sierpnia 2010 14:26:15
afro87 napisał(a):

Bo cały ten temat nie jest wcale czarno-biały.
Kiedyś na Kasprzaku nagrywało się z radia fajne piosenki. Potem się ich słuchało. Za płyty nie płaciło.
Video każdy miał w domu. Fajne filmy nagrywał i oglądał.
Youtube więszkość ma w Favourites - ogląda teledyski słucha piosenek nie płacąc za to.
Follow me on Twitter
Zanim zaczniesz narzekać, że znikają Twoje posty, przeczytaj Regulamin Forum

Vox
Vox
297
Wpisów: 7 675
Wysłane: 5 sierpnia 2010 15:05:52
Cytat:
Takie podejście jest niestety ciągle normą w naszym kraju. Dużo bliżej nam do Chin (gdzie nie ma praktycznie czegoś takiego jak prawa autorskie czy własność intelektualna) niż do "Zachodu".

Ale Chiny dzięki temu właśnie tak świetnie prosperują. Zamiast wydawać pieniądze na badania i rozwój,
kopiują wszystko. A Zachodnie firmy aby im to ułatwić zlokalizowały u nich swoje fabryki. pirate

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 5 sierpnia 2010 22:25:16
Chcącym zgłębić temat polecam lekturę kultowej, sztandarowej książki Lawrence'a Lessiga pt. Free Culture
http://www.futrega.org/wk/
totalnie darmowa i legalna

I jeszcze było coś niedawno w Rzepie:

Cytat:
O tym się nie mówi, ale dzięki piractwu wielokrotnie wzrosła liczba osób, które oglądają dziś filmy Herzoga i Felliniego. W każdym kraju są miliony ludzi zainteresowanych darmowym dostępem do kultury i niewielka grupa, która na tym traci. Państwo jako jedyne może powiedzieć: „Piractwo jest dobre, upowszechnia kulturę. Powinniśmy się cieszyć i znaleźć sposób, by zrekompensować straty twórcom”. W Holandii na zamówienie Rady Kultury powstał raport o piractwie. Konkluzja była taka, że rodzi się korzyść społeczna, a pirackie treści stymulują popyt na treści legalne. Jeden z kontrowersyjnych wniosków mówił, że holenderska gospodarka traci na piractwie muzycznym około 100 mln euro rocznie, ale korzyści płynące z takiego dostępu sięgają 200 mln. W Polsce też warto rozpocząć dyskusję, dostrzegać w nowych zjawiskach także dobre strony.

www.rp.pl/artykul/513692_Korzy...

Nie stoję po żadnej stronie, zauważam tylko, że najgłośniej w obronie twórców krzyczą wydwcy, którzy na co dzień zdzierają z nich skórę do kości.

DarkestLie
0
Wpisów: 241
Wysłane: 5 sierpnia 2010 23:52:03
oryginal kosztuje 7k po co wyrzucac pieniadze ? moze warto zobaczyc czy soft i uzytkownik sa ze soba kompatybilni ? 15 lat temu oryginalne programy kosztowaly fortune, a na czyms trzeba bylo sie uczyc ;]
You're not deep, you're not an intellectual, you're not an artist, you're not a critic, you're not a poet, you just have internet access.

slawek87
0
Wpisów: 41
Wysłane: 18 sierpnia 2010 19:49:58
Panowie,

1. Legalny software to przede wszystkim różne udogodnienia ze strony producenta, których nie daje mi nielegalne oprogramowanie,
2. Zgadzam się co do praw autorskich ze wszystkimi,
3. NIE, legalny program nie kosztuje 7k. tylko 499$ w wersji Standard.
4. Ami nie obsługuje większości "Ciekawych" funkcji, które oferuje Metastock i to jest wartośc, którą metastock i tak słabo sobie ceni.

Pozdrawiam

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

1 2

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,342 sek.

rgwnhobh
aesqeope
mcadqlwp
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
gazdaliu
tkzhqscv
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat