0 Dołączył: 2010-03-17 Wpisów: 11
Wysłane:
26 lipca 2010 22:59:24
przy kursie: 22,39 zł
Bruksela może sparaliżować naszą gospodarkę, jeżeli zmusi Polskę do dalszej redukcji dwutlenku węgla. Według informacji "Dziennika Gazety Prawnej" polscy negocjatorzy odjechali z niczym z rozmów z Meksyku, gdzie ustalane są szczegóły grudniowego szczytu klimatycznego.
Unia chce się zobowiązać do zmniejszenia emisji CO2 w ciągu 10 lat aż o 30 procent, chociaż pierwotnie miało to być 20 procent.
"Dziennik Gazeta Prawna" pisze, że przyjęcia takiego zobowiązania dla Polski oznaczałoby wielomiliardowe inwestycje w znajdującą się w przedzawałowym stanie energetykę. Pieniędzy jednak nie będzie dopóki limity emisji dwutlenku węgla nie staną się jasne. Nie wiadomo też, czy nowe siłownie będą zwolnione z haraczu za emisję CO2. Z tego powodu wyhamowały przygotowania do budowy nowych bloków energetycznych - podkreśla "Dziennik Gazeta Prawna".
Gazeta dodaje, że jeśli budowa nowych elektrowni nie ruszy do końca przyszłego roku, nie będzie szans, żeby zaczęły one produkować prąd przed 2015-2016 rokiem. Jeśli spełni się ten scenariusz czeka nas fala przerw w dostawach energii. Zużycie prądu rośnie w tempie ponad 2 procent rocznie, ale nowych bloków nie przybywa - czytamy w "Dzienniku Gazecie Prawnej".
|
Wysłane:
4 sierpnia 2010 17:34:17
przy kursie: 22,60 zł
NWZA Polskiej Grupy Energetycznej zatwierdziło ważny etap jej przekształceń.
PGE jako spółka matka wchłonie najważniejsze podmioty zależne, czyli PGE Górnictwo i Energetyka (do którego należą największe elektrownie grupy) oraz PGE Energia (skupia dystrybutorów oraz firmy handlu detalicznego). Plan zarządu przewiduje, że dzięki tym przekształceniom PGE będzie mogła oszczędzać nawet miliard złotych rocznie.
W związku z połączeniem kapitał PGE zostanie podwyższony o prawie 1,4 mld zł, do niemal 18,7 mld zł. Firma wyemituje dla akcjonariuszy mniejszościowych przejmowanych spółek, czyli pracowników, blisko 140 mln akcji. Przedstawiciele Stowarzyszenia Inwestorów Indywidualnych, obecni na NWZA, mieli wątpliwości, czy parytety wymiany walorów zostały przyjęte w prawidłowy sposób.
Na podstawie wycen przygotowanych przez PricewaterhouseCoopers ustalono, że za jedną akcję PGE Górnictwo i Energetyka pracownicy dostaną 1,275 papierów PGE. Z kolei za jeden walor PGE Energia będzie przysługiwać 0,059 akcji PGE. Ze względu na to, że papiery będące w posiadaniu pracowników spółek zależnych nie są już objęte lock-upem (zakazem sprzedaży), mniejszościowi akcjonariusze będą mogli wkrótce wprowadzić walory PGE (stanowiące niemal 7 proc. kapitału) do obrotu giełdowego.
Na NWZA PGE 85 proc. głosów ma Skarb Państwa, więc nie było problemów z przyjęciem uchwał. Jednak wśród akcjonariuszy pojawiły się głosy sprzeciwu. SII miało szereg zastrzeżeń dotyczących tego, czy plan połączenia grupy nie ma usterek formalnych. PARKIET
|
Wysłane:
5 sierpnia 2010 15:46:07
przy kursie: 22,55 zł
Zainteresowanie sprzedażą gdańskiej grupy energetycznej Energa sięgnęło szczytów władzy w Polsce. Bogdan Borusewicz, marszałek Senatu, przyszedł na posiedzenie senackiej komisji gospodarki i pytał Jana Burego, wiceministra skarbu, o potencjalne skutki sprzedaży Energi grupie PGE. 3 sierpnia odbyło się posiedzenie Komisji Gospodarki Narodowej Senatu RP dotyczące przebiegu prywatyzacji elektroenergetyki. Informacje na ten temat przedstawiał Jan Bury, wiceminister Skarbu Państwa. Na posiedzenie przyszedł Bogdan Borusewicz, marszałek Senatu RP, z wyraźnym celem uzyskania odpowiedzi na pytanie o potencjalny wpływ sprzedaży Energi na rzecz PGE Polskiej Grupy Energetycznej na sytuację na rynku energii elektrycznej .
- W sytuacji kiedy hipoteza stanie się faktem, czyli PGE kupi Energę , zapłaci z tych pieniędzy, które pozyskała (z giełdy) i będzie chciała te pieniądze odzyskać i pozyskać dodatkowe sumy, żeby modernizować swoje bloki , budować elektrownie jądrową to czy w związku z tym na konieczność modernizacji, która niewątpliwie przełoży się na ceny energii w Polsce, nie nałoży się jeszcze w tej grupie na cenę energii koszt kupna jednej firmy skarbu państwa przez druga firmę skarbu państwa ? To jest pytanie zasadnicze. Według doświadczenia, które nie tylko ja mam, jeśli następuje koncentracja w sytuacji, gdzie możliwości sprowadzania energii zza granicy są ograniczone, kiedy zwiększa się dominację to rezultatem jest to, że możliwości przyciśnięcia konsumenta są znacznie większe. Nie jestem przeciwnikiem prywatyzacji tylko mam obawy, czy akurat ta hipotetyczna prywatyzacja nie spowoduje takiej sytuacji, w której konkurencyjność naszej gospodarki spadnie , bo jeżeli wzrosną ceny energii, jeżeli firma skarbu państwa przerzuci koszty tej operacji na odbiorców no to sytuacja będzie trudna - mówił Bogdan Borusewicz, marszałek Senatu RP.
Ministerstwo Skarbu Państwa chce sprzedać Energę inwestorowi branżowemu i jak wielokrotnie podkreślało temu, który zaoferuje najlepszą cenę. Na początku czerwca resort dopuścił pięć firm do due diligence Energi : CEZ; Elektrownia Połaniec - Grupa GDF Suez Energia Polska; konsorcjum z udziałem Kulczyk Holding, PGE i czeską firmę Energetyicky a Prujmyslovy Holding. Jan Bury, wiceminister skarbu państwa, odpowiadając marszałkowi Borusewiczowi, który poruszył kilka zjawisk występujących w krajowej elektroenergetyce, przedstawiał obszernie i rzeczowo sytuację w branży, w tym rynkowe pozycje PGE i Energi, Po kilku minutach marszałek Borusewicz przerwał jednak ministrowi.
- Panie ministrze , ale ja chciałem uzyskać od pana odpowiedź czy po połączeniu Energi z PGE kiedy udział firmy w rynku produkcji wzrośnie do 42 proc. a udział w sprzedaży wzrośnie do 44 proc, to czy cena energii na rynku spadnie czy wzrośnie , bo pan zdaje się sugerował, że ponieważ są to dwie komplementarne firmy to raczej spadnie. Czy dobrze zrozumiałem ? -pytał marszałek Borusewicz.
- Nie sugerowałem tego. Wyprzedzamy fakty więc ja bym nie chciał mówić o tym co będzie jutro .Nie wiemy jak to się zakończy finalnie, bo może być i tak, że żadna z ofert nie zadowoli nas, ale jeśli pan pyta to odpowiem, że te 2 proc. produkcji energii elektrycznej przez Energę to nie jest problem, który spowoduje , że potencjalny podmiot ( po przejęciu Energi przez PGE - przyp. red.) zakłóci konkurencję na rynku produkcji. Pamiętajmy też, że PGE część swoich aktywów w każdej chwili może zbyć. Natomiast jeśli chodzi o rynek sprzedaży to tu jest problem, bo PGE ma duży udział w tym rynku i Energa też ma około 15 proc. w rynku sprzedaży , ale z tego co ja wiem i ta informacja jest rynkowo dostępna to PGE chce, żeby cała jej energia trafiała na giełdę energii. Tak naprawdę docelowo cenę energii budować więc będzie popyt i podaż. W moim przekonaniu, gdyby taka hipotetyczna transakcja miała miejsce to istnieją różne rozwiązania , które mogą sprawić, że to nie zakłóci ani rynku ani konkurencji. Może doraźnie być taki moment , ale docelowo jeśli energia ( PGE) pójdzie przez giełdę to nie - oceniał wiceminister Jan Bury.
|
0 Dołączył: 2008-09-04 Wpisów: 418
Wysłane:
6 sierpnia 2010 12:23:27
przy kursie: 22,61 zł
FERYT możesz wklejać linki, z krótkim komentarzem zamiast pełnego tekstu ? Na forum nie chodzi o to, żeby kopiować co ktoś powiedział lub napisał, ale żeby zamieścić jakąś informację nie zaśmiecając forum lub dodać jakiś własny komentarz.
|
Wysłane:
6 sierpnia 2010 23:56:40
Wiecej nie napisze- przepraszam
|
PREMIUM
38 Dołączył: 2009-02-19 Wpisów: 2 393
Wysłane:
7 sierpnia 2010 01:41:55
A nie możesz wypośrodkować swoich postaw? Prośba była sensowna.
|
4 Dołączył: 2009-05-05 Wpisów: 1 251
Wysłane:
9 sierpnia 2010 01:13:37
FERYT napisał(a):Wiecej nie napisze- przepraszam Normalnie nie obrażaj się!
|
0 Dołączył: 2010-02-09 Wpisów: 29
Wysłane:
10 sierpnia 2010 19:36:27
przy kursie: 22,68 zł
Ale macie wrazenie ze ktos wyciąga kurs za uszy pomaluczku ?
|
0 Dołączył: 2009-11-13 Wpisów: 55
Wysłane:
14 sierpnia 2010 12:28:44
przy kursie: 22,04 zł
Przez kilka ostatnich sesji kurs wyciagany za uszy do gory , wiec ciakwy jestem w jakim celu w ostatnich minutach sesji kurs uwalony w dol , ciekawa jestem jaki ktos mial w tym cel
|
0 Dołączył: 2009-03-29 Wpisów: 4
|
0 Dołączył: 2008-10-03 Wpisów: 1 086
Wysłane:
21 sierpnia 2010 21:29:09
przy kursie: 22,20 zł
Na 22,04 uformowało się silne wsparcie, pokonanie 22,58 będzie sygnałem do poważniejszych wzrostów
|
0 Dołączył: 2010-04-06 Wpisów: 5
Wysłane:
28 sierpnia 2010 00:47:34
przy kursie: 22,49 zł
Wie ktoś coś na temat zamiany akcji pracowniczych PGE Energia SA na PGE ?
|
0 Dołączył: 2009-10-22 Wpisów: 135
Wysłane:
29 sierpnia 2010 23:46:06
przy kursie: 22,49 zł
Ja wiem, że aby tego dokonać, podobno trzeba jechać do Bełchatowa bądź Turowa :)
|
0 Dołączył: 2010-02-09 Wpisów: 29
Wysłane:
3 września 2010 23:12:14
przy kursie: 22,97 zł
Niebardzo jestem w temacie ale chyba mamy lekką powtorkę z rozrywki. Chciałem napisac powtorkę debiutu (cena) Co sądziecie czego mozemy sie spodziewac w niedalekiej przyszłosci? Wszyscy juz sprzedali czy ktos jeszcze siedzi?
|
0 Dołączył: 2009-11-21 Wpisów: 98
Wysłane:
4 września 2010 15:56:40
przy kursie: 22,97 zł
Ja nadal trzymam i wierzę w PGE :)
|
0 Dołączył: 2009-11-13 Wpisów: 10
Wysłane:
6 września 2010 10:09:55
przy kursie: 23,65 zł
Czy wiadomo coś o dywidendzie?
|
0 Dołączył: 2009-10-28 Wpisów: 4
Wysłane:
6 września 2010 10:37:11
banQier napisał(a):Czy wiadomo coś o dywidendzie? Będzie 0,76 zł na akcje. Wypłata 12 października, data ustalenia prawa do dyw.: 22 września
|
0 Dołączył: 2009-08-01 Wpisów: 1 344
Wysłane:
6 września 2010 10:53:39
hmm a co Wam z tej dywidendy? przeciez zaraz 23 spadnie o te 76 gr
|
Wysłane:
6 września 2010 17:42:33
plynacyzrynkiem napisał(a):hmm a co Wam z tej dywidendy? przeciez zaraz 23 spadnie o te 76 gr
Pczekaj od dzisiaj procownicy wymieniaja o maja to samo co ty .Oni w tysiącach.I gdyby nikkt niechciał kupic to by akcj nierosly. Wiec pytnie kto chce to kupic. OT ZAGADKA.....
|
0 Dołączył: 2010-08-31 Wpisów: 5
Wysłane:
16 września 2010 15:27:50
przy kursie: 23,97 zł
- Jestem głęboko przekonany, że transakcja zostanie całkowicie zamknięta do połowy grudnia, łącznie z przelaniem środków - powiedział w TVN CNBC Zadroga. Prezes PGE poinformował, że akwizycja PGE nie wpłynie na poziom dywidendy w 2011 r.
- Stać nas na tę akwizycję, kilka kolejnych transakcji akwizycyjnych, które będą realizowane poza Polską, stać nas na nasz program inwestycyjny, program inwestycyjny Energi i ciągle w perspektywie średnioterminowej nie przekroczymy wskaźnika 2,5- krotności dług netto do EBITDA - powiedział. - (..)gwarantuje to, że dywidenda na poziomie od 40 do 50 proc. będzie regularnie wypłacana - dodał.
Jak myślicie prawda czy lanie wody, sądząc po zachowaniu kursu dzisiaj akcjonariusze nie za bardzo wierzą w slowa Prezesa.
|