PARTNER SERWISU
irhshzeu
1 2 3 4

Fundusze inwestycyjne

erbe
0
Wpisów: 120
Wysłane: 30 sierpnia 2010 23:47:32
Witam, zamierzam zainwestować w fundusz, ale stoję przed problemem wyboru. Chciałbym was prosić o podzielenie się wiedzą na temat polskich funduszy inwestycyjnych, a w szczególności prosiłbym o wasze opinie na temat osób zarządzających funduszami.

Pozdrawiam

buldi
0
Wpisów: 5 068
Wysłane: 31 sierpnia 2010 00:03:55
Usiaki w trendzie spadkowym, WIG wg mnie w tej sytuacji za wysoko, a nasze fundy ładują do wora.

kliknij, aby powiększyć

Nie obawiasz się czy przypadkiem to nie jest tak, że zwiększają zaangażowanie kiedy wpływa do nich kasa, zamiast inwestować z trendem?

Czasy niepewne, a wskaźniki wysoko jak na takie "terminy" - Speak to the hand wg mnie.

Mitia
0
Wpisów: 142
Wysłane: 31 sierpnia 2010 00:14:18
Ja polecam fundusze HSBC, nie polskie - i to chyba ich największy plus. Do tego gama wyboru, dobrzy zarządzający, solidne nawet jak na FA zyski i cięte straty. Oczywiście pozostaje kwestia, czy teraz jest na fundy dobry moment?

Kamil Gemra
0
Wpisów: 3 001
Wysłane: 31 sierpnia 2010 22:07:17
Mitia napisał(a):
Ja polecam fundusze HSBC, nie polskie - i to chyba ich największy plus. Do tego gama wyboru, dobrzy zarządzający, solidne nawet jak na FA zyski i cięte straty. Oczywiście pozostaje kwestia, czy teraz jest na fundy dobry moment?

Z tego co czytałem oni tam nie zabezpieczają ryzyka walutowego. Teraz jest fajnie jak złoty się osłabia. Jednak jak nasza waluta się zacznie wzmacniać (wiem wiem może to jeszcze trochę potrwać) to już wesoło nie będzie. Pytanie o zarządzajcych jest następujące: są dobrze ale zależy na jakim rynku. Ja wierzę w lokalnych zarządzających (może przesadny ze mnie patriota binky )

Plus HSBC jest taki, że są w Supermarkecie Funduszy Inwestycyjnych mBanku. Lekki minus - minimum 4k - według mojej strategii to za dużo na inwestycję np. w Afrykę. ZAZNACZAM mówię to ze swojej perspektywy.

Kamil Gemra
0
Wysłane: 31 sierpnia 2010 22:09:53
buldi napisał(a):
Usiaki w trendzie spadkowym, WIG wg mnie w tej sytuacji za wysoko, a nasze fundy ładują do wora.

kliknij, aby powiększyć

Nie obawiasz się czy przypadkiem to nie jest tak, że zwiększają zaangażowanie kiedy wpływa do nich kasa, zamiast inwestować z trendem?

Czasy niepewne, a wskaźniki wysoko jak na takie "terminy" - Speak to the hand wg mnie.

Tak się składa, że mocno interesowałem się sposobem lokowanie kapitałów przez FI z racji obowiązków na studiach. Jest dokładnie tak jak piszesz - oni inwestują jak mają coraz większe wpływy i na odwrót - ja ludzie wybierają kasę a oni czują okazję to muszą sprzedawać. To nie ma nic wspólnego z trendem Shame on you

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 13 października 2010 19:21:17
Marcin dobrał się do skóry funduszom akcyjnym, analizując 10-letnią stopę zwrotu.
Tekst przedrukował dzisiejszy PB, cenzurując na tyle, żeby nikogo nie urazić.
Pełny tekst bez tuningu tutaj:
www.stockwatch.pl/artykuly/pos...

magnumator
0
Wpisów: 77
Wysłane: 11 kwietnia 2011 19:41:07
Zastanawia mnie cykliczność opłacalności inwestowania w fundusze obligacji. Można na nich zarobić nawet powyżej 10% rocznie w pewnych okresach, a potem przez np. 2 lata potrafią oscylować w okolicy zera. Czy ktoś analizował, w który momencie należy wchodzić, a kiedy wychodzić z tych inwestycji. Jest to w pełni skorelowane ze stopami procentowymi. Pytanie, czy najlepszym momentem kupna jednostek jest okres, gdy już trwają podwyżki stóp procentowych i są przesłanki, że dochodzimy do szczytu podwyżek? A może wcześniej, już np. po drugiej-trzeciej podwyżce?
Edytowany: 11 kwietnia 2011 19:41

Kamil Gemra
0
Wysłane: 11 kwietnia 2011 20:41:03
Nie badałem tego. Jednak zasada jest taka. Fundusz obligacji traci jak zmienia się trend, czyli rynkowe stopy procentowe zaczynają rosnąc, ponieważ rynek obstawia wzrost stóp procentowych banku centralnego. Wtedy przebudowują portfel i przez jakis okres czasu fundusz traci. Później jak wiadomo jaki jest trend na stopach to nie ma dramatu nawet jak rosną.

Pamiętaj też o złotej zasadzie - wzrost stóp procentowych = spadek cen obligacji, czytaj spadek wyceny jednostek uczestnictwa. Temat na osobną dyskusję, które obligacje najmocniej tracą, czyli m.in. duration i te sprawy.

19r20
0
Wpisów: 497
Wysłane: 27 kwietnia 2011 14:42:41
jeśli chodzi o FI to potwierdzam bardzo szeroka oferta HSBC
u nich jest jeden minus - w momencie umorzenia kasa jest przelewana z Luksemburga i okres rozliczenia wynosi dokładnie 7 dni
to strasznie irytujące, teraz chciałem wejść w 1 IPO umorzyłem, kasy nie było, IPO się skończyło i kasa dopiero wpłynęła....
inne FI przelewają kasę do 3-4 dni

aurora80
15
Grupa: SubskrybentP1
Wpisów: 495
Wysłane: 27 listopada 2012 20:02:05
Witam,
czy jest jakiś fundusz, który inwestuje w Birmie i Tajlandii ? Drugie pytanie, czy istnieje jakiś fundusz który inwestuje w Makao lub bezpośrednio w branże hazardową, rozrywkową itp. ?
I jeszcze jedno pytanie, czy nabywając jednostki w funduszu zagranicznym powinno kierować się tymi samymi kryteriami, co w przypadku krajowych funduszy ?

Szutnik
153
Wpisów: 1 886
Wysłane: 27 listopada 2012 21:12:49
@ aurora 80

Cytat:
czy jest jakiś fundusz, który inwestuje w Birmie

Wątpliwe. Na Birme nałożono wszelkie możliwe restrykcje i sankcje, ktore dopiero teraz są troszke luzowane jako zachęta do dalszej demokratyzacji (junta trochę odkręciła śrubę).
Birma to obecnie "pół-kolonia chińska" i trudno jest tam rywalizować z Chińczykami, których junta co prawda już nie lubi, bo zbyt się szarogęszą, ale jest od ich pieniedzy totalnie uzależniona. Bez nich dawno już by upadła.
W praktycznie każdym przedsiębiorstwie górniczym (Birma ma np. duże złoża gazu ziemnego i wielu innych surowców) w Birmie siedzą Chińczycy co najmniej jako współwłaściciele.
W państwie tym trwa też nadal wieloletnia wojna domowa z mniejszościami etnicznymi, kontrolującymi ogromne połacie kraju. Rząd kontroluje tylko środek i rejony wokół Niypiyandew (stolicy) i Rangunu (dawnej stolicy). Na niektórych z terenów, opanowanych przez mniejszości etniczne (np. Shan) znajdują się światowe centra produkcji narkotyków, a więc i mafie, triady itd.
Wojna jest często bardzo brutalna a armia rządowa nie respektuje żadnych zasad - znane są przypadki mordowania kobiet i dzieci w prowizorycznych szpitalach polowych, prowadzonych przez wolontariuszy z zagranicy, czy organizacje charytatywne.
Lekarze, pomagający mniejszościom bywają rozstrzeliwani itd.

Fundusze raczej trzymają się z daleka od takiego kraju. Tu wchodzi dużo bardziej "ciemny" kapitał...

Cytat:
czy jest jakiś fundusz, który inwestuje w [...] Tajlandii?

Jeśli chodzi o Tajlandię, to jest na przykład ETF o skrócie THD z grupy funduszy ishares, bazujący na indeksie Morgan Stanley'a MSCI Thailand:
http://etfdb.com/etf/THD/
"Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)

aurora80
15
Grupa: SubskrybentP1
Wpisów: 495
Wysłane: 27 listopada 2012 21:31:27
Dziękuję za wyjaśnienie. Ostatnio na temat Birmy wypowiadał się także Jim Rogers, który zamierza w tym rejonie inwestować. Obama po reelekcji w pierwszą podróż udał się do Azji. Widać, że Amerykanie kieruja się coraz bardziej ku Pacyfikowi. Europa i Bliski Wschód przestaje być dla nich istotny z punktu widzenia interesów.

robertokot25
0
Wpisów: 1 241
Wysłane: 8 grudnia 2012 12:25:03
Ja myślicie F. obligacji mają jeszcze szanse rosnąć? cze raczej trzeba się powoli ewakuować?

WatchDog
50
Wpisów: 8 588
Wysłane: 21 stycznia 2013 20:38:06
Podrzucam tutaj temat, który opracowują dla nas w tym tygodniu Analizy Online.
Jest to seria artykułów na temat pozycji i zaangażowania OFE w spółki z polskiej giełdy, wg stanu na koniec grudnia 2012 r.
Pierwszy tekst dotyczy spółek, w których OFE są tuż pod progiem 5%. Autor analizy opisuje ciekawsze spółki tak jak mogą je widzieć fundusze.

Cytat:
Jak się jednak okazuje, komunikaty sugerujące poprawę nastawienia zarządzających do poszczególnych spółek to często konsekwencja nabycia relatywnie małego pakietu akcji, który dołączony do zakumulowanych wcześniej papierów skutkuje obowiązkiem informacyjnym.

Korzystając z opublikowanych niedawno sprawozdań funduszy, zestawiliśmy istotne, ale zwykle niewidoczne dla przeciętnego inwestora pakiety akcji. Interesowały nas spółki, w których kapitale zaangażowanie poszczególnych funduszy wynosi od 4,80 do 4,999 proc.

www.stockwatch.pl/wiadomosci/3...

84emilia
0
Wpisów: 16
Wysłane: 22 stycznia 2013 11:01:51
19r20 napisał(a):
jeśli chodzi o FI to potwierdzam bardzo szeroka oferta HSBC
u nich jest jeden minus - w momencie umorzenia kasa jest przelewana z Luksemburga i okres rozliczenia wynosi dokładnie 7 dni
to strasznie irytujące, teraz chciałem wejść w 1 IPO umorzyłem, kasy nie było, IPO się skończyło i kasa dopiero wpłynęła....
inne FI przelewają kasę do 3-4 dni

od początku roku 2013 nie można już inwestować w fundusze HSBC.. wycofali się z Polski z obsługi klientów indywidualnych.. jak ktoś bardzo by chciał mieć ich jednostki, musi założyć rachunek w Wielkiej Brytanii, albo w Niemczech.. bo bliżej to nie wiem gdzie jest ich biuro..

macieq112
0
Wpisów: 57
Wysłane: 22 stycznia 2013 15:00:00
Mam pytanie dotyczace informacji o stopie zwrotu na funduszach.

Jesli sprawdzam sobie dane historyczne na stronie np Arki, i wychodzi mi, ze Arka Akcji zarobil przez 10 lat X% (niech bedzie ze 200%), to jest to wielkosc zwrotu podana juz po odjeciu kosztow zarzadzania, czy od tego 200% powinienem jeszcze odjac 4% za zarzadzanie za kazdy rok ?

Pytam bo dotychczas robilem klasyczne buy&hold na funduszach akcji, ale ostatnio troche wiecej sie tym interesuje. Przy takiej strategii w dlugim okresie na fnduszach akcyjnych z tego co czytam ciezko jest zarobic wiecej niz srednio 7-8% rocznie. I jesli od tego 7 czy 8% musze jeszcze odjac 4% za zarzadzanie to wtedy to jest bez sensu, nawet nie pobije inflacji. Ale jesli to jest 7 czy 8% dla mnie (minus Belka oczywiscie) no to ew moglo by byc. Prosze o wyjasnienie. dzk

macieq112
0
Wysłane: 24 stycznia 2013 12:26:38
i jak: nikt nie zna odpowiedzi na powyzsze ?
Edytowany: 24 stycznia 2013 12:26

anty_teresa
PREMIUM
522
Wpisów: 11 191
Wysłane: 24 stycznia 2013 12:49:06
Koszty zarządzania odejmowane są sukcesywnie od ceny jednostki. Także jeśli liczony jest zwrot po różnicy cen jednostki uczestnictwa to nie trzeba jeż nic odejmować poza kosztami nabycia, które w Arce występują o ile mnie pamięć nie myli

macieq112
0
Wysłane: 24 stycznia 2013 22:50:27
Dzis bylem w DM BOS cos zalatwic i przy okazji zapytalem o te koszty zarzadzania.

Pan twierdzil ze wartosci podawane na stronach funduszy sa netto, czyli nie uwzgledniaja oplat za zarzadzanie. Byloby to w sumie logiczne ze strony TFI, bo wtedy lepiej wypadaja i moga sobie wpisac lepsze "podrasowane" wyniki. Czyli wd pana z BOS, od tych wynikow trzeba sobie odjac oplate za zarzadzanie: nie jest to zaleznosc liniowa, bo kwoty w przeciagu kazdego roku od jakies to jest liczone sie zmieniaja, wiec chyba trzeba by na piechote cos pokobinowac zeby dostac wynik po oplatach.

Nie wiem czy to prawda, tyle mi pan z BOS powiedzial.

macieq112
0
Wysłane: 28 stycznia 2013 12:24:03
Zadzwonilem dzis do Arki, zeby spytac jak to jest z tymi wynikami historycznymi i oplatami za zarzadzanie. Pan w infolini powiedzial, ze historyczne wyniki podawane na stronie uwzgledniaja juz oplaty za zarzadzanie, czyli te wyniki to jest suma ktora zarabia/traci inwestor (minus Belka oczywiscie).

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

1 2 3 4

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,414 sek.

zlecuggo
feomqiaz
ktxqohjo
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
dhsaltxv
vgpvyhrh
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat