0 Dołączył: 2010-01-29 Wpisów: 69
Wysłane:
8 września 2010 16:03:17
przy kursie: 48,20 zł
Taurus80 napisał(a):A jeszcze sobie przypomnialem ze jak bylismy poprzednio w tych okolicach to w przdziale 4.8-4.84 przemielilo sie mnostwo papiera wiec i terez pewnie moze byc problem z przebiciem sie :( ja zauważyłem, że borek bardzo dobrze reaguje na fibo i 4,84 to akurat jest 50% odbicia dlatego ciężko to przebić.
|
|
50 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
9 września 2010 11:56:37
przy kursie: 47,80 zł
Do wszystkich: czyszczę wątek z: - podawania kursu, TKO, liczby transakcji i innych rzeczy, które widać w notowaniach - zaklinania kursu ew. zapytań czemu rośnie, czemu spada - podawania poziomów bez uzasadnienia fundamentalnego i technicznego - small talk'u Informacja dla nowych forumowiczów: wątki spółek są czytane przez wiele osób od dechy do dechy, mają służyć jako kolektywne kompendium wiedzy na temat spółki, jej fundamentów i sytuacji technicznej. Aby temu dobrze służyły, na gorących i budzących zrozumiałe emocje spółkach, muszą być czasem odchudzane.
Edytowany: 9 września 2010 12:21
|
|
0 Dołączył: 2009-01-07 Wpisów: 2 936
Wysłane:
9 września 2010 12:15:44
Widze ze szczegolnie ostatni niesforni uzytkownicy dostarczaja nadmiar niepotrzebnej pracy  szanowni uzytkownicy szanujmy siebie i nadzorcow :) Wracajac do meritum wydaje sie ze przejscie przez 4.84 bedzie baardzo trudne :( Ciekaw jestem bardzo kiedy pojawia sie jakiekolwiek informacje o wloskim koniu :) A co tam slychac u pani prezes ?? Jeszcze nie znalazla czasu aby udzielic odpowiedzi na zadane pytania ?? W przeciwienstwie do pytan na jutrzence bylo bardzo malo :(
|
|
|
|
50 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
9 września 2010 12:23:02
Zarząd "za granicą". Obiecali odpowiedzieć w tym tygodniu - jest jeszcze piątek. Zdają sobie sprawę, że SW odwiedza regularnie ~60 tys. użytkowników, a BRS jest najgorętszą spółką sezonu. Czy się wywiążą, myślę że wiele powie o nastawieniu do indywidualnych jako takim.
|
|
Wysłane:
9 września 2010 12:30:16
To juz chociaz cos mozna pospekulowac wiedzac ze zarzad za granica :) pewnie finalizuja reszte maflow :) przynajmniej tak mysle najpozniej w przyszlym tyg spodziewam sie inf o finalizacji :) Bo do badania ksiag i finansow wysyla sie ksiegowych :) wiec jakos malo prawdopodobne wydaje sie ze pojechali nowego konika obejzec :) no chyba ze to juz trwalo jakis czas i cyferki maja zbadane :) Nie pozostaje nic innego jak uzbroic sie w cierpliwosc i poczekac na odpowiedzi :)
|
|
0 Dołączył: 2010-09-09 Wpisów: 29
Wysłane:
9 września 2010 13:22:51
Witam po raz pierwszy Na Borku siedzę juz od półtora roku wiec "drobny" margines bezpieczeństwa mam zapewniony, ale ... ostatnio trochę buja kursem i szkoda tak bezczynnie siedzieć na papierach. Ciekaw jestem jak sądzicie, albo inaczej co wg was wynika z AT? Czy widząc spore problemy z pokonaniem 4,84 zł, nie mówiąc już o 5,02 zł, sądzicie że będzie powtórka zjazdu na poziomy 4,3-4,5 czy raczej będzie się kręcić powyżej 4,70? Zastanawiam się czy warto pokusić się o te kilkanaście - może kilkadziesiąt groszy, ryzykując że będzie jednak mocniejsza jazda w górę.
|
|
0 Dołączył: 2009-04-18 Wpisów: 338
Wysłane:
9 września 2010 14:11:51
Jak juz tyle siedzisz to lepiej nie kombinuj i potrzymaj do emisji,bo jeszcze bedzie tak ze bedziesz odkupowal drozej "Privatize the gains,socialize the losses"
Edytowany: 9 września 2010 14:12
|
|
0 Dołączył: 2009-03-06 Wpisów: 3 042
Wysłane:
9 września 2010 14:36:14
adamos napisał(a):Jak juz tyle siedzisz to lepiej nie kombinuj i potrzymaj do emisji,bo jeszcze bedzie tak ze bedziesz odkupowal drozej Arek, miej na uwadze to, że będziesz miał spooory podatek do zapłaty. Jak sprzedasz akcje i odkupisz drożej, to się w kwietniu okaże, że musisz część sprzedać, żeby uregulować należności w US. EDIT: Jak sprzedasz akcje i odkupisz taniej to też Klika się i sprzedaje ;-)
Edytowany: 9 września 2010 14:36
|
|
Wysłane:
9 września 2010 14:41:35
Ja tylko przez podatek nie skozystalem z korekty :( zamiast zarobic to bym stracil :( Niestety nieraz przy inwestycjach trzeba troche policzyc i poglowkowac aby nie stracic :( Co z tego ze sie korekty do 4.2 spodziewalem jak bym na transakcjach stracil :(
|
|
7 Dołączył: 2008-12-15 Wpisów: 333
Wysłane:
9 września 2010 14:57:49
to samo jest u mnie. Nawet gdybym sprzedał i odkupił po 4.20 ( atak tylko dokupiłem po tej cenie) to podatek wyniósłby 3,5 X potencjalny zysk jaki bym mogł osiągnać sprzedając i odkupując taniej. Z tą różnicą że podatek mam pewny jak w banku a to że uda mi sie odkupić taniej i załapać sie na odjeżdzający pociag ... już nie tak bardzo, dlatego zyzyko utraty zysku było wieksze niż potencjalny zysk z odkupienia taniej.. wiec zrezygnowałem.
|
|
|
|
6 Dołączył: 2010-04-02 Wpisów: 78
Wysłane:
9 września 2010 15:04:14
Taurus moglbys mi to lopatologicznie wyjasnic? Dajmy taki przyklad ze mialem 20 tysiecy zaczynajac inwestowanie ( w rozmaite spolki , nie tylko borka) W okresie kiedy bede musial zaplacic podatek bede mial np 30 tys. Teoretycznie moj zysk to 10 tys zlotych , i tu pytanie . Czy podatek place od 10 tys zlotych? Bo jesli tak , to nie bardzo rozumiem jak moge stracic. Bo wezmy na to ze kupilem Borka po 4 zl , sprzedam go po 5 zl poniewaz uznam ze kurs po osiagnieciu tego poziomu spadnie do dajmy na to 4.5. I wtedy wejde ponownie w spolke po czym sprzedam ja ponownie na 5 zl. Patrzac na saldo na rachunku , zarobie troche grosza ( zalozmy 2 tysiace ) Wiec 19 % wyniesie mnie prawie 400 zl , reszta to czysty zysk czy cos zle rozumuje i nie jest tak latwo i przyjemnie.
Prosilbym o odpowiedz bo jesli tak nie jest byc moze jestem bankrutek a jeszcze o tym nie wiem.
|
|
Wysłane:
9 września 2010 15:17:20
Dokladnie jest tak jak mowisz podatek placisz od zarobionych pieniedzy :) a zarobione pieniadze masz po zakonczeniu inwestycji czyli sprzedazy akcji :) Jednak moj przypadek jest troche bardziej zlozony :) Akcje kupowalem dawno temu przed poprzednia emisja, emisje objalem i ostatnio sprzedalem pierwsze zakupione akcje na dodatek z zyskiem :) (zamiast strata) obecnie na rachunku zostaly mi tylko akcje z PP po 0.10 gr czyli wszystko powyzej 0.10 gr to czysty zysk :( wiec zakladajac ze bym sprzedal w okolicy szczytu po 4.90 mialbym zysk na akcji 4.80*19%=0.91 gr wiec podatek wyniosl by mnie 91groszy a akcje odkupujac nawet na samym dolku po 4.15 dawalby 75 groszy zysku wiec realnie mialbym 16 groszy straty bo bym musial zaplacic podatek :) a tak trzymam na long term fundamentalnie nic sie nie zmienilo nie zamierzam narazie zamykac inwestycji wiec przy kazdej checi pospekulowania musze 10 razy pomyslec :) Jak wiemy skarbowka nie odracza podatkow a przy spekulacji nigdy nie wiemy czy dobrze robimy wiec lepiej nie ksiegowac wirtualnych zyskow bo mozna podwojnie stracic w przypadku gdy kurs zamiast rosnac zacznie spadac :)
|
|
0 Dołączył: 2010-08-13 Wpisów: 60
Wysłane:
9 września 2010 15:18:18
Cytat:Taurus moglbys mi to lopatologicznie wyjasnic? Dajmy taki przyklad ze mialem 20 tysiecy zaczynajac inwestowanie ( w rozmaite spolki , nie tylko borka) W okresie kiedy bede musial zaplacic podatek bede mial np 30 tys. Teoretycznie moj zysk to 10 tys zlotych , i tu pytanie . Czy podatek place od 10 tys zlotych? Bo jesli tak , to nie bardzo rozumiem jak moge stracic. Bo wezmy na to ze kupilem Borka po 4 zl , sprzedam go po 5 zl poniewaz uznam ze kurs po osiagnieciu tego poziomu spadnie do dajmy na to 4.5. I wtedy wejde ponownie w spolke po czym sprzedam ja ponownie na 5 zl. Patrzac na saldo na rachunku , zarobie troche grosza ( zalozmy 2 tysiace ) Wiec 19 % wyniesie mnie prawie 400 zl , reszta to czysty zysk czy cos zle rozumuje i nie jest tak latwo i przyjemnie.
Prosilbym o odpowiedz bo jesli tak nie jest byc moze jestem bankrutek a jeszcze o tym nie wiem. Dobrze piszesz. Wychodzi na czysto na tej transakcji tyle ile Pani w hipermarkecie na kasie zarabia w Warszawie (i to już po odliczeniu prowizji maklerskiej). Taurus chyba pisze tak jakby takie sumy jak 1,5k na czysto w ogóle do niego nie przemawiały. Nie chce i nie lubie patrzeć nikomu w porfel, ale z takim podejściem to musiałbym mieć na borku min 100k aby przejść obojętnie obok 1,5k czystego zysku. Inna sprawa to taka, że musisz sprzedać za te 5zł a później odkupić po 4,5zł co może być (i jest) ryzykowne. Ale może i spaść niżej, dlatego jest to hazard i każdy ustala własną strategię. Osobiście wolę kilka razy wchodzić i wychodzić realizując zyski (25k na Borku) niż trzymać cały czas papier, ale na to trzeba mieć troszkę czasu i nerwy ze stali ;) Portfel:
|
|
6 Dołączył: 2010-04-02 Wpisów: 78
Wysłane:
9 września 2010 15:29:47
Odetchnalem z ulga , bo nie powiem - Taurus swoim postem mnie troche zestresowal :) Btw: Ceny kursu akcji byly przykladowe.
Przepraszam WD za posta nie spelniajacego kryteriow , zapomnialem o mozliwosci wyslania prywatnej waidomosci. W przyszlosci wszelkich odpowiedzi na nurtujace mnie pytania bede kierowal do ktoregos z obytych forumowiczow via pw. Pozdrawiam.
|
|
Wysłane:
9 września 2010 15:33:27
Afro kazdy medal ma dwie strony :) zakladajac ze bym sprzedal po te 4.9 i kupil po 4.15 a okazaloby sie ze spada dalej np do 3.5 to na pewno zrobilbym interes zycia i to podwojnie :) Pkt widzenia zalezy od pkt siedzenia wiec zycze maksymalnych zyskow nawet po 250k na kazdej transakcji :) Powtarzam narazie mam zamiar siedziec do przyszlego roku urosnie wiecej wiecej zarobie spadnie mniej zarobie nie lubie codziennie skakac jak zyd po pustym sklepie i tyle w temacie a jezeli ktos zarabia bardzo duzo kasy na DT to mnie to bardzo cieszy :) i nic mi do tego :)
|
|
0 Dołączył: 2010-03-21 Wpisów: 17
Wysłane:
9 września 2010 15:36:27
Skoro jesteśmy przy US to mam pytanko...czy prowizja jest kosztem? dzięki za odpowiedż
|
|
1 Dołączył: 2009-06-25 Wpisów: 1 075
Wysłane:
9 września 2010 15:38:34
Aleks040753 napisał(a):Skoro jesteśmy przy US to mam pytanko...czy prowizja jest kosztem? dzięki za odpowiedż oczywiscie
|
|
0 Dołączył: 2009-09-21 Wpisów: 4 615
Wysłane:
9 września 2010 15:40:59
Afro napisał(a):Taurus chyba pisze tak jakby takie sumy jak 1,5k na czysto w ogóle do niego nie przemawiały. Nie chce i nie lubie patrzeć nikomu w porfel, ale z takim podejściem to musiałbym mieć na borku min 100k aby przejść obojętnie obok 1,5k czystego zysku. Raczej odwrotnie, chodzi o to, że jeśli masz szczęście i w jakimś roku uda ci się zarobić np. 500%, to lepiej nie obracać tymi akcjami przed początkiem nowego roku, bo możesz mieć problem. Np. wkładasz 20k zł (przyjmijmy, że to dla nas duża kwota) i w październiku masz akcje warte 100k zł. Spadnie 50%? Nie ma problemu - ciągle masz 50k - 30k zysku (20k po zapłaceniu podatku). Ale jeśli teraz to sprzedasz, to automatycznie generujesz sobie podatek prawie 20k zł. A teraz wyobraź sobie, że już po zapłaceniu podatku nadchodzi załamanie na rynku i przy 50% straty wychodzisz z inwestycji. Czyli sprzedajesz akcje za 50k zł, ale oddałeś już 20k do US (o ile miałeś gotówkę i nie musiałeś sprzedać 20% akcji...). I kończysz z zyskiem 10k. Co więcej Taurus ma o tyle specyficzną sytuację, że po odcięciu PP "ciężar zysku" przenosi się właśnie na PP - jeśli obrócisz akcjami pomniejszonymi o wartość PP to możesz nawet wygenerować stratę dla US. Ale uwaga - PP masz jakby za darmo i to tam siedzi większość podatku od zysku. Po wykupie PDA jest tak samo, bo ich cena zakupu staje się śmiesznie niska. Dlatego granie na akcjach z nowej emisji jest szczególnie bolesne dla portfela. The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.
Edytowany: 9 września 2010 15:42
|
|
Wysłane:
9 września 2010 15:46:33
Problem pewnie lezy w tym ze tylko nieliczni a przynajmniej nieliczni piszacy sa w podobnej sytuacji do mojej wiec nikt nawet nie bierze tego pod uwage :) wiekszosc dzisiaj kupuje jutro sprzedaje wiec ciezko im nawet dopuscic do mysli ze moze taka sytuacja wystepowac :)
|
|
0 Dołączył: 2010-09-03 Wpisów: 375
Wysłane:
9 września 2010 15:54:50
mathu napisał(a):Afro napisał(a):Taurus chyba pisze tak jakby takie sumy jak 1,5k na czysto w ogóle do niego nie przemawiały. Nie chce i nie lubie patrzeć nikomu w porfel, ale z takim podejściem to musiałbym mieć na borku min 100k aby przejść obojętnie obok 1,5k czystego zysku. Raczej odwrotnie, chodzi o to, że jeśli masz szczęście i w jakimś roku uda ci się zarobić np. 500%, to lepiej nie obracać tymi akcjami przed początkiem nowego roku, bo możesz mieć problem. Np. wkładasz 20k zł (przyjmijmy, że to dla nas duża kwota) i w październiku masz akcje warte 100k zł. Spadnie 50%? Nie ma problemu - ciągle masz 50k - 30k zysku (20k po zapłaceniu podatku). Ale jeśli teraz to sprzedasz, to automatycznie generujesz sobie podatek prawie 20k zł. A teraz wyobraź sobie, że już po zapłaceniu podatku nadchodzi załamanie na rynku i przy 50% straty wychodzisz z inwestycji. Czyli sprzedajesz akcje za 50k zł, ale oddałeś już 20k do US (o ile miałeś gotówkę i nie musiałeś sprzedać 20% akcji...). I kończysz z zyskiem 10k.
Co więcej Taurus ma o tyle specyficzną sytuację, że po odcięciu PP "ciężar zysku" przenosi się właśnie na PP - jeśli obrócisz akcjami pomniejszonymi o wartość PP to możesz nawet wygenerować stratę dla US. Ale uwaga - PP masz jakby za darmo i to tam siedzi większość podatku od zysku. Po wykupie PDA jest tak samo, bo ich cena zakupu staje się śmiesznie niska. Dlatego granie na akcjach z nowej emisji jest szczególnie bolesne dla portfela. czegos nie zrozumialem w tej czesci. Podatek placi sie po uzyskaniu przychodz, czyli sprzedaniu akcji. Sprzedaje akcje warte 100k zl i place podatek ok 20k zl. mam zysku 60k zl. I teraz przestaje rozumiec powyzsze rozumowanie. Skoro sprzedalem akcje to co mnie obchodzi zmiana kursu? Niech sobie spada zebym mogl odkupic taniej i ponownie zarobic. Gdzie jest blad w moim rozumowaniu?
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.