PARTNER SERWISU
fexkgsuo
147 148 149 150 151
piotrch
0
Wpisów: 808
Wysłane: 19 grudnia 2011 22:14:05 przy kursie: 2,43 zł
@infy:
Nie klei mi sie jedna rzecz - to, że nowy gosc w akcjonariacie dzisiaj wywalał, jest rzeczywiście prawdopodobne, ale czemu informacja o sprzedaży koncesji miałaby byc odebrana pozytywnie?(rzekomo dla utrzymania kursu) Skoro petrol de facto pozbywa sie zezwolenia na jedyną zgodną ze swoim statutem działalnośc gospodarczą którą prowadzi?

Co do scalenia akcji, to rzeczywiście musiałoby sie to wiązac z proporcjonalnym wzrostem ceny nominalnej. Jeśli zaś petrol chciałby utrzymac obence 10 złotych jako nominał to bodajże musiałby kapitał zakładowy obniżyc.

zjk
zjk
0
Wpisów: 925
Wysłane: 19 grudnia 2011 22:16:11 przy kursie: 2,43 zł
mdd napisał(a):
zjk - czy Ty sugerujesz, ze jakikolwiek powazny fundusz, a juz w szczegolnosci silnie limitowane OFE inwestuja kapital w spolki typu OIL? hello1

Oczywiście ze nie sugeruje, [Aviva, PZU, Polsat - te nieposiadany tych aktywów na rok 2010, innych nie sprawdziłem]. Tylko co może się kryć w pozycjach: "Certyfikaty inwestycyjne emitowane przez fundusze inwestycyjne zamknięte"

Każdy lubi się pochwalić zyskami, tylko w wielu przypadkach te zyski polegają na odpowiednich przeszacowaniach aktywów, czego przykład mamy mniej więcej od 2008 roku i aktywach opartych o np. kredyty nieruchomościowe - gdzie wielkie g... zostało opakowane i sprzedane jak złoto.

Wystarczy wsiąść trochę akcji Petrol, KOV, PKN Orlen, Lotos,... opakować nazwać produktem XXX i pchnąć dalej, ale zęby go stworzyć trzeba mieć te akcje. Następnie kilka produktów typu XXX spakować w YYY i pchnąć dalej. 99% posiadaczy YYY nie będzie wiedzieć że są tam akcje PetrolInvest, reszta jest wstanie zaakceptować to. Owszem w YYY akcji np. petrola może być mniej niż 0,1% ale jesli produkty YYY warte są miliardy dolarów, to jest tym samym w tym dużo tych akcji.

Zabawa polega na tym ze spadek kursu papieru A jest dla całej struktury zapewne nie odczuwalny... do momentu aż ktoś zacznie odkrywać karty, i dokładnie się przyglądać co tak właściwie jest w XXX które tworzą YYY.

enchate
0
Wpisów: 48
Wysłane: 19 grudnia 2011 22:43:24 przy kursie: 2,43 zł
Myślę ze czas na nowe pomysły, to co piszesz już w sumie było. Inna sprawa, ze jeśli na czymś da się zarobić będzie to powielane i można tak zrobić ale wątpię ze ktoś by tu użył akcji petrola. Myślę że jest (na cale szczęście) dosyć duży wybór składników do tych twoich potencjalnych koszyków.
Generalnie myślę, że powoli ta rozmowa schodzi z tematu petrola. Jak ktos wykorzysta ten pomysl z użyciem petrola, albo jakiś fundusz wejdzie w petrola (ale nie wiem co by się musiało stać by coś takiego się zdarzyło) wtedy możemy ciągnąc dalej ten temat. Na razie to chyba mija się z celem i jest tutaj czystym fantazjowaniem.

zjk
zjk
0
Wysłane: 19 grudnia 2011 23:11:45 przy kursie: 2,43 zł
Enchat: a wiec według ciebie prawie 80 mln akcji firmy jest w rekach drobnych graczy? Jeśli wykluczasz wszystkie możliwości a nie posiadają ich fundusze inwestycyjne lub fachowi inwestorzy to pozostaje tylko ulica...

W polsce jest około 400 tys aktywnych inwestorów giełdowych, 1.3 mln rachunków maklerskich. Niezbyt bilansuje mi się to aby taka grupa osob miala wszystkie papiery petrolinest > stad wniosek ze musza to byc jakies fundusze inwestycyjne.

mdd
mdd
0
Wpisów: 520
Wysłane: 20 grudnia 2011 00:12:14 przy kursie: 2,43 zł
80mln akcji, 1.2mln rachunkow, czyli raptem 70 akcji srednio na rachunek,

nie zapominaj, ze OIL to 'perelka' na parkiecie, ktora moze dac 1000000000% zysku, jesli tylko znajda rope! to przyciaga.

jak sie troche o akcjonariacie poczyta, to znajdziesz ludzi, ktorzy tu i po 100-200tys PLN powkladali liczac na szybkie pomnozenie.

ja obstawiam, ze 100% FF OIL-a ma ulica.

co do tego, ze oil (XXX) jako znikomy procent wielkiego (YYY) moglby sie gdzies zagubic w rozliczeniu, w to nie wierze, fundusze maja ograniczenia, nie moga (oprocz tych najbardziej ryzykownych) wchodzic w takie padaki jak OIL, pozatym w funduszu pracuje kupa ludzi, grupy i jednostki rozliczane sa ze swoich wynikow, nie tylko jako calosc YYY, ktos odpowiedzialny za Petrola i takie spadki na nim szybko by sie ze swoja pozycja pozegnal.

Edytowany: 20 grudnia 2011 00:20

irfy
0
Wpisów: 1 143
Wysłane: 20 grudnia 2011 09:04:55 przy kursie: 2,33 zł
piotrch napisał(a):
@infy:
Nie klei mi sie jedna rzecz - to, że nowy gosc w akcjonariacie dzisiaj wywalał, jest rzeczywiście prawdopodobne, ale czemu informacja o sprzedaży koncesji miałaby byc odebrana pozytywnie?(rzekomo dla utrzymania kursu) Skoro petrol de facto pozbywa sie zezwolenia na jedyną zgodną ze swoim statutem działalnośc gospodarczą którą prowadzi?

Co do scalenia akcji, to rzeczywiście musiałoby sie to wiązac z proporcjonalnym wzrostem ceny nominalnej. Jeśli zaś petrol chciałby utrzymac obence 10 złotych jako nominał to bodajże musiałby kapitał zakładowy obniżyc.

Informacja miała mieć wydźwięk pozytywny, ponieważ (pewnie z racji zimy) obliczona była na bałwanów, którzy nie czytają całości komunikatów, bo i tak nie są zdolni do przyswojenia ich przekazu.
Taki człowiek patrzy na treść i widzi 35 milionów dolarów, które "mają wpłynąć". Mnoży to sobie przez aktualny kurs, wychodzi mu góra pieniedzy i już zaczyna wpadać w euforię. Jeśli dodatkowo przypomni sobie, że w tamtym miejscu firma nic nigdy nie wydobywała, pomimo jedynych potwierdzonych zasobów, to wyjdzie mu, że właśnie robiony jest tu jakiś "biznes życia":) W tym miejscu dochodzi też do głosu statystyka. Jak ktoś już wcześniej napisał, w Polsce mamy obecnie 400 tysięcy aktywnych rachunków maklerskich, zakładanych przez ludzi stanowiących pełen przekrój społeczeństwa. Jak ze staroustrojowej piosenki. I górnicy i hutnicy, marynarze, kolejarze... Tak samo jak w społeczeństwie, pewien procent posiadaczy rachunków ma mniejsze możliwości poznawcze od całej reszty. Wystarczy, że 2,5% właścicili kont nabędzie po 1000 akcji Oila, za niewygórowaną obecnie cenę, by zeszła 1/3 walorów przeznaczonych na sprzedaż:) Poza tym sam Petrol, chyba z litości dla pozostałych uczestników rynku zaplanował transakcję ze spółką o nazwie, której tłumaczenie brzmi "Nabierać dobrze". Sam więc powiedz, czy dalej ci się nie klei?:)
Czmychnąć na czas, by móc jeszcze raz :)
A tu do posłuchania :) www.youtube.com/watch?v=_-clFZ...

szamot-kb
0
Wpisów: 444
Wysłane: 20 grudnia 2011 14:22:06 przy kursie: 2,33 zł
Ale zgnoili kurs ... , jaka spółka taki kurs .
Patrząc na oila widzę Bioton .
Tak to jest jak inwestuje się w g.......
Ja już się nauczyłem , że takie spółki omija się dalekim łukiem , nie ma miejsca na syf w portfelu nawet za 1% .
Edytowany: 20 grudnia 2011 14:23

szooler
0
Wpisów: 2 112
Wysłane: 25 grudnia 2011 23:38:11 przy kursie: 2,29 zł
Kurs jest tam gdzie popyt.A skoro żaden duży fundusz z prawdziwego zdarzenia,a nie doklejany,nie zainwestuje w takie przedsięwzięcie złamanego grosza,a tym bardziej nie teraz,w bessie,to akcje są skierowane do drobnego inwestora,tak się przerzuca koszty,Oil jak VAT.
Dalej,kapitałem niektórych spółek jest zaufanie,wizerunek na co wpływ ma często postawa akcjonariusza.Jakie zaufanie,taki kurs.Wiemy.
Teraz,teorie o bankructwie można se darować.Naprawdę ktoś w tym kraju wierzy w niewypłacalność Płatnika?!To tak jakby wierzyć w sprawiedliwość.Nie bądźmy naiwni :)
I dlatego jak nie ma ropy będą łupki i inne historie.I tak do końca świata.
OIL nie jest moją spółką życia,innymi słowy nie mam go do emerytury.Co nie znaczy,że go nie cierpię.Nie,Petrolinvest nawet lubię(na daytrading)

Myślę sobie,kiedyś jak zmieni się trend i kurs wróci na 5,a może 10,to wszyscy "Ryśkowi" wybaczą.Wszyscy którzy zostaną.
Ci co brali po czterdzieści,sto i więcej pewnie już dawno poszli po rozum do głowy,dali sobie spokój z giełdą.Jeśli kiedykolwiek powrócą,to zdywersyfikowani.
"Fortuna favet fortibus"

Tytan
0
Wpisów: 464
Wysłane: 27 grudnia 2011 16:16:11 przy kursie: 2,22 zł
@Szooler, w co grasz? Te 5 lub 10, to nic innego jak próba przemycenia naganiania. Nie tędy droga. Doskonale wszyscy wiedzą, że trend Petrola jest i będzie spadkowy. Krauze wszystkie limity fantazji i perswazji na inwestorów dużych i małych wyczerpał. Wszystko się kiedyś kończy i nic do końca nie trwa a zwłaszcza Wielka Drukarnia Petrola.

mathu
0
Wpisów: 4 615
Wysłane: 27 grudnia 2011 17:18:09 przy kursie: 2,22 zł
Przydałaby się ankieta na który miesiąc obstawiamy przebicie 1 zł.
The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.

irfy
0
Wpisów: 1 143
Wysłane: 27 grudnia 2011 17:58:51 przy kursie: 2,22 zł
Druga połowa marca :) Wtedy przypada termin spłaty kredytów w PKO i BGK. Ich wysokość to 33 miliony USD, więc trochę zależało też będzie od kursu dolara, bo firma "zarabia" w złotówkach, więc będzie musiała je przewalutowywać. Według symulacji jaką robiłem w trakcie ostatniej, niespodziewanej i zaskakującej zwały kursu do jego zbicia poniżej złotówki potrzeba jeszcze około 15 - 18 milionów akcji po stronie S, czyli nie aż tak dużo, jeśli wziąć pod uwagę wielkość nowouchwalonej emisji, oraz ilość akcji jaka znalazła się w posiadaniu nowego, zagadkowego głównego udziałowca:)
Czmychnąć na czas, by móc jeszcze raz :)
A tu do posłuchania :) www.youtube.com/watch?v=_-clFZ...

v3nom
0
Wpisów: 3 042
Wysłane: 27 grudnia 2011 19:40:52 przy kursie: 2,22 zł
Zauważyliście, że wykresy Petrola i Biotonu przypominają fraktale? W każdym okresie czasu wyglądają tak samo, bez względu na poziom zoomu Angel
Klika się i sprzedaje ;-)

dario71
0
Wpisów: 13
Wysłane: 27 grudnia 2011 23:43:38 przy kursie: 2,22 zł
Witam,
a jeszcze niedawno zastanawiałem sie kiedy KOV i czy kiedykolwiek dogoni petrola ..:)
Okazało się że chyba jednak będzie inaczej pomimo słabości KOV to petrol spadnie poniżej.
Co to się porobiło .... spodziewałem się równych kursów po kilku latach a tu masz babo placek, pewnie za miesiąc dwa będzie pozamiatane:)
I pomyśleć że żałowałem jak sprzedawałem po 11zł a poszło prawie na 13 :) Ilu by teraz marzyło o takim
kursie a przecież to nie tak dawno było .:)

buldi
0
Wpisów: 5 068
Wysłane: 28 grudnia 2011 00:16:36 przy kursie: 2,22 zł
v3nom napisał(a):
Zauważyliście, że wykresy Petrola i Biotonu przypominają fraktale? W każdym okresie czasu wyglądają tak samo, bez względu na poziom zoomu Angel

Mi te dwie perełki przypominają raczej czarną dziurę.
Ile by akcjonariusze nie wpompowali nic z niej jeszcze nie wyleciało.
Powinno się dla tych spółek stworzyć kolejny indeks na GPW (taka moda) WIG - JOKE

Tytan
0
Wpisów: 464
Wysłane: 28 grudnia 2011 10:49:40 przy kursie: 2,14 zł
buldi, zapomniałeś jeszcze wspomnieć o JSW, Ganta, ANTI, JOGO, Mostostal W-wa, M-Export, Wojas, Warfama i jeszcze cały ogon spółek komety zmierzającej w głęboką otchłań czarnej dziury. W obrębie "horyzontu zdarzeń" znajdują się takie s-ki jak KGHM, PGE i wiele, wiele innych. Ale fakt, Petrol i Bioton otoczone są złotym pyłem, najbardziej błyszczącym w tej komecie. Niektórzy polują tylko na ten pył.

koszyk
0
Wpisów: 1 099
Wysłane: 28 grudnia 2011 10:57:01 przy kursie: 2,14 zł
@Tytan

Lista jest znaaacznie dłuższa. Wystarczy rzucić okiem na w-80. Że o NC litościwie prawie nie napomknę.Angel

Spadki o 80 % - to powinna być masakra mentalna, ale jak widać, część "inwestorów" lubi zadawanie sobie bólu - skowytu nie słychać. Angel

mathu
0
Wpisów: 4 615
Wysłane: 28 grudnia 2011 22:33:06 przy kursie: 2,14 zł
Jutro 1 z przodu? Szybko poszło, a przecież dopiero co ubierano po 13 zł.
The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.

Drobny
0
Wpisów: 25
Wysłane: 28 grudnia 2011 22:43:46 przy kursie: 2,14 zł
Z tą złotówką z przodu jutro to chyba nie takie pewne. Przeczytajcie to info

link ESPI

Cytat:
Zarząd spółki PETROLINVEST S.A. z siedzibą w Gdyni ("Spółka"), informuje, że w dniu 28 grudnia 2011 roku Spółka została powiadomiona przez Pana Ryszarda Krauze o zwiększeniu posiadanego przez niego bezpośrednio procentowego udziału w kapitale zakładowym i w ogólnej liczbie głosów w Spółce powyżej progu 5% oraz pośrednio wraz z Prokom Investments S.A. z siedzibą w Gdyni ("Prokom") oraz Osiedlem Wilanowskim Sp. z o.o. z siedzibą w Gdyni ("Osiedle Wilanowskie") - podmiotami zależnymi od Pana Ryszarda Krauze - procentowego udziału w kapitale zakładowym i w ogólnej liczbie głosów w Spółce powyżej progu 10%.

Zgodnie z otrzymanym zawiadomieniem, zwiększenie to zostało spowodowane nabyciem przez Pana Ryszarda Krauze w dniu 28 grudnia 2011 roku na rynku akcji GPW w Warszawie w dwóch transakcjach pakietowych sesyjnych łącznie 9.345.794 akcji Spółki, przy czym rozliczenie transakcji na 4.672.897 akcji nastąpi zgodnie z zasadami KDPW w dniu 29 grudnia 2011 roku.
Edytowany: 28 grudnia 2011 22:44

DarthUnreal
0
Wpisów: 228
Wysłane: 28 grudnia 2011 22:53:30 przy kursie: 2,14 zł
Czyli Wy (drobni, liczący na szybki zysk) będziecie kupować a Rysiek Wam będzie akurat sprzedawał. No cóż tak też można. A potem będzie tak jak mówią doświadczeni koledzy czyli 1 z przodu.

zjk
zjk
0
Wysłane: 28 grudnia 2011 22:59:10 przy kursie: 2,14 zł
Gdy skupi choć jedna akcje z rynku, nie poprzez transakcje pakietowe... może kurs zmieni trend... tak samo jak może to jest zamkniecie pożyczki akcji jakie udzielił pewien czas temu różnym podmiotą.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

147 148 149 150 151

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,692 sek.

iarqrjpx
jvngeltl
rapfqamp
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
dueoikrd
evqfjywz
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat