rybeusz napisał(a):
Chętnie bym poznał opinię Elemisa, który jeszcze kilka miesięcy temu był bardzo aktywny w udzielaniu informacji i wchodzeniem w interakcję z użytkownikami tego wątku. Ale tak bez złośliwości, po prostu chciałbym poznać jego zdanie jak teraz to widzi, z chłodną oceną sytuacji i możliwości na kolejne tygodnie i miesiące. Watchdoga w sumie też - wiem że już nie udziela się na portalu, ale zawsze bardzo ceniłem w jego wypowiedziach rzeczowość i wnikliwość spojrzenia na sytuację, brakuje mi trochę tego w dyskusjach na wątkach spółek.
Cześć @rybeusz
Z tą "dużą aktywnością" sprzed "kilku miesięcy" bym nie przesadzał. W całym 2023 napisałem na tym wątku 2 wpisy. W obu przypadkach na prośby osób z akcjonariatu i przedstawiały one suchą faktografie.
W 2022 miałem krótki okres gdy starałem się rozwiać pewne wątpliwości wokół PM. Jednak moja duża aktywność forumowa ustała de facto w czerwcu 2021
Oczywiście. Był jednak czas, w którym byłem tu bardzo aktywny i wchodziłem w częste interakcje. Co zawsze jednak podkreślałem: pisałem tylko i wyłącznie w swoim imieniu.
Nie jest też tak, że zupełnie zniknąłem. Każdy kogo moje zdanie interesuje, a nie przytacza mój nick tylko po to, żeby dać upust emocjom, bezproblemowo wie gdzie mnie znaleźć.
Po rezygnacji z RN, przez kilka dni z rzędu spotykałem się z akcjonariuszami, którzy wyrażali taką chęć, de facto przemieżając Polskę wzdłuż i wszerz. Pojawiłem się także osobiście na kolejnym WZA w Krakowie, gdzie każdy mógł ze mną porozmawiać. Zarejestrowałem się na nim niezmienioną wielkością pakietu.
Od tamtego czasu nie posiadam żadnych informacji niejawnych, których nie znałem w momencie rezygnacji. Po odczekaniu kolejnych paru tygodni - stałem się zupełnie zwyczajnym akcjonariuszem, który jak każdy na podstawie dostępnych mu przesłanek dokonywał decyzji co do posiadania lub nie posiadania akcji w portfelu.
Tyle tytułem wstępu.
Co do mojej oceny aktualnej sytuacji o którą pytasz. To co w zasadzie dla mnie jest pewne to:
1.
Wysokie noty samej gry, które jasno wskazują, że team posiada jakość i kompetencje by coś ponadprzeciętnego stworzyć. Zgadzam się, że być może z czasem one zmaleją, kiedy przestaną je wystawiać jedynie "fanatycy". Nie mniej jednak około 600 recek to już miarodajna liczba. Nie będzie to IMHO duże wahnięcie. No i osobiście uważam, że zdecydowanie fajniej by było, gdyby te recki były w okolicach 84-85%, ale było ich zdecydowanie więcej. Zatem należy mocno pracować nad tym, by gra dotarła do szerokiego grona odbiorców - nawet kosztem obniżonych not.
2.
Komercyjna porażka debiutu projektu. Oczywiście w odniesieniu do oczekiwań. To co teraz ważne, to skala tej porażki. Czy jest bardzo źle, czy tylko źle? Tutaj dla mnie najważniejszą referencją, którą sam bym się posiłkował jest sprzedaż gry "The Talos Principle 2"
https://gamalytic.com/game/8359607 ostatnich dni sprzedażowych. Podobne miejsca. Nieco wyższa cena linkowanego tytułu. No i ten portal zaniża raczej wartości sprzedażowe na początku sprzedaży tytułu. W przypadku "The Invincible" faktycznie może być mowa o trochę wyższej sprzedaży pudełkowej. Do tego inne kanały sprzedaży cyfrowej PC skłaniają by szacować sprzedaż na 30k Do tego dochodzą konsole. Które także pomimo rozczarowującej sprzedaży mogą kilka- małe kilkanaście tysięcy dorzucić.
Mój strzał jest jednak tak dobry jak każdy inny. Jakieś wartości mogą pojawić się w raporcie kwartalnym. Jeśli tak sie nie stanie - oczywiście należy bezpośrednie pytanie o to kierować do Zarządu w trakcie zapowiedzianego czatu. A jeśli odpowiedź nie padnie - to choć jestem przeciwnikiem co do zasady przerzucania się odpowiedzialnością - to pytałbym o to, czy spółka sama zdecydowała się takich wartości nie podawać - czy ma bezwzględny zakaz od wydawcy.
3
Relatywnie niewielka ilość "game-playa" w grze. Skoro przedstawiciele spółki wielokrotnie mówili, że zdają sobie sprawę z ryzyka wiążącego się z tego typu rozgrywką. Posiadali oni feedback od graczy z 2 dem, osób oceniających poszczególne buildy, a nawet części akcjonariuszy. Dlaczego nie udało się zaimplementować więcej mechanik? Gdzie leży tego przyczyna?
Co do przyszłości o której piszesz @rybeusz
- Tygodnie: Emocje, emocje i jeszcze raz emocje. Raj dla spekulantów. Niejeden stan przedzawałowy dla inwestorów. Czy ze smutku, czy ze szczęścia? Nie wiem. Nie odpowiem.
- Miesiące: To zeleży od bardzo wielu zmiennych, których aktualnie ja nie znam. Z których najważniejszymi są:
Ile sprzedało się do tej pory kopii Invincible - bo jednak znajomość tej wartości mocno pomoże szacować trajektorie dalszej sprzedaży
Nad jakim nowym projektem planuje pracować teraz Spółka. Konkrety. Kosztorys. Terminy. Potencjał sprzedażowy.
W jaki sposób Spółka planuje budżet na najbliższe miesiące / lata. I w jaki sposób zamierza zdobyć środki na jego realizacje