PARTNER SERWISU
ooeymuqi
16 17 18 19 20
TomKo
0
Wpisów: 139
Wysłane: 17 grudnia 2009 17:32:55 przy kursie: 25,30 zł
racja, "wtopiłem" color

majama
1
Wpisów: 1 182
Wysłane: 17 grudnia 2009 19:34:59 przy kursie: 25,30 zł
Duże instytucje tutaj grają, przy tych zleceniach po 60000 lub 100000 akcji to my wszyscy jestesmy małe pikusie i nasze ceny i opory nie maja dużego wpływu na kurs. Dlatego nie obawiam sie specjalnie oporów wynikających z oferty dla indywidualnych na poziomie 26,70-27,00zł. Bardziej oporem moga być jakies wskaźniki makro dla branzy albo regionu.
To jest gra. Zabawa na pieniądze.

MartinS71
0
Wpisów: 122
Wysłane: 18 grudnia 2009 13:33:34 przy kursie: 25,25 zł
3 piątek miesiąca i istny młyn sie dziś robi :) jak przy "wiedźmach"

kurka_wolna
0
Wpisów: 77
Wysłane: 18 grudnia 2009 19:56:30 przy kursie: 25,25 zł

stooq

PGE PGE 25.25 -0.20% 16:24
kapitalizacja /mln/43,684.77 Wartość księgowa /mln/32,136.02 Zysk na akcję 2.3380 c/z 10.8 C-WK 1.36 Stopa dyw. % 2.2

Drakkon
0
Wpisów: 51
Wysłane: 19 grudnia 2009 00:07:04 przy kursie: 25,25 zł
Z czasem będzie lepiej niż c/z 10.8

majama
1
Wysłane: 21 grudnia 2009 19:37:40 przy kursie: 25,03 zł
(Parkiet)energetyka.wnp.pl/zaloga-ze-do...
Cytat:
Według pracowników Zespołu Elektrowni Dolna Odra plan zarządu PGE nie przewiduje budowy nowych bloków w zlokalizowanych pod Szczecinem jednostkach ZEDO. Nie ma też planów inwestycji odtworzeniowych, a przecież elektrownie ZEDO do nowych już nie należą.

Związkowcy podkreślają, że w Bełchatowie, Opolu, Turowie i Lublinie rozpoczęto już inwestycje.

"Parkiet" zauważa jednak, ze energetyka węglowa opłaca się w południowej części kraju, gdzie bliżej do złóż tego surowca. W północnej części kraju PGE stawia na energię wiatrową i atomową.

Zwiazki zawodowe szykuja akcje strajkową chcac wymusic zostawianie więcej pieniedzy z wypracowywanych zyskow w swoich zakładach czy to w postaci inwestycji czy też jakiejs formy nagród dla załogi. Corocznie PGE zabiera kilkanaście milionów zysku. Wcześniej słyszało sie o zapowiedziach róznych inwestycji więc albo one były inwestcjami tylko medialnymi i nic sie nie dzieje albo zwiazki zawodowe kłamia chca wymusić coś dla siebie. Płace w Dolnej Odrze sa wyższe niz przeciętne w regionie, ale chciwośc ludzka nie zna granic.

Uwaga Parkietu o dostępności węgla jest dobra tylko wtedy gdy rozpatrujemy dostawy z polskich kopalni, uwzgledniając ceny węgla na świecie to już nieprawda bo statkami można przywozić wegiel tańszy i też tak sie dzieje.

To że PGE inwestuje w niektóre regiony inne zaniedbując, co pewnie wynika z nacisków politycznych (czyli kasa idzie tam gdzie wiecej poparcia dla rządu). Ale dla nas najwazniejsze czy zyski beda przejadane bardziej przez załogę czy poprawią wyniki.

siekoo
0
Wpisów: 1 746
Wysłane: 21 grudnia 2009 20:19:28 przy kursie: 25,03 zł
uhmm, akurat chca inwestycji... zawsze tak krzycza, a jak sie to konczy wszyscy wiemy. szkoda, ze nie podali ile zwiazkow tam istnieje, bo chyba nie jeden - tyle, to moze byc w kiosku ruchu, a nie tak duzej firmie blackeye
Zawżdy znajdzie przyczynę, kto zdobyczy pragnie...

majama
1
Wysłane: 21 grudnia 2009 21:10:09 przy kursie: 25,03 zł
siekoo napisał(a):
uhmm, akurat chca inwestycji... zawsze tak krzycza, a jak sie to konczy wszyscy wiemy. szkoda, ze nie podali ile zwiazkow tam istnieje, bo chyba nie jeden - tyle, to moze byc w kiosku ruchu, a nie tak duzej firmie blackeye

Znalazłem w necie: istnieje 5 duzych związków i tylko 8% pracowników nie jest zwiazkowcami. Nie wiem czy te 5 to jedyne.

siekoo
0
Wpisów: 1 746
Wysłane: 21 grudnia 2009 21:51:12 przy kursie: 25,03 zł
majama napisał(a):
Znalazłem w necie: istnieje 5 duzych związków i tylko 8% pracowników nie jest zwiazkowcami. Nie wiem czy te 5 to jedyne.

powaznie?!? co za kraj bandhead
szkoda slow - najbardziej dobija mnie fakt, ze np. w Niemczech liderami zwiazkow sa zazwyczaj osoby naprawde bystre, potrafiace negocjowac z pracodawca, ale i wydrzec od banku kredyt na ratowanie miejsc pracy, wskazac osoby pomocne w procesie naprawczym firmy itp. a u nas? jak nie alkoholik, to nierob albo po prostu idiota, ktory potrafi glosno drzec jape.
Zawżdy znajdzie przyczynę, kto zdobyczy pragnie...

Zygson
0
Wpisów: 8
Wysłane: 29 grudnia 2009 10:40:38 przy kursie: 24,49 zł
Problem ze związkami jest jeszcze jeden. Oni nie wiedzą o co tak naprawdę w tym powinno chodzić, zamiast dbać o dobro wspólne, czyli miejsca pracy, dbają tylko o swoje portfele. Znam przypadek, w którym pracodawca nie mógł wyrzucić pracownika za kradzież, bo ZZ się przeciwstawiły, że niby pracownik kradł przez złą sytuację materialną. Nie mówiąc już o wielu innych tym podobnych tematach. Stoczniowcy np. sami sobie winni, zamiast brać po 150 nadgodzin co miesiąc, płatnych oczywiście podwójnie, mogli zatrudnić drugi komplet pracowników, godzinowo wyszłoby to samo, a kasy tylko 2/3 by przeznaczyli na wypłaty. PGE się podniesie, spokojnie:)

ironman
0
Wpisów: 54
Wysłane: 30 grudnia 2009 01:09:25 przy kursie: 24,49 zł
tak sobie dumam o pge, ze w sumie chyba to nieco przymulona spólka. w portfelach bardziej zasobnych
bedzie pełnic funkcje podobną do telekomunikacji polskiej-spolka defensywna ,w pewnym trwałym korytarzu cenowym.oczywiscie to taka luzna refleksja.
watchdog gdzies na forum napisał w odpowiedzi na pytanie o perspektywy rozwoju pgnig ,ze ta spolka nie ma wiekszego pola dynamicznych ruchów( moje słowa a nie jego),posiadajac juz w kieszeni wiekszosc rynku. z pge moze byc podobnie ,defensywna spolka ,nad która ciąża inwestycje proekologiczne ,modernizacyjne ,c02 itp .
kto ma wiekszy udział w rynku energii pge czy debiutujacy tauron?(nawet nie wiem)

związków i zwiazkowców bym sie tak nie czepiał Zygson, złodzieji rownie duzo na pięterku za biureczkiem w gajerkach.
Zygson , z laptopikiem na kolankach łatwo pouczać spawacza ,krojczego ,kierowce, sprzataczke co sie powinno a czego nie.nie zapominaj ,ze punkt widzenia zalezy wyłącznie od punktu siedzenia.

Bonzai
0
Wpisów: 98
Wysłane: 30 grudnia 2009 01:36:44 przy kursie: 24,49 zł
www.pgesa.pl/pl/Relacjeinwesto... Tu na stronie 7 został przedstawiony podział wpływów danych spółek z grupy spółek energetycznych na dane regiony Polski.

ironman
0
Wysłane: 30 grudnia 2009 11:22:20 przy kursie: 24,25 zł
moce zainstalowane
pge moc12gw ,udzial w rynku 40%,udzial w rynku dystrybucji 26%,odbiorca finalny 5mln
tauron moc5gw,---------------15% -------------------------- 27%,-----------------4mln

na moje oko to ten tauron bardziej wydajny i efektywny ,a moze niech to ktos madrzejszy
skomentuje ,bo ja tylko humanistyczne studia konczyłem:)

2mek99
0
Wpisów: 398
Wysłane: 30 grudnia 2009 11:58:49 przy kursie: 24,25 zł
Pierwsze wrażenia na podstawie slajdu 7.

Przychody
Poza Warszawą PGE ma do obsłużenia dawną Kongresówkę czyli najbiedniejsze obszary Polski. Podnieść ceny trudno bo bieda. Nie wiem jak jest z dochodowością odbiorców indywidulanych vs. przedsiębiorstwa. Polska jest chyba jedynym krajem, w którym cena energii dla odbiorców indywidualnych jest niższa niż dla przedsiębiorstw ale to się zmieni. Wynikałoby z tego, że poprawią wyniki firmy, które mają w tej chwili większy udział odbiorców indywidualnych (nie wiem jaki jest ten % dla poszczególnych spółek energetycznych).

Koszty
Teren najsłabiej zurbanizowany więc ogromne koszty dotarcia do klienta. Również ogromne koszty utrzymania tych milionów podłączeń. Podejrzewam że % nielegalnych podłączeń też jest wyższy na tym obszarze niż na zachodzie czy południu. Produkcja oparta na węglu brunatnym (chyba ciągle "najbrudnieszym" surowcem energetycznym) i z tego względu w przyszłości zapewne coraz bardziej kosztowne.

Konkurencja w produkcji będzie ogromna (nowe elektrownie gazowe, jądrowe) i myślę, że dystrybucja może być w dłuższym okresie bezpieczniejszym i pewniejszym źródłem dochodów. Chociaż być może w tej chwili zintegrowana produkcja energi na bazie węgla brunatnego ma ptrzewagę kosztową nad innymi metodami produkcji energii. Tu wiele będzie zależało od przepisów o wysokości różnego typu opłat ekologicznych.

Edytowany: 30 grudnia 2009 12:00

klakson
0
Wpisów: 69
Wysłane: 30 grudnia 2009 13:50:39 przy kursie: 24,25 zł
2mek99 napisał(a):
Pierwsze wrażenia na podstawie slajdu 7.

Przychody
Poza Warszawą PGE ma do obsłużenia dawną Kongresówkę czyli najbiedniejsze obszary Polski. Podnieść ceny trudno bo bieda. Nie wiem jak jest z dochodowością odbiorców indywidulanych vs. przedsiębiorstwa. Polska jest chyba jedynym krajem, w którym cena energii dla odbiorców indywidualnych jest niższa niż dla przedsiębiorstw ale to się zmieni. Wynikałoby z tego, że poprawią wyniki firmy, które mają w tej chwili większy udział odbiorców indywidualnych (nie wiem jaki jest ten % dla poszczególnych spółek energetycznych).

Koszty
Teren najsłabiej zurbanizowany więc ogromne koszty dotarcia do klienta. Również ogromne koszty utrzymania tych milionów podłączeń. Podejrzewam że % nielegalnych podłączeń też jest wyższy na tym obszarze niż na zachodzie czy południu. Produkcja oparta na węglu brunatnym (chyba ciągle "najbrudnieszym" surowcem energetycznym) i z tego względu w przyszłości zapewne coraz bardziej kosztowne.

Konkurencja w produkcji będzie ogromna (nowe elektrownie gazowe, jądrowe) i myślę, że dystrybucja może być w dłuższym okresie bezpieczniejszym i pewniejszym źródłem dochodów. Chociaż być może w tej chwili zintegrowana produkcja energi na bazie węgla brunatnego ma ptrzewagę kosztową nad innymi metodami produkcji energii. Tu wiele będzie zależało od przepisów o wysokości różnego typu opłat ekologicznych.

bardzo ciekawy problem poruszony i dający do myślenia , za kilka - kilkanaście lat produkcja oparta na tradycyjnych metodach jak węgiel (już europa krzyczy aby ograniczać emisje co2)zostanie zastąpiona przez alternatywne źródła także przez elektrownie jądrowe.. jednak zanim to nastąpi można spać spokojnie spółka z mocnymi fundamentami i w kolejce do WIG20
pozdrawiam

dl3
dl3
0
Wpisów: 10
Wysłane: 4 stycznia 2010 16:45:56 przy kursie: 24,34 zł
Analitycy DI BRE Banku w raporcie z dnia 2009.11.04 wydali rekomendację "kupuj" dla akcji PGE. Cena docelowa jednej akcji PGE została ustalona na poziomie 27.49 zł. W dniu wydania rekomendacji cena akcji PGE wynosiła 24.59 zł.

Multikos
0
Wpisów: 112
Wysłane: 4 stycznia 2010 17:17:47 przy kursie: 24,34 zł
jaki jaki jest sens i cel wklejania rekomendacji sprzed dwóch miesięcy?????

ironman
0
Wysłane: 4 stycznia 2010 18:19:43 przy kursie: 24,34 zł
najpierw pewnie zleci do 15 pln jak gdzies czytałem a potem bedzie sobie rosło za rok ,dwa
a moze bedzie inaczej, wogole to radze sie zdystanować i wybrać na zimowy spacer ,przeciez wiekszosc
siedzi non stop przed komuterami, moze np jakies łyzwy?biegówki? podobno mozna sie swietnie na biegówkach zrelaksować, a Pge bez nas sie nie zapadnie pod ziemie. beda akcje pracownicze ,bedą chyba dodatkowe pakiety ze skarbu państwa, bedą jakies inwestycje,,,,,proponuje długi spacer a potem ciepłą herbate z rumem. ostatnio byłem w czechach 0.5l beherovki 149koron (ale grzeje uuuaaaa),dobra w morde jeża

Anaconda
0
Wpisów: 55
Wysłane: 4 stycznia 2010 21:28:26 przy kursie: 24,34 zł
ironman napisał(a):
najpierw pewnie zleci do 15 pln jak gdzies czytałem a potem bedzie sobie rosło za rok ,dwa
a moze bedzie inaczej, wogole to radze sie zdystanować i wybrać na zimowy spacer ,przeciez wiekszosc
siedzi non stop przed komuterami, moze np jakies łyzwy?biegówki? podobno mozna sie swietnie na biegówkach zrelaksować, a Pge bez nas sie nie zapadnie pod ziemie. beda akcje pracownicze ,bedą chyba dodatkowe pakiety ze skarbu państwa, bedą jakies inwestycje,,,,,proponuje długi spacer a potem ciepłą herbate z rumem. ostatnio byłem w czechach 0.5l beherovki 149koron (ale grzeje uuuaaaa),dobra w morde jeża

Usmialam sie do lez Angel Angel Angel

Zleci do 15 zl bo gdzies czytales ? ja slyszalam od maja 2009 ze korekta na GPW zbliza sie wielkimi krokami , ze w lipcu , w pazdzierniku itd itp, gdybym nie kupila kwitow to bym sobie nie wybaczyla , a pamietasz jak ropa miala skoczyc na 200 zl :0 , albo ze banki w PL upadna, tez mowili

Na obecna chwile PGE bardzo mi ciazy , bo mam tego sporo , kazda kupiona spolka z wig20 w czasie debiutu PGE dalaby juz jakis zysk , na obecna chwile po usredniniach jestem na PGe na zero , decyzje podejme w tym tyg co dalej zrobic z kwitami

Ps. Wyspacerowa;am sie przez okres swiateczny wystarczajaco , teraz pora zarabiac, bo moze i ty masz staly etat , co niektorzy zyja z GPW i powaznie to zajecie traktuja salute
Edytowany: 4 stycznia 2010 21:29

Maciek1981
0
Wpisów: 469
Wysłane: 4 stycznia 2010 23:46:38 przy kursie: 24,34 zł
ironman napisał(a):

zazwyczaj nie ma sensu komentować takich postów ale jeśli ktoś piszę, że spółka typu PGE straci w najbliższym czasie 30% na wartości tzn, że jego/jej miejsce jest na bankierze :)

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE PGE
  • PGE rozpoczyna przetarg na elektrownię gazową w Rybniku o mocy 600 MW
    PGE rozpoczyna przetarg na elektrownię gazową w Rybniku o mocy 600 MW

Polska Grupa Energetyczna uruchomiła postępowanie na zaprojektowanie i budowę szczytowej elektrowni gazowej o mocy ok. 600 MW w Rybniku. Zakończenie inwestycji planowane jest w 2029 roku, a przetarg obejmuje także 12-letni serwis obiektu.

• Trump i Putin spotkają się ws. Ukrainy, w grze CCC, Arlen i KSG Agro
    Trump i Putin spotkają się ws. Ukrainy, w grze CCC, Arlen i KSG Agro

Początek poniedziałkowej sesji na giełdzie w Warszawie przynosi realizację zysków, po tym jak w piątek WIG20 przebił barierę 3.000 pkt., a WIG zakończył tydzień na rekordach. Nastroje na rynkach globalnych wciąż jednak pozostają dobre, stąd powrót do wzrostów może nastąpić w każdej chwili. Inwestorzy liczą na pozytywne efekty rozmów Trumpa i Putina ws. Ukrainy.

16 17 18 19 20

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 1,394 sek.

wubjoldo
luhaizgu
jwfakuhq
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
dzvsckct
ejhrpynd
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat